Jump to content
BulForum.com

Преглед на печата

b0r3d

Recommended Posts

• Replies 14.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Аре, Галин е кльощав...Ма аз и ефрито не сме малки на кила, как ти се обърна езика...

Интересно как човек, който слугува на военните, което е по-лошо - чужди военни, ще ни дава на нас оценки....  :laughing:

Тц, няма...и то отдавна.
--------------------------------------

Гърция не плати второ задължение към МВФ

Атина пропусна да изплати на падежа 450 млн. евро, след като преди две седмици не плати друго задължение – за 1,5 млрд. евро.
До 20 юли Гърция трябва да изплати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка, която поддържа със спешни заеми живота на гръцките банки, отбелязва АФП.

В Гърция започва стачка от сряда
Профсъюзът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка в сряда.
Съюзът ADEDY поиска в изявление прекратяването на работа, тъй като е против договорените условия с еврозоната, които станаха известни по-рано днес.

Добре де. А тяхното предложение какво е? На тия стачкуващите.

Те предложение нямат, просто не знаели как ще преживеят с намалените пенсии и заплати... Искат да си карат така и това е! Не искат да излизат от еврозоната, реват че банките са затворени, искат още пари, ама не щат реформи и да си връщат задълженията...

Цигани нападнаха полицаи и разкъсаха униформите им.

Полицаи са били нападнати от роми, докато водели арестант до болницата в Ихтиман.

Циганите употребили сила, разкъсали униформите на служителите на реда и успели да освободят арестувания си събрат, който избягал с поставените му белезници.

Цигани нападнаха полицаи и разкъсаха униформите им.

Полицаи са били нападнати от роми, докато водели арестант до болницата в Ихтиман.

Циганите употребили сила, разкъсали униформите на служителите на реда и успели да освободят арестувания си събрат, който избягал с поставените му белезници.

"били нападнати от шестима мъже и майката на мъжа" ами така е големите мъжаги и биячи, като не са пет срещу едно момиче ядат бой... За последвалата операция били използвани около 200 служителя за 5 мангала... Хората по света с толкова служители арестуват 19 високопоставени членове на италианската мафия, тук цари "професионализъм"...

Edited by NEO_DDT

"Нови хоризонти" стигна Плутон

6b4794edd3363030.jpg

По тоя повод - аман от "компетентни" журналя. Особено когато коментират нещо от астрономията, просто няма начин да не объркат нещо. Какво ли не съм чувал от устите им, като например това, че "Слънцето се намирало на 150 хиляди километра от Земята", а сега по БНТ1 ме осведомиха, че "Нови хоризонти" летял от Земята към Плутон с 5700 км/ч (пет хиляди и седемстотин километра в час). :online2long: ...то ако летеше с толкова, сигурно и Марс още нямаше да е подминал, да не говорим, че и от гравитацията на Земята нямаше да се измъкне....баси.... :thumbsdown:

По тоя повод - аман от "компетентни" журналя. Особено когато коментират нещо от астрономията, просто няма начин да не объркат нещо. Какво ли не съм чувал от устите им, като например това, че "Слънцето се намирало на 150 хиляди километра от Земята", а сега по БНТ1 ме осведомиха, че "Нови хоризонти" летял от Земята към Плутон с 5700 км/ч (пет хиляди и седемстотин километра в час). :online2long: ...то ако летеше с толкова, сигурно и Марс още нямаше да е подминал, да не говорим, че и от гравитацията на Земята нямаше да се измъкне....баси.... :thumbsdown:

Журналя, кво да ги правиш. В тази връзка любопитен факт е, че New Horizons е космическия апарат изстрелян с най-висока скорост от Земята в историята на космическите полети - 16.25 км/с или 58500 км/ч е рекорда поставен със специална версия на ракетата Atlas V с всички възможни твърдотелни ускорители, плюс специална трета степен. Проблемът е, че за да стигне за обозримо време до Плутон (в случая за 9 години), New Horizons беше ускорен до такива скорости, че в момента на достигането на Плутон посмъртно няма как да се спре за да влезе в някаква орбита, затова сондата прави само кратко прелитане и след това се отнася в посока пояса на Кайпер. 

Е..., то аз на скоро останах потресен като разбрах, че ромът се прави от 150 (сто и петдесет) градусов дистилат.... Съпругата ми, която е химик, бая време стоя с отворена уста (след прежде упоменатото журналяшко твърдение) и на края рече, че ще си изяде дипломата за закуска, тънко намазана с червен пипер, масло и чубрица и полята с ром....

Edited by gado

Кръстник, ако трябва има спиране в атмосферата на Плутон, но явно целят да разгледат и Кайпер. Иначе началната скорост пада значително докато сондата катери гравитационната яма на слънцето, та в момента може и наистина да прави километър и половина в секунда както пишат журналистите - не съм проверявал...

Edited by wolf

Е..., то аз на скоро останах потресен като разбрах, че ромът се прави от 150 (сто и петдесет)...

Четейки, до ей този момент, си мислех че става дума за цигани не за напитката :) Аман от политическа коректност

Кръстник, ако трябва има спиране в атмосферата на Плутон, но явно целят да разгледат и Кайпер. Иначе началната скорост пада значително докато сондата катери гравитационната яма на слънцето, та в момента може и наистина да прави километър и половина в секунда както пишат журналистите - не съм проверявал...

Скоростта все още е умопомрачителна, макар и да е намалявала с времето. Ето тук има точна информация каква е относителната скорост на сондата спрямо Плутон в момента. Та тази скорост в момента е 13.77 км/с, което е нечовешко и няма как да се намали до каквато и да е орбитална скорост, особено за обект с мизерните размери и гравитация на Плутон.

Гледах на живо приближаването. Моментната скорост като прелиташе покрай планетата беше над 30000mph.

На мен ми е интересно какво ще намери отвъд.

А на мен какво му храни двигателите на това чудо... И при положение, че те тука 2/3 от мисиите им са фейл, това е баси късмета да работи цели 9г.

Edited by exabyte

Не мисля, че се придвижва с двигатели. Според мен се движи от гравитационното притегляне на планетите, покрай които минава и инерцията, която е придобило при излитането от тук.

Някой май не е наясно с начина на придвижването във вакуум... :grin:

Като изключим пълните фантастики от рода на "Ентърпрайз" и подобни, дори и в игралното кино могат да се видят достатъчно реални кадри на придвижване из Космоса. :)

Е нали го дърпат разните звезди, планети и т.н. това чудо или е много леко и никой не го отразява? Все трябва да се прави някаква корекция по курса или искате да ми кажете, че те са изчислили всичко от тук до Плутон всеки метър и просто си се рее из космоса? Тая електроника, дето работи на него, нали се храни от нещо...

Edited by exabyte

А на мен какво му храни двигателите на това чудо... И при положение, че те тука 2/3 от мисиите им са фейл, това е баси късмета да работи цели 9г.

Двигателите се хранят с хидразин, но те са само за маневриране и корекции на траекторията, а не за ускоряване и/или спиране. Освен първоначалната висока скорост, получена от трите степени на Atlas V, сондата получава най-вече една сериозна гравитационна засилка от Юпитер през февруари 2007-ма с цели 4 км/с или 14400 км/ч.

Двигателите се хранят с хидразин, но те са само за маневриране и корекции на траекторията, а не за ускоряване и/или спиране. Освен първоначалната висока скорост, получена от трите степени на Atlas V, сондата получава най-вече една сериозна гравитационна засилка от Юпитер през февруари 2007-ма с цели 4 км/с или 14400 км/ч.

Е щом се сили, няма ли кой и да я дърпа/спира? И какво храни електрониката и? Предполагам е пак някакъв вид презареждаеми батерии, които явно и те би трябвало да лапат хидразин?

По темата: Оказва се, че е-спортисите също зобят :D

Професионални играчи на CS:GO признаха, че взимат стимуланти

Става дума за adderall (амфет-че :D) който се ползва и при боди билдърите

Edited by exabyte

Е щом се сили, няма ли кой и да я дърпа/спира? И какво храни електрониката и? Предполагам е пак някакъв вид презареждаеми батерии, които явно и те би трябвало да лапат хидразин?

Количеството хидразин на борда е твърде малко за да се осъществи каквото и да е "спиране" на сондата, с който и да е от 16-те двигателя за маневриране. А е твърде малко, защото масата на сондата трябва да се побере в някакви прилични граници, иначе за ускоряването й до въпросната първоначална скорост при напускането на Земята щеше да е необходима огромна ракета от типа на Saturn V.

А електрониката на борда се захранва със следния плутониев радиоизотопен термоелектрически генератор (RTG), 30-волтов, 250-ватов.

597px-RTG_and_New_Horizons_in_background

Подобни генераторчета ако не беше откачената анти-ядрена мафия можеше да имаме вече в колите си и да караме по 10 години без да е нужно да се зарежда.

Подобни генераторчета ако не беше откачената анти-ядрена мафия можеше да имаме вече в колите си и да караме по 10 години без да е нужно да се зарежда.

Дедо, щеше да е много хубаво да е така, но не забеляза ли мощността на генератора? Това огромно чудо, което няма как да ти се побере в багажника на Авенсиса произвежда само ... 250 вата.

Да защото само наса изследва такива работи.Ако имаше по-задълбочени проучвания със сигурност щеше да има развитие ;) И нямаше да е 250вата генератора ;)