Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Да! РНК-то в гостоприемниците на нашата планета е сведено до обикновен софтуер. И с изключение на Ретровирусите, ние хората нямаме представа какво нападат РНК вирусите у нас, но не е РНК в нашата клетка. Репликацията на вирусни белтъчини е пълна мистерия как става, ако имахме и бегла представа, нямаше да измисляме коя от коя по-ненужни ваксини. На практика нашата собствена имунна система се справя с тях, а не някакво научно достижение.

Едит: За терминологията, се опасявам да не станем много досадни на околните, но искам да уточня нещо.

В примерите по-горе коментирам потекла на орицателно допълващите се нишки от нуклеинова киселина, не основните им представители изобщо.

И само да добава последно, че само (+) може да бъде разчетена във вирусна белтъчина.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Баси, тва по-скучно от онова за луната. Там поне имаше конспирации. :lol:

То за Луната, няма нищо за обсъждане - то е ясно - не са ходили. :)

Репликацията на вирусни белтъчини е пълна мистерия как става, ако имахме и бегла представа, нямаше да измисляме коя от коя по-ненужни ваксини.

blink.gif

Даже във Викито го има.....

Репродукция на вирусите [редактиране]

220px-Virus_Replication.svg.png
magnify-clip.pngСхема на вирусната репликация

Вирусната обвивка съдържа няколко копия от белтък, който се свързва — абсорбира специфично от отделни клетъчни рецептори на клетката гостоприемник. Дадена клетка може да бъде инфектирана от определен вирус само ако има рецептори за него. След прикрепването на вируса към клетката при някои вируси в цитоплазмата навлиза само вирусната НК (както е при фагите), в други случаи навлизат и белтъци от вътрешната обвивка на вируса. От цитоплазмата вирусната НК се пренася в ядрото, където с помощта на клетъчни ензими се транскрибира. Новосинтезираната вирусна иРНК отива в цитозола и се транслира от рибозомите на клетката. Вирусните белтъци, които се синтезират от клетката гостоприемник, се делят на три категории: инхибиторни белтъци, които спират синтезата на клетъчната ДНК, РНК и белтъци специфични вирусни ензими, които осигуряват вирусната репликация, и структурни вирусни белтъци, които изграждат нови вирусни частици. Последователните етапи на адсорбация , проникване, репликация на вирусната нуклеинова киселина, синтез и сглобяване на вирусните частици и напускане на клетката се означават като вирусен литичен цикъл или за краткост "репликация" на вируса.

Вирусната репродукция се обуславя от няколко биологични и генетични особености на генома:

• Изграден е от ДНК или РНК, която може да бъде едно или двуверижна с положителна или отрицателна полярност, сегментирана или не.
  • Вирусът не съдържа собствени синтезиращи системи и използва рибозомите на клетката.
  • Структурните елементи на новия вирус се синтезират вътре в цитоплазмата или ядрото на клетката след което се сглобяват.

Репродукцията условно преминава през три периода като всеки от тях има отделни фази преминаващи последователно една в друга.

Начален период [редактиране]

220px-Phage.jpg
magnify-clip.pngАдсорбция на множество вируси върху клетка

Адсорбция [редактиране]

Представлява взаимодействие между рецепторите на вириона и клетката. Представлява двуфазов физико-химичен процес включваш неспецифична (обратима) и специфична (необратима) адсорбция. Неспецифичната адсорбция се дължи на електростатичното взаимодействие между положително заредените аминни групи на вирусния белтък и отрицателно заредените киселофосфатни групи на клетката. Специфичната адсорбция е по-дълготрайно взаимодействие и зависи от комплементарността между вирусните и клетъчните рецептори. Скоростта на вирусната адсорбция варира в рамките на 5 до 90 минути.

Проникване (пенетрация) [редактиране]

Този процес се осъществява по няколко начина в зависимост от вида на вирусите:

• Виропексис (чрез вакуола, рецепторна ендоцитоза) - клетъчната мембрана се вгъва и обхваща вируса. Вакуолата и вирусната обвивка се разрушават с помощта на ензими и освобождават вирусния геном.
  • Пиноцитоза — течна ендоцитоза. Подобен на предния механизъм характерен за по-дребните вируси.
  • Фузия — сливане на вирусната с клетъчната обвивка. Характерен за едрите вируси. В клетката прониква само нуклеокапсидът на вириона.
  • Фагов механизъм — вирусния геном се инжектира в клетката.
  • Заразяване от клетка в клетка — получава се при обмен на продукти между съседни клетки без излизане в извънклетъчната среда.

Разсъбличане (депротеинизация) и освобождаване на нуклеиновата киселина [редактиране]

Процесът се извършва в мястото на репликация на вируса. Нуклеиновата киселина се освобождава в цитоплазмата с помощта на клетъчните лизозоми. Вирусите, които се размножават в ядрото запазват капсидната си структура в цитоплазмата и се разсъбличат в ядрото.

Среден (еклипс) период [редактиране]

Процесът е температурно и енергийно зависим. Нарича се еклипс (затъмнение) период поради това, че вирусът не може да се установи в клетката. Протича в рамките на десетина минути при вируса на грипа и до няколко часа при реовирусите. Изисква температура от 37 до 39°C и енергия около 70,0 cal/mol.

Реорганизация на клетката [редактиране]

Образува се своеобразен хибридом (вирус-клетка), при който вирусът информира клетката и определя новата генетична структура. Клетката със своите органели го произвежда. В повечето случаи се потиска клетъчния синтез.

Репликация на вирусните нуклеинови киселини [редактиране]

Процесът протича последователно и преминава през три периода.

• Транскрипция — презаписване на информацията от нуклеиновата киселина върху информационна РНК.
  • Транслация — превеждане на информацията от и-РНК във вирусните полизоми.
  • Репликация на нова нуклеинова киселина.

[/qoute]

Не си ми интересна така.... Отивам да си чета Джералд Даръл.

И в крайна сметка какво се получава,кашляш ,кихаш най-лекия случай,в най тежкия те отнася някаква банална гадинка дето си живурка в теб,или пък си кървиш като пич от всякъде!

И стига вече сте писали такива работи,все едно си чета инфекциите отново,а пък си взех държавния вече.

И Трити,ваксините не са ненужни питай полиомиелитния вирус!

Grim, сега ще ти обяснят, че това няма нищо общо с истината а има фенове, които дори отричат съществуването на вируси (спр. виж нова немска медицина). До един момент се бъзиках с тях, но са по-тъпи от обикновеното и доводите са "има достатъчно доказателства - потърси сам" и ако много настоявам за линкове ми дават към едни сайтове с всевъзможни конспиративни теории там.

:lol: :lol: Щом Уикипедия започна да цитираш... нещата са ясни.

Дай да видим какво казва Уики по темата репликация на вирусни белтъчини на отрицателно допълващи се нишки и РНК в ролята на геном?! Хайде, може да не е Уики, защото тя го няма това, което и да е друго дай. Няма значение, дори да е издание на Ватикана или някакво далечно предположение. ;)

Едит: letalis, ти някъде прочете мое мнение, че ваксините са нужни ли?! ;)

те отнася някаква банална гадинка дето си живурка в теб,или пък си кървиш като пич от всякъде!

Виж какво, за хеморагични трески никой не е повдигал въпроса...Макар, че "Меийнга" е голяма симпатягаbiggrin1.gif

Едит: letalis, ти някъде прочете мое мнение, че ваксините са нужни ли?! ;)

Кажеш ли че смяташ ваксините за абсолютно вредни и си част от "кръстоносния" поход срещу тях те игнорвам на момента - с такива хора няма как да се разбереш и на всичкото отгоре въртят, сучат пак "НЕ НА ВАКСИНИТЕ" където сварят - било то подходящо или не.

Тръти, пак си чупиш нещата през твоята призма. Казах, че ДАЖЕ във Викито го има/което за мен е пословично ненадежден източник/ във връзка с абсурдното ти твърдение, че не знаем нищо за репликацията на вирусните белтъци.

Кво викаш за - и + ?

http://www.rusmedser...razdel16/2.html

Само не ми казвай, че не говориш руски, щото теминологията е универсална. А си го казала, а съм приел, че говориш всичко наизуст и заминаваш директно в игнор-листата. Ставайки първия човек в моята такава.

Кажеш ли че смяташ ваксините за абсолютно вредни и си част от "кръстоносния" поход срещу тях те игнорвам на момента - с такива хора няма как да се разбереш и на всичкото отгоре въртят, сучат пак "НЕ НА ВАКСИНИТЕ" където сварят - било то подходящо или не.
Откакто съзнателно взимам тези решения - не се ваксинирам.

Гримчвор, кое не успях да обясня според теб?! В Уикито, което си цитирал, а и изобщо Уикипедия, го няма този казус.

Пък с руски се справям прилично, предвид, че ми беше първият език, на който учих и граматика. И вместо да ме пращаш да чета с какво се характеризират различните потекла вируси, дай точното изречение, където се споменава, че могат да се репликират вирусни белтъчини на отрицателно допълващи се нишки и РНК в ролята на геном? Моля? :rolleyes:

djadomraz, ти правиш ли разлика между вируси с ДНК геном и РНК геном? Питам за спорта само де... ;)

Аз също не се ваксинирам...за грип.

+1

beer.gif

Между другото, наборите да са наясно, че тази година подлежим на ваксиниране. excl.gif

Трити аз едно питах ти за друго се зачекна. Изобщо не смятам да се включвам в спора, просто питах дали си от активистите да знам изобщо да спра да чета, че леко се дразня като почнат да си пробутват конспиративните теории. Най-смешната беше как ваксините били средство за намаляване на популацията на планетата

Наборите може и да подлежим само че и аз не съм се ваксинирал не помня от кога... от мързел...

ПС: Ваксините за грип са пълна мъгла. Един път се ваксинирах после се разболях. 10 години преди това и 5 след това не съм се ваксинирал и съм се разболял само 3 пъти и то последните години покрай малкия от някакви детски вируси. Преди това нищо.

+1

beer.gif

Между другото, наборите да са наясно, че тази година подлежим на ваксиниране. excl.gif

+2

И да добавя, че ваксинирането е хубаво да се направи около датата на раждането или месец по-рано. В моя случай ще бъде септември-октомври, при раптора - август - септември... и те така :)

Понеже ми бъгна нетя, пиша на ново - Тръти, последно за какво точно спориш? Първо не знаеше за рнк оргазнизмите на планетата, след това не знаеше за репликацията на вирусна РНК, сега ми хвърляш незнанието си за рнк генома, ВЪПРЕКИ че ти дадох нормална медицинска статия. Определено не разбираш руски, според мен.

Вирусы, содержащие линейную или сегментарную РНК, продуцируют не одну большую молекулу иРНК, а специфические иРНК для каждого вирусного белка. Для создания иРНК из геномной РНК необходим фермент транскриптаза, содержащийся в вирионе (вирусная полимераза). Наличие множества иРНК позволяет регулировать количество каждого синтезируемого белка. Один участок геномной РНК может иметь множество считывающих рамок, каждая из которых транскрибируется в уникальную иРНК. А она в свою очередь транслируется в отдельный белок. Геномная (—) осРНК реплицируется с участием (+) осРНК-посредника, которая затем служит матрицей для синтеза большого количества (—) осРНК генома.

Как у пикорнавирусов, так и у тогавирусов вирусная закодированная РНК-полимераза синтезирует комплементарную РНК, используя в качестве матрицы РНК генома. Вновь синтезированная РНК в свою очередь служит матрицей для синтеза последующих РНК генома. Новые геномные РНК могут выступать в роли иРНК или предшественников РНК для следующих поколений вирусов.Реовирусы содержат РНК-зависимую РНК-полимеразу, транскрибирующую (+) осРНК из (—)-трабекул каждого сегмента двуспиральной (дс) РНК. Эти (+)осРНК с силой выбрасываются из ядра вируса через каналы в ядерных пиках и служат в качестве моноцистрональных иРНК для трансляции в вирусные белки. Вирусная РНК-полимераза также синтезирует (+)осРНК, которые в свою очередь служат матрицами для комплементарных (—)-трабекул во время репликации вирусного генома.

Ако искаш някой да ти напише домашната работа, кажи си. Не е това начина според мен, обаче.

Ред2. Абе кураци, някой няма ли да пусне оная иконка с човечето, дето маа пуканки? Или е прекалено научен спора laughing.gif

Трити аз едно питах ти за друго се зачекна. Изобщо не смятам да се включвам в спора, просто питах дали си от активистите да знам изобщо да спра да чета, че леко се дразня като почнат да си пробутват конспиративните теории. Най-смешната беше как ваксините били средство за намаляване на популацията на планетата

Изобщо не става дума за конспирации тук. Мисля, че гледаме на нещата от различни гледни точки.

Разнообразието на вируси на планетата ни е колосално. Мисля че Бамфорд се беше опитвал да изчисли техните разновидности. Та данните му изглеждаха така: Броят на бактериите на планетата, повдигнат на втора степен, ще е цифра близка до разновидностите вируси. Някои от които са по-древни от всичко което някога се е размножавало на планетата ни, а други са съвсем нови поколения. Еволюцията при повечето видове вируси се развива с ужасно бързи темпове.

Според теб, възможно ли е човек да се ваксинира срещу всички възможни вируси? И според теб ваксините, било то какви са, дали са способни да догонят еволюцията при вирусите?

Мисля, че това изчерпва отговора ми.

Понеже ми бъгна нетя, пиша на ново - Тръти, последно за какво точно спориш? Първо не знаеше за рнк оргазнизмите на планетата, след това не знаеше за репликацията на вирусна РНК, сега ми хвърляш незнанието си за рнк генома, ВЪПРЕКИ че ти дадох нормална медицинска статия. Определено не разбираш руски, според мен.

Грозна гледка е да спориш по този начин и наистина не искам да те унижавам, но си го просиш.

1. Посочи ми един РНК гостоприемник за вируси? Нека съм гола вода аз, ти кажи един.

Ето ти точният ми цитат, който разбира се, ти не можа да схванеш.

Мисля си, че за да има на нашата планета РНК вируси, то вероятно има някъде и РНК живот, който е гостоприемник за тях...

1-во напомняне: Никъде в официалните таксономични таблици няма да прочетеш, че вирусът е жив. Ама не пречи да опиташ. ;)

2. Нормалната медицинска статия, наистина е такава, проблемът е, че изглежда ти не разбираш руски или се правиш на улав зорлем. (виж подчертаното)

Вирусы, содержащие линейную или сегментарную РНК, продуцируют не одну большую молекулу иРНК, а специфические иРНК для каждого вирусного белка. Для создания иРНК из геномной РНК необходим фермент транскриптаза, содержащийся в вирионе (вирусная полимераза). Наличие множества иРНК позволяет регулировать количество каждого синтезируемого белка. Один участок геномной РНК может иметь множество считывающих рамок, каждая из которых транскрибируется в уникальную иРНК. А она в свою очередь транслируется в отдельный белок. Геномная (—) осРНК реплицируется с участием (+) осРНК-посредника, которая затем служит матрицей для синтеза большого количества (—) осРНК генома.Как у пикорнавирусов, так и у тогавирусов вирусная закодированная РНК-полимераза синтезирует комплементарную РНК, используя в качестве матрицы РНК генома. Вновь синтезированная РНК в свою очередь служит матрицей для синтеза последующих РНК генома. Новые геномные РНК могут выступать в роли иРНК или предшественников РНК для следующих поколений вирусов.Реовирусы содержат РНК-зависимую РНК-полимеразу, транскрибирующую (+) осРНК из (—)-трабекул каждого сегмента двуспиральной (дс) РНК. Эти (+)осРНК с силой выбрасываются из ядра вируса через каналы в ядерных пиках и служат в качестве моноцистрональных иРНК для трансляции в вирусные белки. Вирусная РНК-полимераза также синтезирует (+)осРНК, которые в свою очередь служат матрицами для комплементарных (—)-трабекул во время репликации вирусного генома.[/size] Ако искаш някой да ти напише домашната работа, кажи си. Не е това начина според мен, обаче

2-ро Напомняне:

И само да добава последно, че само (+) може да бъде разчетена във вирусна белтъчина.

Така, че скимуцай си, ама други неща... Или наистина намери статия, която обяснява производство на вирусна белтъчина БЕЗ (извинявам се за капса) положителна допълваща нишка.

Triti & Grimjaur, уважавайки вашата дискусия и с най-добри чувства към двамата, ще ви препоръчам да се пренесете с тези обширни постове - в тази тема. Тя беше създадена спонтанно преди време, когато се получи подобен специализиран диалог, който не касаеше голяма част от четящите и пишещите в темата-майка. Мисля, че километричните постове за РНК-то, с дълги цитати от тук и там, отегчават ползвателите на тази тема и беше добре сами да се досетите за това. Като видя, че продължавате спора си там, ще преместя и началните постове от тук, където го започнахте.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...