Jump to content
BulForum.com

2 юни

velvet_underground

Recommended Posts

2 юни ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНОТО И СОЦИАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния въстаническа чета, Христо Ботев завзема австрийския кораб "Радецки", с който преплува река Дунав и слиза на българския бряг при Козлодуй. След тридневни ожесточени боеве с многократно превъзхождащия я противник, четата достига до подножието на връх Вола в Стара планина, където се готви да пренощува. Там, в местността Камарата, на 1 юни вечерта, вражески куршум пронизва сърцето на войводата. В борбата за освобождение от турско робство загива един от най-достойните синове на българския народ. Но с подвига си, с героичната си саможертва и с цялото си творчество Христо Ботев завинаги остава да живее в сърцата на всички българи, така, както сам пророкува: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Денят на неговата кончина се чества в памет на всички, жертвали живота си за свободата на родината.

Жалко е,че малцина отделиха 3 минути от "скъпоценното" си време,за да се преклонят пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.Не знам какво би коствало на всеки да спре за 2-3 минути поне от елементарно уважение.Явно за повечето хора би коствало много.Малко тъжно ми стана от това,което видях-един възрастен човечец съвестно си тупаше килима и въпбще не обърна внимание на сирените,други хора спокойно си вървяха с найлонови торбички пълни я с праз,я с нещо друго,колите по булеварда си хвърчаха с определена скорост.Спря една единствена кола,човекът дори слезе и най-учудващото-една циганка,която си седеше на пейка стана,стана и стоя права цели три минути.Три минути,които явно бяха прекалено ценни за Българина.

Жалко е,че малцина отделиха 3 минути от "скъпоценното" си време,за да се преклонят пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.Не знам какво би коствало на всеки да спре за 2-3 минути поне от елементарно уважение.Явно за повечето хора би коствало много.Малко тъжно ми стана от това,което видях-един възрастен човечец съвестно си тупаше килима и въпбще не обърна внимание на сирените,други хора спокойно си вървяха с найлонови торбички пълни я с праз,я с нещо друго,колите по булеварда си хвърчаха с определена скорост.Спря една единствена кола,човекът дори слезе и най-учудващото-една циганка,която си седеше на пейка стана,стана и стоя права цели три минути.Три минути,които явно бяха прекалено ценни за Българина.

A oтговора трябва да е , традициите не са това което бяха . В днешно време никой изобщто не го вълнува за какво става въпрос , а ти очакваш и да спрат. Ако беше в памет на някоя чалга звезда и пет минути щяха да стоят чинно ... :rolleyes:

Така е жалко е,че твърде малко хора се интересуват от нещо различно от ежедневните си проблеми. Мисля,че да бъдеш патриот никога няма да е демоде,както голяма част от младите хора смятат.Не е голяма жертвата да спреш за 1 мин.,та дори и да закасняваш за някъде.

И все пак днес бях в рейса,когато пуснаха сирените и той спря.

Спрял е, защото е правило на Градски Транспорт.

Аз пък бях в час по литература и учителят разказваше нещо се беше бая "разпалил" и въобще не чу сирените... Ама к'во да се прави, една от причините, по която не станахме беше, че даскалото ни е на Къра и там сирените се чуват едва-доловимо.

И на мен ми направи неприятно впечатление неуважението ,което проявиха някои към загиналите герои.То си е за тях...на нас не ни остава нищо друго освен да се поклоним пред подвига на Ботевата чета и всички останали.

Аз лично седях през цялото време прав но до нас има една коперация която строят в момента и на работниците изобщо не им пукаше че виеха сирените!!Бачкаха си без да се притесняват от нищо :sick :sick

Ами такива са нашите сънародници,може ли човек да има се сърди,че са малохарактерни и бездушни?Ми не може.Защото просто са си такива,такова е отношението им към всичко,та какво остава за 2 юни.Че кой е тоя Ботев,бе?Учили били,че на някъв кораб нещо сторил,че някви стихотворения нещо писал,тва онова,Румъния нещо имаше... :blink: Ма,помна ли и аз?Важното е хлеб да има,па другото кучета го яли.Малко ли проблеми си имам на главата,та в таз жега да се спра аз,че некви си сирени завили.Ми да си вият,па аз ше си ода дет съм тръгнал.Че бързам,много бързам...па Ботев...да си гледа стихотворенията тоз разбойник,шъ спирам аз.Брей,да не съм будала?

За съжаление много малка част от Българи почитат своите освободители поради това че не могат да си оценят свободата тя им е дадена даром и на никой не му прави голямо впечатление за повечето това е като нещо дадено свише за което не трябва да се отдаде никаква благодарност на кой би му коствало да се спре за 3 мин с ръка на сърце и да застане мирно какво са 3 мин всяка година от човешкия живот ... това е един миг който би ти донесъл удовлетворение, а в днешно време повечето уж бунтари и тем подобни помии не се подчинявали на нищо и никой и поради това държавата ни е на так'ъв хал защото на никой не му пука за нищо освен за собствения си живот и на него да му е добре.

Поклон пред светлата памет на нацоналните ни герои за Свобода !!!

Аз лично седях през цялото време прав но до нас има една коперация която строят в момента и на работниците изобщо не им пукаше че виеха сирените!!Бачкаха си без да се притесняват от нищо  :sick  :sick

Те са били цигани половината... ;)

А пък аз правих класна и въпреки това станах!

Сирената започна да вие когато разхождах кучето си, тъкмо преди да пресека. Накарах го да седне, да стои на място и съм стоял прав през цялото време. Поне това мога да направя в името на онези, които са жертвали всичко с надеждата, че ще допринесат за моето, твоето и неговото добруване.

Не искам да си мисля, че са умрели напразно. Не искам да си мисля, че ние, и политиците, които са ни любимото оправдание, сме на път да им се изплюем, да им се изсерем на гробовете с действията си, със несериозното отношение към българското, към Родината. Амин...

da stoqh,kak da ne-vinagi!iнтересното е че ,като видиш някой който е станал и си викаш"ей, тоя е станал-браво",все е дно героизъм някакъв е извършил :angry: много жалко наистина,но к'во да се прави,т'ва сме си ние и т'ва е :angry1

поклон пред светлата им памет........

Спрял е, защото е правило на Градски Транспорт.

Аз пък бях в час по литература и учителят разказваше нещо се беше бая "разпалил" и въобще не чу сирените... Ама к'во да се прави, една от причините, по която не станахме беше, че даскалото ни е на Къра и там сирените се чуват едва-доловимо.

да не си в английската или в руската :)

щото там едвам са чуваха сирените

Иначе по темата наистина много хора не се спряха...а мисля че това е проява на неуважение към един велик българин като Христо Ботев и би трябвало всеки да спре макар и за 3 минути

Иначе по темата наистина много хора не се спряха...а мисля че това е проява на неуважение към един велик българин като Христо Ботев и би трябвало всеки да спре макар и за 3 минути

напълно съм съгласен

Edite: в нашия клас някви локомотивци викаха ууу на ботев

Хаджи Димитър

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви, лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка,

на друга сабя на две строшена;

очи тъмнеят, глава се люшка,

уста проклинат цяла вселена!

Лежи юнакът, а на небето

слънцето спряно сърдито пече;

жетварка пее нейде в полето,

и кръвта още по силно тече!

Жетва е сега... Пейте, робини,

тез тъжни песни! Грей и ти слънце,

в таз робска земя! Ще да загине

и тоя юнак... Но млъкни сърце!

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят...

Денем му сянка пази орлица

и вълк му кротко раната ближе;

над него сокол, юнашка птица,

и тя се за брат, за юнак грижи!

Настане вечер - месец изгрее,

звезди обсипят свода небесен;

гора зашуми, вятър повее, -

Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премена,

чудни, прекрасни, песен поемнат, -

тихо нагазят в трева зелена

и при юнакът дойдат та седнат.

Една му с билки раната върже,

друга го пръсне с вода студена,

трета го в уста целуне бърже -

и той я гледа, - мила, засмена!

"Кажи ми, сестро, де - Караджата?

Де е и мойта вярна дружина?

Кажи ми, пък ми вземи душата, -

аз искам, сестро, тук да загина!"

И плеснат с ръце, па се прегърнат,

и с песни хвръкнат те в небесата, -

летят и пеят, дорде осъмнат,

и търсят духът на Караджата...

Но съмна вече! И на Балкана

юнакът лежи, кръвта му тече, -

вълкът му ближе лютата рана,

и слънцето пак пече ли - пече!

Хр. Ботев

Покойници, вий в други полк минахте,

де няма отпуск, ни зов за борба,

вий братски се прегърнахте, легнахте

и "Лека нощ" навеки си казахте -

до втората тръба.

Но що паднахте тук, деца бурливи?

За трон ли злат, за някой ли кумир?

Да беше то - остали бихте живи,

не бихте срещали тъй горделиви

куршума... Спете в мир.

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

Ив.Вазов

Днес в университета се отчаях тотално от простотията на утрешните "образовани" люде, които вместо да станат да почетат паметта на един българин, се хилеха тъпо и хвърляха реплики от рода на: "Че то к'ъв празник е 'неска?"

Такива са за убиване...ама тя простотията не ходи по гората.

Неска няква идиотка от моя клас и викат да стане, заради сирените и тая тъпанарка вика: "Аз заради Ботев няма да стана"(Тя е от Локото) Ей тва не мога да го възприема! След тва съм я псувал 5 минути :D Даже класната ми вика, че съм огласил целия коридор и чак в учителската стая се чувало :bgrin:

Имаше ли някой на концерта днес? Аз преди малко се върнах :P някакъв пич са метна във фонтана, бая смях беше :punk

Неска няква идиотка от моя клас и викат да стане, заради сирените и тая тъпанарка вика: "Аз заради Ботев няма да стана"(Тя е от Локото) Ей тва не мога да го възприема! След тва съм я псувал 5 минути  :D Даже класната ми вика, че съм огласил целия коридор и чак в учителската стая се чувало  :bgrin:

точно това стана и в нашия клас

На такива човекоподобни за които дават пример Grimjaur и veso_e_izrod трябва да се плюе в лицето и да им се отнеме гражданството и да се натоварят на корабите за Индия или Ирак и да не се върнат никога повече в родината си.

• 11 months later...

Смятам да възродя тази стара тема.Нека поне днес отделим няколко от "скъпоценните" ни минути и да почетем паметта на Христо Ботев и всички останали,жертвали живота си за свободата на България!

Ще помоля разните "възвишени патриоти" да ни спестят лекциите за концерти на Таркан,незнамкойси още,ДПС,Доган и прочее

Абе хора, имаше ли сирени? Аз изобщо не ги чух :( А толкова се потготвях, даже станах по-рано. Баси...

И при мен така :( Аз живея на малка улица и тези, които минаваха май не бързаха много, но... нито една кола не спря :( . Но за себе си съм си с чиста съвест, че откакто се помня всяка година стоя права тази една минута.

дейба и пенсионерите, нарочно излезнах на терасата, само една млада жена се спря, всички пенсии продължават да си вървят все едно са глухи, казват уважавайте старите хора, кво да ги уважавам те защо не уважават историята и хора, които са умряли за да могат сега да си седат спокойно по пейките по цял ден и да нямат никакви грижи

дейба и пенсионерите, нарочно излезнах на терасата, само една млада жена се спря, всички пенсии продължават да си вървят все едно са глухи, казват уважавайте старите хора, кво да ги уважавам те защо не уважават историята и хора, които са умряли за да могат сега да си седат спокойно по пейките по цял ден и да нямат никакви грижи
смях в залата

ПП пожелавам ти да станеш безгрижен, български пенсионер

И тази година,както миналата :cry Много малко хора се спряха,повечето си вървяха и се правеха на глухи.На мен май ми споменаха цялата рода няколкото изнервени шофьори,на които заех безценната дясна лента.Лошо,много лошо

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...