Jump to content
BulForum.com

Охлаждане

Recommended Posts

Дайте идея за охлаждане на аквариум, приемам всякакви смислени идеи. В щатите видях нещо подобно на охлаждането за процесор, но незнам как да го приспособя за моите цели.

Преди съм се занимавал с акваристика,но не ми се е налагало да понижавам температурата в аквариума!

Трябва ми да поддържам температура между 16 и 18 градуса, максимум 20. Щом искам да понижавам температурата значи си имам основателна причина ;)

Хайдеде дайте идея, че тоя лед ми взе здравето.

Трябва ми да поддържам температура между 16 и 18 градуса, максимум 20. Щом искам да понижавам температурата значи си имам основателна причина ;)

Хайдеде дайте идея, че тоя лед ми взе здравето.

Освен климатик не виждам друг начин :blink:

Ще се опитам да дам една елементарна идея(независимо ,че на рибките по-големия проблем е отоплението).Водата която тече по чешмите е средно около 17,22 градуса . Би трябвало да не зависи от сезона ако са поставени на необходимата дълбочина тръбите но това сега е друга тема на разговор.Ще ти трябва една помпа (за вода,примерно) медна серпентина сечението и големината която ще направиш ще зависи най-вече от големината на аквариума или според условията.Мисля ,че за останалото ще се сетиш.Успех.

Ще се опитам да дам една елементарна идея(независимо ,че на рибките по-големия проблем е отоплението).Водата която тече по чешмите е средно около 17,22 градуса . Би трябвало да не зависи от сезона ако са поставени на необходимата дълбочина тръбите но това сега е друга тема на разговор.Ще ти трябва една помпа (за вода,примерно) медна серпентина сечението и големината която ще направиш ще зависи най-вече от големината на аквариума или според условията.Мисля ,че за останалото ще се сетиш.Успех.

Ще съм ти благодарен ако ми обясниш по-подробно, аз съм биолог а не инженер(въпреки, че се пробвах за две години :) ).

С отоплението нямам проблеми, а само с охлаждането, ако знаех че ще ми трябва щях да си взема охладител за аквариум от САЩ ама а де...

Животното, което гледам и имам намерението да развъждам е от високопланинското езеро Ксочимилко в Мексико и ми трябва температура до 20 градуса.

Aко разбираш руски ето ни нещо от браточките по темата :

http://www.akvashop.ru/help/morskoy03?remind=1

Въпроса е обаче че допълнително ще ти трябва някаква джаджа с която да държиш температурата на едно ниво иначе предполагам може да падне много ниско ... :wacko:

Tatko misli da napravi ne6to podobno samo4e na Ky6tata v selo ... ideqta se doblijava do tazui na Aquila ... moje prosto da prigodi6 r6etka ot hladilnik koqto da otnema toplinata ... ama 6te ti doide malko skapi4ko ako nqma6 nqkoi star hladilnik :) ...

Значи с помпата изтегляш вода от тръбопровода и я подаваш на серпентината потопена в аквариума.Ако предположим ,че водата в аквариума достига 24,6,7, градуса а тази от тръбопровода е около 16,7,8, разликата не е голяма (като вземем и в предвид ,че принципа на топлообмен е елементарен) би трябвало да достигнеш необходимата темперетура.Сега проблема ще е обема на аквариума и големината на серпентината.Като тези неща ще трябва да ги "отиграваш" в джижение.Би могъл да контролираш потока през серпентината, би могло в центъра на серпрнтината да се монтира и вентилатор (за да засили обмена вътре в аквариума), по-голяма серпентина(отвор,дължина) въпреки ,че по-голяма далавера ще е да е с по-тънко сечение и по-дълга(така ще се постигне по-голяма повърхност за отдаване). Идеята за решетка(конденз) от някакъв хладилник също ми се струва много добра вместо серпентина.За съжаление не мога да ти дам конкретни размери и т.н. просто ще трябва да ги пригодиш за конкретния случай.Ако опита е успешен би могло да се измисли и някакво автоматично управление и контрол малко или повече технически грамотно.Но за това по-натам.Поздрави.

Мерси на всички.

kvo jivotno gleda6 be confused.gif

ето какво е B)

pkmn-axolotl.jpg

пелтиета пич :) и преливане на вода ... някви такива тряа да ги натвориш ...

вмъкни са в форума на HWBG и прочети там за пелтиетата ... на теб ще ти трябва някакво слабичко :)

ето какво е B)

pkmn-axolotl.jpg

ААААААААААААААА. кво е яко. и колко пари струва едно такова?

на тая снимка прилича на малко човече.

Колко пари даде за това Axoloti и от къде си го взе.Сигурно трябва много добре да го гледаш .Сигурно трябва много специални грижи за него.

Трудно се гледа. До края на годината отварям магазин за екзотични животни и ще има всичко и храна и аксесоари. Това е Аксолотъл, ларвата на мексиканската амбистома. Моля него осъждайте в тази тема тук е за охлаждане ;)

Трудно се гледа. До края на годината отварям магазин за екзотични животни и ще има всичко и храна и аксесоари. Това е Аксолотъл, ларвата на мексиканската амбистома. Моля него осъждайте в тази тема тук е за охлаждане ;)

задължително да кажеш къде се намира. искам да дойда да разгледам и евентуално да видя цените на игуаните :)

задължително да кажеш къде се намира. искам да дойда да разгледам и евентуално да видя цените на игуаните :)

В големия гигант ще се намира. Ако искаш игуана кажи ще ти намеря.

Давам пари за да го видя тва на живо и да се снимам с него!

Първо да оцелеят хайваните в тея жеги пък после ще ги показвам. В магазина умориха няколко, а моите станаха давапъти поголеми B) , ама се изкилих да тичам с тоя лед.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...