Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Работата тръгна да се избистря...и аз ще се изстрелвам към Юпитер :D

Повече отколкото навсякъде другаде, където общо взето се получава чеп laughing.gif

аз съм си добре на вивакомчето. бича си айлячец :D

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Пламенееее, котките са страхотни:wub: Душички мамини.

Макар че ми са гнусни точно този род без косми (фараонски ли бяха?!)

Лека ви нощ от мен... Поне засега, уж ми се спи... :wacko:

Утре по това време сондата вече ще е подминала Луната, но докато стигне до Юпитер ще минат около пет години и почти три милиарда километра път. Проблемът е, че се изпълнява една сложна маневра, използваща гравитационната засилка от Земята (някъде след две години), която засилка ще ускори достатъчно апарата за да може да достигне орбитата на Юпитер. Тези сложни траектории се правят защото все още няма усвоени космически двигатели от ново поколение, които да работят в дълбокия космос. С химически ракети работата не става - всички космически сонди с мисии в далечните части на Слънчевата система досега използват гравитационната засилка на Земята и другите големи планети, покрай които минават за да достигнат целта си. Този тарикатлък е изключително евтин, но затова пък е безнадеждно бавен и едва ли би се използвал някога за пилотирана мисия.

Не може ли с химическа ракета да я засилят достатъчно още от начало? Нали в космоса е вакум. Следователно след първоначалната засилка няма да има нужда от двигатели за да поддържа скоростта или се бъркам нещо?

Ще се постарая да дойда.

Ако си някъде в района мога да мина да те взема. Ако ти е мерак има къде да разположиш палатка в двора на водолазният център.

Видене ето за какво да се приготвиш психически:

Не може ли с химическа ракета да я засилят достатъчно още от начало? Нали в космоса е вакум. Следователно след първоначалната засилка няма да има нужда от двигатели за да поддържа скоростта или се бъркам нещо?

Ванка, естествено, че не става въпрос за някакво поддържане на скорост през цялото време (във вакуума нищо не пречи и няма какво да забавя). Просто при тези гигантски разстояния (до Юпитер са приблизително почти милиард километра) трябва едно сериозно ускорение за постигането на прилична скорост, с която разстоянието би се изминало за някакъв приемлив период от време. От друга страна обаче за постигането на подобна скорост ако трябва да се използват само химически ракети, сметките дават някакви гигантски количества гориво и съответно размери на апарата, което не е приемливо. Например в настоящия космически апарат основното количество гориво си заминава още при първата степен на ракетата Atlas V, която работи само през първите 5 минути от полета. Затова се налага прилагането на подобни "евтини" схеми, които използват ускорението от гравитационното поле на Земята, макар и в този случай пътя да се увеличава почти тройно, защото сондата не лети директно към Юпитер, а извършва една доста сложна траектория.

Този анимационен клип показва доста добре за какво всъщност става въпрос:

http://www.youtube.com/watch?v=sYp5p2oL51g

Не съм в района. В Равда съм... За пръв път от 13 години отивам на море, на хотел...Баси ужаса. Добре, че в Бургас имам достатъчно познати, та да мине приятно летуването.

Видене ето за какво да се приготвиш психически:

Няма смисъл да се опитвам да те разубеждавам да го правиш, нали? ph34r.gif

Не мога да видя клипчета понеже не съм на работа. Довечера ще го прегледам. Иначе си имам на идея как им е принципа на засилка в момента. За горивото също знам, че почти всичкото свършва за да напуснат земната атмосфера. Само си нямам на идея колко количество им трябва за да се засилят. Мислех си, че няма да много в сравнение с това което е необходимо за напускане на атмосферата.

Не съм в района. В Равда съм... За пръв път от 13 години отивам на море, на хотел...Баси ужаса. Добре, че в Бургас имам достатъчно познати, та да мине приятно летуването.

Ще ти изпратя телефона на ЛС и ако решиш да наминеш да звъннеш. Иначе не мога да си обясня как 13 години няма да отидеш на море. Аз няколко месеца не мога да изкарам.

Няма смисъл да се опитвам да те разубеждавам да го правиш, нали? ph34r.gif

Не си ме разбрал правилно. Да видиш колко неща ще трябва да облечеш ;). Иначе нямам желание за 200 метра гмуркане. Имам предложение, но честно казано не виждам смисъл и не ме влече. Имам желание обаче за няколко на 100 и на 120 метра с доста продължително дънно време които реално са доста по - опасни от едно слизане на 200. Дълбочината не винаги е най - големият фактор. На 5-6 метра също можеш да направиш огромна беля ако не спазиш елементарни правила. Иначе имам снимки как съм се натоварил с доста повече бутилки от тези в клипа :). На мястото на което е снимано видеото бях планирал да ходя преди месец, но отпадна. В Дахаб ми е мечта да отида.

Не бе, човек. Ходя си на море всяка година, но на палатка. Сега за пръв път отивам на хотел.

Ред. Е тия не са много натоварени biggrin1.gif Виден в неопрен ли ще го навреш, или в сухо костюмче? Гледката ше си струва.

Не бе, човек. Ходя си на море всяка година, но на палатка. Сега за пръв път отивам на хотел.

Ред. Е тия не са много натоварени biggrin1.gif Виден в неопрен ли ще го навреш, или в сухо костюмче? Гледката ше си струва.

В неопрен ще е. Честно казано ако е като миналото лято(температура на водата 31 граудса) може и без костюм дори. За сух се минава специален курс. Иначе не е необичайно да видиш как водолаз изплува неконтролирано с краката нагоре :wacko:. Иначе аз не си нареждам бутилките както тези от клипчета. Всичко нареждам от лявата страна и евентуално отзад, но винаги държа дясната страната свободна. Като видя как им са сглобени стейджовете(допълнителните бутилки) и направо ми докарват нервна криза. Не мога да си обясня защо масово хората плуват без да си наредят добре екипировката и да пристегнат всичко здраво. С една най - обикновенна плоска отверка за 10-15 минути могат да ги направят перфектни. 10-15 минути за всичките бутилки в клипчето.

Винаги ми е било интересно какво е да се спи на палата. Никога през живота си не съм бил. Да сме по - точни с едно малко изключение. Миналото лято дремнах в една палата за 1-2 часа, но с това се изчерпва целият ми опит. Все се каня да отида някой път приятели в планината, но не остава време.

Виден няма да може да ми откаже. Приготвил съм няколко кашона с бира за морето:beer:. От любимата ми и според мен най - добрата която съм пил.

По всичко личи че, аз ще тръгна вторника към Сл. Бряг, и ще съм си с колата, ако кажете къде ще е сборния ви пункт мога да дойда да се видиме :)

Ванка, естествено, че не става въпрос за някакво поддържане на скорост през цялото време (във вакуума нищо не пречи и няма какво да забавя). Просто при тези гигантски разстояния (до Юпитер са приблизително почти милиард километра) трябва едно сериозно ускорение за постигането на прилична скорост, с която разстоянието би се изминало за някакъв приемлив период от време. От друга страна обаче за постигането на подобна скорост ако трябва да се използват само химически ракети, сметките дават някакви гигантски количества гориво и съответно размери на апарата, което не е приемливо. Например в настоящия космически апарат основното количество гориво си заминава още при първата степен на ракетата Atlas V, която работи само през първите 5 минути от полета. Затова се налага прилагането на подобни "евтини" схеми, които използват ускорението от гравитационното поле на Земята, макар и в този случай пътя да се увеличава почти тройно, защото сондата не лети директно към Юпитер, а извършва една доста сложна траектория.

Този анимационен клип показва доста добре за какво всъщност става въпрос:

Dawn изпрати първите снимки на астероида Веста, направени на 24 юли от малко над 4000 км разстояние. Досега нямаме толкова близки снимки на астероид

oo_1133141.jpg

По-интересно е принципа на този апарат:

Апаратът Dawn е демонстрация в действие на технология, за която създателите му казват, че са чули за пръв път във фантастичния сериал "Стар трек".

Става дума за йонен двигател, който замества традиционните ракетни системи, работещи с изгаряне на химическо гориво. В случая заредени йони на газа ксенон се прекарват през електрическо поле, което ги ускорява до 142 000 километра в час преди да ги изхвърли в космоса и да накара корабът да се движи в противоположна посока.

На Земята тягата е нищожна - нещо като натискът от лист хартия върху човешка длан. В открития космос обаче тя се натрупва и кара апарата да се движи изключително бързо.

Ванка, ако не си гледа Florida aqua caves, кажи, ще го метна в тракера. Там пичовете добре си нареждат нещата. А тия, дето са изплували с краката, жилетка не знаят ли как се ползва? И започвам сериозно да се замислям за едно отскачане до Китен. Че няма да се гмуркам - няма, ама не пречи да се похиля на Виден ph34r.gif

Ванка, ако не си гледа Florida aqua caves, кажи, ще го метна в тракера. Там пичовете добре си нареждат нещата. А тия, дето са изплували с краката, жилетка не знаят ли как се ползва? И започвам сериозно да се замислям за едно отскачане до Китен. Че няма да се гмуркам - няма, ама не пречи да се похиля на Виден ph34r.gif

Не съм го гледал. Ако имаш възможност качи го за да го видя. По принцип аз плувам по DIR стандарта. Доста често ни обвиняват, че сме били сектанти. Просто си имаме стандарт и не приемаме никакви отклонения от него. Така всичко е еднакво подредено при мен и при партньора ми. Ако се случи нещо без да се замислям знам кое къде и как е наредено при него. Този модел на нареждане и философия е възникнал с годините и се слави с минимален на брой фатални инциденти. Основна роля за сформирането му имат пещерните водолази :). Иначе тези които изплуват с краката нагоре го правят заради костюма. Той също се пълни с въздух чрез инфлатор. Има си и клапат през който да се спада. Ако нещо стане с жилетката/крилото можеш да си плуваш напълно спокойно само с костюма. Мен ме караха когато карах курса да си правя баланс изцяло и само с костюма за да свикна с него. Проблемът с изплуването се получава ако влезне много въздух в краката ти. Така улекват и се издигат нагоре. В следващият момент въздухът от целият костюм се събира в краката и водолаза остава с главата надолу и започва да изплува. Колкото повече се издига толкова намаля налягането и се разширява обема на въздуха в костюма и съответно по - бързо започва да изплува. Единственото решение е да направи "предно салто" във водата за да се завърти. Клапана за изпускане се намира на лявата ръка. Между рамото и лакета я разположен. Най - интересното е, че доста малко водолази знаят това елементарно правило за обръщането. Виждал съм хора да слизат на 40 метра и с огромна декомпресия при изплуването си които не знаят как да реагират. Представям си ако се беше случило. Щяхме да четем пак по сайтовете за поредният загинал водолаз. То и да е само в това проблема пак добре. На какви неща съм се нагледал не е за разправяне. Предполагам по пещерите е същата история.

Ъхъ. Знам за клапаните :) Ей сега правя торента и го качвам.

Ако можеш го държиш пуснат тази нощ ще бъде идеално. На работа съм и преди 21 часа българско време няма да мога да го пусна да се сваля.

Към хората, правещи субтитри: МНОГО ви моля! Използвайте правописен речник, за думите с повече от една сричка, ужасно е грозно. Като се неграмотни, не го показвайте на всички. Или поне научете родния си език.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...