Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Ми щото трябва да запомни полезното. То верно като си спомня колко излишни и непотребни глупости са ни блъскали в главите навремето. Пък и народа е рекъл - който заобикаля по-бързо стига :)

И на мен ми е по-лесно да мина през шестнадесетична. Някак по-лесно от 10тична стигам до шестнадесетична а после е по-лесно. Докато от десетична към двоична ми е по-трудно (обратното е лесно, само правилния часовник още не съм си взел) :)

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Абе, днеска голяма суша из форума.Само аз съм се развилнял и дращя здраво.Къде избяга тоз народ?И кв'о се хванахте с тез двоични, четиредесетични и нам си кв'и системи.След няколко прочитания на поста, на Овърман, все още си оставам тъп и не мога да зацепя за кв'о тече реч.Явно днес не ми е ден. :lol:

Само ти си драскаш, защото аз съм болен пък и имам работа, просто няма време за спам днес, а утре пак ще съм така сигурно.

:)

Абе, днеска голяма суша из форума.Само аз съм се развилнял и дращя здраво.Къде избяга тоз народ?И кв'о се хванахте с тез двоични, четиредесетични и нам си кв'и системи.След няколко прочитания на поста, на Овърман, все още си оставам тъп и не мога да зацепя за кв'о тече реч.Явно днес не ми е ден. :lol:

Ба*ти какво има да се разбира толкова. Десетичната система има 10 цифри (0 до 9), Шестнадесетичната има 16 - 0 до F (0..9, A,B,C,D,E,F - F=15), Двоичната има само 2 - 0 и 1

Съответно кодировката е следната: най-дясната цифра се интерпретира като стойността - 5 е пет и в двоична и в шестнадесетична бройна система.

Следващата цифра е основата на бройната система (10, 16 и т.н.) по стойността на цифрата. Ако е примерно 8 тогава в десетична бройна система има значение 8 * 10 = 80 (осемдесет) а в шестнадесетична е 8 * 16 = 128 (сто двадесет и осем).

По-следващата цифра (т.е. третата отдясно наляво) е основата на бройната система на квадрат и т.н.

т.е.

n0 -- най-дясната цифра

n1 -- втората

n2 -- третата

n3 -- четвъртата

n4 -- петата и т.н.

където n е основата на бройната система. за десетична е следното:

100 = 1

101 = 10

102 = 100

103 = 1000

104 = 10000

Същото е за шестнадесетичната но вместо 10 имаш 16:

160 = 1

161 = 16

162 = 256

163 = 4096

164 = 65 536

За двоичната система е най-лесно - там ако го има взимаш стойността и събираш:

20 = 1

21 = 2

22 = 4

23 = 8

24 = 16

като имаш 10011 двоично това означава

16 + 2 + 1 (броим отдясно наляво нали помниш) = 19 (десетично)

Това е в едната посока в другата е с деление и остатъци като за двоичната може да действаш наобратно:

1. Имаш 19 - това е нечетно число - следователно пишеш най-отдясно 1 (ако е четно - 0) до тук "1"

2. Делиш на 2 и получаваш 9.5 (взимаш 9, половинката не те вълнува) - пак нечетно - значи дописваш отляво на първата единица още 1 ... до тук "11"

3. Пак делиш на 2 и получаваш 4.5 - взимаш 4... четно... значи 0 ... до тук имаме "011"

4. Пак делиш на 2 и получаваш 2 - пак четно ... "0011"

5. Делиш на 2 и получаваш 1 - нечетно... "10011"

Само че наум да разделя 238 на 2 малко ще се озоря... отдавна не съм смятал на ум нищо - като трябва вадя телефона и готово :)

Е сега ако не ти е станало ясно няма кога. Ще има да черпите с пазу някой хубав ден тази петилетка - ти със сигурност, той може и да е схванал от дружните обяснения на останалите но ме мързи да чета назад кой какво е писал и дали той е стоплил за какво става дума. Видях че ov3rm4n е сложил и някакви програмки на Perl но не съм чел подробно, щото имах близки срещи с данъчни инспектори днес и какви ли не още задачи и здраво му пуши главата а имам толкова много работа още...

И все пак - на мен като ми трябваше схема, по която да изчислявам от двоична в десетична и обратно (както и в шестнайсетична и обратно) - питах чичо Гугъл. Но за шестнайсетичната система - само не знам как число от десетична да обърна в шеснайсетична. За целта първо обръщам в двоична, а от двоична в шеснайсетична е парче тиквеник. (piece of cake)

Ред: Хмм... сега като се замисля, не знам алгоритъм, по който да превърна шестнайсетично число в някоя от другите системи...

РеРед: Хм, разрових се - намерих си, баси колко е просто :D

Ммм, добро утро, иначи. сАтанас отдавна не ни е поздравявал, почвам да се притеснявам.

Благодаря дедо.Беше много изчерпателен. :bowdown:

Както казват: "Утрото е по-мъдро от вечерта".

Сега почвам да тормозя колегите от офиса. :bgrin:

Спорен ден на всички.

Аз тея неща ги учих и на следващият ден ги забравях, вие сега с тея пръсти ми отворихте цяла тема, иначе готин начин си имате.

Боже... аз нищо не помня от тея работи където ги учих в тета! Като ми потрябва нещо тогава си го припомням... нали, без излишни мисли в главата! :laughing:

И поредицата 10 във всяка бройна система е равна на основата на бройната система. За магданозчо: 10 в двоична е две, 10 в десетична е десет, 10 в шестнайсетична е шестнайсет и т.н.

Tи почни да събнетваш и да видим няма ли да си ги припомниш...

Като ми потрябва ще си припомням.

Просто сега чета за други неща, които са по-важни за работата ми в момента.

Иначе се радвам че вие си ги помните тези неща, аз имената на приятелите си забравям, ем се виждам с тях по един път на седмица. :)

amnesia power! хахаха

Бахти и тематичния разговор дето се вихри тука! Оня малкия (както винаги) ви подпали фитилите...., и се изсипаха тонове просветления и мозък. Я, стига сте цапали темата! Дайте да си приказваме за мръсни гащи, сополени топчета или нещо също толкова интересно......

Tи почни да събнетваш и да видим няма ли да си ги припомниш...

Кажи сега кой глупак и за къв чеп е измислил айпи адресите да се пишат десетично???

и защо се ограничаваме само с цифри, кат имаме цели азбуки на разположение?! кому е нужно да има DNSи, а? само за да ни подслушват са го направили, ешелонистите им с ешелонисти! знам че четете и без да съм написал БОМБА или ALLAH, копелета ньедни.

ауе кат сме на конспиративни теории, на тия дето евентуално скрийнват целия международен трафик не им ли идва малко нанагорно да си ъпдейтват познанията по толкова много езици? примерно шифрован на базата на суахили текст дали въобще ще го отразят? или терористите винаги говорят английски и то правилен?

Като каза конспирация... Някой сериозно ли вярва, че Билдебергите искат да намалят човешката популация на един милион души? Нали са им необходими земеделци, неврохирурзи, инженери, атомни физици? Нещо гнило има в тая теория :laughing:

Абе в тоя един милион като съберат, физици, мизици, езици, си е достатъчно.

Кой вярва на тези световни конспирации впрочем?

Що, бе, щурави хора колкото искаш! Производителите на алуминиево фолио преуспяват заради такива типове.

Проблемът на коспиративните теории е, че не звучат достатъчно правдоподобно. И въпреки това има хора, които вярват, че Хитлер е жив и се намира в бункер под Антарктида :)

мне. хитлер е в южна америка, заедно с другите нацисти, ама си е платил на мосад да го оставят на мира - всяко хлапе го знае.

Що, бе, щурави хора колкото искаш! Производителите на алуминиево фолио преуспяват заради такива типове.

Проблемът на коспиративните теории е, че не звучат достатъчно правдоподобно. И въпреки това има хора, които вярват, че Хитлер е жив и се намира в бункер под Антарктида :)

Оле наистина ли е жив! XD

Не бе, как има хора които вярват в масова, световна конспорация.

Т'ва им влиза подкожно като някакъв вид религия на някои хора, за т'ва не давай линкове за такава информация, че я някой се поддал на "истината" и край! хахах

мне. хитлер е в южна америка, заедно с другите нацисти, ама си е платил на мосад да го оставят на мира - всяко хлапе го знае.

Че те в детската градина по цял ден им говорят за тея неща!

Даже ги учат как се строи пирамида в пясъчника с телекинеза и как се правят кръгове в треволяците на близкият парк.

ауе кат сме на конспиративни теории, на тия дето евентуално скрийнват целия международен трафик не им ли идва малко нанагорно да си ъпдейтват познанията по толкова много езици? примерно шифрован на базата на суахили текст дали въобще ще го отразят? или терористите винаги говорят английски и то правилен?

Гугъл транслатор кой мислиш го спонсорира :)

Бахти и тематичния разговор дето се вихри тука! Оня малкия (както винаги) ви подпали фитилите...., и се изсипаха тонове просветления и мозък. Я, стига сте цапали темата! Дайте да си приказваме за мръсни гащи, сополени топчета или нещо също толкова интересно......

Еми така е .. младите зачекваме разнообразни , актуални теми изискващи определени познания в професионална насока , вместо гаменските глупости на групата застаряващи хора дето си говорят за мръсни гащи , щото вече акат в тях и сополените топчета дето не излизат сами през храсталака в носа ... :P

Онзи ден ходих да му профилактирам отоплителната инсталация на човека. Жив и здрав си е...., поговорихме си за новият световен ред - апнахме, пийнахме, почерпи си човека.... само, че много бързаше щото трябвало да посреща някакви астронавти които трябвало да се пиземяват - пък ги бил изстреля още през 43г. в космосът да отъпкват почвата за експанзията на райха.... Който не вярва - да ходи, да го види! Приемните му часове са от 10:30 до 12:00 и от 16:30 до 18:00 - всеки ден, посещението обаче става с предварително записване, заявките изпращайте в Карлуково - там знаят какво да ги правят...

Еми така е .. младите зачекваме разнообразни , актуални теми изискващи определени познания в професионална насока , вместо гаменските глупости на групата застаряващи хора дето си говорят за мръсни гащи , щото вече акат в тях и сополените топчета дето не излизат сами през храсталака в носа ... :P

Виж к'во, чичовото...., знаеш ли още колко пъпки трябва да си изпукаш и колко полюции и нощни напикавания трябва да преживееш , докато дойде времето когато ще имаш правото и ти да говориш на такива теми......?

П.п. Извинявай, че те натоварвам с трудната задача да разсъждаваш над написаното от мен. Просто щото съм застарял вече, та за това забравих, че той акълът не е мензис - та да го чакаш да ти дойде с времето. Повечето хора (в т.ч. и аз) си им е заложен по рождение.....

Като каза конспирация... Някой сериозно ли вярва, че Билдебергите искат да намалят човешката популация на един милион души? Нали са им необходими земеделци, неврохирурзи, инженери, атомни физици? Нещо гнило има в тая теория :laughing:

Не съм чувал за тия Билдебергери и не знам имат ли общо с Илюминатите, ама за последните съм чувал, че имат планове до около 250 млн да намалят популацията. :)

Ама Луминисцентите извършват диверсионна дейност, като им спират доставките на ряпа!

......Освен това им смърдят чорапите и са особено агресивни в периодите на мръстене, което от своя страна води до драстичното намаляване на популациите на ябълковият хобопник в някои части на амазонските джунгли....

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...