Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата


Recommended Posts

Абе и аз на няколко пъти взимах луканки и суджуци "Ст.планина" - не знам колко екологично са правени и дали месото е от "щастливи прасета и телета", но не забелязах вътре да имат по-малко боклуци от другите без стандарта...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Помня преди доста години, копуваме от метро някво филе, цената му беше над 20 лв. килото. Прибираме се отваряме го мирише на мърша. Майка ми се обажда до метро и им казва, че е развалено, да не го продават. То беше и с изтекъл сок на годност де, ама кой да гледа. Служителката на телефона почна да обяснява как не можем да направим рекламация :unsure:

А помня, че майка ми се обади просто да го махнат, да не се набутват и други хора.

 

За кренвиршите, напълно съм наясно как се правят и пак си ги нагъвам като не видял.

 

И само да питам преди 10-15 години разправяха, че е по полезно да се готви и пържи с палвомо масло, сега ми казват, че било канцоригентно.

Е НА КОЕ ДА ВЯРВАМ.

След 10 години ще кажат: Пикайте в тигана преди да пържите, щото е полезно.

Link to comment
Share on other sites

И само да питам преди 10-15 години разправяха, че е по полезно да се готви и пържи с палвомо масло, сега ми казват, че било канцоригентно.

Е НА КОЕ ДА ВЯРВАМ.

След 10 години ще кажат: Пикайте в тигана преди да пържите, щото е полезно.

 

И все още е така, когато говорим за рафинирано палмово масло. Вредно е, когато ти го набутват в сиренето, кашкавала и прочее, защото тогава все едно го лочиш с черпака.

Link to comment
Share on other sites

Първо за хот дог-а. Най-най-най хубавият такъв в Пловдив го прави едно момче на входа на техмаркет до метро , на паркинга - ИЗВЪНЗЕМЕН е , ходил съм от другия край на града само заради него на една количка бачка. На КЕН-а също не е лош и там ям често когато ми се яде хот дог де. На другите места е леш .... а философията на хот дога е елементарна.

 

Шунка не ям аз от много години , ядох преди време няк'ва развалена и 2 дни в ужасно състояние с хранително натравяне , даже като си помисля и ме избиват студени вълни.

 

Относно стара Планина това си беше просто прах в очите на хората , живият пример е че тия продукти вече по малките магазини почти ги няма. В големите има едни щанд който стои за престиж - щото никой не ги купува.

Пробвах почти всичко аз - вярно е някои неща са по-хубави но пък разликата в цената просто не си заслужава - ебати кренвирши за 11лв , камчия за 11лв ....... а в същото време има пресен котлет на 6.50 или пък ребра на подобна цена - колко да си глупав да си купиш кренвирши ? Отделно сертифицирането по стара планина също е смешна работа дори най-малкото предприятие да съм в България имам ли разрешителни да работя и да си платя сертификата хоп и готово и аз съм вече по БДС , смях на парцали. Мирослав Найденов е най-голямата грешка на ББ даже незнам как не го е изгонил вече прави абсурдни работи. Елееее пък последното му решение групички "инспектори" да обикалят да следят за надценките ..... шшш ало боцмане чакай малко бе как някой ще ти определя надценката ? Къде е казано коя е нормалната цена та някой да решава коя е завишената ? НИКЪДЕ въпроса е че освен ДВСК/ХЕИ и другите държавни и законни лелки изнудвачи сега ще почнат и тия да минават да им пълним гушите .... :angry1 :angry1 :angry1 :angry1

 

 

ПС : а и как се въвежда стандарт без да има реално някой да следи за спазването му ? той утре някъв друг абсурд ще му хрумне и няма кой да го спре вечно червеният приличащ на алкохолик педал щото е министър ......

 

 

 

ПС2 : Повечето хора си нямат и идея как се правят точно кренвиршите , наката_г най-вероятно и той просто е чувал митовете и легендите за копита , козина и т.н. ..... далеч си от истината да ти кажа....

Link to comment
Share on other sites

Ако не знаете стандартът "Стара планина" задължава единствено всички съставки да са с доказан български произход. Така че не е мерило за нищо.

 

Не четете ли какво пиша? Този т.нар. стандарт е пълна измислица! Нищо ЕКО няма в него.

Link to comment
Share on other sites

Е аз кво написах..... всичко е въпрос на добра воля.

Така стандарти не се налагат.... нито пък качеството се подобрява , ебаният отново е крайният потребител щото вместо да яде гадно сирене за 5лв той яде същото сирене за 12 и си мисли че живее здравословно :lol:

Link to comment
Share on other sites

а от Била сме взимали с жена ми преди печени наденички от които така мощно се посрахме 3 дена че не е за разправяне... а ги взехме защото пътувахме и бяхме гладни и ги изплюскахме още в колата и след 2 часа вече бяхме готови.

хаахахахах

на това му се вика "прешъс моментс" :D

Link to comment
Share on other sites

То беше и с изтекъл сок на годност де, ама кой да гледа.

 

В Била (не помня коя) един ден тръгвам да търся някакви млека не помня кои точно - нещо с капучино беше май немски ли какви (жена ми беше полудяла в онзи момент). И поглеждам на едно срока - изтекъл преди седмица (като срока на тези не е ден-два а сигурно половин година). Поглеждам второ, трето, четвърто - всичките таква... а имаха сигурно 30-40 кофички. И понеже им знам тъпите номера да бутат тези с изтичащ срок най-отпред почвам да ровя. Да ама няма място. И почвам културно да ги слагам отстрани ама по-отдолу. Едно, второ, трето... като стигнах до 10тото почнах просто да ги пускам на земята. И така докато установих че всичките до последното са с изтекъл срок на годност. Някъде към края ме беше забелязал охраната и дотърча да ми се скара как можело такова селско отношение. Зададох му въпроса дали ще повика моментално някой да изхвърли боклука защото това всичкото е боклук с изтекъл срок на годност или да се обядя в ХЕИ... пича позеленя, почервеня и каза че това не ме било оправдавало аз в същия момент извадих телефона и почвам да търся телефона на ХЕИ... моментално се омете и след 1 минута дойде един да ги събере.

 

ПС : а и как се въвежда стандарт без да има реално някой да следи за спазването му ?

 

Ей тук си много прав. Не е важно да има МНОГО закони като няма кой да следи за спазването им. Това само увеличава недоверието в цялята система от народа. Важно е да има 5 правила на кръст и да се следи за спазването им. Когато всичко е ок се вкарва 6то и 7мо правило и почват и те да се следят. Ей това имам чувството че от 20 години насам никой не може да го проумее.

Link to comment
Share on other sites

Не. Спането е за слабаците :P

 

btw. сега е момента да опукаш някой на SC...

 

 

ПС: Само на мен ли ми се повръща като видя да се продава CRT монитор, при това очевиден боклук от на баба ми времето и за капак МАЛЪК... на цена близка до тази на нов LCD монитор. Напира ми да се лигавя с "ок, приготви парите утре идвам да го взимам, за толкова ще го закарам до кофата"

Link to comment
Share on other sites

Във вело-форумите е същото. Продават на някой мангал колелото - руска класика "Турист", дето сигурно е два пъти по-старо от продавача си за... 75 лева...

Link to comment
Share on other sites

Само още една вметка по повод готовата храна (специално в Карфур).

Всичко е замразено, носи се в магазина от кетъринг ("Орион" е едната и някакво женско име е другата фирма). Не се прави с продукти, останали от деликатеси или месо, камо ли развалени такива. На самия етикет, който се вади от служителя и се лепи на тарелката / кутията е написано името на фирмата производител.

 

Василе (zlobil), съгласна съм, че сигурно има подкупи или кой знае как се вземат разрешения и т.н., но съм виждала и някои случаи от 1 л. ед. ч., затова имам смелостта да говоря. НИКОЙ не защитавам, изказвам само мнение. Макар че темата е изчерпана според мен.

Където и да е, каквото и да е, не е 100 % истинско и полезно, така си мисля аз. Дори "БИО" продуктите.

Не знам колко са БИО, ама като доматите от на баба ми градината няма, нито маруля, нито лук. Най-хубаво е собственото производство, но не всеки може да си позволи времето и занимавката да сади, копае, полива и т.н.

 

Дето вика Митко (magdanoz4o), всеки да си хапва, на кой каквото му е сладко :)

Мите, свърши ли бирата?

Аммм нее, нека и за днес да остане де... :lol:

Да си призная, водката преди бирата, дойде в повече и реших да не рискувам с повече от една бира.Че днес щях да съм като оксиженист.....заварвял без маска. :bgrin:

Иначе за хапването...така де.Знам какви боклуци тъпчат из колбасите, ама някой път така ми се прияжда кренвирш с кашкавал...примерно или хамбургски салам...И си взимам.Хем знам за какво става въпрос.

Link to comment
Share on other sites

И аз съм съгласна с момчетата по-горе. Лесно се прави нещо (налагането на правило или стандарт), трудно е да се задържи и контролира стриктно и често, за да се запази с добро име. За прищевките на този или онзи в НС направо не знам. Писна ми е Новини да гледам, че само се ядосвам. Може да е грешка, ама съм аполитична.

Видене, то хубаво БГ съставки, но нали трябваше да няма съдържание на соя, консерванти и не знам си какво?

Или пак са ни заблудили?

Има много случаи в различни магазини, заради които хората са висяли денонощно в тоалетната, но да ви кажа - не са правило, поне според мен. Веднъж е гадно месото еди-си-къде, утре ще е на другото място.

Николай, ти си им разказал играта, щом регалите си пренареждал...

 

Не знам колко сме бедни като народ, но ми става много жално като дойде някоя баба и си купи най-големите боклуци, ама като няма парички жената... :cry Много съм жалостива за такива неща. И аз не ям скъпи неща или хипер качествени, ама в такива случаи много тъжно ми става.

И да ви кажа - може да са създадени, за да лъжат потребителите, но ако ги няма големите магазини, в които има наистина евтини (не претендирам за качествени) неща, милите пенсионери няма да имат какво да ядат :(

Link to comment
Share on other sites

....приготви парите утре идвам да го взимам, за толкова ще го закарам до кофата"

 

Ти пък ебати скъпара - с Ролс Ройс ли ще го караш до кофата, че да му искаш на момчето 70 кинта...:lol:

 

П.П. Оправено е. Обикновено не взимам отношение по темите с CRT монитори, защото веднага ме засичат с точката, че всеки можел да си сложи определена от него цена... и тъй като тия монитори вече не се продават, няма как да се сравни цената им в магазин. Много ми се иска да сложа примерни и гранични цени за различните големини CRT-та, на които реално се извършват сделките, но ще ме обвинят в самоуправство и затова най-много ги давам от време на време като пример в някоя тема.

Link to comment
Share on other sites

И само да питам преди 10-15 години разправяха, че е по полезно да се готви и пържи с палвомо масло, сега ми казват, че било канцоригентно.

Е НА КОЕ ДА ВЯРВАМ.

След 10 години ще кажат: Пикайте в тигана преди да пържите, щото е полезно.

Когато една мазнина се използва многократно за термична обработка на продукти тя става канцерогенна. При определени температури започва т.н. нишково разпадане (нека някой спец да се произнесе за точният процес). Палмовата мазнина се използва толкова широко, единствено защото започва да пуши при по-висока температура и има малко по-голяма стабилност на такова разпадане, иначе в нея липсват доста полезни неща които ги има в , да речем, слънчогледовото олио.

Link to comment
Share on other sites

Пропусна да кажеш, че палмовата мазнина НЕ попива в продукта, НЕ прегаря, НЕ мирише и може да се ползва много пъти по-дълго от смърдящото, гранясващо и пушещо олио.

Link to comment
Share on other sites

Пропусна да кажеш, че палмовата мазнина НЕ попива в продукта, НЕ прегаря, НЕ мирише и може да се ползва много пъти по-дълго от смърдящото, гранясващо и пушещо олио.

Видене! Това в някоя книжка за оцветяване ли го прочете?

Link to comment
Share on other sites

Видене, да ти разясня какво искаше да каже Галин - от всичкото изброено е вярно само, че издържа на по-висока температура. Галински да ме поправи ако бъркам, че аз много не разбирам и се осланям само от опита ми с пържените картофи. :bgrin:

 

 

Между другото в момента по БТВ тече повторението на предаването на Слави с отсяването на танцуващите. Излиза едно 12 годишно да играе хип-хоп, последван от един див цигански кючек. Слави го пита "- В кое училище учиш?", онова отговаря "- В Добри Чинтулов" . Следва втори въпрос "- А знаеш ли кой е той, какъв е...'Стани, стани юнак балкански', говори ли ти нещо?"....."- Амииии....не...".

Излиза друг - 17 годишен...и той да играе хип-хоп. Пак следва въпрос къде учи, с отговор "- В Екзарх Йосиф". "- А кой е той?" ; "- Амиии....не знам" ; "- Добре де, поне знаеш ли какво е 'екзарх'?", след което следва умопомрачителния отговор "- Амииии....фамилия"...последвано от бурен смях в комисията.

 

 

Щях да кажа, че е смешно, ако не беше трагично. :cry

Link to comment
Share on other sites

Ще ме накараш да мина и аз на палмово... Доста често маднжите ми започват със запържване :]

 

Пеше, не става в тигана брат - там ще го прегрееш и ще се съсипе. Ако имаш начин да контролираш температурата - може.

 

Видене! Това в някоя книжка за оцветяване ли го прочете?

 

Айде да не ми говорите глупости, защото 10 години съм го внасял с тонове и едва ли има някой от вас в Пловдив, който да не е ял нещо пържено в това палмово масло. Ако имате въпроси - на масата ще ги изясняваме.

Link to comment
Share on other sites

Айде да не ми говорите глупости, защото 10 години съм го внасял с тонове и ......

Което доказва, какво, в защита на тезата ти*? Пламен ти го рече, от всичките суперлативи дето ги изръси е вярно само това, че издържа на малко по-висока температура! Без значение е какво ти пише по брошурките и опаковките, истината е, че от всички тези витамини за които се споменава, в крайният продукт не остава почти нищо. Полу твърдата му консистенция се дължи или на хидрогенизиране (достатъчно си начетен за да не навлизам в подробности по този параграф), или на високо съдържание на стеарин (твърдата фракция в маслото) който ако толкова те кефи да го ручаш, то по-добре яж свещи (голяма част от тях ги правят именно от това), поне ще ти легне еФтинко. Единственото му безспорно преимущество пред останалите мазнини за хранителни цели е, че е много по евтино за добив и съответно като краен продукт.

 

* И до ден днешен, голяма част от дистрибуторите на "Осака" искрено вярват, че продават японски машини ;)

Link to comment
Share on other sites

Напоследък елемнтарният въпрос "Кога?" взе да се превръща в интимен, защото най-честият отговор е: "Е*а ли му майката . . ."

Link to comment
Share on other sites

Напоследък елемнтарният въпрос "Кога?" взе да се превръща в интимен, защото най-честият отговор е: "Е*а ли му майката . . ."

Доста често го използвам тоя отговор.

Във вторник поне 10 пъти.

Link to comment
Share on other sites

Бях забравил, че в България са най - знаещите и най - можещите хора от цял свят.

Най-знаещите как да се скатават и най-можещите да не правят нищо.

Че и заплати получават.

Link to comment
Share on other sites

  • Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...