Godfather Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Не мога да разбера за какво спорите двамата. LA е 18-милионен мегаполис. Колкото и да е развит градския транспорт, то той няма как да покрие нуждите на тази невероятна бройка, както и обратното е вярно - трудно може да съществува такъв мегаполис без добре развит обществен транспорт. Дали ще ползващ градския транспорт зависи изцяло от конкретната ситуация (къде живееш и къде ти е работата най-вече). Например, ако моята работа беше в Даунтаун кор, никога нямаше да използвам кола, защото придвижването до работа щеше да ми отнема около час плюс невероятните цени за паркинг, докато с градския транспорт, който представлява едно 400-местно корабче-ферибот отивам за 15 минути. Обаче за съжаление работните ми офиси досега все се оказваха в съвсем различни местоположения на метро-ерията, като придвижването до там с градския транспорт си е направо приключение. Същите дилеми тормозят жителите на всички мегаполисти по света. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Сигурно щото не съм се изразил добре за въпросното изключение, а съм чувал прекалено много думите "тук без кола си загубен" и тръгнах да убеждавам vinyl_master че точно там може и да е развит обществения транспорт но разстоянията са огромни и ако пътуваш 100тина км (което за там е нормално) е абсурд да се случи това с градския транспорт. Пък други решиха да ме опровергават колко удобно е в LA да се движи човек с автобус и как може и без автомобил да просъществува някой там (или поне аз така го разбрах). Абе аз съм виновен изцяло с 2 думи ама лаф да става е важното Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 И в LA има градски транспорт. Искаш ли да се посмеем малко на идеята да се ходи на работа с него всеки ден? Може и да има изключения всъщност но кажи на някой американец че имаш намерение да ползваш редовно градски транспорт в LA че да умре от смях (или от изненада) Точното ти изказване. Твърдиш, че американците ще ми се смеят, ако споделя, че имам намерение да ползвам редовно градски транспорт. За разстояния изобщо никъде не става дума. Всъщност за разстояния в нито едно от писанията ти не става дума. Освен в последното. Тръгваш от твърдението "в ЛА ще се смеят на идеята да ползваш градски транспорт" и стигаш до "не, аз казвам че е абсурд на дълги разстояния да ползваш градски транспорт"... след като става ясно, че доста си го ползват американците транспорта и хич даже и не мислят да се смеят по тоя повод. А още съвсем в началото приказката тръгна от твърдението ти, че в ОАЕ НЯМА градски транспорт и пешеходци. Там всички летят с килимчета. Само дето се оказа, че не е много вярно това. И се прехвърли на ЛА, щото е трудно да кажеш - сбъркал съм. Много е забавно да се спори във форума. Изтърсвате нещо ни в клин ни в ръкав, и после при засечка почва едно усукване, увъртане, чупки... докато се окаже, че не сте казали всъщност А, ами Я... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Тръгваш от твърдението "в ЛА ще се смеят на идеята да ползваш градски транспорт" и стигаш до "не, аз казвам че е абсурд на дълги разстояния да ползваш градски транспорт"... след като става ясно, че доста си го ползват американците транспорта и хич даже и не мислят да се смеят по тоя повод. Да защото късите разстояния там са изключение А още съвсем в началото приказката тръгна от твърдението ти, че в ОАЕ НЯМА градски транспорт и пешеходци. Там всички летят с килимчета. Само дето се оказа, че не е много вярно това. И се прехвърли на ЛА, щото е трудно да кажеш - сбъркал съм. Казвах каквото една моя позната ми е споделила. Не съм се препирал за Дубай след схемата на градския им транспорт ако не забеляза. А после проверих какво ми е писала Росица и точните думи са че там без кола не може също и че няма къде да се разходиш пеша както по главаната в Пловдив. След това продължих да споря с vinyl_master който изтъкваше че навсякъде по света градския транспорт е по-удобен, бърз и евтин (или поне така звучаха думите му). Много е забавно да се спори във форума. Изтърсвате нещо ни в клин ни в ръкав, и после при засечка почва едно усукване, увъртане, чупки... докато се окаже, че не сте казали всъщност А, ами Я... С други думи следва да накажеш неточно или непълно изказване където и когато го забележиш нищо че всъщност си разбрал за какво става дума и си напълно съгласен с това ама вместо да го допълниш е по-важно да обясниш на другия в колко голяма грешка е и как говори пълни глупости Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 С други думи следва да накажеш неточно или непълно изказване където и когато го забележиш нищо че всъщност си разбрал за какво става дума и си напълно съгласен с това ама вместо да го допълниш е по-важно да обясниш на другия в колко голяма грешка е и как говори пълни глупости не. следва че не трябва да се ръсят дивотии с интонация на истини от последна инстанция, освен ако предварително не си си направил труда да провериш тезата си. и не - стремя се да не гадая какво иска да каже отсрещната страна, придържам се само към това което е казала. иначе става една - той казал това, аз съм си помислил, че е казал онова, а той имал предвид трето... ако всички се изразяваме максимално ясно и недвусмислено, нещата около нас щяха да са много по-други. както и ако си правим труда да обмисляме и проверяваме това което говорим, преди да го изговорим. как разбра, че съм разбрал, каквото на теб ти се иска да съм разбрал, че и отгоре на това - че съм бил напълно съгласен с него?!? от кои точно мои думи? ето ти един пример как не трябва да се опитваш да влагаш в думите на хората друг смисъл освен този, които те ясно са изразили с тях. а ако не ти е ясно - винаги можеш да зададеш уточняващ въпрос, преди да вадиш заключение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Ок ок. Аз съм в грешка. Особено за Дубай - знам на кой да трия сол на главата че си е купил кола а не ползва автобусите. Обясни ми сега за LA обаче: колко удобен е градския транспорт там и колко време си го ползвал? Защото нали моите приятели били "илита на елей" и явно са изключение и само те не го ползват... та обясни ми сега след като смяташ така ти лично колко време си се придвижвал там с автобус? PS: В случая нямаше и какво да гадаеш. Пояснението че може и да се ползва за по-близки разстояния и главно около downtown е абсолютно правилно, но общи приказки "в LA градския транспорт е много развит" хем са верни хем оставаш хората с грешно впечатление че биха могли да го ползват между всеки 2 точки на LA (и хайде не се хващай за думите че теоретично е възможно защото доста работи теоретично са възможни ама на практика не става точно така) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Нямам намерение да ти обяснявам нищо повече за ЛА. Достатъчно беше до тук. Каквото и да ти обясня - ще последва нова чупка... докато накрая се окаже, че всъщност не за Лос Анджелис, САЩ, си говорел, като си казвал ЛА, ами за... знам ли... Лос Алабамос в Мексико... Или Росица ще излезе виновна. И за още нещо да те светна - личността на говорещия НЯМА никакво отношение към истинността на говореното от него. Все едно ако ти твърдиш, че бялото е бяло, да ти изляза с довода - а ТИ колко бели белини си виждал та твърдиш, че това конкретно е бяло? Малко тъп довод, а? Който няма никакво отношение към белотата на бялото... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Благодаря. Последното ти изказване напълно потвърди думите ми по-горе. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ МНОГО ВРЕМЕ СЪМ ЩАСТЛИВА Човека със златния дубъл е закъсал и най-накрая ти се обади пак ли ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Под "човека със златния дубъл" имаш предвид легендарния моторист? The eos rider? Link to comment Share on other sites More sharing options...
glory Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 И аз съм щастлива,както от много време не съм била! Пожелавам ви усмихнат и успешен ден Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Дядо, не че съм обиколил целия свят, но съм ходил тук там в некой мегаполис, и определно в моите очи намирам обществения транспорт за доста развит, ако се върнеш и прочетеш постовете ми отново ще видиш, че "лично аз" предпочитам да се возя. За строго определни случай не е ствало въпрос, дали с кола дали с метро е по-добре. И първоначално те попитах каква е алтернативата за транспорт в ЛА, така и не получих отговор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Който превежда заглавията на филмите от английски на български е много зле... Taking chance/Да отведеш Чанс WTF ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Curunir Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Който превежда заглавията на филмите от английски на български е много зле... Taking chance/Да отведеш Чанс WTF ??? Kotora, доказвал си много пъти, че mental faculty-тата ти не са безкрайни... "accompanies the body of 19-year-old Marine Chance Phelps back to his hometown of Dubois" Ако пак има неясноти, загиналото момче се казва Ченс/Чанс. И героя на Бейкън изпраща тлените му останки обратно... Отвежда ... го? Непреводима игра на думи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Аз пък май накрая постигнах разбирателство с грипа. След дълги спорове кой кого ще изболедува, май грипа е на път да оздравее от мен. И отново - без нищо купено от аптека. Тонове лук, чесън, чушки, люти чушки, лимони мед и чай. Да де, билкови запарки. Кеф ми е, че успях да пресека вируса, преди да ме е съборил. Въпреки че след такъв купон и винцето, май бацилите са решили да си ходят. С толкова приповдигнато настроение и енергизиран не съм се чувствал от доста време. Време е са сбъдване на мечти Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Kotora, доказвал си много пъти, че mental faculty-тата ти не са безкрайни... "accompanies the body of 19-year-old Marine Chance Phelps back to his hometown of Dubois" Ако пак има неясноти, загиналото момче се казва Ченс/Чанс. И героя на Бейкън изпраща тлените му останки обратно... Отвежда ... го? Непреводима игра на думи? Еми не съм гледал резюмето,само заглавието видях и ми прозвуча наистина странно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Curunir Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Не ти е прозвучало странно, а си решил, че превеждащите заглавията са много зле. Има разлика между аматьорските преводи на субтитри по торенти и официалните преводи на кино филмите за разпространение в киносалоните. Имената на филмите, които се появяват по торентите, обикновено са взети от далеч по-качествените официални преводи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Аз пък май накрая постигнах разбирателство с грипа. След дълги спорове кой кого ще изболедува, май грипа е на път да оздравее от мен. И отново - без нищо купено от аптека. Тонове лук, чесън, чушки, люти чушки, лимони мед и чай. Да де, билкови запарки. Кеф ми е, че успях да пресека вируса, преди да ме е съборил. Въпреки че след такъв купон и винцето, май бацилите са решили да си ходят. С толкова приповдигнато настроение и енергизиран не съм се чувствал от доста време. Време е са сбъдване на мечти На мен доктора ми каза: Чадо, може да ти предпиша 1 кило хапчета и да оздравееш за 72 часа или да не ти предпиша нищо и да оздравееш за 3 дни. Това е грип... Той си има някъв период на развитие и после GG. Ако те повтори - тогава е лошо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 На мен доктора ми каза: Чадо, може да ти предпиша 1 кило хапчета и да оздравееш за 72 часа или да не ти предпиша нищо и да оздравееш за 3 дни. Това е грип... Той си има някъв период на развитие и после GG. Ако те повтори - тогава е лошо... Да не си бил в някой манастир, чадо Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 дедо, дедооо... на път с шест ленти няма да видиш subway... примерно... ей много безработни и много негри в тоя LA има бе... само негри, безработни и безработни негри чак 1500 автобуса им пуснали и метро... second largest public transportation agency... и само негри и безработни и безработни негри се возят с нея. бе те тия американци построили комунизма бе! и то не било само MTA да има автобуси в тоя LA... имало и още и още автобусни оператори... И всичко идва от това, че ти говориш за LA Metro Area, а дядо мраз говори за предградията, където публичен транспорт няма и се предвижват единствено със собствени автомобили. Godfather ви го е казал човека. Публичния транспорт винаги е по-изгоден и по-бърз когато опира до ходене на работа. За големите градове с развита метро система говоря. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 и как разбра, че говоря за LA Metro Area? Понеже компанията се казва Metropolitan Transit Authority? желязна логика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 и как разбра, че говоря за LA Metro Area? Понеже компанията се казва Metropolitan Transit Authority? желязна логика. Изобщо не съм видял как се казва компанията, но ако не говориш за LA Metro Area, значи си в грешка. Може да видиш до къде се простират линиите им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 до къде? до там от където започват други линии на други компании ли? каква изненада. на мен в София ми се налага да сменям трамвай и метро докато се придвижа, ама то София е по-голям град, а ЛА... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 до къде? до там от където започват други линии на други компании ли? каква изненада. на мен в София ми се налага да сменям трамвай и метро докато се придвижа, ама то София е по-голям град, а ЛА... Никаква идея си нямаш какво говориш. Просто налучкваш. Има части от САЩ, достъпни само и единствено с личен автомобил или такси. Предградията на големите градове са пример за подобна част. Те никнат непрестанно. Не могат постоянно да се слагат нови линии само, за да може 12 семейства да имат достъп до града. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Сега излезна, че дядомраз е имал предвид селата около ЛА...хахах w00x...И пак не съм сигурен кое е по-добре, най дългия булевард в ЛА е горе долу с разстоянието между София-Пловдив, кое е по-добре, с кола всеки божи ден в двете посоки или с автобус или влак да ходиш до София? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.