Jump to content
BulForum.com

Понятия,съкращения и други

gerry^^

Recommended Posts

Случвало ли ви се е да използвате някоя дума или израз а изобщо да не знаете какво означава....или има ли съкращения,които постоянно срещате,а се чудите какво означават?

Аз например винаги съм се чудила за това "отиде коня в реката".Понеже повечето хора(пък и аз) го произнасят "отиде коня фряката" чак скоро разбрах,че е "коня в реката"

Споделете :tongue

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Като мака чувах фразата "след дъжд качулка"-дръж качулка :woot -сигурно от "дръж ми шапката" :woot

А най-голямото ми тюфкане се оказа за едно споразумение, което все чувах Моловка фандарис и непрекъснато се чудех що за име е това, но се оказа, че става въпрос за споразумението Молотов-Кафандарис :woot :woot :punk

Ами обикновено лапенцата по на 6-7 години,като се научат да псуват гледай кво става!Представа си нямат какво говорят,ама нареждат здраво:"Майка ти д*йба т*п п*едерас..." и т.н.

Особено в наш'та махала има едно...не може да се опише.Трябва да го видите! :lol:

ne weeeeee,maina :D posle jenite bili s mrusno podsuznanie,a? :P

edna pesni4ka na Offspring ,ot posledniq album,ama kvo e ideq si nqaam!

Вашто съзнание е мръсно не подсъзнанието :P , инак може да ги се заразил некой балкански вирус и да редят да х♚й ала бала :P

Не всички думи имат само едно значение, както и в английския език и в много други. Не мога сега да дам точен пример, но например думата пара и пара са две различни, в зависимост къде е ударението. Както и думите маркуча, кренвирша, саламчето, банана, малкия ...(име), краставицата, железния, дървото и т.п. можеш да свържеш с една единствена дума, която само мъжете я имат (ама че обяснение дръпнах) :D . Това вече забравих как се наричаше епитети ли беше незнам (някой по-начетен да ме поправи). Пък може и педал да се казва за по-меко, като галено име. :)

дръпнах) :D . Това вече забравих как се наричаше епитети ли беше незнам (някой по-начетен да ме поправи). Пък може и педал да се казва за по-меко, като галено име. :)

тва е метафора...пък педал не се вика на чатала,

а на педераста

ХОхохо,тоя лаф "чатала" го чух за последно преди 2 години като си купувах костюм.Ужасен е,винаги ми е било смешно някой като каже ритнаха ме в чатала.Абеее,дърво ли си кво си,кажи,че са те ритнали в оная работа.Иначе като много малък съм казвал кабуатоу/тва е кодовото название на карбуратор/,никой не знае защо съм го казвал.Иначе се имам записан на касета и чат пат си пускам детските лафове на някви гаджета и много ми се радват :D

т,ва е метафора...

Пий Фанта, бъди Бамбуча... :P :)

Иначе по темата: Чудя се какво значи СПАМ :blush: Някъде бях чел, ама от едното влезло от друтото излезло...

Демек "нежелана реклама" а това го бях чел на ~ 10 Февруари (даже не бях и рег-нат). Сега разбрах. Мерси, че ми даде линка подобно на рекламата:

Незнам дали има смисъл да го казвам, но...самият произход на думата SPAM може да обясни значението й. Та значи-думата произхожда от едни стари американски реклами на шунка(марка SPAM). Та значи в рекламата единия главен герой вре парче шунка в лицето на другия герой, врещейки SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM!!! Надявам се това да е помогнало за разбирането на думата,ако не-то поне беше весело.

:blink: Май все още не си проумял какво е СПАМ. ;) В момента ти питаше, за това ти и дадох този линк (лесно е да се сетиш къде може да се намери), а не съм го лепнал просто ей така.

Пък и каква реклама може да е това (линк към друга тема), дори и аз да съм я пуснал. Като че ли ще ми докара някакви дивиденти. :)

Не всички думи имат само едно значение, както и в английския език и в много други.  Не мога сега да дам точен пример, но например думата пара и пара са две различни, в зависимост къде е ударението. Както и думите маркуча, кренвирша, саламчето, банана, малкия ...(име), краставицата, железния, дървото и т.п. можеш да свържеш с една единствена дума, която само мъжете я имат (ама че обяснение дръпнах) :D . Това вече забравих как се наричаше епитети ли беше незнам (някой по-начетен да ме поправи). Пък може и педал да се казва за по-меко, като галено име. :)

и какво общо има това с думи, съкращения и изрази които хората не разбират?

тва е метафора...пък педал не се вика на чатала,

а на педераста

не се сещам в момента думата, но това определено не са метафори. (язък ми и за филологията.. една дума не мога да се сетя).

аз пък много се дразня, когато хора нарочно и насилствено едва ли не... налагат чуждици. преди няколко дена някаква психиатърка или лекарка.. не помня точно, беше поканена във Вот На Доверие и използва думата (забележете) "превелира". е това ако не е изгъзица... здраве му кажи.

Виж какво значи prevail в речника и ще си отговориш. Логично.

аз знам какво значи думата, но нормално ли е думи от английски да се побългаряват по този начин? все едно аз сега да ти кажа:

"Аз не енджойвам юсиджа на такъв тип нагло форсирани думи в Българския език от чужди лингвиджи". (примерно)

ти за глупав и с беден речник ли ще ме помислиш или за интелигентен?

Аз на лудото мими пояснявах, не на теб, знам какво следваш :) Тъпо е много това, имаме си толкова много хубави български думи, но някои хора наистина вярват, че използвайки чуждици ще станат по интелигентни. Еми да, ама не.

Това вече забравих как се наричаше епитети ли беше незнам (някой по-начетен да ме поправи).

Май се наричаше синоним(думи еднакви по значение) :lol:

Ц, не. Синоним е две думи с едно и също значение, а не дума която се използва и за друго значение.

Май това стана голяма тема за обсъждане. :D Толкова ли няма някой от фрума който да е учил Българска филология или нещо подобно.

Ц, не. Синоним е две думи с едно и също значение, а не дума  която се използва и за друго значение.

Май това стана голяма тема за обсъждане. :D Толкова ли няма някой от фрума който да е учил Българска филология или нещо подобно.

Аз уча Филология и затова ти казвам, че язък ми за филологията. една дума не мога да се сетя каква е.

Мисля че имаше нещо общо с хавайците щото нали на клипа ги гонят едни бая едрички хавайци хаха.Според мен е това.

Ц, не. Синоним е две думи с едно и също значение, а не дума  която се използва и за друго значение.

Ей думата е ОМОНИМИ две думи с различно значение, но с един и същ звуков състав :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...