Jump to content
BulForum.com

Преглед на печата

b0r3d

Recommended Posts

айде пак постулати без обосновка. Васил Левски е отдавна мъртъв и не може да изкаже мнението си за подобни обстоятелства. Не е редно да се дава пример с неговата личност.

демократичния пазарно ориентиран режим пък подтиска именно креативните артистични личности, като не им позволява да достигнат до масовия потребител и слага между двамата разни фиктивни фигури-прекупвачи, които пък за поощрявани да провеждат безмилостна експлоатация именно на креативните. Доказателство: Ренесанса и бедността на всички художници приживе, както и безумно голямата печалба реализирана при препродажба на техните творения.

пробивните/предприемчиви личности могат да виреят еднакво успешно и в двата свята, само ще имат различни имена на положението си в социалната йерархия.

• Replies 14.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Удебеленото е толкова безспорен факт, колкото и гравитацията. Ти както искаш го сучи и върти. Кога стана такъв комунист, бре? Верно и на Марс разбраха, че си цоцал при една власт, дошла друга и те натирила по една или друга причина, а най-жестокият ти кошмар е гушване в гръб от ББ и/или ЦВЦВ с погалване по ушите, но чак пък дотам да се стига....  А това за демократичния вариант и подтискането на креативните артистични личности е толкова глупаво... Просто се замисли колко е глупаво. И как "цъфтяха" и имаха "свободна трибуна" креативните артистични личности през време на социализъма... Предимно в Ловеч, Белене и други такива курорти. 

Мобо, абе почвам да се съмнявам нещо - ти да не си бил на Бузлуджа тая година и ти с плакат "Искаме си социализъма"? 

Креативни личности, процъфтели при два различни режима:

1. Гео Милев

2. Никола Вапцаров

3. Пеньо Пенев

4. Тодор Цонев

И много други...

Рапторе, пак навлязохме в зоната на спамът. Темата е преглед на печата, поне от куртоазия цитирай някакъв източник, или това са твои умозаключения? Къде  видя предприемчив Българин да успее тук? Покажи ми един. Останал си с впечатление, че се занимавам с плодове и зеленчуци, но грешиш. Основната ми работа е такава, че имам поглед над целият земеделски сектор. Борсовата цена на пшеницата падна. Но у нас е най ниска в целият ЕС. А защо? Секторът е монополизиран от ТИМ техни са пристанищата, зърно бази и т.н. България е тип бананова република – изнася суровини т.е. пшеница, необработен дървен материал, олово, скраб и т.н. А преди промените? ДЗУ имаше ноу хау, което беше на 3 години отстояние от компаниите в силициевата долина. В Европа само Германия и Швеция бяха пред нас.  Да вярно, можем да говорим/пишем каквото пожелаем, но какво от това. И защо сравняваш ФРГ и ГДР, нима във втората  е прилаган планът Маршал?  И в Южна Корея американците наляха огромни капитали, само и само да докажат, че капитализмът е по-добрата система. Истината е малко по-различна, американският капитализъм е система на балоните, раздуваме балон привличаме балми, естествено той се пука. Познай кой губи.

@ Grimjaur, при кои два режима е „процъфтявал” Никола Вапцаров, че нещо не ми е ясно?

Прав си и то доста. Но не изцяло. Последното нещо е просто един коментар из нета, който ми хваща окото като тотално верен в удебелената си част. 

Удебеленото е толкова безспорен факт, колкото и гравитацията. Ти както искаш го сучи и върти. Кога стана такъв комунист, бре? Верно и на Марс разбраха, че си цоцал при една власт, дошла друга и те натирила по една или друга причина, а най-жестокият ти кошмар е гушване в гръб от ББ и/или ЦВЦВ с погалване по ушите, но чак пък дотам да се стига....  А това за демократичния вариант и подтискането на креативните артистични личности е толкова глупаво... Просто се замисли колко е глупаво. И как "цъфтяха" и имаха "свободна трибуна" креативните артистични личности през време на социализъма... Предимно в Ловеч, Белене и други такива курорти. 

Мобо, абе почвам да се съмнявам нещо - ти да не си бил на Бузлуджа тая година и ти с плакат "Искаме си социализъма"? 

Заедно с poppopov - на Бузлуджа с червените бабички.... Питай ги днеска на манифестация дали са ходили... И на двамата боката лично им е бръкнал в )*(*§§€§€€%€§ и ги тормози.. К'ва е тая омраза лично срещу него не знам. Има идиоти, които съсипаха всичко далеч преди герб, но на тях не им пречат те :)

Edited by dvdrw

айде пак постулати без обосновка. Васил Левски е отдавна мъртъв и не може да изкаже мнението си за подобни обстоятелства. Не е редно да се дава пример с неговата личност.

демократичния пазарно ориентиран режим пък подтиска именно креативните артистични личности, като не им позволява да достигнат до масовия потребител и слага между двамата разни фиктивни фигури-прекупвачи, които пък за поощрявани да провеждат безмилостна експлоатация именно на креативните. Доказателство: Ренесанса и бедността на всички художници приживе, както и безумно голямата печалба реализирана при препродажба на техните творения.

пробивните/предприемчиви личности могат да виреят еднакво успешно и в двата свята, само ще имат различни имена на положението си в социалната йерархия.

Мобо, много отдавна искам някой с твоите разбирания да ми отговори на един едничък въпрос. След като е толкова гаден капитализма и креативните личности се подтискат, защо никой не избяга на изток при "хубавото"?

Дори при държавите разделени на 2 като Германия и Корея всички бягаха гъм гадния прогнил капитализъм. Защо така?

Един приятел при подобна дискусия спомена - едно управление започне ли да стреля по бягащите е сигурен признак, че положението хич не е розово за останалите там. Това можеш ли също да го коментираш?

Та два прости въпроса:

1. Защо всички искаха да избягат на запад след като при соц-а си беше толкова добре?

2. Защо никой не избяга от капитализма в някоя соц страна?

Значи не мога да се начудя откъде ги намираш тия "извори"... Истински успелите и богати хора ходят там да си харчат парите на воля. Безработните испански мангали естествено ще търсят друго, като нямат хляб в собствената си мангалска страна...

Дедо, не си прав. Имаше един избягал в ГДР навремето - Дийн Рийд, американец от Денвър, артист, музикант и зомбиран левичар, който стана лицето на цоциализЪма в ГДР. Общо-взето един луд (дори за семейството си в Щатите), но пък за сметка на това щедро показван като циркаджийска мечка от соц пропагандата. :lol:

Бр, каква е тази дивотия за тихият и спокоен живот по време на комунизма ? Това, че не се е пишело и говорело за тях, не означава, че не е имало престъпления. И мен никой не ме е закачал по улиците през която и да е част от денонощието, и какво от това /говоря за годините след 89-та/? И тук не ме закачат, но колегата кара жена си всяка сутрин на работа, защото я е страх да пътува сама до края на града, въпрос на гледна точка предполагам. 

ДЗУ имаше ноу хау, което беше на 3 години отстояние от компаниите в силициевата долина. В Европа само Германия и Швеция бяха пред нас.  Да вярно, можем да говорим/пишем каквото пожелаем, но какво от това.

Ноу-хау не се прави с полит. режим. Но полит. режим може да попречи на използването му. И докато в силициевата долина създаваха PC-та, ние тук единствено успявахме да ги копираме с правец, а който имаше пари и връзки все пак е вкарвал IBM машини. Полит. режима ни май не се е справял и с поощряването на подобна дейност. 

А свободата на действие и придвижване е много по-важна от тези дивотии. България днес, България преди 30 години, и в двата случая си хващам куфарчето и се изнасям в белите страни за да живея така както аз смятам, че е нормално и да бъда лимитиран единствено от собствените си възможности. Проблема е, че преди 30 години е нямало да имам този избор и на сила щяха да ме принудят да живея в една идиотщина. Нека някой ми обясни как това е съвсем в реда на нещата и съм щял да бъда щастлив даже.

----

Като си говорим за спокойният живот по време на комунизма. Броим ли за престъпления, заточенията в Белене, народният съд, лагерите и т.н. , идващи директно от властта ? Или това е част от розовият сън ?

Edited by ARPAnet

Значи не мога да се начудя откъде ги намираш тия "извори"... Истински успелите и богати хора ходят там да си харчат парите на воля. Безработните испански мангали естествено ще търсят друго, като нямат хляб в собствената си мангалска страна...

Обърна се палачинката! Пример БРИКС вади 100 млрд. долара срещу политиката на Фед. Индия, Русия, Бразилия, Китай, ЮАР, все държави със сериозна намеса и регулация от страна държавата в икономиката. За разлика от целият останал демократичен свят изповядващ неолиберални икономически възгледи и благодарение на тази политика въпросните държави са сериозно задлъжнели. На първо място е Гърция, следвана от Ирландия, Португалия, Япония, САЩ, Испания, Франция, Великобритания, Германия и т.н. На другият полюс са държавите от БРИКС, които се чудят къде да инвестират доларовите и евровите излишъци.

Обърна се палачинката! Пример БРИКС вади 100 млрд. долара срещу политиката на Фед. Индия, Русия, Бразилия, Китай, ЮАР, все държави със сериозна намеса и регулация от страна държавата в икономиката. За разлика от целият останал демократичен свят изповядващ неолиберални икономически възгледи и благодарение на тази политика въпросните държави са сериозно задлъжнели. На първо място е Гърция, следвана от Ирландия, Португалия, Япония, САЩ, Испания, Франция, Великобритания, Германия и т.н. На другият полюс са държавите от БРИКС, които се чудят къде да инвестират доларовите и евровите излишъци.

Да попитам - коя от двете групи страни е с по-висок стандарт на живота ? 

Имам едно приятелче руснак. Много е горд от това колко е богата Русия. Така и не може да ми обясни какъв го дири в Чехия тогава, а не си живее в Перм, индустриален град, петрол имат, алабала. Ей сега се върна от отпуска, разправя, че му е трудно да намери позиция на която да взима текущата си заплата в Перм ... Иначе пак е горд и обяснява колко е бедна Европа, но за сега предпочита да живее в същата бедна Европа. :)

Самоцитирам се за да може всеки в леви убеждения да го види понеже много държа да получа отговор на тези въпроси, пък темата взе да се измества. Силно се надявам на отговор от мобо и може би от поппопов.

Мобо, много отдавна искам някой с твоите разбирания да ми отговори на един едничък въпрос. След като е толкова гаден капитализма и креативните личности се подтискат, защо никой не избяга на изток при "хубавото"?

Дори при държавите разделени на 2 като Германия и Корея всички бягаха гъм гадния прогнил капитализъм. Защо така?

Един приятел при подобна дискусия спомена - едно управление започне ли да стреля по бягащите е сигурен признак, че положението хич не е розово за останалите там. Това можеш ли също да го коментираш?

Та два прости въпроса:

1. Защо всички искаха да избягат на запад след като при соц-а си беше толкова добре?

----------------------------------------------------------------------------------------

Дедо, не си прав. Имаше един избягал в ГДР навремето - Дийн Рийд, американец от Денвър, артист, музикант и зомбиран левичар, който стана лицето на цоциализЪма в ГДР. Общо-взето един луд (дори за семейството си в Щатите), но пък за сметка на това щедро показван като циркаджийска мечка от соц пропагандата. :lol:

1-2 или 10 са изключение на фона на хилядите избягали и то не политически бежанци. Политически е имало и в другата посока. Ей го последния дето изнесе на щатските служби данните в интернет нали се спаси в Русия. Тези не се броят. Говоря за обикновенните хора

@ ARPAnet Мисля, че няма две мнения по този казус. Но по-важният въпрос, който малко хора си задават е защо? Защо в Западна Европа обикновените хора живеят добре с една заплата, а в САЩ е необходимо за да поддържаш аналогичен стандарт да работиш на две места? Защо в голяма част от Западноевропейските страни стандартът на живот си понижава след падането на стената. А най-лошото за Западна Европа тепърва предстои. Не познавам Руснаци, но имам приятел от Беларус. Получавам комплекс за малоценност, като ми разказва как живеят в тази диктаторска държава.

@ host, радвам се да прочета всяко мнение, е разбира се без да прекаляваме със спамът.

Дядо, не съм левичар. Българофил съм, затова и толкова са ми антипатични  еничарите от ГЕРБ. Но първо трябва да си отговориш на въпросът кои и защо, фалира социализмът.

Пич, ти си тотално в джаза... Явно нищо, ама нищо не ти е ясно... Тия приказки за САЩ и Европа са пълни глупости! А с Беларус уби коча с лопатата, потроши фаянса не, ами и гранитогреса в целия Пловдив... Нямам думи просто...  

Пич, ти си тотално в джаза... Явно нищо, ама нищо не ти е ясно... Тия приказки за САЩ и Европа са пълни глупости! А с Беларус уби коча с лопатата, потроши фаянса не, ами и гранитогреса в целия Пловдив... Нямам думи просто...  

Щом ти го казваш, значи е вярно. :)

Орбан към чуждите компании: "Колонизацията свърши"

Ето такъв премиер ни трябва.

А такъв президент е вреден за България.

Edited by poppopov

@ARPAnet след като и в двата случая бягаш, защо изобщо коментираш?Тия приказки за Правец и IBM са просто капка в морето.Примери има стотици:

Икономиката на България през 1981 г. нараства с 6%, което я поставя на четвърто място в световен мащаб (води Япония). Над 70% от електрониката в целия Източен блок се произвежда в България.

Олимпийската подготовка е приоритет за много български спортни дружества при социализма, а България разполага с някои от най-добрите спортисти в най-разнообразни дисциплини. НРБ спечелва 22 олимпийски медала в Монреал през 1976 г. (на 7-мо място по брой медали), 41 в Москва през 1980 г. (на 3-то) и 35 в Сеул през 1988 г. (отново на 7-мо).

Никой не спори за негативите (политически убийства и т.н.), но както казах е имало и много позитивни неща.

Рапторе няма как да смениш всички!За това нещо трябва да се извъртят поколения и всеки здравомислещ човек би го разбрал.

@ ARPAnet Мисля, че няма две мнения по този казус. Но по-важният въпрос, който малко хора си задават е защо? Защо в Западна Европа обикновените хора живеят добре с една заплата, а в САЩ е необходимо за да поддържаш аналогичен стандарт да работиш на две места? Защо в голяма част от Западноевропейските страни стандартът на живот си понижава след падането на стената. А най-лошото за Западна Европа тепърва предстои. Не познавам Руснаци, но имам приятел от Беларус. Получавам комплекс за малоценност, като ми разказва как живеят в тази диктаторска държава.

Не съм забелязал подобно нещо. Все пак част от тийма ни е в САЩ, и съм убеден, че ме бият по стандарт на живот, и че не работят на 2 места. За сметка на това, закриваме позиции в щатите и ги местим в по-евтини държави в Европа и Азия. Европа и САЩ са от една и съща страна на бариерата когато говорим за държави като Русия и Китай.

@exabyte - защото и тогава и сега е загуба на време и нерви да се живее в бг, поне според моите виждания. С тази разлика, че сега имам свободата да ида където ми хрумне, което за мен е огромен плюс. Факта, че имам свободата и да мисля дори не го коментираме.

Тези 6% звучат прекрасно, но да не забравяме, че през онези години сме получавали огромни финансови инжекции от Русия. 70% от електрониката, и какво от това?!? Затворен пазар без конкуренция. Казват ти да произвеждаш нещо и ти гарантират, че ще го изкупят всичкото. Така не се прави бизнес, затова и сме умрели когато сме излезнали на международните пазари. Да, баща ми е работил в пишещи машини на времето, и ми е разказвал какви огромни поръчки са имали, години след това при командировка в Русия ги вижда същите принтери стоящи все още в кашоните си, даже не са ги разопаковали.

Та кое е позитивното, но също така и реално постигнато, а не фейк стандарт просъществувал благодарение единствено на големият брат СССР ?

Не съм забелязал подобно нещо. Все пак част от тийма ни е в САЩ, и съм убеден, че ме бият по стандарт на живот, и че не работят на 2 места. За сметка на това, закриваме позиции в щатите и ги местим в по-евтини държави в Европа и Азия. Европа и САЩ са от една и съща страна на бариерата когато говорим за държави като Русия и Китай.

@exabyte - защото и тогава и сега е загуба на време и нерви да се живее в бг, поне според моите виждания. С тази разлика, че сега имам свободата да ида където ми хрумне, което за мен е огромен плюс. Факта, че имам свободата и да мисля дори не го коментираме.

Тези 6% звучат прекрасно, но да не забравяме, че през онези години сме получавали огромни финансови инжекции от Русия. 70% от електрониката, и какво от това?!? Затворен пазар без конкуренция. Казват ти да произвеждаш нещо и ти гарантират, че ще го изкупят всичкото. Така не се прави бизнес, затова и сме умрели когато сме излезнали на международните пазари. Да, баща ми е работил в пишещи машини на времето, и ми е разказвал какви огромни поръчки са имали, години след това при командировка в Русия ги вижда същите принтери стоящи все още в кашоните си, даже не са ги разопаковали.

Та кое е позитивното, но също така и реално постигнато, а не фейк стандарт просъществувал благодарение единствено на големият брат СССР ?

Имаш сериозни фактологични грешки. Не е вярно, че нямахме какво да предложим, просто всичко се разруши и разграби, за да се продаде без пари!

Дядо, не съм левичар. Българофил съм, затова и толкова са ми антипатични  еничарите от ГЕРБ. Но първо трябва да си отговориш на въпросът кои и защо, фалира социализмът.

Което не отговаря на моя въпрос, защо през цялото време хората бягаха на запад?

И не говоря само за последните години а през цялото време.

Също така като отговор на твоя въпрос "кой" е фалирал соц-а ... ми той ако е бил толкова стабилен що изобщо е фалирал? И защо не е обратното положение

Edited by djadomraz

Ники, относно кой и как, жокер - ПЕТРОЛ!

Долен еврейско - американски номер, спретнат (О, чудо) малко преди т.н. Перестройка ;) Нищо де, архитектите на това нещо съвсем скоро ще хапнат от същото и дано им се услади :smile1:

П.п. Гениите сами си го докарват това, ама явно още не се усещат точно колко им е набит.  Даже гледам напоследък, че и обувалката (необходима за вкарването и на мъдЕте) си подготвят.

Edited by gado

Ники, относно кой и как, жокер - ПЕТРОЛ!

Долен еврейско - американски номер, спретнат (О, чудо) малко преди т.н. Перестройка

Къв петрол бе? Нали индустрията ни беше на шест? Нали заливахме света с електроника и машини? С тия цени на петрола тогава е трябвало да избием всички по икономически растеж. :lol: