netrootbg Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 Абе Момчил вярва, че хора (американци) са ходили по Луната бре! Къде си тръгнал Всеки вярва в различно неща, но има логика в това което казва Момчил и смятам, че е прав. Ай' стига си спамил...и да вземеш да почистиш! Така де, няма само ти да ми правиш забележки... Не съм съгласен с така нареченото почистване. Ще се изгубят интересни мнения. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 Относно лазерите вероятно е прав, щото е умен Пламене - ТЦ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 (edited) Работата по създаването на станцията започва в средата на 60-те години. Станцията "Алмаз" се разработва в "ОКБ-52" под ръководството на Владимир Челомей. Основното и предназначение е фотографско и радиотехническо разузнаване и управление от космоса на наземни военни средства, заради което на станцията е монтиран телескоп-фотоапарат "Ахат-1" и цял комплекс от голямофокусни фотокамери за наблюдение на Земята - общо 14 броя. За защита от "спътници-инспектори" и прехващачи на потенциални противници, а също така и евентуално използване на космическата совалка за отвличане от орбита на съветски орбитални станции, първото поколение стаанции е оборудвано с автоматично оръдие модел НР-23 (система "Щит-1"). Второто поколение е оборудвано с оръдие система "Щит-2", състоящо се от две ракети клас "космос-космос". Предположението за "похищение" се базирало на размерите на товарния отсек на совалката товароносимостта, които са близки до размерите и масата на станцията. Предвиждало се преминаването на станции "Алмаз" - второ поколение във вариант с 2-ри скачващ възел или възвращаем апарат от "ТКС". Работата по пилотираната станция "Алмаз" е прекратена през 1978 г. и ЦКБМ продължава разработката на станцията в безпилотен вариант "Алмаз-Т". Не е лазер, но все пак. А за хората и мишките....и лазерите: «Скиф» — название проекта боевой лазерной орбитальной платформы массой свыше 80 тонн, разработка которого началась в конце 1970-х г в НПО «Энергия» (в 1981 году, в связи с большой загруженностью объединения, тему «Скиф» передали в КБ «Салют»). 18 августа 1983 года Генеральный секретарь ЦК КПСС Юрий Андропов сделал заявление о том, что СССР в одностороннем порядке прекращает испытания комплекса противокосмической обороны. Однако с объявлением в США программы «СОИ» работы над «Скифом» продолжились. Edited February 16, 2013 by Grimjaur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 (edited) единственото ми учудване е че тук се вадят около мегават от декар панели, след като светлината е филтрирана от бая дебел слой атмосфера. цитираните от годфадъра цифри правят панелите силно неефективни за разположени във вакуум. Edited February 16, 2013 by mobo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Абе Момчил вярва, че хора (американци) са ходили по Луната бре! Къде си тръгнал Виденье, науката не е религия за да вярваш в нещо. Аз знам, че Земята не е плоска и се върти, не защото вярвам, а защото има стотици неоспорими научни доказателства за това. Същото е и с ходенето на Луната. Не е лазер, но все пак. Е тва е де, с ракетки е съвсем друго. Още не сме дорасли за други технологии - трябват принципно нови източници на енергия (виж по-долу). единственото ми учудване е че тук се вадят около мегават от декар панели, след като светлината е филтрирана от бая дебел слой атмосфера. цитираните от годфадъра цифри правят панелите силно неефективни за разположени във вакуум. Не съм се задълбавал в подробности, но предполагам, че по-ниската ефективност идва от специфичната технология на изработка, която трябва да позволява всеки панел да се сгъва в уникални мащаби. Например един такъв соларен панел разгънат е с размери 35х12 метра, докато същото това нещо се сгъва до компактения размер от 4х0,5 метра. Да не забравяме и, че тези панели трябва да са изключително ултралеки. Нищо от тези ограничения не важи за наземните инсталации. Предполагам от там идва разликата, но така или иначе факт е, че огромните фотоволтаични масиви на МКС не могат да докарат повече от 200 KW, като до 2009-та е било и още по-малко, някъде към 120KW. Така или иначе ситуацията в космоса не е толкова проста, особено откъм енергийните източници. Точно това исках да обясня, че независимо от огромните панели, доста трудно може да се постигнат сериозни цифри на енергийно захранване в космоса. Затова след над 50 години развитие в космоса, все още я караме на нещастните химически ракети и за мисии в далечния космос трябва да се разчита на гравитационните засилки на големите планети. Просто никой все още не е измислил такива компактни и яки енергийни източници, които да осигуряват от порядъка на мегават мощност, за да може отдавна измислените йонни и магнитоплазмени двигатели да ни откарват например до Сатурн за една, вместо за шест години тътрейки се по инерция. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 (edited) Като споменахте източници на енергия - онези от арабската фондация дето щяха да предоставят на човечеството неописуеми открития заедно с неизчерпаем източник на енергия - какво стана? ПС: Аз още тогава бях казал че са шарлатани ама да питам ако някой следи. Помня че проверих преди време сайта им - вместо да разпространяват знанието те продаваха някаква тяхна книга на безумна цена. А можеха да пуснат един PDF в някой торент и ето ти знанието след 2 дена го има навсякъде. Edited February 17, 2013 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Докато цялата страна е залята от протести срещу непосилните сметки за ток, доскорошният шеф на ДКЕВР - Ангел Семерджиев, се оказва един от най-богатите държавни служители. Само от заплата той е успял да спести 240 хил. лв., а отделно от парите в банковите си сметки - да се сдобие с вила и мезонет на брега на морето и с луксозен "Лексус". Проверихме как се е замогнал толкова бързо вече бившият председател на държавния енергиен регулатор – човекът, който контролираше какви сметки за ток плащаме през последните три години. Разследването ни откри скандални факти. Ангел Семерджиев е в конфликт на интереси, защото като председател на ДКЕВР е действал в полза на частни фирми и свои приятели, на които е дал лиценз за търговия с електроенергия и е получил имотна облага. В затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица, край Несебър е един от имотите за отдих на бившия председател на ДКЕВР. Вилата е купена за 35 хил.лв., но, според брокери на недвижими имоти, реалната пазарна цена е двойно по-висока. Ангел Семерджиев купува имота от Анелия и Румен Димитрови. На адреса на семейството в София е регистрирана фирмата "Проенерджи трейд" с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата е получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът е одобрен от председателя на комисията Ангел Семерджиев. Справка в търговския регистър сочи, че собственик на фирмата е Анелия Димитрова. Тя е и кръстница на детето на Ангел Семерджиев, твърди съпруга й Румен Димитров. Според него реално той управлява фирмата. Биографията му също го свързва с енергетиката и през друга фирма, която оглавява – "Общинска застрахователна компания", контролирана от Христо Ковачки през неговите четири Топлофикационни дружества и ТЕЦ-Брикел. Семейството продало имота на шефа на ДКЕВР на символична, според местните хора, цена, а после наистина получило лиценз, но това не било конфликт на интереси. Сред всички тези придобивки, които посочва в Имотната си декларация пред Сметната палата за миналата година, Ангел Семерджиев пропуска да декларира и мезонет от 168 кв.м. в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Той го купува през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. или 90 хил. евро. Проверката ни в Агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс, обаче показа, че цената на кв.м. е 1260 евро, т.е. за мезонет от 168 кв.м. цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 хил. евро, колкото е платил Семерджиев. Продавач на луксозната придобивка на Семерджиев е бизнесменът Николай Николов, който е построил и комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелената енергия. Неговата фирма "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, пише в официалната интернет страница на дружеството. Купувачът на мезонета Ангел Семерджиев в качеството си на председател на ДКЕВР е в конфликт на интереси, тъй като регулира тези дейности. Ето и видеото на разследването на TV7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Копирам от ФБ Не мога да се стърпя! Как е възможно, толкова много хора, при това с акъла си, да бъдат манипулирани толкова лесно?ЕРП-тата не са ангели, но да се иска национализацията им и прехвърляне на всичко към НЕК е безумие, което може да се роди само в главата на Уго Чавес и титаните на мисълта от БСП!!!Къде отиват парите от сметките за ток? Ето къде: Та да попитам още един път всеки тръгнал да протестира - комунист ли е или просто е тъп? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TRIBALERO Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 (edited) Копирам от ФБ Та да попитам още един път всеки тръгнал да протестира - комунист ли е или просто е тъп? човек,ти хубаво го постваш това, но хората мислиш .че ги интересува какво пише,и защо е така ? Със сигурност има някаква манипулация ,няма как при такава топла зима да са тези стойности.Пак повтарям : миналата зима температурите паднаха до - 20 .Сметките си бяха нормални...докато някой е решил ,че иска още пари,и айде на rush-а. Баба ми е комунист, но не тъпа , получава някаква смотана пенсия, в размер на ~ 150 лева.Вместо 50-60 лева тя ще даде двойно повече...+ 20-30 лева за лекарства ,и кво остава после .... по 10 лева на седмица ли ? И при това,мнооого хора са като нея.После как да не протестират ? Да седят и да чакат да им вземат всичките пари за храна ли ... ми не е честно .Влизам им в положението. С право се сърдят хората,и ще протестират,докато онези ш********************************************** от горе се смелят над народа... и не си тръгнат. Също виждам,че много мой познати, дори мой преподаватели от университета протестират тези дни, и те далеч не са глупави хора. Edited February 17, 2013 by TRIBALERO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 (edited) човек,ти хубаво го постваш това, но хората мислиш .че ги интересува какво пише,и защо е така ? А трябва Също виждам,че много мой познати, дори мой преподаватели от университета протестират тези дни, и те далеч не са глупави хора. И протестират ЧЕЗ и ЕВН вън от БГ? И би ли им задал от мое име следния въпрос - "След като ги изгоним какво ще правим? Държавата на тяхно място? Някой друг, само че тоя път ще е честен човек?" И ако отговорят че ще сложат някой честен човек/фирма им задай следващият въпрос "как ще са сигурни че е такъв и ще остане такъв?" Докато има монопол така ще е. А най-грозния изедник е държавата, защото тогава ВСИЧКИ, които работят там крадат на поразия, защото на никой не му пука. С право се сърдят хората,и ще протестират,докато онези ш********************************************** от горе се смелят над народа... и не си тръгнат. Ми ние сме ги избрали, бе майна! И докато не почнем да протестираме за правилните неща - така ще е. И не са даже те виновни толкова, докато няма контрол и има колкото си искаш корупция всичко ще е в киреча. Как никой не схваща това - КОРУПЦИЯТА е най-голямото зло, както и липсата на контрол за спазване на законите. А одържавяване може да искат единствено комунистите за да могат отново да си набъркат ръчичките в меда и то до лактите. Трябва КОНКУРЕНЦИЯ да се иска а не да се изгонят ЕРП-тата за да се смени един монополист с друг. Ебаси това последното изречение го повтарям за 10ти път сигурно. Ето ще го напиша още един път ама с много големи букви барем го прочетат повече хора. Трябва КОНКУРЕНЦИЯ да се иска а не да се изгонят ЕРП-тата за да се смени един монополист с друг. Edited February 17, 2013 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Ебаси това последното изречение го повтарям за 10ти път сигурно. Ето ще го напиша още един път ама с много големи букви барем го прочетат повече хора. Трябва КОНКУРЕНЦИЯ да се иска а не да се изгонят ЕРП-тата за да се смени един монополист с друг. Дедо, в новия форум имаш и шрифт с големина 48, що не ползва него. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 добре е да има конкуренция Точно така. Сега са се спряли на 30 лв. обаче помниш ли докато имаше само един оператор какви бяха цените. И отговора беше "ами ако щеш". А помниш ли какво беше да искаш да си пуснеш прав телефон (т.е. не дуплекс). Изобщо спомняш ли си каква мизерия беше с дуплексите? И какъв беше редовният отговор - "Няма техническа възможност" а нямаше защото го болеше дядовия дали ти ще имаш телефон или не - неговата заплата си вървеше. Държавна история майна. Монопол - ето до това води. Докато конкуренцията все пак се опитват малко или много да се надцакат един друг. Единия като свали цените свалят и другите. Дедо, в новия форум имаш и шрифт с големина 48, що не ползва него. Не го видях Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 (edited) Свободният пазар роди конкуренцията. Конкуренцията роди картелите. А картелите родиха споразуменията.. Какво се опитваш да кажеш? Че е по-добре всичко да е държавно? Че от конкуренция няма нужда? Изобщо опитваш ли се да кажеш нещо или се бъзикаш в мой стил когато ми е скучно? Не виждам емотикони та предполагам че не е последното, значи се опитваш да кажеш нещо ама нещо не стоплям какво И като си тръгнал да ми отговаряш би ли отговорил на въпроса за дуплексите? Edited February 17, 2013 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Какво се опитваш да кажеш? Че е по-добре всичко да е държавно? Че от конкуренция няма нужда? Изобщо опитваш ли се да кажеш нещо или се бъзикаш в мой стил когато ми е скучно? Не виждам емотикони та предполагам че не е последното, значи се опитваш да кажеш нещо ама нещо не стоплям какво И като си тръгнал да ми отговаряш би ли отговорил на въпроса за дуплексите? аз мога да ти отговоря много за дуплексите. що не питаш мен? да почна ли аз да ти мрънкам колко си невеж за нивото на технологиите по това време и какво е означавала цифровизацията? че хибридните централи са били още на експериментално ниво, а на изцяло цифровите се е гледало като на робота-враг, който ще лиши хиляди телефонистки от работните им места. или че адресните полета и груповите броячи са скъп ресурс, поради което се налага да е споделен между различните абонати по време. Ама щото по тва време тъкмо са специфицирали Ethernet 10/100 и още не е било ясно кой от всичките варианти ще се окаже най-кадърен, на теб ти се прищяло да имаш скоростен пренос по един чифт и то двупосочно - е нема как да стане безплатно. кабелите и вездесъщата медна тел, заради която ги крадат редовно са доста скъпа инвестиция, затова също е било разумно да се разглеждат и те като споделен ресурс и да се шерват на няколко потребителя. не е било заради монопола, а просто толкова са можели техногиите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 (edited) не е било заради монопола, а просто толкова са можели техногиите. И в следващия момент, когато се обади шефа на пощата и нарита техника - точно 1 седмица по-късно имах ISDN при това се оказа че в блока имало не един ами 3 свободни чифта, защото еди кой си военен пенсионер се бил отказал от телефон, а другия пак такъв прав чифт на друг не знам си какъв другар също можело да се прехвърли понеже другаря заради който се пазел правия чифт бил починал и не се налагало той да има прав телефон та можело и на мен да ми пуснат дори 5 години по-рано, само че понеже не съм кихнал достатъчно на техника тогава и "няма техническа възможност". Ми как ще има като не е проверил и го мързи да го направи. Същия този тъпанар, който ми зададе въпроса "сега като го искаш тоя ISDN колко кабела трябва да ти пусна", като малко по-рано в разговора е споменал, че не е било нужно да се ходи до големия началник, само е трябвало да спомена, че не съм случаен човек той е щял да ме уреди рий'ш ли и че той от 25 години работил в пощата и знаел всичко кое как е и как става. Е те това е то държавната работа. Хванеш си службица и кроташ там, ти колиш ти бесиш - бащиния. Опитвам се да кажа,че едва ли някой оспорва ролята на конкуренцията. Но се получават израждания в уродлива форма... Конкуренцията няма да ни спаси. Ще ни спаси управниците да вдигнат негласната протекция която упражняват над ЕРП-тата- да не са на хранилка при тях и тогава няма да са гузни, няма да се чудат какво да измъдрят в случаи като сега. Няма да се крият като мишки, а ще налагат контрол, контрол граничащ с терор. Щото сега като им подадеш пръст , те те захапват до лакътя....и ще стават все по-нагли, ако няма кой да ги запре. А именно трябва да се протестира против корупцията. Ама народа нали е малоумен върви по свирката на комунягите с лозунги "ЕРП-тата вън от България". Не ме е яд, че протестират, яд ме е на начина по който го правят и на това че никой не мисли. Аналогично на предните протести за цената на горивата. Edited February 18, 2013 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 единственото ми учудване е че тук се вадят около мегават от декар панели, след като светлината е филтрирана от бая дебел слой атмосфера. цитираните от годфадъра цифри правят панелите силно неефективни за разположени във вакуум. Ъъъ нещо май си в грешка.От 1 декар не може да извадиш мегават.Един панел е с размер около 1,65кв.мт. това значи, че за един декар (плътно наредени един до друг, което е невъзможно) се събират около 607 панела, по 250 вата всеки всеки, са около 152 киловата.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Няма да пиша за оставката на Дянков, защото явно днес това ще е основната новина и всички ще я разберат. Искам да пиша за поредната непроверена и идиотско написана новина от някой неграмотен редактор в телевизия и прочетена от също толкова неграмотна говорителка в същата телевизия. Телевизията е ТВ7, клипът е от днес сутринта в 7.30, а цитатът е от самата новина, касаеща падналия в Челябинск метеорит: Метеоритът е летял по-бързо от скоростта на светлината, а когато експлоадирал, произведената светлина е била по-ярка от тази на Слънцето. Не стига, че има фактическа греша, но и думата не знаят как се пише. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Не си прав. В Русия е възможно да се движиш със скорост по - висока от тази на светлината. Също така там разполагат с лазери разположени на сателити. Не трябва да забравяме и ядрените реактори във всяка една жилищна сграда. Изобщо там са на съвсем друго ниво и не трябва да те учудва как метеорит се движи със иначе недостижима скорост. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 netroot, пак не си разбрал - това е метеорит, който е насочен с лазови газери (или бяха газови лазери) така че да прелети със свръх-светлинна скорост над тундрата, в прослава на руската космонавтика! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 И е бил пилотиран от Македонци. Със сигурност. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Стига бъзици бе - това е по нашата ТВ7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Ъъъ нещо май си в грешка.От 1 декар не може да извадиш мегават.Един панел е с размер около 1,65кв.мт. това значи, че за един декар (плътно наредени един до друг, което е невъзможно) се събират около 607 панела, по 250 вата всеки всеки, са около 152 киловата.. прав си, не направих такава обратна проверка на сметките. явно 25те мегавата, за които си мислех в момента не са на 25 декара, а на 25 хектара, ама кой ти ползва такива думи..... така се навръзват малко по-добре числата с тези на годфадъра 3000 кв.м.=> 250КW, макар че пак има озадачаваща разлика в ефективността. може просто да се ползват по-старо поколение елементи, щото в тия космическите истории ако не е тествано нещо 10-15 години се води за ненадеждно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 прав си, не направих такава обратна проверка на сметките. явно 25те мегавата, за които си мислех в момента не са на 25 декара, а на 25 хектара, ама кой ти ползва такива думи..... така се навръзват малко по-добре числата с тези на годфадъра 3000 кв.м.=> 250КW, макар че пак има озадачаваща разлика в ефективността. може просто да се ползват по-старо поколение елементи, щото в тия космическите истории ако не е тествано нещо 10-15 години се води за ненадеждно. Ами, до преди две години, най-масовия панел на пазара беше към 190-200 вата.В момента, със същите габаритни размери, е 250 вата.Сам можеш да прецениш как се развива технологията, но проблема при МКС е, че тези панели трябва да бъдат доставени и монтирани, което е мноооооого трудно и скъпо. На 3 декара при земна инсталация, се събират около 200 киловата.В момента.Та за космическа такава, строена преди толкова време ефективността площ към мощност си е доста добра. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 На 3 декара при земна инсталация, се събират около 200 киловата.В момента.Та за космическа такава, строена преди толкова време ефективността площ към мощност си е доста добра.Е, това е вече съвсем друго. Като се добавят и екстремните изисквания за космическите соларни панели, нещата си идват съвсем по местата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Именно, за времето си е доста добра ефективността. Сега има доста по-ефективни панели (клетки), които биха подобрили доста добива, но ми се иска да видя, чий бездънен бюджет би покрил разходите по подмяната.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts