Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Момче, момче. Промили са ти от БСП и ДПС мозъка с тия лафове. Законите са си идеални. Обаче НИКОЙ не иска да се прилагат. Нито тоя дето кара колата, нито тоя дето трябва да го спре за проверка, нито тоя дето му събира таксата. Всеки псува на майка другия и после се олизва ако може "нещо да измислим", "ще пишем ли" , "ама ако искате да почерпите". Не може всички да пречат на осъществяването и прилагането на закона и после самият той да е крив. ;) тук всичко опира до зрялост на индивидуалното мислене. Закона не е направен да озаптява масите (както у нас), а има функция да извежда и санкционира тук-таме проявяващите се отклонения в обществото. То при нас е точно обратното.

+ 1 !

Сега е момента да изповядам цялата моя представа за света и какви трябва да са законите.

Не, замалко ми се размина с глобата и да вземат на бащата книжката, вече не карам кола... за това казах "преди" ама пак не сте разбрали.

Учебните часове ги изкарах при баща ми хах... така де.

Говорете си каквото искате.......

Абе пич, ти нормален ли си!?! Баща ти да не би да е лицензирана автошкола? Със сигурност не (или поне така излиза от писаниците ти...)! Както ти го каза Хост, закони има! Въпросът е, че тяхната функция е да регулират определени положения, но никой няма сметка те да си вършат работата! Самият ти, показваш не зачитане и пълно неразбиране, а после мрънкаш как еди к'во си, не ти било изнасяло.... те, това пък не мога да го разбера.

Paging Grimjaur!

Може и някой друг да знае или да му се рови повече в интернет, но най-голям шанс да ми каже има Наско.

Значи седя и си мисля, думата "суеверие" дали идва от /всуе верие/ - вяра напразно, сиреч религията твърди, че да вярваш на подобни неща е празно дело без смисъл.

До колкото ми е останало в главата, точно от това идва - /всуе верие/ - Да вярваш на празно.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

start->run->calc

view->scientific

пишеш число и от радио бутоните избираш "bin" за двуична, "hex" за шестнайсетична и т.н. В ексел има формули за превръщане от една в друга, за Open Office беше =dec2bin(стойност) и превръща от десетичен в двуичен.

Ред: а за алгоритми - има си wikipedia, има си гугъл. Напъни се.

най-лесния начин - отваряш гугъл и пишеш в него 178 in binary и той ти казва колко е (първите два символа 0b не са част от числото, просто указват че е в двоичен разред). Обратното е - 0b10110010 in decimal

ето го алгоритъма:

start

1.let num be an array of integer

2.input no.

3.let rem=0,ctr=0

4.while(rem!=1)

begin

q=no/2

rem=no mod 2

num[ctr]=rem

ctr++

no=q

end

5.while(ctr>=0)

begin

print num[ctr]

ctr=ctr-1

end

end

и да - уикипедия е много подробна по въпроса - http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_numeral_system

Трябва да се науча да ги смятам на ум , а не мога да схвана как става . На изпита няма да има калкулатори , гугъл .. само секси асистентката ,която 99% ще мълчи като тъпир (:

Трябва да се науча да ги смятам на ум , а не мога да схвана как става . На изпита няма да има калкулатори , гугъл .. само секси асистентката ,която 99% ще мълчи като тъпир (:

А на лекции или упражнения не са ли ви го обяснили? Щом ви карат да смятате по този начин, трябва да ви е преподаден.

А на лекции или упражнения не са ли ви го обяснили? Щом ви карат да смятате по този начин, трябва да ви е преподаден.

Ами, той сигурно е гледал задника на секси асистентката. :lol:

Обясниха , ама беше на края на лекцията и го претупаха набързо ... аз още от там не схванах

щото примерно аз разбрах че се дели докато не станат 8 числа

215 ако е числото ...

215 /2 ост 1

107 /2 ост 1

53 /2 ост 1

26 /2 ост 0

13 /2 ост 1

6 /2 ост 0

3 /2 ост 1

1 /2 ост 1

до тука добре .. и калкулатора го изкарва така ... ама ся как двуично да го направя 10тично xD

ПП. Някви степени май споменаха ...

е как как ебати логично е.

11010111 = 1*128 + 1*64 + 0*32 + 1*16 + 0*8 + 1*4 + 1*2+ 1*1 = 128+64+0+16+0+4+2+1= 215

всяка позиция е степен на двойката... от най-дясната към най-лявата:

2 на 0

2 на 1

2 на 2

2 на 4

2 на 8

2 на 16

2 на 32

2 на 64

като използваш двоичната бройна система можеш да броиш на пръсти до 1023... мога да те науча, ако ти е интересно, да шашкаш асистентката

е, пацу, не може да си чак толкова тъп!

прочети в БГ уикипедията поне какво е разред, какво е тегло и как се борави с тях в различните системи.

има си дори подробно обяснение за преминаването от една в друга.

Правиш си една таблица от 8 колони:

| 128 | 64 | 32 | 16 | 8 | 4 | 2 | 1 |

| | | | | | | | |

| 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 0 | - 10

| 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | - 14

| 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 | - 15

Схвана ли как става? Ако искаш от двоична към десетична, въвеждаш цифрите и после събираш тези под които има 1. Ако искаш от дестична към двоична го правиш по обратният начин. Виждаш на кои места трябва да сложиш 1 за да се получи числото. По - лесно от това няма как да ти го обясня.

Edit:

Като го публикувам и се размества малко таблицата.

айде да обясня как става с пръстчетата на двете ръце...

начи постави ръце пред себе си с длани навън. малкия пръст на дясната ти ръка, който се пада най-дясно е 1. безименния е 2, средния е 4, показалеца е 8, палеца е 16. палеца на лявата ръка е 32, показалеца на лявата е 64, средния е 128, безименния е 256, малкия е 516.

Сега. там където има единици в двоичното число вдигни пръстче, там където има нули - свий пръстче. събери изправените пръстчета и готово.

броенето е също лесно:

вдигнато малко пръстче дясна ръка, останалите свити - 1

вдигнато безименно, останалите свити - 2

вдигнато безименно и малко, останалите свити - 3

вдигнат среден пръст, останалите свити - 4

вдигнат среден и малък, останалите свити - 5

и т.н. и т.н - до 1023

132 e едно доста колоритно число представено в с пръстчета...

просто запомни, че всяко пръстче е на стойност два пъти предходното.... от това по-добър пищов за изпита здраве му кажи.

(Двоична <-> шестнайтична) <-> десетична - това са верните начини на преобразуване. Трябва да научиш наизуст всички числа от 0 до F двоично, а шестнайстично към десетично смяташ по формулата 1, 256, 512...

(Двоична <-> шестнайтична) <-> десетична - това са верните начини на преобразуване. Трябва да научиш наизуст всички числа от 0 до F двоично, а шестнайстично към десетично смяташ по формулата 1, 256, 512...

и защо?

след като преминаването от двоична към десетична става буквално на пръсти? от десетимна към двоична е малко по-забавно и на ум ще му е трудно, но не и невъзможно. Защо трябва да учи изобщо нещо наизуст, след като е достатъчно да се знае принципа и алгоритъма и от там нататък може да си ги смята на ум?!

Научил съм се да карам преди да взема книжка, понесъл съм си последствията, научил съм си урока и съм си взел поука, вече не го правя. Точно за това искам законите да са по-строги и глобите големим, защото има хора които продължават да правят работи без да си взимат поука от цялата история.

Надявам се сега някои да разберат какво се опитвам да кажа, без да овъртам в допълнителни неща.

Програмистите се активизираха :) :) .

Деба тия вицове. Ся на който и да му кажа, че работя с компютри и съм или програмист или системен администратор :D

и защо?

след като преминаването от двоична към десетична става буквално на пръсти? от десетимна към двоична е малко по-забавно и на ум ще му е трудно, но не и невъзможно. Защо трябва да учи изобщо нещо наизуст, след като е достатъчно да се знае принципа и алгоритъма и от там нататък може да си ги смята на ум?!

предполагам, че знаеш буквите, но не сричаш думите буква по буква нали :unsure:

Ето ти едно двоично число

1001100110111 разпределя се на групи по 4-ри и се получава 1 0011 0011 0111 или 0х1337 ;)

Достатъчно е да знаеш:

0000

0001

0010

0011

0100

0101

0110

0111

1000

1001

1010

1011

1100

1101

1110

1111

наизуст и вече няма да сричаш цифрите като програмираш, особено на асемблер или в краен случай на С, когато трябва да инициализираш и-ота или щракаш портовете на някой микроконтролер.

Практическо приложение HEX2DEC функцията няма и не е необходимо да се учи наизуст, там се смята за лабораторното, а за програми - компютъра да си се оправя сам.

Винаги ме е било яд защо всички хора не са били с по 8 пръста на ръцете, ама...

така де... въпроса ми беше - защо да минава през шестнадесетична от двоична, за да стигне до десетична? като може направо от двоична към десетична? ако ти трябва число в шестнадесетична - друга бира. но за конверсия от двоичта към десетична - за какво ти е шестнадесетична?

можеше да не ми ги изписваш четворките, знам си ги много добре, още от времето на Правец-а. ;)

като ще сме на вълната, ето едно скриптче с което да си бъзикате дисплеите на HP принтерите в оифсната мрежа...

#!/usr/bin/perl

# $Id: hpsetdisp.pl 2 2008-07-10 00:05:58Z yaakov 3 2009-04-01 yra$

# hpsetdisp.pl  
 # Connects to a JetDirect equipped HP printer and uses 
 # HP's control language to set the ready message on the
 # LCD display.  
 #
 # Mod by YRA
 # 
 # THIS PROGRAM IS PROVIDED WITH NO WARRANTY OF ANY KIND EXPRESSED OR IMPLIED
 # THE AUTHOR CANNOT BE RESPONSIBLE FOR THE EFFECTS OF THIS PROGRAM
 # IF YOU ARE UNCERTAIN ABOUT THE ADVISABILITY OF USING IT, DO NOT!
 #
 # Yaakov (http://kovaya.com/)

use strict;
use warnings;

my @ips = ("10.16.1.2","10.16.1.3"); #IP addresses of your HP printers

#Messages:
my @sayings =(
"Insert Coin",
"Insert Cheese",
"Im Sad..",
"Low Monkeys",
"Insert Monkeys",
"Insert Butter & Jam",
"Free The Ink!!",
"My Cousin Is A Toaster",
"Load Soy Latte",
"Paper Tastes Funny Today",
"Free Hugs..",
"Feed me a cat!",
"Toner Tastes Funny Today",
"Press OK Button for Pacman",
"Flower Power Mode",
"Incoming Fax",
"Cheese Mode",
"4 8 15 16 23 42",
"Press Any Key"
);
foreach my $ip (@ips)
{

my $peeraddr = $ip;
my $rdymsg = $sayings[rand @sayings];
chomp $peeraddr;

use IO::Socket;
my $socket = IO::Socket::INET->new(
PeerAddr  => $peeraddr,
PeerPort  => "9100",
Proto	 => "tcp",
Type	  => SOCK_STREAM
) or die "Could not create socket: $!";

my $data = <<EOJ
\e%-12345X\@PJL JOB
\@PJL RDYMSG DISPLAY="$rdymsg"
\@PJL EOJ
\e%-12345X
EOJ
;

print "Sending $rdymsg to $peeraddr\n";

print $socket $data;

}

за да го изпълните ви трябва perl интерпретатор инсталиран на компютъра ви.

Ми щото трябва да запомни полезното. То верно като си спомня колко излишни и непотребни глупости са ни блъскали в главите навремето. Пък и народа е рекъл - който заобикаля по-бързо стига :)

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...