Jump to content
BulForum.com

Start-up order

ACHE

Recommended Posts

Искам да укажа на windows-a кой процес преди кой да се стартира при пускането на комп-а. Може ли да се направи от настройките на win-а или ми трябва друга програма и коя е тя? Мерси предварително

Единствения начин, за който се сещам е да си направиш програмка, или да намериш такава в нета (не знам дали има), с която да укажеш реда. На пръв поглед това което искаш няма смисъл предвид многозадачната природа на Уиндоус. Но знам ли, може някоя програма да зависи от друга, да искаш.. Но тогава пък как ще си сигурен като се пусне втората, че първата е завършила зареждането си.

Е тези въпроси трябва първо да си отговориш.

Ще то обясня накратко проблема (ако може да се нарече така, защото не е болка за умиране ама аз си падам леко префекционист и искам всичко да ми е наред): Имам bluetooth адаптор, чийто софтуер влиза в нета да търси обновление, ама на мен не ми трябва само ми прави ненужен трафик. Firewall-a се стартира след него и не успява да му забрани първоначалното влизане в нета. След това ако го изключа ръчно от firewall-a повече не влиза, ама да го правя всеки път като стартирам комп-а е някак си дразнещо. Та затова искам да стартирам първо firewall-a и след това bluetooth софтуера.

ПП: не ми предлагайте да си сменям firewall-a щото много си го обичам и просто няма да го направя :P

ami software-a na tozi bluetooth adapter nqma li v nastroikite si opciq 'Check for updates' ili neshto podobno po smisul...mahni i otmetkata i si gotov...

ili mu zabrani da se startira izobshto s msconfig ot Run menuto..:)

Забранил съм всичко в софтуера на bluetooth-a и пак си влиза в нет-а :). Ако го изключа съвсем, пък, ще трябва да го стартирам всеки път като искам да пратя нещо през него, а това е често.

ЕДИТ: Въпроса ми не е как да си реша проблема (не че е голям проблем ама....), а има ли начин да си подредя старт-ъп списъка. Отговаряйте на него!

Точно за твоя проблем май няма как да го решиш по начина който описваш.

Файруола е програма, която първо стартира на системно ниво, поне повечето са така, и няма как по лесен начин просто да я укажеш в стартъпа. Например ZoneAlarm си има сървиз TrueVector, който решава твоя проблем - не се пуска нет докато не се стартира ZoneAlarm! Често някои хора са се оплаквали, че ако нещо се прецака зоне-то, нямат нет, защото системния сървиз го блокира.

Не знам доколко си влюбен в твоя файруол, виж го дали няма опция именно за това - да не пуска нет докато самия файруол не се 'покаже' при буут. И нямаше да е лошо да споменеш кой е тоя специален файруол :D

И не, няма начин да си подредиш списъка както ти искаш, без никакви други софтуерни намеси. Иначе нямаше да се правят такива еквилибристики с файруолите, както и някои програми имат опция за забавено стартиране в брой секунди, но това си е до програма.

Firewall-a се казва Armor2net.

Относно това което казваш за пускане на нет-а след като се стартира програмата не решава моя въпрос, защото bluetooth-a си е отворил вече портовет, които му трябват за влизане в нет-а и просто чака кога ще има връзка. Аз искам да не ги отваря изобщо: firewall-a да е вече пуснат когато той се опита да ги отвори. Отново се стига до моя въпрос: как да направя това?

И добре щом няма начин да го направя без софтуерни намеси как да го направя СЪС софтуерни намеси :) ?

Отново - трябва да имаш сигурен начин да определиш кога дадена програма (в случая файруола) е завършила зареждането си, за да пуснеш зареждане на втората (блутуута). Най-лесно това може да стане просто като укажеш в секунди колко да се чака файруола преди да пуснеш другото. Например в един .BAT файл, който се пуска от стартъпа , и който зарежда останалите неща и прави съответните паузи, с някакъв цикъл на изчакване.

Това за портовете което казваш не е точно така. Пробвай ZoneAlarm. Системната услуга е същинския файруол! Това което се зьарежда след това е само контролния панел на файруола, то е лицето му пред теб. Така че както се сещаш в случая с ZA не би трябвало да имаш проблема. Той блутуута така или иначе може все да си опитва да се върже, независимо дали има или не файруол.

мдааам може пък все пак да мина на zonealarm. ще го пробвам и непременно ще се похваля (и благодаря) ако е станало ;)

EDIT:разгледах zonalarma-a. наистина има доста полезни функции, но все пак моя файъруол повече ми харесва. Така, че вапроса остава открит.

А тфа за .ВАТ файла можеш ли горе-долу някакви насоки да ми дадеш. Писал съм някви програмки и смятам че ще се справя някак си.

Пусни хелп-а и търси за batch files. Чети за .cmd failovete :)

Oбърни внимание на "Command-line reference A-Z" -> START и параметрите му- може да стартираш програмата, а следващите да я чакат да свърши :)

Приятно четене!

Ако искаш- мога и да ти пратя едно примерче :)

Мдам добре горе-долу схванах. Ще се побъзикам малко и може да постигна успех. Само не разбрах може ли в бач файла да има само два реда примерно:

start /d c:\.... /wait;
start /d c:\...

или трябва да го направя като цяла програма?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...