Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата


Recommended Posts

Другия момент е когато "приятелите" ти ти говорят зад гърба, за да натрупат моментни активи пред някой. Жена в повечето случаи. Много готино..

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Когато се върнах от София си мислех, че се връщам при приятелите си. Сварих една шайка лекета, все още живеещи при и зависими от родителите си, които за тия години не бяха мръднали на една крачка и продължаваха да си живеят във вечния купон и голямото напушване. И оцених приятелския си кръг в София едва като го напуснах...

Това пък ми е любимото. Мъже на по 30 години или приближаващи ги, живеещи с гозбите на мама, мама шие, глади, пере и чисти, слага масата. Аз само сядам да ям и като кажа нещо е закон, защото съм на мама единственото и неповторимо, сладко и ненагледно отроче, синчето златно, прекрасно и т.н. Сори, че звучи сексистко, ама си е така. И как се очаква, че този мъж ще се оправя в живота, ще издържа семейство, ще си гледа добре жената, ще може да си сготви ако остане сам, няма да го е страх да пита, когато не знае нещо, ще мисли за деца, като той самият е едно непорастнало дете...

Аз все още в някаква степен съм зависима от нашите, но съм спряла да живея под един покрив с тях преди 6 години. И съм се научила, че няма кой да ми оправи бакиите, да ми сготви и да ми угоди, дето се вика, освен аз самата. Самостоятелността не е само финансова, а състояние на духа.

Пешо, знаеш приказката за това кога оценяваме нещо, нали?!

Link to comment
Share on other sites

Ето ви за кафето и други работи.

 

Когато вариш нещо, за да се получи перфектно извличане на каквото и да е от него, се вари докато половината вода изври... ако го оставите по-дълго, ще извлечете по-голямо количество от съставката, обаче тя ще е с по-слаб ефект. ;)

Общо взето е почти едно и също в случай... опира да кой какъв вкус има.

Мислите, мислите... та се надмислихте.

 

Ако правиш дълго кафе, резултатът е същият като късото, само дето още малко по-разредено с не толкова силен ефект, защото повече се изхвърля преди организмът ви да го усвои.

Обаче пак казвам, това си е въпрос на вкус. Дългото може и да е с малко повече кофеин, обаче му се губи качеството, а "съсипвате" (пък някой може да го обича така... казвам го за хиляден път вече) и добре свареното кафе и хубавият кофеин с преварено кафе и кофеин, който има по-слаб ефект.

 

Намерете билкарите да ви обяснят точно за какво се варят нещата по-определен начин,целта е да се извлечат съставките в най-качествен вид, количеството не е от значение... защото повечето пъти тези неща се използват в народната медицина с цел терапия/рехабилитация на човек.

 

Ако ви трябва кафе с друга цел освен насладата от него, то много внимателно се подбира сорт и още по-внимателно се приготвя... в тоя случай кафето е малко, пие се без захар обаче и става като дъвчащ бонбон ако го оставите да престои. Сместа се смуче и ефекта е равен на... все едно сте изпили 9-10 много силни кафета, като кофеина се отделя постепенно със слюнката. Използва се за лекарство на едни глупости свързани с други простотии за които едва ли ви се слуша.

 

П.П. И ако ще пиете кафе, вие си избирате как, ако ви трябва кофеин за други цели, тогава кафето се прави по по-стриктен начин. На мен лекарствата ми струват много пари на месец, вместо да ги купувам си взимам кафе и си го приготвям. Иначе пия кафе и за удоволствие, обаче съм му свикнал на силният и горчив вкус вече.

Link to comment
Share on other sites

Това обаче, естествено е според теб, но дали наистина е така е друга работа (всъщност е относително)Ся ако ми обясниш и какво общо имат цвета и вкуса със съдържанието на кофеин...

Точно това имам предвид, като написах, че е относително. Ако вземеш като еталон едно италианско еспресо (един пръст), сигурно ще ти трябват 4-5 такива, та да докараш кофеинът на едно стандартно дълго. Да оставим настрана пък тези киселите, дето ти си ги обичаш, те пък някога може и да са имали някакъв спомен за кофеин, но той е отдавна и добре забравен...

 

Добре значи горе-долу сме съгласни че ако направя емнайсе къси и като количество течност са колкото твоето дълго то кофеина в тях ще е същия (поне).

 

Сега дали това което аз си правя от моите киселите има повече кофеин от твоето верно е друга тема но за мен вкуса и аромата са всичко, кофеина е страничен продукт даже предпочитам да е по-малко като знам как докато стоя пред компютъра лоча кафе след кафе (та до към 7-8 на ден) по-добре да е по-малко кофеина. Виж меда и захарта определено са ми проблем, защото слагам докато успея да забия лъжичката в чашата. Но това е положението...

Link to comment
Share on other sites

За пръв път реших да си празнувам именния ден. От девет поканени човека дойде един. Двама имаха наистина основателна причина да не дойдат. Поне разбрах колко струват хората около мен.

 

Приятели няма,има само познати които се сещат за теб само когато имат нужда от услуга.

Същото важи и за рождените дни,то за тях като се замислиш какво толкова се празнуват,рожденият ден е просто още една изминала година която те приближава към смъртта.

Link to comment
Share on other sites

Не е верно!!! Ама изобщо! Приятели има. Малко са наистина свестните хора, но това е положението. Чуствам се щастлив че познавам 1-2ма наистина свестни Човека от може би 20тина години и въпреки че всеки си има чепати страни (аз още повече) продължаваме да сме си приятели след толкова време.

 

Хубаво са казали хората - приятел в нужда се познава.

 

А рожденните дни, както и именните както и други празници са за да се сетим един за друг

Link to comment
Share on other sites

За пръв път реших да си празнувам именния ден. От девет поканени човека дойде един. Двама имаха наистина основателна причина да не дойдат. Поне разбрах колко струват хората около мен.

 

 

Дам. Това е много неприятен момент. Момента, в който разбираш. На мен затова и очакванията ми за "приятели" за занижени и разчитам само на себе си.

 

 

Но все пак плануваш събитие, навиваш се, че ще е купон, пък после си става събиране на хора, с които се виждаш (едва ли не) всеки ден.

+ 1.

 

 

Приятели няма,има само познати които се сещат за теб само когато имат нужда от услуга.

Същото важи и за рождените дни,то за тях като се замислиш какво толкова се празнуват,рожденият ден е просто още една изминала година която те приближава към смъртта.

 

 

socialization

you are doing it wrong!!!

Link to comment
Share on other sites

Ама разбира се, как не се бях сетила :angry:

Ти честно ли? Сигурно ни мислиш за някакви асоциални, затворени и мълчаливи хора?! И четиримата (които си цитирал) не сме такива.

Link to comment
Share on other sites

...serious shit...

 

...П.П. И ако ще пиете кафе, вие си избирате как, ако ви трябва кофеин за други цели, тогава кафето се прави по по-стриктен начин. На мен лекарствата ми струват много пари на месец, вместо да ги купувам си взимам кафе и си го приготвям. Иначе пия кафе и за удоволствие, обаче съм му свикнал на силният и горчив вкус вече.

Виж ся..., пий си лекарствата редовно и от време на време се просвещавай по малко (за обща култура).... и сигурно почти няма да ти се случва да пишеш подобни дивотии.

 

Добре значи горе-долу сме съгласни че ако направя емнайсе къси и като количество течност са колкото твоето дълго то кофеина в тях ще е същия (поне).

Точно тук не сме много съгласни! Преди да започне да се освобождава кофеинът, има редица други в-ва които трябва да се извлекат... и чито наличие пречи на разтварянета му. Ако не беше така, то тогава човек можеше да си приготвя кофеинова настойка, просто като разбърка смляното кафе в чаша студена вода. Бихме били съгласни с тезата, че ако имаме емнайсе къси кафета, чийто общо количество течност надвишава неколкократно количеството на едно дълго, то тогава, може би, бихме имали еднакво кофеиново съдържание ;)

Сега дали това което аз си правя от моите киселите има повече кофеин от твоето верно е друга тема но за мен вкуса и аромата са всичко, кофеина е страничен продукт даже предпочитам да е по-малко като знам как докато стоя пред компютъра лоча кафе след кафе (та до към 7-8 на ден) по-добре да е по-малко кофеина. Виж меда и захарта определено са ми проблем, защото слагам докато успея да забия лъжичката в чашата. Но това е положението...

Вкусът на едно кафе изобщо не може да бъде маркер за силата му, понеже различните вкусове могат да бъдат съдавани по изкуствен начин (чрез метод на изпичане, прибавяне на лайна и т.н.) За получаването на максимално добра напитка от материалът с който се разполага е от първостепенно значение температурата на водата да не надхвърля определени гранници и да не се прекалява с времето на приготвяне.

Link to comment
Share on other sites

М'да, още първия ден в родопите се бях съдрал китката на едни шипки точно сякаш съм се мъчил да си резна вените. С късмет може и да ми остане като белег.

Link to comment
Share on other sites

максимално добра напитка от материалът с който се разполага е от първостепенно значение температурата на водата да не надхвърля определени гранници и да не се прекалява с времето на приготвяне.

 

Ето ключа за долапа, време за излагане на дозата на водния поток и каква температура има той и при какво налягане. А за късото никога не може да има повече кофеин и дългото при нормално правене. Не ставаше обаче въпрос за нормално аз като писах още 1вия път.

 

А тия хора дето си пият кафето по 3 часа пият някакви окислени неща, но не и кафе.

 

A btw Гадо на една определена марка кафе търговския дойде да пие кафе при мен вместо в едно определено заведение ... цитат "машината я настройвате по-добре от тях" :D викам - я не се ебавайте, да я настройваш, настройваш на автомат колко да го настроиш. Та даже и търговските им нямат кой знае какви претенции към кафето щом не си обясняват на клиентите как да правят добро кафе на профи машина ами ходят да пият от автомат, па колкото и ок да е настроен.

Link to comment
Share on other sites

А тия хора дето си пият кафето по 3 часа пиян какви окислени неща, но не и кафе.

 

A btw Гадо на една определена марка кафе търговския дойде да пие кафе при мен вместо в едно определено заведение ... цитат "машината я настройвате по-добре от тях" :D вика я не се ебавайте, да я настройваш, настройваш на автомат колко да го настроиш, та даже и търговските им нямат кой знае какви претенции към кафето щом не си обясняват на клиентите как да правят добро кафе на профи машина ами ходят да пият от автомат па колкото и ок да е настроен.

Пак ли имаше купони и трудно ставане тази сутрин? :) :)

Или пък може аз да не съм разбрал, но малко хаотично ми се стори това горното изказване.

Link to comment
Share on other sites

Нье, просто блеене без да се гледа какво пише "пият" или "пиян" :D

 

_____________

 

Хора вие знаете ли, че в ICQ се сменят с десен бутон на емотиконите комбинациите от бутони!? Това като ми го казаха направо ме хвърли в тъча. Супер удобно е! И защо го няма в Скрап(скайп) или аз не знам как се прави просто?

 

_______________

 

ВАЙ... (тук има човече посипващо си главата с пепел) бях изтървал един чувал букви , никаква мисъл при писането на предния пост... нещо спането повече от 6 часа ми влияе зле явно.

Link to comment
Share on other sites

М'да, още първия ден в родопите се бях съдрал китката на едни шипки точно сякаш съм се мъчил да си резна вените. С късмет може и да ми остане като белег.

Аз прически няма да си правя..., има си и хас, толкова грижливо селекционирана да изглежда като неподдържана растителност да бъде съсипана...

Но пък, на мен току що ми махнаха конците от китката, така, че гордо мога да демонстрирам белег от срязани вени :punk Така, че - Яж кал!

 

A btw Гадо на една определена марка кафе търговския дойде да пие кафе при мен вместо в едно определено заведение ... цитат "машината я настройвате по-добре от тях" :D вика я не се ебавайте, да я настройваш, настройваш на автомат колко да го настроиш, та даже и търговските им нямат кой знае какви претенции към кафето щом не си обясняват на клиентите как да правят добро кафе на профи машина ами ходят да пият от автомат па колкото и ок да е настроен.

Трябва да ти кажа, че дори и при вендинг автоматите (тези които си мелят кафето, а не тези които са само с нес), настройката е от огромно значение. Всяка марка кафе си има специфична едрина на смилане и специфична доза вода (и двете могат да бъдат настроени). Дали е правилно смляно кафето може да се прецени по струйката която тече в чашата, тя трябва да бъде тънка и аха, да започне да прекъсва, но да не го прави. Това е почти сто процентов белег за добър каймак, аромат и вкус от даденото кафе. Някой път като минеш пак през нашата база ще те черпя едно кафе, та да видиш какво означава добре настроен автомат (въпреки, че машината е наборка на Лили Иванова и е пред разпадане).

Link to comment
Share on other sites

Човек и моята знам как да си я настроя така (обаче клиентите пискат като ученички защото дължините си стават абсолютно коректни по италиански) ама дори и като я настроя като хората мисля, че не е коректно да се твърди, че тоя автомат може да изкара добро кафе като профи машината срещу мен която се намира. Па дори и същото да изкарват там пак само от добре затоплената порцелан чаша има разлика при положение, че аз му го давам в картон или стереопор. Не е сериозно да говори такова нещо, човек който би трябвало да си следи качеството на кафето. Хеле пък ако е вярно, то са за*бали тотално и само си носят кафето до крайния клиент и не им дреме кой какво прави и как.

А в това няма логика? Нали уж са големи на пазара, все пак предполагам искат някакво качество да поддържат.

 

____________________

 

И към теб един въпрос - само аз ли не намирам картон чаши под 0.0625лв или наистина няма по-ниска от тая цена?

Link to comment
Share on other sites

Човек и моята знам как да си я настроя така (обаче клиентите пискат като ученички защото дължините си стават абсолютно коректни по италиански) ама дори и като я настроя като хората мисля, че не е коректно да се твърди, че тоя автомат може да изкара добро кафе като профи машината срещу мен която се намира. Па дори и същото да изкарват там пак само от добре затоплената порцелан чаша има разлика при положение, че аз му го давам в картон или стереопор. Не е сериозно да говори такова нещо, човек който би трябвало да си следи качеството на кафето. Хеле пък ако е вярно, то са за*бали тотално и само си носят кафето до крайния клиент и не им дреме кой какво прави и как.

А в това няма логика? Нали уж са големи на пазара, все пак предполагам искат някакво качество да поддържат.

 

____________________

 

И към теб един въпрос - само аз ли не намирам картон чаши под 0.0625лв или наистина няма по-ниска от тая цена?

Никой не твърди, че автоматът може да направи същото кафе, като от една добре настроена кафемашина, пуснато от читав барман. Ставаше дума, че и автоматите могат да правят читаво кафе, стига да са бъзикнати както си требе. BTW, настройките трябва да се коригират едва ли не, на всеки нов пакет който се сипва в машината. Обаче едно, че голяма част от хората които се занимават с тези неща си нямат много идея от това и друго, че 99.99% от т.н. бизнИсмьени (хора които са решили, че с 15 - 20к лева, могат да направят заведение с кухня и т.н.) си мислят, че понятието "абонаментна поддръжка" е мръсна дума (нали трябва да се дават кинти) и, че като са дали някаква сума за определено съоръжение (най-често втора ръка) от него се очаква да бъде вечно и едва ли не, да се обгрижва само. Последният ми случай от Понеделник, тази седмица - Обажда се горд собственик на конвектомат и започва да се хвали каква машина има, след около 15 мин. фукни (WTF) стигаме до момента, че вече три години му върши прекрасна работа, ама нещо напоследък парогенераторът бил отказал и освен това, от около година :blink: доста често му се случвало да спира и да обявява, че вратата е отворена. Отидох, прегледах го и останах като треснат, че през цялото това време, машината не е декалцинирана нито един път. Собственикът също не по-малко същисан от мен, по едно време се сети, че някой, някога му бил казал, че смисълът на съществуването на голямата лъскава капачка на горният капак бил , през нея да се налива препарата за декалциниране... На собственикът обаче не му било до такива работи и поради тази причина не го правил, а в последствие забравил, че трябва да се прави. Причината за периодичното задействане на датчика на вратата се оказа - скъсана опора на пантата и от там нарушена геометрия, при което рид-ампулата по някое време (вследствие линейните разширения на корпуса) започва да се шашка. Мисълта ми е..., какъв мърляч трябва да е човек, та да хвърли две шапки пари за нещо, което в последствие да заебе и да не полага дори елементарните грижи които са си лично негово задължение. Да не коментираме пък факта, че почти цяла година е гледал как нещо което не трябва да мърда - мърда и не е реагирал по никакъв начин. И това не е единичен случай..., масова практика е. Единици са хората които полагат грижи за съоръженията си и когато се налага - викат на момента човек който да ги ремонтира, повечето си мислят, че проблемът няма да се задълбочи и, че - Ъ, ми то и така си бачка за сега....

А, ти ми приказваш за дистрибуторите на кафе...

 

П.с. За чашките не мога да ти помогна..., не е в моята сфера...

Link to comment
Share on other sites

"Eто тоя е препарата, 5лв - 1л много е добър. Кажете и на другите колеги, след като си почистихме машината 3 оборота пълни на едрината се наложи да коригираме, явно много се натрупва (от водата)"

"Ммм, ще им кажем ама да ти кажа ти си първия който ни казва, че въобще я чисти. Вероятно няма да имат интерес. То и ние имаме някакъв препарат ама даже спряхме да го зареждаме, никой не го взима."

 

Цифром и словом за 3м работа - 5л мътнотия от автомата. Без думи. Към 15 идващия месец пак ще я промивам.

 

А за това какво е отношението на колегите и компаниите занимаващи се с тия машини мисля, че ти казах за нашия опит и колко седмици трябваха и на кого да се обаждам за да ми оправят автомата.

 

А машината ВСЯКА сутрин се следи настройката още първите 2-3 кафета дали е ок. Дори на 1 пакет като е настроена като хората в края на пакета винаги се донастройва (за финно говоря 1/8 до 1/4 оборот макс на едрината на нашата както е с врътка) - подозирам, че кафето се овлажнява докато го изхабим от пакета, но може и едрината на зърната в края да е друга не съм сигурен. Но много често се коригира. А на нов пакет директно си зная, че трябва директно на ново да я настроя. Просто никога не се е случвало при нов да останат същите дължините, каймака и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Мен пък ми е кеф, как оправих нещо "направено" и "работещо", изпълняващо се 6+ часа да става за 3 минути. И още 2-3 неща като примерно въртящо се 5 минути да става за 15 секунди.

Link to comment
Share on other sites

  • Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...