Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Никой не говори така, защото замяната на пълния с непълен член в говорната реч е позволена...

"Позволена" от кого - от тези, които не знаят къде се слага и къде не?

Старогръцки - в СУ и после в Солунския университет - Аристотел (последно ниво).

Пълният член не е отпаднал, няма и да отпадне, докато си обясняваме местоимения с падежи. Ако знаете друг начин да се обяснят местоименията, освен падежно, моля кажете го?

И като говориш казваш ли "По червенияТ килим" или се чува "По червения килим"? Нещо губи ли се от смисъла в когато го пропуснеш и тъй и тъй не се чува ти КАК успяваш да го изговориш това?

Вербално може да се маскира, специално в това словосъчетание, но и нерядко се чува когато някой използва пълен член не където му е мястото. Забелязала съм, че българите злоупотребяваме с пълния член. Мжд. правилното в случая е кратък член, няма нужда да си криви човек езика. Но ако е без предлог, пр. "Червеният килим" - тогава е пълен членът.

И звучи добре ако човек е свикнал с правилото достатъчно.

И като говориш казваш ли "По червенияТ килим" или се чува "По червения килим"? Нещо губи ли се от смисъла в когато го пропуснеш и тъй и тъй не се чува ти КАК успяваш да го изговориш това?

По НЕГО, дядо, а не по ТОЙ!

По НЕГО, дядо, а не по ТОЙ!

Нещо загубих нишката... правилото ми е ясно, какво имаше предвид в случая не разбрах. Я се опитай да го кажеш на глас и виж кое от 2те се чува... или и в 2та случая се чува едно и също.

Галче, в хотел Хисар беше яко. Изпържих се, сварих се, пак се пържих, варих се на бавен огън и накрая изригнах като Ейяфятлайокутл в бара. Въобще - качествен тим дринкинг :)

Хубаво е, че ти е харесало. Там си е за тузари. Чувствай се такъв вече.

Построиха ли му 5-звездното крило вече или не са? Последно преди 2 месеца го довършваха.

Ще "пейстна" PDF-а, че да е по-ясно за всички:

ИМА ИЗВЕСТНА СВОБОДА ПРИ ЧЛЕНУВАНЕТО

Проф. Владко Мурдаров

Когато през 1945 година Министерският съвет приема Наредбата закон за тъй наречения отечественофронтовски правопис, според която трябва да отпадне правилото за употребата на пълния и непълния член при имената от мъжки род, академик Александър Теодоров-Балан обикаля до последния момент от човек на човек министрите и успява да ги убеди да го запазят. Заради това ако днес в обществото ни наистина се наложи идеята за отстраняването на въпросното правило, промяната не може да бъде направена по решение и предложение на отделни хора, а трябва да се извърши от Народното събрание, след като приемането му е станало със закон.

Лично аз обаче съм от застъпниците на идеята, че правилото за употребата на пълния и непълния член трябва да продължава да съществува. Основната причина е, че за мене неговото прилагане говори за степента на грамотност на човека и за неговата езикова дисциплина. И дори за начина му на мислене. И не е толкова съществено, че правилото е било създадено изкуствено преди много години, както специално изтъкват в мотивите си противниците му. След като отдавна е посочен елементарният механизъм с използване на местоимението той, за да се провери как трябва да се членува дадено име в изречението, той просто трябва да се овладее, за да се прилага.

Хрумването за отмяна на правилото трябва да се разглежда и в общ план, защото не бива да се забравя, че за националния книжовен език най-важна характеристика са правилата, нормите. Ако те, под влияние на недостатъчната грамотност на някои, бъдат отменени, тогава изобщо няма да може да се говори за книжовен език.

Разбира се, колебанията при прилагане на конкретното правило са преди всичко при оформянето на текстове според изискванията на писмената книжовна реч. При устната книжовна реч положението е малко по-различно. Общо може да се каже, че там правилата дават известна свобода. Това означава, че когато името трябва да бъде употребено с пълен член в писмената реч, в устната се допуска употребата и на пълен, и на непълен член, без това да се смята грешка. Затова в изречението „Романът се посреща от всички с голям интерес", оформено според изискванията на писмената реч с пълен член, в устната реч името романът може да се употреби и с пълен, но и с непълен член – романа. Същото се отнася и до случаи като „Очаква се докладът да бъде внесен за обсъждане до понеделник", където може да се каже и докладът, и доклада. Така е и при по-елементарни изречения като Стефан е отличникът на класа, в което отличникът

Когато името трябва да бъде употребено в писмената реч с непълен член обаче, според правилата в устната не бива да се допуска използването на пълния член. Затова в изречението „ може да се изговори с пълен или непълен член.

Премиерът призова парламента да разгледа внимателно всички мерки срещу отвличанията", името може да бъде употребено само с непълен член. Използването му с пълен член – парламентът, което се допуска от някои поради представата им, че така поставят едва ли не логическо ударение върху думата, обаче е грешка. Същото важи и за случаи като „Делегацията беше приета от президента на страната", където съществителното президента трябва да се изговори само с непълен член.

2

Както личи, при членуването на имената в устната книжовна реч се допуска относителна свобода. Това може да създаде лъжливото впечатление, че сякаш е направена първата крачка към отмяната на строгото правило при писане. Всъщност свободата при говорене е наложена преди всичко от масовата речева практика, но посоченото ограничение при употребата на непълния член е доказателство, че съществена промяна при общото правило, според мене, не бива да се очаква.

Та..."известната свобода" Владко Мурдаров я е обяснил много ясно - тя се допуска единствено в говоримата реч, но не и в писмената и на всичкото отгоре става дума единствено за изпускането на пълния член, а не за слагането му навсякъде (поздрав към Чефо за предишния му пост :punk), а половината журналисти напр. бъкат за щяло и нещяло пълен член и особено ако става въпрос за длъжности като "министър", "президент", председател" - досега май не съм чувал в изречение да не са били членувани...явно си мислят, че са толкова важни и с пълния член това особено ясно си проличава. :P

П.П. Сега прочетох, че си писал за говоримата реч, ама понеже тука нали всички само пишем и Пешо се възмути точно заради незнанието на голяма част от пишещите...;)

Момчета, някой знае ли актуални автобуси сутринта рано за Първомай (Дълбок извор)? Или да пътува утре дотам случайно?

В plovdiv24.com пише в 7:00 ч. и в 7:30 ч., но не знам дали да вярвам. Днес се оказа, че май много не отговарят на истината...

дълъг член винаги е предимство така де пълен член исках да кажа или член тип "чичко паричко" :D

Мечтиии... ама никой не казва защо тоя пълният член винаги го слагаме отзад българите. :lol:

Мжд. за мечтите се сещам един виц:

Малко преди края на работния ден, в кабинета на доктор Климентов - специалист - травматолог, се вмъкнал огромен, здрав, но много притеснен мъжага.

- Какво има? - изпълнен с досада запитал доктор Климентов. Хайде бързо, че работното време свърши!

Без да обели и дума, огромният мъжага разкопчал панталоните си, оставил ги да се смъкнат на земята, после свалил и слиповете си и пред доктор Климентов се открила страшна гледка - огромно мъжко достойнство, което карало дори катърите да завиждат. Доктор Климентов погледнал още веднъж, сбърчил вежди и строго казал:

- Господине! Кабинетът с андрологичните проблеми е на следващия етаж! Тук няма какво да търсите!

- Напротив, напротив - припряно взел да обяснява мъжагата. - Точно вие ми трябвате! Чакайте само да ви разкажа! Значи, приятно ми е, казвам се Стоил Сакъзов, национал по канадска борба. Значи, аз, както виждате имам проблем с този огромен ***. Обаче си имам ерекция често и понякога дори без предупреждение. Като го вдигна от раз и това нещо ме удря по челото, падам по гръб и губя съзнание... Разбирате ли сега, докторе?

Доктор Климентов се притеснил съвсем не на шега и взел да отстъпва към вратата:

- Вижте какво, господине - леко стреснато и същевременно успокояващо казал той.- Хайде сега да си вдигнете гащите и аз да ви заведа до съседния кабинет, при колегата - психиатър, а?

- Не, бе, докторе - почти проплакал пациентът.- Не ме разбирате! Аз съм дошъл при вас!

- Но аз съм травматолог! - изревал доктор Климентов. - Мести си главата в някоя посока тогава! Какво ме занимаваш с глупости?!

- Точно за това съм дошъл - жално изстенал мъжагата. - Моля ти се, сетих се да си отмествам главата, обаче тогава ме удря по рамото и чупя ключица!

:P

Мечтиии... ама никой не казва защо тоя пълният член винаги го слагаме отзад българите. :lol:

:P

Да бе да...ша си мечтая за дълъг(много интересн лаф има тука...ама ме е сТрам да го кажа)...хаха. Малки мечти имам аз. По една къща на няколко различни точки от земното кълбо и 10тина модела Ферари по мой избор :D

Дето се вика после и без член да съм - пак ша я върша работата :D

А каква е работата?

работи се в склад,без контакт с клиенти,подготвя се стоката за клиентите и се предава за проверка от търговец

Само тва е написано

Само тва е написано

Тия са объркали заплатата.

Прати обявата да кандидатствам. Аз цял месец за тия пари работя, тук на час ще ми ги дават :D

Досега не съм имал проблеми с Глобул, но след като днес ме уведомиха, че нямам право да си сменя тарифата на по-евтина, съм готов да се присъединя към групата на хейтърите.

Досега не съм имал проблеми с Глобул, но след като днес ме уведомиха, че нямам право да си сменя тарифата на по-евтина, съм готов да се присъединя към групата на хейтърите.

То при всички оператори е така. Ако искаш по-евтината, чакаш да ти изтече договора, прекратяваш го и преподписваш нов.

То при всички оператори е така. Ако искаш по-евтината, чакаш да ти изтече договора, прекратяваш го и преподписваш нов.

а кво става ако си от 5 години на един и същ оператор и никога не си пропуснал плащане? пак ли те шият така грубо от към гърбЪ :D

а кво става ако си от 5 години на един и същ оператор и никога не си пропуснал плащане? пак ли те шият така грубо от към гърбЪ :D

Да. Аз съм на Глобул от 10 години, не съм пропускал да си платя сметката нито веднъж. Пак ми казаха, че мога да сменя тарифата само с по-ниска.

И аз съм им клиент вече сигурно 6-7 години. Няма да умра, ако не си намаля тарифата, нито ще тръгна да сменям оператори (засега), просто смятам, че е некоректно.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...