Kasper Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 Преблема е относно драиверите на Lan картата ми .Скоро си инсталирах Линукс и съм доста "бос".Така че моля да извините неграмотно ста ми .Имам качени драивери но просто незнам как да ги инсталирам.Ами това е ако нешто трябва да допалня кажете. Извинявам се прав си дистрибутцията ми е Red Hat и е стари4ка в момента не мога да се сетя за версията ,а Lan картата не ми я разпознава.Тя е вградена в Дъното ми а то е ново качил съм драиверите но не мога да ги инсталирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Gudo Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 какви драивери кви щуротии при Linux драиверите за LAN особено са вградени и не трябва нищо да пипаш ... сега ако ползваш някаква стара дистрибуция със старо ядро и такива хави трябва да кажеш все пак не сме екстрасесни ... ако ти трябва LAN-а за да си пунеш нет-а си има команда с която да го пуснеш, но кажи по-точно какво ти трябва ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 А защо не пусна един search из форума? Кар кар кар (карам ти са Пробвай като за начало като root да напишеш dhcpcd -t 10 -d eth0 Ако не стане .. ще ни трябва допълнителна информация, за да помогнем Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 А защо не пусна един search из форума? Кар кар кар (карам ти саПробвай като за начало като root да напишеш dhcpcd -t 10 -d eth0 Ако не стане .. ще ни трябва допълнителна информация, за да помогнем <{POST_SNAPBACK}> Ами мисля че поразгледах из форума явно не достатачно.А това dhcpcd -t 10 -d eth0 каде да го напиша (ясно че във Root но каде точно) . Както отбелязох по горе ас съм lamer што се отнася до линукс Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 А това dhcpcd -t 10 -d eth0 каде да го напиша Това трябва да го напишеш в конзолата. Най-вероятно ако натиснеш Alt+F2 и напишеш Konsole тя ще тръгне, макар, че не знам на каква графична среда си Иначе това както виждаш ти пуска dhcp демона. Ако си настроиш мрежата с netconfig то автоматично ще го пуска при стартиране на компютъра. Иначе можеш да си го сложиш собственоръчно в /etc/rc.d/rc.local. Всичко в този файл се изпълнява при пускане на компа. Но все пак първо пробвай да го напишеш в конзолата и да видим дали ще тръгне нета, пък после ще го слагаме в Start-Up. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 ами испълних това което каза но след като налисах в конзолата dhcpcd -t 10 -d eth0 доло исписа bosh:dhcpcd comand not found Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 Еми очевидно нямаш dhcpcd Може да си го свалиш, само че аз на федора съм lame и ще зема да те излъжа нещо, но доколкото помня тя ползва dhclient. Първо пробвай dhclient eth0, после разгледай тук Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 ами написах dhclient но както казъх по горе нямам инсталирани драивери на ланката и незнам как да ги инсталирам а ги имам на харда си качени. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 ами написах dhclient но както казъх по горе нямам инсталирани драивери на ланката и незнам как да ги инсталирам а ги имам на харда си качени. <{POST_SNAPBACK}> Прекомпилирай си ядрото с поддръжка на картата ти....помага Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 А защо не кажеш каква ти е ланката. Какъв чипсет? Shiro, Ред Хат си ползва dhclient. JDFU, как ще си прекомпилира ядро ве? Човека сега си качва линукс... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 А защо не кажеш каква ти е ланката. Какъв чипсет? <{POST_SNAPBACK}> Така Ланката ми е Marvel Yukon Gigabite Ethernet (Vgradena) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 Така Ланката ми е Marvel Yukon Gigabite Ethernet (Vgradena) <{POST_SNAPBACK}> Да, и аз имам такава...трябваше ми прекомпилация на ядрото... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 Да, и аз имам такава...трябваше ми прекомпилация на ядрото... <{POST_SNAPBACK}> А как става тва чудо ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 А как става тва чудо ?? <{POST_SNAPBACK}> Свали си сорс на някое по-новичко ядро и след това чети тук Избрал съм специално описано за стара версия на Ред Хат...не че има кой знае каква разлика, но все пак Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 20, 2005 Author Share Posted June 20, 2005 Свали си сорс на някое по-новичко ядро и след това чети тук Избрал съм специално описано за стара версия на Ред Хат...не че има кой знае каква разлика, но все пак <{POST_SNAPBACK}> Ами благодаря сега обаче да те питам какво имаш предвит под сваляне на сорс ( да дръпна някое друго дистро ??) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 Ами благодаря сега обаче да те питам какво имаш предвит под сжаляне на сорс ( да трупна някое друго дистро ??) <{POST_SNAPBACK}> 2.6.12 или 2.4.31 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 20, 2005 Share Posted June 20, 2005 какво имаш предвит под сваляне на сорс ( да дръпна някое друго дистро ??) Бееиууу! Начи на уиндоус, някой пише някъф код (source), после го компилира и получава .exe. По-нататък се разпространяват само екзета, защото кодът е затворен - демек на Microsoft Word не можеш да му земеш кода и ти да си го компилираш или променяш, квото ти дадат тва е. Под линукс обаче често се случва сорсът да е отворен (99% от случаите. Тогава ти си го сваляш тоя код и си го компилираш, за да получиш необходимото .exe, което тук се нарича binary. Значи аз не смятам, че точно ядрото на линукса е най-добрият избор за първа компилация в живота ти , обаче ко да се прави .. тва е на мегдана (щом така казват.... Все пак ми прати тия драйвери дето имаш на sherekhan@abv.bg да ги разгледам и да ти кажа ко да праиш с тях. EDIT -> Така, той ми прати драйверите на пощата, ето какво отговарям, за да не слагам нов пост, точно след моя: ъЪъъЪЪъъ!? Kasper!? Ми като разархивираш тоя .rar става на една папка, в която има три папки с имената на kernel-ите (ядрата). Напиши uname -r, за да видиш с кой кърнъл си, ако не знаеш разбира се, и влез в тази папка (ако ядрото ти е между някое от дадените, влез в по-ниското). После във всяка директория имаш по два файла (README и сорс). Сорсът трябва да го разархивираш и като следваш внимателно инструкциите в README-то, да го инсталираш. Обяснено е доста по-добре отколкото някой от тук би ти го обяснил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 23, 2005 Author Share Posted June 23, 2005 Успях да ги инсталирам тея драивери.Но сега пук се появиха други проблеми 1. Пиша ifconfig eth1 и ми излизат там детаилите на ланката обаче след рестарт няма никои след тази команда. 2.Като влезна в Network за настроики на Ланките тази вградената не я показва и немога да наглася ДНС. маи е тва Дано пак да не съм писъл глупави въпроси.Предварително моля за извинение Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 24, 2005 Share Posted June 24, 2005 Чай ся. Нищо не разбрах. Ти като напишеш ifconfig eth1 данните на коя от двете ланки ти показва? На тая, която е вградена, демек която мъчим ли? Я напиши само ifconfig и кажи какво вади. Освен това ти какво очакваш да е останало след рестарт? Не ти фаща после ланката ли? Хич не го разбрах тва. А къде влизаш в "Network"? С каква графична среда си? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 24, 2005 Author Share Posted June 24, 2005 така след като напиша ifconfig излизат eth0 (Lankta na PCI slota) и eth1 (вградената ланка ) със КДЕ.След рестарт и исписване на командата ifconfig ми показва само eth0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 24, 2005 Share Posted June 24, 2005 Е така кажи де Не си зареждаш модула. Що не четеш хубаво README-то, а А 4 Driver Installation To install the newest linux driver, proceed as follows: 1. Login as 'root'. 2. Unpack the driver installation package using the command # tar xfvj install-???.tar.bz2 or # bunzip2 -c install-???.tar.bz2 | tar xfv - 3. To start the driver build process, go to the directory DriverInstall and start the build process with the following command: # cd DriverInstall # ./install.sh 4. Choose your favorite installation method. 5. The driver will be compiled and installed 5 Manual module loading To load the module manually, proceed as follows: 1. Enter "modprobe sk98lin". 2. If any Marvell Yukon based adapter is installed in your computer and you have a /proc file system, execute the command: # ls /proc/net/sk98lin/ This should produce an output containing a line with the following format: eth0 eth1 ... which indicates that your adapter has been found and initialized. NOTE: For further informations take a look in the sk98lin.txt file 6 Unloading the module To stop and unload the driver modules, proceed as follows: 1. Execute the command "ifconfig YOUR_DEVICE down". # ifconfig eth0 down # ifconfig eth1 down 2. Execute the command "rmmod sk98lin". 7 Driver Parameters When loading the driver as a kernel module, additional parameters can be passed to the driver for configuration. Those parameters can be passed in two ways: a) You can either state them on the modprobe command line You can set them in the file /etc/modules.conf (or old name: /etc/conf.modules), in order to force the kernel module loader to pass them to the driver at load-time. NOTE: For further informations about the parameters and their possible values take a look in the sk98lin.txt file Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasper Posted June 24, 2005 Author Share Posted June 24, 2005 подточки 6 и 7 просто не ги схванах а и англииският ми просто не е на ниво.В края на подточка 5 пи6е да продалжа настроиките от sk98lin.txt но там пък пише за наглски прес Network Device Control а там просто я няма Ланката Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 24, 2005 Share Posted June 24, 2005 еми ся: su root modprobe sk98lin dhcpcd -t 10 -d eth1 и гледаш дали има нет. Ко няма - лошо После си слагаш sk98lin в modules.conf, където те съветвам да си сложиш и модула apm, за да може като напишеш halt да се гаси компа, и тва е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.