Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

На 12-ти сутринта ще съм в Китен. Заповядай в 9:00 за първото ти гмуркане ;).

Мини през Слънчев бряг за 1 кафе след концерта :D

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

След толкова 2-ри смени ми е*аха и майката и бащата, вече не знам в кое измерение съм.

Наздраве , аз това го правя от 3 месеца с "лека вечер" сутрин ;)

Денят преди отпуската ми (юни месец) поздравих клиент с "Добър вечер" в 9:03 ч. Тогава наистина разбрах, че съм си я заслужила... Щом започнах да бъркам дати, дни, месеци... Скоро и годината ще питам коя е. Макар че всеки ден я пиша на работа...

А, да. Едно пожелание към Пешо. Дано да ти е безавариен престоят в София, че като гледам какво става там... И не само. То бива катастрофи, смъртни случаи, ама то това нашето на нищо не прилича вече. Леко с колелото :unsure:

Преди час и нещо беше изстреляна успешно от космическия център "Кенеди" във Флорида уникалната космическа сонда Juno с ракета-носител Atlas V на път за Юпитер. :punk

http://www.youtube.com/watch?v=jl77aJmuZtg.

Ако на 11-ти все пак отида на Армин, на 12-ти може само да ме потопиш и е достатъчно - не си играй да ми слагаш акваланга... laughing.gif

Няма как да те потопя без да те облека. За разходки оборудването не е кой знае колко обемно. На моите снимки съм облечен за друг тип гмуркания. На 13-ти пристигат и Вено с Вели да карат курс.

Мини през Слънчев бряг за 1 кафе след концерта :D

Аз няма да ходя на никакъв концерт. За вас обаче също се отнася писаното по - горе ;).

Преди час и нещо беше изстреляна успешно от космическия център "Кенеди" във Флорида уникалната космическа сонда Juno с ракета-носител Atlas V на път за Юпитер. :punk

След колко време ще пристигне и ще започне да изпраща данни?

Ванка, до кога ще сте там? Мое и аз да намина по някое време...

Минимум до 21-ви. По принцип съм планувал до 28-ми, но си мисля последната седмица да се прибера до Пловдив. Ще се радвам да се видим там.

След колко време ще пристигне и ще започне да изпраща данни?

Утре по това време сондата вече ще е подминала Луната, но докато стигне до Юпитер ще минат около пет години и почти три милиарда километра път. Проблемът е, че се изпълнява една сложна маневра, използваща гравитационната засилка от Земята (някъде след две години), която засилка ще ускори достатъчно апарата за да може да достигне орбитата на Юпитер. Тези сложни траектории се правят защото все още няма усвоени космически двигатели от ново поколение, които да работят в дълбокия космос. С химически ракети работата не става - всички космически сонди с мисии в далечните части на Слънчевата система досега използват гравитационната засилка на Земята и другите големи планети, покрай които минават за да достигнат целта си. Този тарикатлък е изключително евтин, но затова пък е безнадеждно бавен и едва ли би се използвал някога за пилотирана мисия.

... но докато стигне до Юпитер ще минат около пет години и почти три милиарда километра път.

А, на мен ми е интересно от такова разстояние как ще се справят с телеметрията... и до колко ще бъдат сложни задачите на тази сонда? Като се има предвид ужасно многото време което е нужно на радиосигнала да достигне от Земята до Юпитер, мисля, че ще се ограничат само до снимки и сканиране само от една равнина и на постоянна орбита....

Само 50-на минути, кво толкова :) 2 часа в двете посоки. Може да го блъснат в нещо, докато разберат, че идва, ама пък не правят такиав неща за първи път :)

А, на мен ми е интересно от такова разстояние как ще се справят с телеметрията... и до колко ще бъдат сложни задачите на тази сонда? Като се има предвид ужасно многото време което е нужно на радиосигнала да достигне от Земята до Юпитер, мисля, че ще се ограничат само до снимки и сканиране само от една равнина и на постоянна орбита....

Подобни сонди разчитат единствено на изкуствения интелект на борда и предварително зададената програма. Иначе сигнала от там до нас върви около 50 минути и очевидно контрол в реално време е невъзможен. Това не означава, че задачите ще бъдат елементарни. Едно от най-сложните изпълнения всъщност е самата орбита, в която сондата се предвижда да влезе в рекордна близост около полюсите на Юпитер и така да направи 33 обиколки, през което време трябва да се изпълнят една камара експерименти и ако всичко е наред този огромен поток от информация да пристигне по някое време на Земята. В тази мисия проблемът не е толкова разстоянието, защото досега имаше успешни много по-далечни мисии на Сатурн и спътниците му например. Основният проблем е успешното преодоляване на зверските радиационни пояси на Юпитер, които са смърт за всяка електроника. Въпросната електроника в сондата е затворена в специална каса с титаниеви стени, която трябва принципно да я предпази.

Juno's scientific payload includes:

A gravity/radio science system

A six-wavelength microwave radiometer for atmospheric sounding and composition

A vector magnetometer

Plasma and energetic particle detectors

A radio/plasma wave experiment

An ultraviolet imager/spectrometer

An infrared imager/spectrometer

The spacecraft will also carry a color camera to provide the public with the first detailed glimpse of Jupiter's poles.

Подобни сонди разчитат единствено на изкуствения интелект на борда и предварително зададената програма. Иначе сигнала от там до нас върви около 50 минути и очевидно контрол в реално време е невъзможен. Това не означава, че задачите ще бъдат елементарни. Едно от най-сложните изпълнения всъщност е самата орбита, в която сондата се предвижда да влезе в рекордна близост около полюсите на Юпитер и така да направи 33 обиколки, през което време трябва да се изпълнят една камара експерименти и ако всичко е наред този огромен поток от информация да пристигне по някое време на Земята. В тази мисия проблемът не е толкова разстоянието, защото досега имаше успешни много по-далечни мисии на Сатурн и спътниците му например. Основният проблем е успешното преодоляване на зверските радиационни пояси на Юпитер, които са смърт за всяка електроника. Въпросната електроника в сондата е затворена в специална каса с титаниеви стени, която трябва принципно да я предпази.

До колкото ми става ясно от оборудването, тези май мислят сериозно да се занимават със точният строеж и състав на ядрото и кората на Юпитер. Като гледам повечето от нещата са различни видове магнитомери или машинки способни да въздействат на магнитното поле. Още повече, че максималното сближаване ще бъде около полюсите на планетата, там където магнитното поле е пределно слабо. Лошото е, че едва ли в близките 7-8 години нещо (не говоря за снимков материал) ще бъде оповестено официално, но пък чакането сигурно ще си струва...

Така е правилното. :evil

И как ще е така правилното? Колко удавяния би могло да има, че това да е последното? Да съм котка, да предположим 9, ама аз за повече от едно не съм чувал. laughing.giflaughing.giflaughing.gif

До колкото ми става ясно от оборудването, тези май мислят сериозно да се занимават със точният строеж и състав на ядрото и кората на Юпитер. Като гледам повечето от нещата са различни видове магнитомери или машинки способни да въздействат на магнитното поле. Още повече, че максималното сближаване ще бъде около полюсите на планетата, там където магнитното поле е пределно слабо. Лошото е, че едва ли в близките 7-8 години нещо (не говоря за снимков материал) ще бъде оповестено официално, но пък чакането сигурно ще си струва...

Тази ниска орбита около полюсите е избрана именно за да се избегне доколкото може мощното магнитно поле на Юпитер, като целта е да се изследват вътрешните слоеве и да се добие по-ясна представа за строежа и възникването на планетата. Не виждам причина да не покажат веднага резултатите, особено снимковия материал - все пак в мисията няма нищо секретно пък и има международно участие в екипите. Една част от уредите са от Европейската космическа агенция.

И как ще е така правилното? Колко удавяния би могло да има, че това да е последното? Да съм котка, да предположим 9, ама аз за повече от едно не съм чувал. laughing.giflaughing.giflaughing.gif

А той от де да знае колко пъти си бълбукал с нос в халбата !?

Тази ниска орбита около полюсите е избрана именно за да се избегне доколкото може мощното магнитно поле на Юпитер, като целта е да се изследват вътрешните слоеве и да се добие по-ясна представа за строежа и възникването на планетата. Не виждам причина да не покажат веднага резултатите, особено снимковия материал - все пак в мисията няма нищо секретно пък и има международно участие в екипите. Една част от уредите са от Европейската космическа агенция.

То е ясно, че снимките ще се появят веднага, но останалите данни би трябвало да бъдат анализирани, някак вместени в досегашните ни разбирания относно вътрешният строеж на планетата... И едва когато чесането по темето приключи, евентуално, нещата ще бъдат изнесени в систематизиран вид. Все пак полетът до там ще продължи около пет години, после има технологично време за експериментите, след това първоначалното систематизиране ще отнеме поне две години... и те, така май стават към 7-8... Интересно ми е дали ще се докаже съществуването на екти форма на водорода?

Ако бях запазил "първото", можеше и да си котка (безтуй си имаш няколко), а "последното" го употребих единствено за симетрия, като антоним на "първото" и синоним на "единствено и фатално", а то, така или иначе пак щеше да ти е първо, но и последно....

Ха..хааа...колко простичко се изразих. :bgrin:

Ако бях запазил "първото", можеше и да си котка (безтуй си имаш няколко), а "последното" го употребих единствено за симетрия, като антоним на "първото" и синоним на "единствено и фатално", а то, така или иначе пак щеше да ти е първо, но и последно....

Ха..хааа...колко простичко се изразих. :bgrin:

"Нема се плашункаш!", както казва Стефчо beer.gif

Интересно.... Кой от двамата е на повече бири...? Единия се опитва да върже двоен моряшки докато си чопли в носа с клечка за уши и подскача на един крак..., а другия - нищо общо, дет са вика - Но кънекшън уит дис намбър...

Интересно ми е дали ще се докаже съществуването на екти форма на водорода?

Има голяма вероятност това да стане и всъщност ако мисията приключи успешно наистина се очакват исторически резултати. Обаче не мога да не отбележа изключително находчивия избор за име на сондата. Според митологията Юнона (Juno на английски), която е жена (но също така и сестра) на Юпитер доста сериозно го е подозирала в мръснишнките му извънбрачни изпълнения. Според преданията Юпитер се криел от жена си, обвивайки се в гъсти облаци, обаче Юнона излязла тарикатка и успяла да пробие облаците и така го хванала на калъп. :lol:

Интересно.... Кой от двамата е на повече бири...? Единия се опитва да върже двоен моряшки докато си чопли в носа с клечка за уши и подскача на един крак..., а другия - нищо общо, дет са вика - Но кънекшън уит дис намбър...

Бе тебе кой те пита та се изакваш неподготвен? laughing.gif

Бе тебе кой те пита та се изакваш неподготвен? laughing.gif

Видене...! Аз винаги се изаквам напълно подготвен, защото го правя с мерак и чувство. Ако не вярваш, някоя сабаля ще те викна да видиш какво съм сътворил, пък после пак ще си приказваме.

П.с. Аре аз ще ходя да лягам, че утре по-раншко с моята челяд и бай ти Килър ще зацепваме леко към джендема. Този път ще се пробвам да направя двукилограмов шиш с всичките му салтанати или както е по-модно да им викат - пропъртис. Ако този експеримент ми се получи - верно ще взема да си посегна и от фантук фантатък в мое присъствие ще е неуместно да се приказва за скара. За резултатът от предишният подобен експеримент можеш да питаш малчуганите, те ще ти го обяснят в 3D.

Има ли още хора да седят на чептел?(мтел)

Повече отколкото навсякъде другаде, където общо взето се получава чеп laughing.gif

Видене...! Аз винаги се изаквам напълно подготвен, защото го правя с мерак и чувство. Ако не вярваш, някоя сабаля ще те викна да видиш какво съм сътворил, пък после пак ще си приказваме.

П.с. Аре аз ще ходя да лягам, че утре по-раншко с моята челяд и бай ти Килър ще зацепваме леко към джендема. Този път ще се пробвам да направя двукилограмов шиш с всичките му салтанати или както е по-модно да им викат - пропъртис. Ако този експеримент ми се получи - верно ще взема да си посегна и от фантук фантатък в мое присъствие ще е неуместно да се приказва за скара. За резултатът от предишният подобен експеримент можеш да питаш малчуганите, те ще ти го обяснят в 3D.

Успех! Аз рано заминавам към Лозенец. Ще се израдвам отново на Айго по пътя и се надявам да няма твърде много келеши... (надежди). Ще пиша оттам след първите си студени бири. beer.gif

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...