Jump to content
BulForum.com

Въпрос за RAM

Recommended Posts

Има ли значение големината на модула по посока бързодействие?

1x1GB или 2x512 е по-добре?

В момента съм с 2x256 и смятам да upgrade-вам.

2x512, първо заради двуканалния режим, и второ заради по-ниските тайминги, които ще получиш.

ОПА , сори не видях 4е става дума за 1-банка 1ГБ , ми снощи гости 4ерпане едно друго :) , съгласен напълно !

2Х512 -ше се клоква пове4е, по-евтина , а и не се знае дали дъното ше се разбере с 1ГБ-овата банка !

Еми и според мен е 2х512. Защото най-простичкия пример е , че ако ти изгори едната платка , пак ще останеш с 512 рам ;). А ако ти изгори целия 1ГБ рам ... знаеш к'во ще стане :). Но разлика в работата няма да има,което е най-важното ;)

хах, ако изгоряла едната плочка... Ми като си само с един процесор, ако изгори какво ще правиш :wacko: , или както си с една звукова карта (вероятно).

Ако не смятаме това с честотите (клока) на банките с по-малко памет, действително при 2х512 поне можеш да се възползваш от двуканалната технология. Т.е. 1х1ГБ или 2х512МБ едноканално, и двата варианта работещи на 200 МХц, скоростта ще е еднаква, т.е. ако не си ги уснал 2-те в двуканален режим.

Ами не бях уточнил, а ей така хвърлих въпроса.

За лаптопа ми е, който ползва обикновенна desktop DDR 333Mhz RAM. Единят чип ми е Samsung, който си беше оригинален, вторият не знам дори каква марка е, купувах го преди 3-4 месеца от Вали и е DDR 400Mhz. Няма проблеми май с това, че е на по-голяма честота, защото си работи добре. Но дали не пада производителността и от това?

Не съм наясно с двуканални/едноканални режими - това автоматично ли става или трябва да се поддържа от дъното? Също така няма да я clock-вам. М

Мерси много на всички, които отговориха :) .

И за кво ти е 1 ГБ рам за лаптоп? Според мен въобще няма нужда от толкова много. За сега още няма програма коята да изисква толкова рам.

И за кво ти е 1 ГБ рам за лаптоп? Според мен въобще няма нужда от толкова много. За сега още няма програма коята да изисква толкова рам.

Ако се играят игри на лаптоп-а ??

В голяма заблуда си....това, че ти не си чувал за такива програми, не значи че не съществуват. Твойто ми прилича на шопската максима, че "Ей такова животно нема..." :P

Ходих преди доста време на един концерт на Крафтверк(не в БГ :) ) и се запознах с един от екипа(не състава)....и тъй като съм си любопитен, със скромния си английски го заразпитвах за хардуера. Значи на сцената имаше 4 лаптопа, свързани помежду си и синхронизирани, които бяха всеки с по 4 Gb памет, която беше запълнена до към 80% от операционната система, основните програми и плугините. Извинявам се за офтопика. :rolleyes:

Едит: @AMDAthlon...на мен например, Cubase&Wavelab, заедно с виртуалните синтезатори, ако имат 1 Gb, просто ще ми се изсмеят и ще кажат да пия една студена вода... :P ....да не говорим ако реша да ползвам и Гигасемплера като допълнителен инструмент....тогава и 2Gb не ме оправят... ;)

Е все пак съм написал, че според МЕН няма смисал не съм казал недей си купува нали? А относно играенето на игри силно се самнявам да си е взел лаптоп за играе на игри изикващи 1 ГБ рам.

В голяма заблуда си....това, че ти не си чувал за такива програми, не значи че не съществуват. Твойто ми прилича на шопската максима, че "Ей такова животно нема..."  :P

Просто за информация ще ме светнеш ли за някоя програма коята иска 1 ГБ рам за да я подкараш

Просто за информация ще ме светнеш ли за някоя програма коята иска 1 ГБ рам за да я подкараш

Тук не става въпрос за "подкарване", а за бързодействие. Например един Corel с 1GB ще работи осезаемо по-бързо, отколкото с 512MB. Не си мисли, че 512MB е много памет, защото се запълва много, ама много бързо. Колкото повече памет, толкова по-добре :)

По темата: взимай 2x512MB.

Lectra Modaris, OutMAN, Optitex...

А има и програми при които се препоръчва да имаш повечко рамец, не че е задължително - AutoCAD, CorelDRAW, Photoshop....

;)

@AMDAthlon изключи си swap файла и сам ще рабереш колко програми искат повече от 512MB RAM ;)

Освен това Линукс, например, се води по метода да запълва всичката налична свободна памет с временен кеш, което доста ускорява работата.

Не ме разбирайте погрешно не се правя на голям разбирач щото не съм ама просто до преди 1 месец бях с 512 рам сега съм с 1 ГБ обаче не виждам никва разлика. Повече ми стои неизползвана.

П.С бая офф топик направихме дано авторът не се сърди :)

Не ме разбирайте погрешно не се правя на голям разбирач щото не съм ама просто до преди 1 месец бях с 512 рам сега съм с 1 ГБ обаче не виждам никва разлика. Повече ми стои неизползвана.

П.С бая офф топик направихме дано авторът не се сърди  :)

На какви програми си тествал ?

P.S.Авторът и без това разбра, че трябва да си купи 2x512 :)

П.С бая офф топик направихме дано авторът не се сърди  :)

Стои ти неизползвана защото не работиш сериозни работи на тоя компютър, без да се обиждаш ;) .

Не може да се каже че еди колко си памет е много или малко само по числото на размера й.

Както казаха, примерно Корел или фотошоп ще работят и на 256, и на 512, и на 1Г, въпроса е че като се намесят още няколко програми от тоя род, и става мазало.

Пусни един корел, един Дримуивър, един Фотошоп и ела ми кажи дали няма разлика между 512 и 1024 МБ рам ;)

Именно постоянното четене от диска при Photoshop е една от причините, да искам да upgrade-вам.

Плюс това Уиндоус (за разлика от Линукс както някой спомена) не пълни до дупка RAM-а, а винаги си пази 100-200 мегабайта кеш и яко пише по swap-а. А при мен за swap съм задал харддиска на лаптопа, който е на 4200 оборота. При един multitasking от типа на Photoshop+jEdit+Firefox с 5-6 таба+Winamp+Total Commander+ още 1-2 приложения машината просто се къса да пише по харда. Ако съм си пуснал само Windows Explroer и Winamp едва ли ще усетя разликата.

Ориентирах се за upgrade-а и ще си взема 2x512.

В този ред на мисли се сещам за 1998-ма година, когато един познат на баща ми твърдеше, че повече от 48 MB RAM няма смисъл да се слагат на машина :) .

В този ред на мисли се сещам за 1998-ма година, когато един познат на баща ми твърдеше, че повече от 48 MB RAM няма смисъл да се слагат на машина  :) .

//offtopic

Не забравяй култувата реплика на Bill Gates от времето на създаването (не много точно казано ;) ) на ДОС - "Кой би се нуждал от повече от 640кб памет"

В този ред на мисли се сещам за 1998-ма година, когато един познат на баща ми твърдеше, че повече от 48 MB RAM няма смисъл да се слагат на машина  :) .

А аз се връщам още по назад, когато излезнаха първите хардове на 40 Mb. Тогава (по времето на 286) доста народ се чудеше как ще ги запълнят тези 40 Mb....а по късно, когато бях от първите, които си купиха за $200 Creative TNT с 16Mb, един мой познат компютърджия се възмути..."....абе за какво почнаха да ги правят тия карти с такава огромна памет....допреди няколко месеца целият ми компютър беше със 16 Mb..." :P

VooDooMaN, успех в покупката....и взимай 2Х512. :)

//offtopic

Не забравяй култувата реплика на Bill Gates от времето на създаването (не много точно казано ;) ) на ДОС - "Кой би се нуждал от повече от 640кб памет"

Доста офтопик стана тука, но все пак не забравяйте, че тези реплики се отнасят за времето си.

След 10 години сигурно 100 ГБ ще ни се струват както сега 1ГБ. Разликата е, че сега всеки би помислил, преди да каже нещо по отношение на това колко му трябва на човек :D

Днес на средностатичстическия човек едва ли му трябва повече от 1 ГБ при каквито и условия да е. Тогава 640 КБ бяха наистина много :P

/off

Една от най-честите компютърни лъжи :

Само да си взема този хард, пък няма да го запълвам целия :)

P.S.

Вмомента съм със 120 ГБ хард и имам 340 МБ свободно пространство :) :bgrin:

P.S.2

Помня кога преди 8-9 години казвах на баща ми да ми купи компютър със 64 Рам и 200 Мхц и вече няма да го моля поне 10 години за нов компютър! :)

:punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...