Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Не, така. Смятай всичко към процент от средната заплата и ще ти излезе сметката. Направи ви го към БГ и избраната държава и тогава сравни ;)

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Ето, виждаш ли какво стана? Жената возел. А ако германеца трябва да закара и жена си от 40 станаха 80... И къде пак ще се сравняваме? Моля... Цената на горивото за нашата малка държавица не е фактор.

Дали ще даваш 80 или 90 лева за гориво на месец - не е ли едно и също?

Както и цената на телевизията и интернта? Да си говорим за тези неща? Къде в Германия имаш за 5 евро телевизия+интернет? Или кого го е еня? Хайде да гледаме реално на нещата. Не казвам, че нещата са честни и са ни високи заплатите, а просто да се погледне по-реално на ситуацията. Нещо, което много хора не го правят.

Чакай бре мен :D И аз преди минавах ОБЩО около 900 км на месец за 30/31 дни. Не е няква колосална цифра, ама и аз НЕ съм спедитор. сложи го 9/100 разход. Сметни го ако се кара само на А95Н. За мен това ВЕЧЕ е невъзможно.

За протокола - сега карам по-малко, макар да съм член на "топлофикация"

Ето, виждаш ли какво стана? Жената возел. А ако германеца трябва да закара и жена си от 40 станаха 80... И къде пак ще се сравняваме? Моля... Цената на горивото за нашата малка държавица не е фактор.

Както и цената на телевизията и интернта? Да си говорим за тези неща? Къде в Германия имаш за 5 евро телевизия+интернет? Или кого го е еня? Хайде да гледаме реално на нещата. Не казвам, че нещата са честни и са ни високи заплатите, а просто да се погледне по-реално на ситуацията. Нещо, което много хора не го правят.

Реално бре Ванка.Гледам и аз да съм реалист.Ама немеца не си вози жената, а тя сама си се вози.Имат две коли..повече разходи.. но според мен бензина, комуналните сметки и храната са им последна грижа, а за мен са първа..Съгласен съм с теб, и за другите неща е така.Но заплатата му е поне три пъти по-голяма от моята...

Не мрънкам, гледам да се справя с това което мога и търся начини да доставя комфорт на семейството си.За мен, цената на бензина стана непоносимо висока..Ето защо сега ходя с велосипед на работа, а жената я пратих с автобуса..Може би и ще продам колата,ако се намерят купувачи де...

Но ако бъдем реалисти...Онези на запад сега мрънкат, щото им отпаднаха доста от социалните придобивки, няма 13-а заплата, няма бонуси.Те са свикнали с това, а ние от години живеем на ръба...Европа каза..акциз-макзиц, да й го фукна на Европа.Когато един немец (италианец, французин, испанец, грък и т.н.) успее да преживее с нашите цени и нашите заплати за месец тогава да ми говорят.

Зареждам от 2 до 5 пъти седмично колата до горе, едно зареждане ми е 170 лв., сам си прави сметките, боли ме кура колко им е интернета в Германия, интернета и телевизията са удоволствия, горивото не е.

До колкото съм следил писанията ти - не ти си плащаш нафтата...

Все се плаща тая нафта, дали от мен или от шефа, а и все пак карам и лични коли.

Миналата година отивам към морето на почивка и зареждам още в Пловдив.

На бензиностанцията казвам до горе, 160 лв. преди да тръгна, цялото море ми легна 150 лв. за 3 дена за мен и жената.

навъртат си се километрите, аз понякога правя и стотина на ден, при все че работата ми не е свързана с транспортиране и пътувания, а седене в офис. И това е градско, нали :) А цената на бензина и нафтата е прекалено висока, и никакви акцизи и работи не я оправдават според мен. Не ме бърка, и 5 лева да го направят бензина, пак ще си карам колата, ама е много неправилна цялата ситуация. Уеднаквявали цените в евросъюза... ми да уеднаквят и заплатите, пък тогава да му мислим. 3 лева на литър не са много, но като взимаш 400 лв заплата и става вече интересно. Ако заплатата беше 400 евро, а не лева, нещата вече седят малко по-различно. А да не говорим, че в другите европейски страни масово заплатите са не 400, а над 1000 евро, тогава кво ги бърка, че бензина е евро и 50 на литър... То все едно да взимам 2000 лв заплата, ама честно казано и кола с 5 литров мотор дето 30 на 100 гори ще си взема.

....Уеднаквявали цените в евросъюза... ми да уеднаквят и заплатите, пък тогава да му мислим....

Едното са "групови" задължения, другото - локални придобивки ; за първото сме се разписали да го спазваме още при приемането ни в ЕС, а за другото трябва да имаме по-добра производителност, по-добро правителство и още 50-тина години, за да се случи (като за годините не съм много сигурен дали не бяха 100). :))

Заплати, та заплати... За да дойдат заплатите трябва да върви бизнеса. Вие к'во си мислите? Че шефовете не искат да дават по 2000 лева заплати и всички да са щастливи и доволни ли? Просто няма как.

Виден е със собствен бизнес, мобо е, мидекс е, питайте ги - не искат ли да плащат хубави пари?!

Искат... Но от къде?!?!

Не цените са високи, заплатите са ниски в БГ. А като е скъпо на бензин, ми карайте на газ, пак е по-добре от колелото, и не е незаконно или нещо.

А другото е, че с писане по форумите или с някакви "стачки" от по 100 човека в град не се постига нищо.

@Психара - заплатите зависят от пазара на труда. Недей така с бизнеса.

а за да върви бизнеса какво е нужно - нужно е хората да не ги мързи. Щото моите наблюдения са, че масово хората ги мързи да си мръднат пръста. И все едни оправдания - ми то няма пари, ми то за 400 лв що да си давам зор. Обаче никой не осъзнава, че нещата са двустранни, бачкаш яко - получаваш кинти, нищо, че може да е след време. Аз не говоря от първо лице на работодател, но имам преки наблюдения в няколко сфери, и това ми е мнението. Всеки иска да си клати краката и да взима големи заплати, но почти никой не иска да се стегне и да се труди както си трябва.

едит:

всъщност доста са малко хората, които искат да дават хубави заплати на работниците си. Затова са малки заплатите. В малкия си като години и не толкова малък като обем опит, това ми е направило много голямо впечатление. Заплатите се дават колкото се може по-малки, но не защото няма пари, а защото шефа иска да си прибира колкото се може повече. И това го намирам за нормално. Просто трябва да има някакъв баланс на нещата, хем едните да са доволни, хем другите. Ако колегите със собствен бизнес се целят към това, или дори ако са го постигнали - шапка им свалям, за щастие напоследък доста повече хора се стремят към този баланс. Но поправете ме ако греша, че масово хората не искат да дават големи заплати, а гледат да минат по тънката лайсна ;)

Нали наскоро обявиха, че дават по 20 бона за безработни ако започнат собствен бизнес - огромната част от получените проекти били свързани не с нещо свързано с производство, а основно в сферата на търговията и услугите. Просто там рискът е най-малък, възвращаемостта на средствата е най-бързо и т.н....ама производство пак няма, докато вносът е огромен....не знам, не разбирам от икономика, само си разсъждавам...

така е, като няма производство няма пари. С търговия е лесно и, да речем, безопасно, но за дадения човек. Ако се цели развитие на икономиката, трябва да се насърчава произвдоството. Което в нашата мила родина не се случва.

а за да върви бизнеса какво е нужно - нужно е хората да не ги мързи. Щото моите наблюдения са, че масово хората ги мързи да си мръднат пръста.

Съгласен.

а за да върви бизнеса какво е нужно - нужно е хората да не ги мързи. Щото моите наблюдения са, че масово хората ги мързи да си мръднат пръста. И все едни оправдания - ми то няма пари, ми то за 400 лв що да си давам зор. Обаче никой не осъзнава, че нещата са двустранни, бачкаш яко - получаваш кинти, нищо, че може да е след време. Аз не говоря от първо лице на работодател, но имам преки наблюдения в няколко сфери, и това ми е мнението. Всеки иска да си клати краката и да взима големи заплати, но почти никой не иска да се стегне и да се труди както си трябва.

Прав си. Оправданията някакси обаче не вървят вече. На нас ни отнема 5-6 месеца да намерим човек за позицията, която предлагаме. Повечето кандидати са само с големи претенции. Момчета идват да правят тестовете, но знанията им в дадена сфера просто не са достатъчни.

А най-интересното е, че има хора, които дори не идват на тестовете, а кандидатстват за позицията. До сега от поканените - 6 не са се явили. И за какво си говорим сега? Мисля, че заплатата, която предлага фирмата е доста добра за Пловдив. Да не говорим, че е нетна, а и че е първоначална.

Един дори беше достатъчно нахален, че да пита дали може да си работи от вкъщи?! И това преди да дойде да го видим дали изобщо става.

По предишни постове съм останал с впечатлението, че правите някакъв съпорт - за бг клиенти ли е само ? :“)

Или е за западни, плащаши западни цени, а заплатите са според заплатите на локалният за плд пазар на труда ;)

По предишни постове съм останал с впечатлението, че правите някакъв съпорт - за бг клиенти ли е само ? :")

Или е за западни, плащаши западни цени, а заплатите са според заплатите на локалният за плд пазар на труда ;)

Не. Американска компания, главно за Американски клиенти. Заплатата е нормално да не е западната. Иначе щях да съм цар тука. Те там има плащат по $100 000 - 150 000 на година.

Заплатите са според локалния пазар на труда, но това нима не е нормално? Какво искаш да кажеш, че аз трябва да работя тук и да взимам $100 000 на година само защото компанията е Американска? Че аз всяка година ще си купувам по един апартамент и една кола ако беше така.

да, мислех преди малко да засегна и въпроса за пазара на труда, и как е трудно да се намери качествен човек за дадена позиция, и как всички са с претенции и как повечето са без покритие. Все пак има доста безработни в момента и всеки си търси ниша къде да се захване за да изхранва семейството. А това за един работодател е труден избор - как да избере правилния човек от да речем 50 квалифицирани - ами вдига изискванията. Бях свидетел миналата година, когато бях безработен на следната ситуация - за общ работник (хамал, бутач на колички, товарач на камиони) изискванията бяха да има завършено висше, английски език... поне 200 човека пред склада в деня на интервюто. И оттам идва и другия момент - работодателите, като виждат, че хората и на малко са навити, казват "ще рботите за 300 лв", и хората започват да работят за 300 лв, защото иначе седят без пари, без храна, децата им гладуват... в много извратено положение се намираме

@w00x - Имам предвид, че размера на бизнеса и това кой колко работи или не работи няма нищо общо със заплатите. Те са съобразени с пазара на труда и толкова :)

Лесничко и просто е, всичко друго са някакви странни извинения

@w00x - Имам предвид, че размера на бизнеса и това кой колко работи или не работи няма нищо общо със заплатите. Те са съобразени с пазара на труда и толкова :)

Предполагам говориш конкретно за чуждите инвестиции?

Предполагам говориш конкретно за чуждите инвестиции?

Добре, не броя супер дребният бизнес от типа "магазинче във входа"

И да, след като тези които идват с много пари не дават звездните заплати за които си мечтаем, то какво да се очаква от по-дребните, които в крайна сметка също не са умрели гладни за да може работниците да взимат максимално високи заплати ? ;“)

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...