AssassiN Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Аха, сетих се... Аз там покана нямам... та си говоря по другата тема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Да вмъкна малко и аз относно атомните и нашата енергийна система. Напълно подкрепям naka_g. Нашата Атомна е в пъти по добра от Япоснката, едно, че се захранва от 3 кръга, от които единия е Румъния, друго, нашата схема е двуконтурна, докато при Японците е едноконтурна, имаме напълно нов 4ти дизелгенератор, който може да замени останалите три когато си иска... Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 „Интересен е въпросът по коя скала (на Рихтер или Медведев-Шпонхойер-Карник) и до каква степен (7,8,9???) е обоснована сеизмичната устойчивост на АЕЦ „Козлодуй“ в БГ няма абсолютно никаква яснота. Доказателството за това е препирнята между Богомол Бончев (Риск Инженеринг), министър Тр. Тр. и Сергей Цочев (председател на АЯР), в последното издание на „Неделя 150″, по Хоризонт. А причината за тази „мъгла“ и неясност е повече от тривиална. За да се назове съответната скала и степен на сеизмична устойчивост трябва всеки, който го прави, да се позове на конкретен официален документ, където това е посочено. Този документ се нарича Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) и се явява нещо като паспорт за всяка една АЕЦ по света. Да, но нашите бараби не смеят да се позоват на него защото той не съществува!!!!!! Да, АЕЦ „Козлодуй“ не разполага с ТОБ, в който документ следва да бъдат описани и характеристиките на използваното ядрено гориво. Но понеже, защото, обаче те си правят експеримент с рециклирано гориво, поради тази причина и няма как да имат редовен и легален ТОБ, т.е. паспорт. И така на фона на трагедията в Япония хванхаме нашите престъпници по бели гащи, но на БГ журналята (с малки изключения) не им пука.“ Link to comment Share on other sites More sharing options...
naka_g Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Пак слушам палмантарния контрол и пак се ядосвам, кви глупости говорят. @vinyl - у нас енергината система може да понесе доста щети, преди да се стигне до разпад на мрежата (който не знае какво е разпад на мрежата да потърси в google Америка преди 3 години, Франция и Италия преди 4 или 5). Ако говориш за далекопровода от Варна, той не е действащ, но си седи като резерва под напрежение. В Гърция и Франция мрежите им са няколко нива под нашите, казвам го защото съм ги виждал. В Гърция системата 20kW и малък траф. ми хареса, изпънението им не. Не може на дървен стълб да сложиш трафопост. @host Стига сме ми цитирали разни си източници, пак ще кажа много обичам хора дето нямат грам понятие от дадена тематика да ми обясняват колко греша. Меркел щяла да спира техните реактори, да бе да. Тия заводи с ква енергия ще пройзвеждат. Пък и как се спира голям производител на енергия е друг въпрос, говоря за техническата част. 3 и 4 блок до колкото знам още ги вадим от експлоатация, а са минали само около 10 години. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Неделята ко ша го мислим? Таз седмица времето беше много добро. Моята е ясна. Докторите са ми предписали (поради влошено здравословно състояние) свински хапки и винени капки - два пъти дневно, а да... и да не вдигам нищо което е по-тежко от женско бедро „Интересен е въпросът по коя скала (на Рихтер или Медведев-Шпонхойер-Карник) и до каква степен (7,8,9???) е обоснована сеизмичната устойчивост на АЕЦ „Козлодуй“ в БГ няма абсолютно никаква яснота. Доказателството за това е препирнята между Богомол Бончев (Риск Инженеринг), министър Тр. Тр. и Сергей Цочев (председател на АЯР), в последното издание на „Неделя 150″, по Хоризонт. А причината за тази „мъгла“ и неясност е повече от тривиална. За да се назове съответната скала и степен на сеизмична устойчивост трябва всеки, който го прави, да се позове на конкретен официален документ, където това е посочено. Този документ се нарича Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) и се явява нещо като паспорт за всяка една АЕЦ по света. Да, но нашите бараби не смеят да се позоват на него защото той не съществува!!!!!! Да, АЕЦ „Козлодуй“ не разполага с ТОБ, в който документ следва да бъдат описани и характеристиките на използваното ядрено гориво. Но понеже, защото, обаче те си правят експеримент с рециклирано гориво, поради тази причина и няма как да имат редовен и легален ТОБ, т.е. паспорт. И така на фона на трагедията в Япония хванхаме нашите престъпници по бели гащи, но на БГ журналята (с малки изключения) не им пука.“ И поради тази причина да си изгасим реакторите ли !? П.п. За недоразбралите => Енергийната независимост е равна на национална независимост, такова е положението в съвременният свят! Въпрос от първостепенна важност за всяка една държава е да си върже енергийно гащите, та да не я клатят през потника големите батки, като Русия, Щатите, Франция и прочее сили... П.п.2 Някой задавал ли си е въпросът, защо аджеба, държави като Швейцария, Норвегия и Швеция правят каквото, когато и както си искат ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Както виждаш не съм казал какво трябва да правим. Нека само не забравяме, че палачинките само у нас са едностранно намазани като ти ги подават в устата, пък всъщност са с кафЕв пълнеж понякога. А това да си геополитически играч като някои от изброените държава не стАаа само с папане, ресурси и енергетика. Требе и акъл. Но у нас и той май е дефицит. Иначе няма лошо да си имаме АЕЦ. Даже няколко. Въпроса е за колко, до кога и как - а и от кого. Иначе, принципно идеята е прекрасна, само дето комун детайлите у нас често зацапват нещата. Даже мисля, че си имахме тема за АЕЦ ... ама за Козлодуй. И там мисля, че също се бях изказал, и далеч не съм против това да си имаме един хубав (или няколко) АЕЦ-а. _______________________________ Гадо не ме чакай днес въобще. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 През главата ми минава, че без форума не се чувствам много добре... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Ей, умрях от скука тоя ден! От сутринта рефрешвам, тръгна накрая! Браво на шмулфорумтийм! Link to comment Share on other sites More sharing options...
naka_g Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Почнахме много да плюем по правителството и резнаха форума . Аз обещавам да се въздържам вече, че Цецо явно чете. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Аз обещавам да се въздържам вече, че Цецо явно чете. Заради тебе ли го резнаха? Бан за такива като тебе!!! П.П. За правителството или само хубаво или нищо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Ние за другата схема говорим, ама ти не си от паметливите, май. Има огромна вероятност да присъствам...ако за Ф1 иде реч. Хем и да питам една, две хави Другата неделя ли сменяме часа...щото ako се Успя и пропусна старта...ще се побъркам Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Да поясня прекъсването на Форума - поради спиране на тока по време на уикенда и последващо сдаване на багажа от UPS-a останахме за малко без Булфорум. Днес Вено го е рестартирал и всичко е нормално. Не правете трагикомедии, просто лек технически проблем. На тези, които са изпитвали притеснение и дискомфорт, изпотяване на дланите, избиване на топли и студени вълни, треперене на ръцете и други поради липсата на Булфроум, горещо препоръчвам минимум седмица пауза и евентуално лекарска помощ... ---------------------------------- Молете се времето да се стабилизира и стопли тази седмица, за да стартираме на открито! Link to comment Share on other sites More sharing options...
naka_g Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Да поясня прекъсването на Форума - поради спиране на тока по време на уикенда и последващо сдаване на багажа от UPS-a останахме за малко без Булфорум. Днес Вено го е рестартирал и всичко е нормално. Не правете трагикомедии, просто лек технически проблем. На тези, които са изпитвали притеснение и дискомфорт, изпотяване на дланите, избиване на топли и студени вълни, треперене на ръцете и други поради липсата на Булфроум, горещо препоръчвам минимум седмица пауза и евентуално лекарска помощ... ---------------------------------- Молете се времето да се стабилизира и стопли тази седмица, за да стартираме на открито! Пак казвам, изпитах всички тия симптоми докато си лежах в леглото и чаках "хората на Цецо" да ми почукат на вратата. Едит: Имам проблеми с алкохола нещо. Смисъл нямам алкохол. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Пие ми се бира. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 http://www.vbox7.com/play:a09ab774 Стъпи КУМЕЕЕЕЕ Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Ваньо, поздрав. > http://www.dnevnik.bg/sport/avto-moto/2011/03/21/1063059_maklarun_napravi_drastichni_promeni_za_starta_v_melburn/?ref=rss А оназ ми опява 3 часа как се е паднало да се засечете у ТРЕЙДИНГ ПЛЕЙЗ МОЛ ЪФ МАЙНАЛАНДИЯ по едно и също време :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Че аз дори не си говорех с нея, нито ѝ гледах циците! Какво толкова ти опяваше?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Гледам все още има масово нахъсани наивници по невероятните глупости на агент Гоце за големия шлем и България като енергиен център на Балканите. Бравос, а опитахте ли се да се замислите като как се правят или по-точно извоюват международни договори за дългосрочна продажба на електроенергия? Или всички си мислете, че като се построи Белене и съседите сами ще ни тропат на вратата и ще се бутат да изкупуват произвежданото електричеството. Някой замисля ли се, че електричеството не е сирене да го складираш и да чакаш някой да го купи, за да му го пратиш с камиона? Някой замисли ли се, че това електричество ако няма кой да го купува навън ще трябва да го купуват всички умни данъкоплатци в България, за да може този многомилиарден проект, с всичките наблъскани комисиони да се изплаща? Вече наистина почвам да губя надежда за тази държава. :ph34r: Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Никой не коментира глупостите на Гоце! Ако говорим за 6 - 10 блока, тогава си прав, но не става дума за такива мощности. Говорим си за оцеляване в общи линии... Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalis Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 И аз съм съгласен,че са ни необходими тези мощности иначе ще използваме най-скъпия ток в Европа! А ние и сега си имаме сключени договори за мощности,а пазар има. А и не разбирам всичкото това Анти-ствуване(хейтърите са тези дето мразят всички, но не себе си ,а антита са тези дето мразят и хейтъри).Колко да ни е лошо с нови мощности,ако някой даде обосновано обяснение,а не само да бърбори ще е много добре! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Никой не коментира глупостите на Гоце! Ако говорим за 6 - 10 блока, тогава си прав, но не става дума за такива мощности. Говорим си за оцеляване в общи линии... Оцеляване с Белене? Имаш ли идея каква част и за какъв период от време мощностите на Белене ще се явяват излишък и как този излишък ще трябва да се усвоява? При положение, че в енергийната система вече са на прага на влизането проекти като прословутия "Цанков камък". Мислете бе хора, тези адски нови мощности не могат да работят на празни обороти. Някой трябва да ги натоварва и да плаща за тях. А такъв товар от българския консуматор не се очертава дори в близките 50 години и то при положение, че изобщо не се работи по никаква енергийна ефективност. Тези нови мощности не биха се усвоили дори ако българската икономика се развиваше с темповете на китайската. За какво оцеляване става въпрос? При окончателно изпълнен проект като Белене тогава вече българския данъкоплатец ще усети ясно значението на думата оцеляване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Колко да ни е лошо с нови мощности,ако някой даде обосновано обяснение,а не само да бърбори ще е много добре! Тук в този форум? Обосновано мнение? С ясни и точни формули и т.н.? Малко на абсурд звучи особено за подобно нещо защото нито тука сме толкова компетентни нито някой може да е наясно дори да ги имаме подобни мощности в излишък ще има ли и кой ще ги купува и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Тук в този форум? Обосновано мнение? С ясни и точни формули и т.н.? Малко на абсурд звучи особено за подобно нещо защото нито тука сме толкова компетентни нито някой може да е наясно дори да ги имаме подобни мощности в излишък ще има ли и кой ще ги купува и т.н. Не само това, ами тия, от които зависи да дадат точни и ясни разчети за това как и с какво ще се натоварват тези мощности и каква ще е крайната сметка, т.е. кой и на каква цена ще ги плаща, до този момент не са извадили абсолютно нито един официален документ. На практика в момента е ясно само едно нещо - проекта Белене ще донесе един огромен излишък от енергийни мощности. Това е. Има ли нужда да си отговаряме на въпроса кой е най-лесния начин тези излишни мощности да се плащат? Ако почнем пък да коментираме какви невероятни възможности има за заравяне на безумни комисиони в тази бездънна каца, няма да ни стигне сигурно цяла година. Апропо, то ситуацята с джобенето на здрави пари по този проект е пределно ясна, защото до момента са усвоени стотици милиони, а нещата още не са тръгнали дори на хартия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Оцеляване с Белене? Имаш ли идея каква част и за какъв период от време мощностите на Белене ще се явяват излишък и как този излишък ще трябва да се усвоява? При положение, че в енергийната система вече са на прага на влизането проекти като прословутия "Цанков камък". Мислете бе хора, тези адски нови мощности не могат да работят на празни обороти. Някой трябва да ги натоварва и да плаща за тях. А такъв товар от българския консуматор не се очертава дори в близките 50 години и то при положение, че изобщо не се работи по никаква енергийна ефективност. Тези нови мощности не биха се усвоили дори ако българската икономика се развиваше с темповете на китайската. За какво оцеляване става въпрос? При окончателно изпълнен проект като Белене тогава вече българския данъкоплатец ще усети ясно значението на думата оцеляване. Статистиките за добив на енергия (в България) от различни енергийни източници, говорят достатъчно сами по себеси . Още повече, че "Цанков камък" е само ъпгрейд на съществуваща каскада и едно голямо "Евалла" на Турция от страна на Сокола и сие (от доста години мрънкат за наводненията които причинява Марица на турска територия), а не реално нова мощност. Единствената надежда за относителна, енергийна независимост могат да бъдат още (примерно) два блока. Лошото е, че нещата бяха решени и разпределени при предишното правителство (информация от кухнята), а сега за добро или лошо, отново тепърва ще се дърлят кой, колко да намаже от тази апетитна баница... Link to comment Share on other sites More sharing options...
naka_g Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Атомната енергия е най-евтината, и спокойно няма да се чудим кво да я правим. Най-много да намалим печалбите на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Мариците и без това си плачат за затваряне, което води до проблем с безработицата в Димитровград. Абе тук найстина не сме достатъчно компетентни да го обсъждаме, трябват обширни познания по доста науки, а едва ли някой от тук коментиращите ги има (визирам и себе си). @Гадо ако може и за мене едно парче от баницата. Няма да откажа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.