Jump to content
BulForum.com

Преглед на печата

b0r3d

Recommended Posts

• Replies 14.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Адвокат Михаил Екимиджиев, който води гражданско дело срещу общината в Пловдив за мръсния въздух в града, сега ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради преместването на станция за измерване на фини прахови частици от централно кръстовище на "Баня Старинна" в жилищен район "Тракия", до който е парк "Лаута". Това съобщи Екимиджиев в интервю за Дарик радио.

Причината за сигналът до главния прокурор е, че подобно преместване не дава реална представа за нивата на запрашаване в града, където има по-интензивен трафик като станцията от това ключово място се премества до парк, където въздухът не е толкова проблемен.

По замърсяване с фини прахови частици от типа ФПЧ10 Пловдив е на първо място с най-мръсен въздух в Европа и България, според данни от най-актуалните доклад на Европейската агенция за околната среда от 2015 г.,със замерванията на замърсителите във въздуха в над 400 града от страните-членки, с 36 измерени най-високи концентрации във всеки един пункт през 2013 г. А по ФПЧ2.5 градът на тепетата е на пето място в Европа и на първо в България.

Според адвокат Михаил Екимджиев няма цялостна общинска политика по разрешаването на казуса с мръсния пловдивски въздух. Кога местната власт и институциите ще предприемат действия за намаляване на вредните емисии, зависи и от активността и натиска, които ще им окажат обществото и европейските директиви и съдилища, коментира юристът.

Крайно актуален е вече въпросът "кога" отговорните институции ще се задействат, особено в сезона на зимата, когато нивата на запрашаване стават критични и особено опасни за здравето.

От регионалната екоинспекция всяка година призовават гражданите да ползват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, да ползват задължително енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина.

Препоръките са важни, но крайно недостатъчни, подчертава Екимиджиев. "Със съвети проблемът с мръсния въздух няма да се разреши. Община Пловдив от няколко години работи по разрешаването му, но всичко се случва много бавно – проектните програми, по които може да се кандидатства, няма да бъдат отворени скоро.

Един от най-сериозните проблеми е липсата на екологичен транспорт. Тролейбусната мрежа е остаряла, изграждането на нова и закупуването на тролейбуси засега е непосилна задача за общината, а и за повечето фирми. Инвестицията изглежда неизгодна. От общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" виждат решаване на проблема чрез постепенна замяна на старите автобуси с електробуси, но засега никоя от фирмите, обслужващи градския транспорт, не е направила подобна покупка.

Общината да не ми се ослушва като двойкаджия на черната дъска, ами да започва да действа.Като начало - редовно почистване на града с машини и вода. Да не виждам повече циганки с метли дето само имитират работа. Никакво паркиране по тревните площи, че оттам се вдига много прах като изчезне зеленото. Да правят безплатни паркинги на общински терени по кварталите и това е. И повече контрол на чистотатата в и около строителните площадки - достатъчно е просто да се спазва законодателството, което вече го има.

Аз не разбирам какво искат от градския транспорт... Само допреди 5, че и по-малко години из града се движеха неописуеми гробници. Бусовете ТемСа не са ли на метан или се лъжа? Освен това беше много хитро пускането на малките рейсчета, вместо да се лангъркат празни кошници из града. Тролеи едва ли някога ще има пак в Пловдив ами да разкарат тия ръждиви телове, дето отнеха и човешки живот. Не разбирам с какъв акъл ги държат още и защо няма осъден за случая... Аз лично се чудя откъде идва това замърсяване. КЦМ наляха десетки милиони за екология. ТЕЦ-а мина на газ отдавна. Какво е това чудо не разбирам... Вярно има драстично много коли в града, ама толкова дРЪва и кюмюр ли да гори тоя народ, че да има такова драстично замърсяване, за каквото се говори?  

Аз не разбирам какво искат от градския транспорт... Само допреди 5, че и по-малко години из града се движеха неописуеми гробници. Бусовете ТемСа не са ли на метан или се лъжа? Освен това беше много хитро пускането на малките рейсчета, вместо да се лангъркат празни кошници из града. Тролеи едва ли някога ще има пак в Пловдив ами да разкарат тия ръждиви телове, дето отнеха и човешки живот. Не разбирам с какъв акъл ги държат още и защо няма осъден за случая... Аз лично се чудя откъде идва това замърсяване. КЦМ наляха десетки милиони за екология. ТЕЦ-а мина на газ отдавна. Какво е това чудо не разбирам... Вярно има драстично много коли в града, ама толкова дРЪва и кюмюр ли да гори тоя народ, че да има такова драстично замърсяване, за каквото се говори?  

Има естествено, защото едно че много народ се топли на твърдо гориво, друго че из града пак се движат гробници без катализатори, зад които направо не се диша!

Има естествено, защото едно че много народ се топли на твърдо гориво, друго че из града пак се движат гробници без катализатори, зад които направо не се диша!

Това е ясно, но нали се сещаш, че в една София тия неща са в пъти повече. И съм убеден, че там е много по-мръсен въздуха. То ясно се вижда като се слиза откъм Вакарел в каква помия влиза човек. Та се чудя откъде ги докарват тия космически стойности в Пловдив, понеже някак си не виждам източника...

Това е ясно, но нали се сещаш, че в една София тия неща са в пъти повече. И съм убеден, че там е много по-мръсен въздуха. То ясно се вижда като се слиза откъм Вакарел в каква помия влиза човек. Та се чудя откъде ги докарват тия космически стойности в Пловдив, понеже някак си не виждам източника...

Трай си ся!

Важното е НОВИНА да има ;)

Ами ясно, ама не виждам смисъл да лъжат с тези данни... То в Пловдив като ги разглеждах проблема са единствено ФПС - фини прахови частици, не знам и аз откъде идват толкова много, като нищо да са от най-голямото циганско гето на Балканите където си горят гуми и като цяло си вършат каквито помии им дойдат на ограничения акъл...  :angry1 

Страсбург: Родителите-мюсюлмани трябва да пускат момичетата си на плуване - ей аман, най-сетне! Дано това да е началото на края на толерастките решения!!!

Трай си ся!

Важното е НОВИНА да има ;)

Тъй де, тъй. Наздраве. 

Ами ясно, ама не виждам смисъл да лъжат с тези данни... То в Пловдив като ги разглеждах проблема са единствено ФПС - фини прахови частици, не знам и аз откъде идват толкова много, като нищо да са от най-голямото циганско гето на Балканите където си горят гуми и като цяло си вършат каквито помии им дойдат на ограничения акъл...  :angry1

Страсбург: Родителите-мюсюлмани трябва да пускат момичетата си на плуване - ей аман, най-сетне! Дано това да е началото на края на толерастките решения!!!

Аз съм далече от мисълта, че въздуха в Пловдив е чист, но си мисля, че прекалено много се разду(х)ват нещата. 

А за толерастията - забрави... Отече там работата... Само в Исландия ще се спасят.  :grin:

=====================================

В сектор ТОЯ ПОСТ МА КАРА... :Facepalm:  :Facepalm:  :Facepalm:

Може и да са собствените, а може и да не са съвсем собствените, защото не е все едно дали аз и ти ще го напишем във форума или Мерил Стрийп ще го каже на "Златния Глобус". ;)

П.П. Мене ако питаш...само Путин я е надъхал да го каже. :lol:

Може и да са собствените, а може и да не са съвсем собствените, защото не е все едно дали аз и ти ще го напишем във форума или Мерил Стрийп ще го каже на "Златния Глобус". ;)

П.П. Мене ако питаш...само Путин я е надъхал да го каже. :lol:

Дъ рашънс дидит!

Изобщо не сте в час - аматьори! Как може да допуснете, че рашъните ще накарат Мерил Стрийп да се репчи на Тръмп? Няма начин да не е бил Сорос! Аре сега да почерпите една пилзенска задето ви отварям очите и оправям опорните точки. :lol:

Изобщо не сте в час - аматьори! Как може да допуснете, че рашъните ще накарат Мерил Стрийп да се репчи на Тръмп? Няма начин да не е бил Сорос! Аре сега да почерпите една пилзенска задето ви отварям очите и оправям опорните точки. :lol:

Абе явно тоя Сорос хич не е чист, щом и в Америка почват да го разследват и от Унгария гонят всичко свързано с него.

Абе явно тоя Сорос хич не е чист, щом и в Америка почват да го разследват и от Унгария гонят всичко свързано с него.

Не, бе... Той е просто китката рози върху посраното...

240000 (!!!) домакинства в Германия без ток, хиляди автомобили затрупани в задръствания, загинали хора, зарити пътища... Чудя се дали половин Германия стои във ФБ да псува кметове, общини, Меркел, енергото и т.н. и т.н. Ама много ми е чудно.... 

Та се чудя откъде ги докарват тия космически стойности в Пловдив, понеже някак си не виждам източника...
И строителчетата допринасят според мен. Толкова как разнасят по улиците с камионите.

Ко прайм ся?

Софиянци, спирайте да дишате! Смогът се завърна!

Над 270μg/m3 бяха измерените днес пикови стойности на фини прахови частици (ФПЧ10) при норма от 50μg/m3. Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява.

Уважаеми дами и господа управляващи, справянето с този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. От вас се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина, по който задавате приоритетите на своето управление. Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша - действайте!