ov3rm4n Posted March 31, 2006 Share Posted March 31, 2006 Ако на някой модератор му се занимава да смени името на темата. Излезе Федора 5. Принципно излиза утре, 20-ти март, но открих някои огледала, които са я leak-нали и в момента си я свалям. Има разбира се и sha1sums за провекра. Сложи си очила... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted April 3, 2006 Share Posted April 3, 2006 Kakvo stava nqkoi probval li q e veche, nqkakvi vpe4atleniq??? Aide i az reshih da q probvam, utre/vdrugiden moje da spodelq vpe4atleniq. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted April 4, 2006 Share Posted April 4, 2006 Kakvo stava nqkoi probval li q e veche, nqkakvi vpe4atleniq??? Aide i az reshih da q probvam, utre/vdrugiden moje da spodelq vpe4atleniq. Добра е, слагайте я ==================== Връщам си думите назад. Никога не съм виждал по-бъгави програми за инсталиране, ъпдейт, деинсталиране на софтуер. Да не говорим, че искат допълнително инсталиране на разни библиотеки за пускането на една проста мп3-ка. Нека да си обучават студентите да обработват софтуер, но не по този нагъл начин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted April 6, 2006 Share Posted April 6, 2006 По добре е от fc4. Ето един полезен линк: http://stanton-finley.net/fedora_core_5_in...otes.html#Flash Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted April 6, 2006 Share Posted April 6, 2006 kamen - Федора/РедХат одавна не поддържат мр3 в основната дистрибуция - от съображения за евентуално нарушаване на авторски права и прочие бла-бла-бла... От много време е това, че ако искаш мр3 трябва да си свалиш/инсталираш допълнително кодеци за тях. Учудвам се, че сега разбираш... За програмите за инсталирне - пакет мениджъра на РедХат се използва от стотици други дистрота, които не разработват свой. Не виждам кое му е бъгавото. Бъгави може да са някои некадърно направени пакети на софтуер (със счупени зависимости, объркана последователност...) и от там да ти се струва, че проблема е в РПМ, но не е - проблема си е на съответния пакет... Друг е въпроса ако си свикнал с дебианския пакет мениджър или този на Слак... Има разлика в работата с трите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted April 6, 2006 Share Posted April 6, 2006 mp3-ките не са ми проблем да ги настроя, просто го отбелязвам като сериозен пропуск. Да, това наистина е първата ми стъпка във федора/ред хат. Сигурно ще е и последната, особено след като разбрах, че федора се използва за тестове/разработки на някакъв друг проект (забравих точно каква беше ситуацията, 'щото това го четох среднощ). За пакетния мениджър - значи първо ще спомена това, че когато има да инсталира/ъпдейтва повече от 5 пакета едновременно, крашва още при преглеждането на зависимостите (сигурен съм, че проблемът не е нито във връзката, нито в машината ми). Другите ми проблеми бяха с преинсталацията (разбирай деинстал и после инстал) на kdemultimedia и gstreamer - е тук стана голямо мазало, не знам къде са грешките, но липсват доста програми. Другото, което не ми хареса и от което мисля че се появи горният проблем е, че при деинсталирането на нещо, се премахват и неговите зависимости за някой може да е добра идея, но за мен е сериозна заплаха за проблеми. Иначе от пакетните мениджъри най-добрият, който съм виждал и продължавам с удоволствие да ползвам, е този на OpenBSD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted April 6, 2006 Author Share Posted April 6, 2006 mp3-ките не са ми проблем да ги настроя, просто го отбелязвам като сериозен пропуск. Да, това наистина е първата ми стъпка във федора/ред хат. Сигурно ще е и последната, особено след като разбрах, че федора се използва за тестове/разработки на някакъв друг проект (забравих точно каква беше ситуацията, 'щото това го четох среднощ). За пакетния мениджър - значи първо ще спомена това, че когато има да инсталира/ъпдейтва повече от 5 пакета едновременно, крашва още при преглеждането на зависимостите (сигурен съм, че проблемът не е нито във връзката, нито в машината ми). Другите ми проблеми бяха с преинсталацията (разбирай деинстал и после инстал) на kdemultimedia и gstreamer - е тук стана голямо мазало, не знам къде са грешките, но липсват доста програми. Другото, което не ми хареса и от което мисля че се появи горният проблем е, че при деинсталирането на нещо, се премахват и неговите зависимости за някой може да е добра идея, но за мен е сериозна заплаха за проблеми. Иначе от пакетните мениджъри най-добрият, който съм виждал и продължавам с удоволствие да ползвам, е този на OpenBSD. RPM manager-a is the best in the business. Не хвърляй вината върху Редхат само защото ти не се справяш с иначе лесната и приятна ОС. Не е нужно да мислиш за dependencies за софтуер при положение, че ползваш non-core пакети, защото хората са измислили една кратка команда. yum. Или в случая "yum install gstreamer". Tази команда сама ще намери необоходимите зависимости и ще свали и инсталира както софтуера така и необоходимите библиотеки, както му казват американците - hustle free. Що се отнася до премахването на зависимостите при деинсталация на даден пакет - не е вярно, ако освен не правиш глупавата грешка да махаш core packages. При third-party software каквито са повечето екстри това не важи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.