Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Моля те не говори глупости... С какво се охлажда ядрен реактор?

-----------------------

Ники, не ме изкушавай, защото ще тръгна - вентилация за пушачи имаш ли tounge.gif

С вода дето идва от едни помпи, а пък тия помпи се захранват с ток.

Както и цялото управлвние на реактора е на ток, потапянето и ваденето на пръчките става с двигатели който са на ток.

В България затова си имаме категории на захранване.

П.С. Много обичам хора дето не са запознати да ми обясняват колко не знам.

Помня една преподавателка как ми обясняваше, че заваряването и електическата дъга са коренно различни неща и нямат общо помежду си.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Говорим за охлаждане, защото това е проблема в японския реактор... кой има повече налична циркулираща вода и по-надеждно и добро оборудване относно нейната циркулация - Козлодуй или Фукушима? Хайде да не спорим за глупости.

Аз викам да поспорим.

Някога влизал си в атомна централа, аз съм влизал, пък и съм го учил.

Проблема в Япония е, че нямат захранване и не могат да потопят пръчките или не могат да отворят клапаните за да може водата да ги охлажда, пак казвам у нас Козлодуй е доста по-сигурна.

По-важно е, че АЕЦ, по-стар от нашия (вярно ъпгрейдван и по-защитен) отнесе зверско натоварване и оцеля, а ние се надупихме и си затворихме реакторите, които са напълно отговарящи, че и подминаващи по отношение на надеждност много АЕЦ по света без бой.... И сега за резил глупаците хукнаха да искат допълнителни условия и системи за сигурност по проект Белене, които ще ни загробят финансово, а не са ни нужни - пълен резил! Някой изобщо дали е погледнал къде се намиа Япония, какви са опасностите там и т.н., че да иска подобни неща за България??? Тъжно-смешен резил.

По-важно е, че АЕЦ, по-стар от нашия (вярно ъпгрейдван и по-защитен) отнесе зверско натоварване и оцеля, а ние се надупихме и си затворихме реакторите, които са напълно отговарящи, че и подминаващи по отношение на надеждност много АЕЦ по света без бой.... И сега за резил глупаците хукнаха да искат допълнителни условия и системи за сигурност по проект Белене, които ще ни загробят финансово, а не са ни нужни - пълен резил! Някой изобщо дали е погледнал къде се намиа Япония, какви са опасностите там и т.н., че да иска подобни неща за България??? Тъжно-смешен резил.

За част от нещата съм съгласен, не знам какъв им е типа реактор там, факт е че не могат да го охладят поради липса на захранване.

И 50 мертово цунами да има до Белене не може да стигне.

Наскоро четох, че АЕЦ Козлодуй е най-проверяваната в света ценрала, няма никакви проблеми и въпреки това затваряме блокове.

Не съм съгласен, енергиината ни система е една от най-добрите в европа.

Мдам, имам някакви спомени, че тази тъй наречена най-добра система в Европа по едно време работеше в режим един час го има (тока демек), два часа го няма, ама може и да съм сънувал някакви кошмари. :lol:

Мдам, имам някакви спомени, че тази тъй наречена най-добра система в Европа по едно време работеше в режим един час го има (тока демек), два часа го няма, ама може и да съм сънувал някакви кошмари. :lol:

Тия спомени и аз ги имам, но нямат нищо общо с енергиината система.

Доколкото съм запознат сме имали договори за продажба на ел. енергия и е трябвало да ги спазваме.

Момчиле, не бъркай нещата - тогава тока се ПРОДАВАШЕ НАВЪН от едни боклуци, които позволиха собствената им държава да остане на режим. Същите боклуци тогава източиха и язовир Искър със същата цел и оставиха столицата на България на режим 3 дни без вода - един със. Ток имаше бол - просто не беше за българите. Не бъркай системата с командващите системата. Тази система в модерни времена се съсипва отвън, за да не сме фактор, защото имаме възможност да бъдем такъв и защото това не може да се допусне.

Нака - не гледай какво колко се проверява, а как и колко време с каква производителност безпроблемно работи. Ние сме в по-нисък клас, но също сме земетръсна зона. И при нас има опасности, но в пъти под заплахите над Япония. Тоя народ живее на много лошо място, но хората там го имат предвид и се съобразяват с обстановката. И затова имат желязна инфраструктурна политика, където не се допускат НИКАКВИ компромиси.

ЕДИТ: Никакви договори - чиста спекула с национален ресурс за сметка на населението...

ЕДИТ 2: Никиииии, пак ми се покри като програмист в ТРОН - вече много тежки ти стават глобите....

Добро утро на ставащите! Лека вечер на лягащите няма да казвам, защото няма такива освен мен.

Ники, не ме изкушавай, защото ще тръгна - вентилация за пушачи имаш ли tounge.gif

Да. Нарича се "тераса" :lol:

Наскоро четох, че АЕЦ Козлодуй е най-проверяваната в света ценрала, няма никакви проблеми и въпреки това затваряме блокове.

Щото това няма нищо общо с политиката и нечии интереси.

Тя централата си работеше перфектно, това че ние нямахме ток не значи че централата не произвеждаше. Просто тока отиваше другаде щото някой "умен" беше подписал доста изгоден (за него) договор.

ЕДИТ 2: Никиииии, пак ми се покри като програмист в ТРОН - вече много тежки ти стават глобите....

Айде сега да не мислиш че стоя във форума и помпя F5 до припадък. Не е като да си ми звънял...

Да. Нарича се "тераса" :lol:

Браво! Обади в 5.30! Не те ли есрам??!?!? Тъкмо ставах одрямал по посока кревата и ми дигна адреналина пак tounge.gif

ЕДИТ: ДА БЕ! Много умно да ти звъня след 3 сабаля laughing.gif

Не бъркай системата с командващите системата.

Видене, ами тя системата е точно това бе. Такива са корпоративните принципи навсякъде по света. Не може една система съставена от чукундури да е много добра, щото всичко било супер, ако изключим чукундурите. Ами то системата са точно тези чукундури. Стига с тия митове и легенди. Това пък, че все някой отвън иска да ни съсипе уникалната система, която била 'намкъвси фактор пък не става и за детска приказка дори. Ама то май не е виновен ония агент Гоце, дето ги раздуваше тия легенди. :lol:

Браво! Обади в 5.30! Не те ли есрам??!?!? Тъкмо ставах одрямал по посока кревата и ми дигна адреналина пак tounge.gif

ЕДИТ: ДА БЕ! Много умно да ти звъня след 3 сабаля laughing.gif

Оправдавай се, оправдавай се... желание трябва и хъс :P

A аз ако не искам никой да ми звъни може да си сигурен че НЯМА да звънне телефона. А след 11 вечерта телефона звъни ссъъъъвсем тихичко, спящ в съседната стая човек е абсурд да събуди дори при отворени врати... абе андроида си е андроид а locale е велика програма :)

Оправдавай се, оправдавай се... желание трябва и хъс :P

A аз ако не искам никой да ми звъни може да си сигурен че НЯМА да звънне телефона. А след 11 вечерта телефона звъни ссъъъъвсем тихичко, спящ в съседната стая човек е абсурд да събуди дори при отворени врати... абе андроида си е андроид а locale е велика програма :)

Аз съм възпитан да не притеснявам хора, па били те и дядомразовци, по нощите, освен ако няма намесена линейка. Така че не ми отбивай номера тънко по перваза. Никакви шансове да призная такива провокации. laughing.gif

Видене, ами тя системата е точно това бе. Такива са корпоративните принципи навсякъде по света. Не може една система съставена от чукундури да е много добра, щото всичко било супер, ако изключим чукундурите. Ами то системата са точно тези чукундури. Стига с тия митове и легенди. Това пък, че все някой отвън иска да ни съсипе уникалната система, която била 'намкъвси фактор пък не става и за детска приказка дори. Ама то май не е виновен ония агент Гоце, дето ги раздуваше тия легенди. :lol:

Мочиле, разминахме се - говорим за физически изградена енергийна система, на за оная система. Тя оная е ясна и пералнята върти на центрофуга вече 20 години. Народа поне се научи, че цветовете нямат значение. Но факта, че можем спокойно да изнасяме електроенергия за Турция, Гърция, Румъния и Српско е налице - имаме системата, имаме възможността, но френчетата и англичанчетата туй ги боцка в дупетата. И няма да ни позволят да го направим. Защото това значи независимост. А ако бяхме като поляците (ама пусто не сме разположени географски на такова място) щяхме да вдигнем високо средния си пръст, както направиха те преди време. А чукундурите наши позволиха без бой да се наведем и да си затворим енергийното производство - ДОКАЗАНО по-добро и по-сигурно от редица АЕЦ на нашите стари любимци - Англия и Франция. Как не отиде някой да затвори техни реактори, далеч по-опасни в сравнение с нашите??? Ами как - много просто - техните чукундури въртят камшика. Няма как да стане. И ще докарат България дотам, че да си купува енергия, при положение, че може да продава. Разделяй и владей, Момчиле - Чърчил е първият шопар, отговорен за съсипията на Балканите и разбира се в това число България. Не може да има тук голяма сила... Туй е договорено!

Системата работи перфектно - интересите на нЕкои боклуци обаче се стремят да не го допуснат. И успяват много добре, защото тук всичко, най-вече властта, се купува със стотинки....

Мочиле, разминахме се - говорим за физически изградена енергийна система, на за оная система. Тя оная е ясна и пералнята върти на центрофуга вече 20 години. Народа поне се научи, че цветовете нямат значение. Но факта, че можем спокойно да изнасяме електроенергия за Турция, Гърция, Румъния и Српско е налице - имаме системата, имаме възможността, но френчетата и англичанчетата туй ги боцка в дупетата. И няма да ни позволят да го направим. Защото това значи независимост. А ако бяхме като поляците (ама пусто не сме разположени географски на такова място) щяхме да вдигнем високо средния си пръст, както направиха те преди време. А чукундурите наши позволиха без бой да се наведем и да си затворим енергийното производство - ДОКАЗАНО по-добро и по-сигурно от редица АЕЦ на нашите стари любимци - Англия и Франция. Как не отиде някой да затвори техни реактори, далеч по-опасни в сравнение с нашите??? Ами как - много просто - техните чукундури въртят камшика. Няма как да стане. И ще докарат България дотам, че да си купува енергия, при положение, че може да продава. Разделяй и владей, Момчиле - Чърчил е първият шопар, отговорен за съсипията на Балканите и разбира се в това число България. Не може да има тук голяма сила... Туй е договорено!

Системата работи перфектно - интересите на нЕкои боклуци обаче се стремят да не го допуснат. И успяват много добре, защото тук всичко, най-вече властта, се купува със стотинки....

+1 Съвсем вярно е, че европейците нямат интерес ние да имаме АЕЦ-и. Така ставаме фактор в на Балканите и сме независими, но овце по-лесно се упраляват. Хората занимаващи се с енергетика, занят че без нашия ток нямаше да има Олимпиада в Гърция. Нямат нужните мощности. Ние захранване и частично Одрин и Инстамбул. Що трябва да сме ние, нали все трябва да сме на дъното на ЕС? По е лесно да нямаме нищо и те само да нереждат какво да правим. Самите проверки в Козлодуй го доказват. 6 блока 28 проверки. Във Франция за същият период 58 блока 5 проверки. Хич пък не е целенасочено. А преди няколко години като идваха у нас какви ли не експерти от световен машаб и казваха, че 3-ти и 4-ти блок са много по-сигурни и от западните такива хората ревяха, че ще станем Чернобил 2. Хубаво, че вече се поусетиха, че без АЕЦ ще седим на тъмно и просто сега няма други алтернативи. 1-ви и 2-ри наистина може да се каже, че са като във Япония, не същите ама подобни. Те и без това не са кой знае колко мощни, ама тая глупост с 3-ти и 4-ти е ужаст.

За Белене ще ни гледат под лупа то е ясно. Дано поне нашите се договорят в близките години и да подпишат договор, да няма връщане назад. Нещо и за 7-ми блок на Козлодуй се заговори и дано наистина стане реалност. Няма друг избор освен АЕЦ ако не искаме да седим натъмно или както каза Бойко тока да ни стане 30 пъти по-скъп щото няма от къде да го внасяме пък и на режим да седим.

П.П. Сега като се замисля, се сещам за Чешкия АЕЦ Темелин. Как скачаха Австрийците, само че неискат там да има АЕЦ. То протести, то блокади, ама чехите си я пуснаха без да се съобразяват. И какво дигна се шум, заплахи, работи ама АЕЦ сега си работи, хората си нямат проблеми и са екстра. Ама те не клякат при най-малкият натиск.

На мен Бойко ми е много интересен:

Аз еди колко си милярда няма да дам.

Все едно от своя джоб ги вадиш. С мойте данъци ще я платиш, с мойте данаци ще се изплащат кредитите по нея.

Тая белене ч говорим от както се помня, ако беше построена вече да се изплатила и да носи печалби.

Стига бе. Имам такава яка оферта, че направо съм ударил джакпота. Толкова често викам една определена компания за сервиз на един определен техен кафеавтомат, че не мога да разбера дали не съм благотворително дружество.

Гадо ако чИтеш кажи дали днес си на работа да видя какво ще правя, че вече не знам. И пари няма, и решения няма...

С около 5% - 6 % ще поскъпнат книгите през годината, прогнозира за Дарик Веселин Тодоров, председател на асоциация "Българска книга". По думите му, заради кризата са намалени тиражите на книгите, като в момента едно заглавие се издава в 600-700 броя.

Все по-малко се търси художествена литература, за сметка на учебници, справочници и книги със съвети в различни сфери.

Все повече се налага тенденцията българските автори първо да бъдат сценаристи на филми и после да издадат и книга, коментира Веселин Тодоров. Иначе издателите следят световния пазар и у нас излизат същите книги.

Веселин Тодоров: "Има голям интерес към професионални книги или книги, които човек може да използва, за да си свърши работа - независимо дали са учебници, или по-популярни издания за успех в различни бизнес начинания в конкретни технологии. Популярни са нехудожествените книги".

В момента издателите обсъждат възможностите за отстъпки на книжарниците. Според Тодоров те не могат да бъдат повече от 40%: "Ние бяхме малко изненадани, в началото на 2009-а си казахме, ако това е кризата, дай Боже все в такава криза да живеем, но за съжаление си дойде и то с много сериозни последици. Спадът средно е около 15-18%. Говоря за спадове на годишна база".

Хонорарите на авторите и преводачите не са спаднали, а оскъпяването на книгите идва от намалените тиражи.

Как пък не сети тая държава да махне ддс-то на книгите.

И после училищата и младежта са ни виновни, че не четът.

Стига бе. Имам такава яка оферта, че направо съм ударил джакпота. Толкова често викам една определена компания за сервиз на един определен техен кафеавтомат, че не мога да разбера дали не съм благотворително дружество.

Гадо ако чИтеш кажи дали днес си на работа да видя какво ще правя, че вече не знам. И пари няма, и решения няма...

Гадо чете ! Да, на работа съм, а ти защо се сещаш само когато яйцата опрат до дупката на гъзъ ???

ПАРИ НЯМА. За това. Едвам вързвам двата края на фльонга. Ако разполагах със свободен кеш как мислиш, дали бих се занимавал с тази компания "професионална"?

Днес след 14:00 може би ще успея да мина - че имам и факултативни занимания. Предупреждавам от сега, че търсим някакъв мега тънък, мега успеше вариант или нещо на изплащане с ниска вноска (до 60лв). Инак знам, че ми трябват 1300+ жълтици.

И не се сещам само като ми припари чак. Нямам никакво време. Разпнаха ме. Всеки иска нещо и все аз съм виновен. А оня компресор хептен го бях заравил, признавам.

Гадо чете ! Да, на работа съм, а ти защо се сещаш само когато яйцата опрат до дупката на гъзъ ???

Като свършиш работа - вземи се обади - НЕ по работа laughing.gif

В тоя дъжд, какво да го мислим...

За другата, ако е хубаво времето можем да спретнем едни Ремсови поляни за сериозни.

Развива се и предстои Голямото откриване. Към края на седмицата ще преценим времето и ще решим - на село или тук. Тук имаме само една спънка - бройката е ограничена поради технически причини...laughing.gif

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...