sincity Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Интересно ми е какво ви е мнението по този хуманен, религиозен, социален, медицински и какъв ли още не въпрос, който е причина за множество спорове в целия свят! Знам, че вече има държави, в които евтаназията е разрешена от закона, но се броят на пръстите на едната ръка все още - Холандия, Белгия, Австралия и някои американски щати! Мислите ли, че и в България евтаназията трябва да се легализира? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tankis Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Еее...ми зависи от човека.Той какво ще реши...но ако го има в България 100%,ще има такива гафове,че... ЕДИТ:Не!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Твърдо "ЗА"! Да не дава Господ, ама ако сме на кофти хал... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leper_Messiah Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Не само че трябва да я разрешат, ами трябва да въведат и насилствена такава за някои кръгове от "хора" в обществото Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 8, 2005 Author Share Posted June 8, 2005 Еее...ми зависи от човека.Той какво ще реши.ЕДИТ:Не!!! <{POST_SNAPBACK}> Проблемът е, че понякога човекът не е в състояние да взима решение! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NaskoBG Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Не само че трябва да я разрешат, ами трябва да въведат и насилствена такава за някои кръгове от "хора" в обществото <{POST_SNAPBACK}> На някой май не му е ясно за какво иде реч? Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxious Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 може би трябва да има , но при редица условия понякога това е по-доброто решение по сложно става когато човекът няма близки и роднини и не е в състояние да реши тогава трябва да бъде решавано с нещо като комисия може би или да се установят условията по прилагането Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 8, 2005 Author Share Posted June 8, 2005 може би трябва да има , но при редица условия понякога това е по-доброто решение по сложно става когато човекът няма близки и роднини и не е в състояние да реши тогава прябва да бъде решавано с нещо като комисия може би или да се установят условията да се приложи <{POST_SNAPBACK}> Задължителното условие е пациентът да е неизлечимо болен!Без специална лекарска комисия също не може! Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxious Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 сега ако имаш роднина в мозъчна смърт и просто няма смисъл да се поддържа кво се прави щом не е легализирана в българия имам впредвид Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Според мен всеки човек над 18 трябва да има право сам да прецени дали желае евтаназия или дали органите му да бъдат използвани след смъртта му. Може и никога нищо да не му се случи на човек, но така улеснява близки и роднини от взимането на толкова трудни решения в случай на злополука или неизлечима болест. Друг е въпроса дали всички над 18 са с пълния си разум, за да преценят какво искат, но щом им дават книжки и вече официално са потенциални убийци, могат да се женят и да влизат в затвора, защо да немогат и подобни решения да взимат. Аз съм за евтаназията, особено когато е по желание на самия потърпевш и неговите близки. Майка ми наскоро в един подобен разговор ми каза, че ако остарее и започне да ми "тежи", би предпочела да я "убия". Тогава за първи път разбрах колко наистина тежко е подобно решение. Оттогава много мисля по този въпрос и все още съм на мнение, че самата аз предпочитам евтаназията, но честно казано, ако се наложи аз да я извърша и то спрямо човек, който обичам...едва ли. По-скоро бих предпочела да посветя живота си на това да го гледам и обгрижвам, но не и да избера смъртта му. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Gudo Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 По мое мнение не трябва да има лигализация или както ще да се казва за евтаназията защото живота е дар даден ни свише и никой няма право да го отнема та бил и собствения ни ... щом ни е даден значи си има причина и сега ако не я разбираме и не виждаме полза това си е в наш минус. Ако пък се случи нещо и те накара да живееш в мъки значи си има причина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LPFC Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Против. Бог дал-бог взел. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Ние сме само едни обикновенни същества и нетрябва така да свършва даден живот!!Както бая хора се изказаха бог ни е дал живот и само той има право да го отнема! Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 сега ако имаш роднина в мозъчна смърт и просто няма смисъл да се поддържа кво се прави щом не е легализирана в българия имам впредвид <{POST_SNAPBACK}> Чакай малко къде отиде така спряганата надежда, щом е жив значи има шанс, практиката показва, че има случаи когато пациентите се " пробуждат след прекалено дългия сън ", тук не визирам състояние на кома примерно месец, а по дълги периоди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted June 8, 2005 Share Posted June 8, 2005 Труден въпрос, много труден отговор, но за мен везните като че ли се накланят повече към "за". Разказаха ми за един случай, за възрастна жена, която е парализирана от врата надолу. Няма никаква надежда за възвръщане на чувствителността и мобилността на тялото й. Това живот ли е? Самата тя е поискала евтаназия, която не й е била дадена (да не дава господ!). Наистина, принципно (и може би морално) погледнато живота ни не е изцяло наш, но така или иначе ние го ползваме като придобивка, като даденост... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 засега съм против. страх ме е да даваме такава власт на лекари или каквито и да било други хора. то и сега ако реши комисия от лекари може спокойно да те обяви за луд и ти да изчезнеш безследно от белия свят, а представяте ли си да им дадем директно правото да убиват?! каквито и условия да поставим и да пишем кога един човек е неизлечимо болен те винаги ще се тълкуват от хора, а хората не са безгрешни! а пък представете си че две седмици след евтаназията на неизлечимо болен се открие лекарство за него? то тва е като смъртната присъда - убиваш човека, но ако си сбъркал и "извинявай" не можеш да му кажеш..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Сложен е въпросът,но все пак казвам не,поради няколко причини:ако сте гледали филмчето "момчето на което му пада кожата",ще ме разберете!в общи линии човекът живее в неистови мъки-кожата буквално му пада всеки ден,няма лечение!НО!за сметка на болното му тяло,той притежава изключителен дух и разум!развива собствена кампания за борба с тази и подобни болести,за набиране на средства от цял свят!и постига невероятни успехи!а накрая сам си организира и погребението!!! може ли такъв човек да бъде пратен по дяволите мисля че се сещате и за момичето обезобразено,в катастрофата .от пияното мом4е(имаше тема в Pictures)-според вас и тя ли трябва да си иде а пък и всички казват "Да",но като им дойде до главата,нещо трудно казват пак "ДА" Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Убиваме домашни животни (включвам добитък и т.н.) когато са болни и немогат да се движат. И винаги това става с репликата "за да не се мъчи горкото животно". Нима човешките мъки са по-малки и не заслужават избавление? Само питам, не заставам зад тази теза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Много ЗА! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluffy Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Ne pojelavam na nikoi da se izpravi nqkoi den pred takuv problem!!!Dane dava Gospod!Vse sum si vikala 4e naistina predpo4itam da spestq mukite na nqkoi otkolkoto da go ostavq da se mu4i!Izglejda6e super lesno!I minalata godina zamoe sajalenie se naloji da izbiram dali nqkoi da jivee...............verno ne stava vapros za 4ovek,a za moeto ku4e,NO to be6e kato 4ovek za men-kato malko brat4e-13 godini sum jivqla s nego i vaob6te ne sum go priemala kato ku4e........Ta.........se naloji da izbiram-dali da umre ili da jivee-nqmate si nikakva ideq kakva muka e da vzeme6 takova re6enie.............nikak ne e lesno-Ako kaja "da" 6te mu spestq mukite,ako kaja "ne" moje da ima nqkuv 6ans...........Az kazah "da" i ne minava i den,v koito da ne se 4uvstvam kato ubiec.........Za lekarite tozi vapros e savsem lesen i vednaga po4vat da te savetvat da spre6 mukite na na nqkoi,no tqhnata gledna to4ka e savsem razli4na-te priemat 4oveka kato mehanizum,na koito nqkoi den mu svur6vat bateriite........Nqmame pravo da se pravim na Gospod.........nikakvo pravo........vseki ima nqkakuv 6ans.........I az bqh za..............no e mnogo trudno..............ne go pojelavam na nikoi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 9, 2005 Author Share Posted June 9, 2005 сега ако имаш роднина в мозъчна смърт и просто няма смисъл да се поддържа кво се прави щом не е легализирана в българия имам впредвид <{POST_SNAPBACK}> Поддържа се жив по изкуствен път,докато това е възможно! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 "За". За много хора това е варварски, неморален и нечовешки акт.Но при определени условия ( 90% инвалидност) това е дори по-приятното решение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 9, 2005 Author Share Posted June 9, 2005 Има случаи, в които е медицински и биологично невъзможно "да има шанс" и пациетът да оцелее! Само за тях говорим. Трябва да е категорично и безусловно доказано, че няма шанс за живот! Тук не става въпрос за презумпция,а за факт! Разбира се, че е много,много трудно, да се вземе такова решение, но по-добре ли е неизлечимо болният да се мъчи още дълги години при това положение? Изобщо това живот ли е? Едни ще кажат "да", други - "не"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluffy Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Има случаи, в които е медицински и биологично невъзможно "да има шанс" и пациетът да оцелее! Само за тях говорим. Трябва да е категорично и безусловно доказано, че няма шанс за живот! Тук не става въпрос за презумпция,а за факт! Разбира се, че е много,много трудно, да се вземе такова решение, но по-добре ли е неизлечимо болният да се мъчи още дълги години при това положение? Изобщо това живот ли е? Едни ще кажат "да", други - "не"! <{POST_SNAPBACK}> Nali znae6 onaq prikazka za nadejdata.........a i ni6to nikoga ne e sigurno-stavali sa i "4udesa".A i na6te lekari sa malko................kak da kaja.........."nesigurni" Abe dokato ne ti se slu4i,ne e sa6toto-i az taka prikazvah................a sega sam s opit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted June 9, 2005 Share Posted June 9, 2005 Nali znae6 onaq prikazka za nadejdata<{POST_SNAPBACK}> Ъхъм, знаем я.А какво става като умре и надеждата? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.