GLT Posted June 12, 2005 Share Posted June 12, 2005 Прочетох във форума едни писания за това, но темите се разводняваха и малко беше същественото. Та сега искам да се понапише нещо конкретно, нещо като how to. +++От документацията на модема The SURFboard cable modem can be used as a gateway to the Internet by a maximum of 32 users on a Local Area Network (LAN). When the Cable Modem is disconnected from the Internet, users on the LAN can be dynamically assigned IP Addresses by the Cable Modem DHCP Server. These addresses are assigned from an address pool which begins with 192.168.100.11 and ends with 192.168.100.42. Statically assigned IP addresses for other devices on the LAN should be chosen from outside of this range ++++++++++++++++++++++++++++++ Ситуация: Имам два компютъра и един кабелен модем. Само единия PC има мрежова карта. Основно работя на този който е без мрежова карта. Интернета си го получавам през USB. Използвам модула usbnet на kernel 2.6. (а не CDCEther) От горното става ясно, че в евроком съм регистриран с MAC-адреса на кабелния модем. Искам да включа още един компютър в играта през LAN- карта и да стане мрежа. Но след като включа PC с мрежовата карта, MAC- адреса и се изпраща към евроком и съответно не получавам интернет :-) - логично. Въпроса: Как да направя мрежа от два PC като използвам кабелния модем (двата изхода - USB и LAN) който да работи като DHCP сървър. Естествено всичко трябва да работи в ситуацията на евроком. Допълнение- само да не се разводни темата и да няма предложения от рода на: купи си още една мрежова карта и хъб. Мисля, че задачката е интересна и ще е от полза на доста хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 12, 2005 Share Posted June 12, 2005 До колкото съм си чел документацията на модема, идеята на тази функция е да боцнеш към LAN порта на модема един switch/hub и да го ползваш за DHCP сървър и gateway. (тоест.. USB-то няма нищо общо, то си е.. просто за 1 компютър на който няма LAN карта) Функцииката е хубава, но.. забранена от евроком тъй като в конфигурацията му е заключена само една лан карта. ето виж сам: Addr Ако някой има идея.. нека сподели но според мен няма смисъл в конкретния (еврокомски) случай Едит: заключен е не само мак адреса на картата но и на модема, за да може да не се включваш със какъвто и да е модем към съответната базова станция. Това обяснява защо ако си дадеш модема на някой твой приятел от един и същи квартал модема ще ти работи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLT Posted June 12, 2005 Author Share Posted June 12, 2005 До колкото съм си чел документацията на модема, идеята на тази функция е да боцнеш към LAN порта на модема един switch/hub и да го ползваш за DHCP сървър и gateway. (тоест.. USB-то няма нищо общо, то си е.. просто за 1 компютър на който няма LAN карта) Именно, в същата тази документация пише, че се вързват до 32 PC, а PC, което е вързано на USB е напълно равноправно с другите. Функцииката е хубава, но.. забранена от евроком тъй като в конфигурацията му е заключена само една лан карта. ето виж сам: Addr На мен не ми трябват няколко LAN карти, единия PC е вързан с LAN към модема, а другия през USB. Към евроком съм регистриран с MAC на модема. Ако някой има идея.. нека сподели но според мен няма смисъл в конкретния (еврокомски) случай Ами смисъла е точно такъв- защо да трупам хардуер като switch/hub за да направя мрежа от (само) два компютъра, след като модема ми го позволява като функция. Още веднъж да повторя идеята: Да се направи домашна мрежа с два компютъра и кабелен модем, като единия е вързан през LAN- извода, а другия през USB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted June 12, 2005 Share Posted June 12, 2005 Този въпрос е дискутиран тък, но както и да е. Модема ти позволява работа с USB и LAN, но Евроком не ти позволява. Ще ти позволят да ползваш тази функция, ако си платиш за второ ИП. И на мен не ми харесва но .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 12, 2005 Share Posted June 12, 2005 Още веднъж да повторя идеята: Да се направи домашна мрежа с два компютъра и кабелен модем, като единия е вързан през LAN- извода, а другия през USB. <{POST_SNAPBACK}> да .. ся ми стана ясно.. след като ми разясни че по USB pc-то е равноправно с другото по LAN.. това не го бях прочел добре де.. ама все тая.. пак не става поради причината по горе. USB-то също се заключва по MAC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 12, 2005 Share Posted June 12, 2005 Не можах да разбера защо не кажеш на Евроком да ти сменят MAC адреса на този, който ти е на мрежовата карта. Тогава само едното PC ще има нет, така ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Не можах да разбера защо не кажеш на Евроком да ти сменят MAC адреса на този, който ти е на мрежовата карта. Тогава само едното PC ще има нет, така ли? <{POST_SNAPBACK}> Човека иска да полза две PC-та... ама то няма как да стане, защото Евроком разрешават само едно PC, като заключват съответния MAC адрес в конфигурацията на модема, дали ще бъде по USB или по LAN, няма значение... но може да е само едно Не знам как стои въпроса ако човек си е купил 2 IP-та но според мен използването на switch в такъв случай пак е неизбежно. Според мен в случая, за да се спести оборудване, най разумно е да се настрои рутиране на единия компютър. Ако си с Windows, WinRoute имаше функция за рутиране с USB и LAN.. при линукса не знам как е но при всички случаи при него е по удобно да се работи само с LAN, тъй като .. трябват драйвери за моторолата когато е през USB.. пък и рутирането не знам как се прави, ако единия интерфейс е USB. ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
magare Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Не знам как стои въпроса ако човек си е купил 2 IP-та но според мен използването на switch в такъв случай пак е неизбежно. Според мен в случая, за да се спести оборудване, най разумно е да се настрои рутиране на единия компютър. Ако си с Windows, WinRoute имаше функция за рутиране с USB и LAN.. при линукса не знам как е но при всички случаи при него е по удобно да се работи само с LAN, тъй като .. трябват драйвери за моторолата когато е през USB.. пък и рутирането не знам как се прави, ако единия интерфейс е USB. ... <{POST_SNAPBACK}> Няма проблем ако си си купил ІІ-ро IP - имах точно такъв случай - на мойто ПС имах І-нет през USB, а шефа през ЛАН - директно от модема. А иначе и аз бих искал да знам как се рутира, ако І-нета ми влиза през USB-то Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted June 14, 2005 Share Posted June 14, 2005 А иначе и аз бих искал да знам как се рутира, ако І-нета ми влиза през USB-то <{POST_SNAPBACK}> Че какъв е проблема? За линукс няма такова животно УСБ, както примерно и ПЦИ модема си се вижда като нормална мрежова карта. А теми за рутиране 1001 в нета. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.