Jump to content
BulForum.com

Конкурс за свежи политически идеи:)

kopche

Recommended Posts

Власт на президента ( почти пълна ). По-добре е отколкото 240 души да се занимават с държавата и в крайна сметка нищо да не направят ( справка: България :D ). То тва малко еднолична диктатурка пада, но все пак.

Ако искаш нещо оригинално вземи примери от история ( древна Гърция, Рим, триумвирати, сенати ала-бала... ). Друго... Власт на президента заедно с мин.- председателя и някой политик, доказал се пред народа, а народа го обича. Ето ти триумвират. Пълно е с идеи. Разрови се тук-там. Късмет! :D

Китайцофил :P

Незнам доколко ще ти е полезно, но виж тази онлайнка. На ден идват по 2 проблема, които трябва да разрешиш политически и може би ще получиш доста добри идеи ;)

Моля ако някой започне да играе играта да няма коментари в темата, не искам да съм причина за разводняването й. Ако ви хареса, отворете тема в Gamez раздела

trqbva zdrava raka ama mnogo zdrava

ne nqkvi putki ili prederaci (azis) ili baloni pod nalqhane, supremeni (BB), ili takiva deto ne mogat da kajat 2 prikazki na kryst da ni upravlqvat

ne znam oba4e sled 9m v kazarmata se pitah za6to nikoj ot tezi hora s koito raboteh ne sa v upravlenieto na dyrjavata (stava duma za opredeleni generali i polkovnici) li4no moe mnenie e 4e togava prestypnosta (razni debelovrati sivi "biznesmeni"- piqvici i tyrtei) stqha da iz4eznat vmesto da se razkarvat v luskavite si koli za ne pove4e ot gonina i togava moje bi s6tqhme da se opravime malko ot malko ne znam :huh:

1. лесен и достъпен начин за отзоваване на спечелилите места на изборна длъжност - например с минимален вот от 10% от населението на избирателния му район. хайде да ги видя как ще си гласуват големи заплати и луди привилегии и няма да ми ходят на работа, ще ги уволняваме дружно и бързо. при отстраняване от длъжността да се дължат всички изплатени му суми за командировки и други служебни харчове (ако не може да си ги покрие с даваната му заплата, значи много се е разхождал!)

2. гласуване за личности, а не за партии. така, като живея в Пловдив ще си гласувам за някой който също живее в Пловдив, а не за Азис от Равна Бабунка или Бойко Борисов от Педерово (да, точно така. И в нашия изборен район са и никой от двамата няма дори роднини в пловдивски окръг!)

3. поименно оповестяване на вота и да се води статистика кой за кого е гласувал. при доказан неправилен избор, т.е. избрания е малоумник като сегашния ни "цар", да се отнема избирателното право на гласувалите за него - явно и те са малоумни.

4. избирателни права да се дават на абсолютно всички над 12-годишна възраст. така на глупавите ще им се отнемат правата рано-рано - вж. точка 3.

така според мен постепенно демокрацията ще се поизчисти и наистина народа ще управлява, а няма само да го управляват.

*Силно централизирана еднолична власт. Един човек носи цялата отоговорност за всичко, а не както сега-всеки си измива ръцете с другия. Примерно президентът-отговаря за всички министерства, ратифицира всички закони(не просто да има право на ВЕТО), главнокомандващ БА и т.н.

*Мажоритарни парламентарни избори за ОНС. Броят на нар. представители да е на половина, като председателят на парламента има право да уволнява наред. Силно ограничени права за народните представители :woot

*Към всяко кметство се създава независима организация, избрана от гласоподавателите(примерно при изборите за кмет)-нещо като сенат, която да има неограничени права-от свалянето на кмет, до свалянето на президент, промени в законите и т.н.. Тази организация да бъде пряко обвързана с гражданите и прокуратурата. Да включва примерно по десетина представители от окръг, които да следят правилното приложение на законите, решаване на казуси и т.н. Всеки има право да декларира несъгласието си за даден закон-при 25%декларирано несъгласие, се прави референдум

*Изберателните права да бъдат променени-правото на глас за хора в пенсионна възраст се отнема(могат да гласуват само за кмет)-те не работят, не внасят никакви пари в държавата, за тонва и нямат право да гласуват за президент и НС. Всички работещи минимум от девет месеца под 18 годи и в пенсионна възраст, имат право да гласуват-плащат си данъците, значи имат право да гласуват.

Президентът и партиите да изработват програми преди изборите и при неизпълнението им, да губят прово да участват в следващите избори :P

жужи, и в тебе има хляб. дай да правим коалиция!

Фридрих, не е точно така. аз не съм казал, че съм единственото разумно същество и не искам да управлявам еднолично. в крайна сметка и аз мога да допусна грешки нали? затова е необходимо някой да контролира и да поправя, където е необходимо.

2. гласуване за личности, а не за партии. така, като живея в Пловдив ще си гласувам за някой който също живее в Пловдив, а не за Азис от Равна Бабунка или Бойко Борисов от Педерово (да, точно така. И в нашия изборен район са и никой от двамата няма дори роднини в пловдивски окръг!)

3. поименно оповестяване на вота и да се води статистика кой за кого е гласувал. при доказан неправилен избор, т.е. избрания е малоумник като сегашния ни "цар", да се отнема избирателното право на гласувалите за него - явно и те са малоумни.

4. избирателни права да се дават на абсолютно всички над 12-годишна възраст. така на глупавите ще им се отнемат правата рано-рано  - вж. точка 3.

така според мен постепенно демокрацията ще се поизчисти и наистина народа ще управлява, а няма само да го управляват.

t. 2 Ако това стане, в Парламента ще влязат само тези, които си купят гласове, независимо какви им са идеите. Ще се получи така, че ако имаш кинти да платиш на мангалите, може да влезеш в НС и да си прокарваш там икономическите интереси. Особено в по-малките население места ще се избират само местните богаташи- феодали! По-добрата идея е смесената избирателна система - тя има предимствата и на мажоритарната, и на пропорционалната.

Т. 3 и 4 са абсолютни смешки, просто няма как да се определи кой е малоумник, и кой не е. В случая за едни Царят е малоумник, за други- не е!

т. 4 Как реши точно над 12, аз предлагам над 11 :P Тва ще е прецедент в историята на света.

За мен една много добра идея е задължително да се махне депутатския имунитет, за да не се превръща повече НС в уютно убежище на изчерпани политически олигарси!

Твърдо против съм т.н. президентска република също. Аман от единовластие- 45 години стигат - времето е наше :)

t. 2 Ако това стане, в Парламента ще влязат само тези, които си купят гласове, независимо какви им са идеите. Ще се получи така, че ако имаш кинти да платиш на мангалите, може да влезеш в НС и да си прокарваш там икономическите интереси. Особено в по-малките население места ще се избират само местните богаташи- феодали! По-добрата идея е смесената избирателна система - тя има предимствата и на мажоритарната, и на пропорционалната.

Т. 3 и 4 са абсолютни смешки, просто няма как да се определи кой е малоумник, и кой не е. В случая за едни Царят е малоумник, за други- не е!

т. 4 Как реши точно над 12, аз предлагам над 11 :P  Тва ще е прецедент в историята на света.

За мен една много добра идея е задължително да се махне депутатския имунитет, за да не се превръща повече НС в уютно убежище на изчерпани политически олигарси!

Твърдо против съм т.н. президентска република също. Аман от единовластие- 45 години стигат - времето е наше :)

ихааааа, вече ме и критикуват. супер!

за т.2. може и да си отчасти прав, но ми писна да ми дават силноограничен избор - т.нар "изборни листи". Не желая някаква партия да решава за кого мога аз да гласувам. Аз искам да мога да си гласувам за всеки, който ми се стори перспективен.

по т.3. и т.4. царя си е малоумник и това лесно може да се докаже с медицинско освидетелстване - да си забелязал в новините някога някак нещо да се споменава за неговото здраве? а защо ли ги засекретяват тези доклади? Това ме навежда на една нова политическа идея - закриване на Правителствена Болница и принуждаване на депутатите да ползват здравните си права наравно с всички нас. хайде да видим не може ли да се оправи здравната реформа - за 2 дни ще има всички лекарства навсякъде :)) Поименното оповестяване кой за кого, кога и къде е гласувал ще помогне лесно да се откриват мъртви души, а също така ще вмени отговорност за действията на гласувалия. сега е лесно да кажеш "аз не съм гласувал за ....", когато го видиш че се осира(от всичките ми познати, които съм питал, нито един не е гласувал за царя, а как така той влезе с абсолютно мнозинство?!).

идеята за 12те години е, че тогава почва пубертета и се оформя самостоятелната личност. правят се първите грешки и с предложеното от мен отнемане на избирателното право се премахва възможността за повтарянето им.

ихааааа, вече ме и критикуват. супер!

за т.2. може и да си отчасти прав, но ми писна да ми дават силноограничен избор - т.нар "изборни листи". Не желая някаква партия да решава за кого мога аз да гласувам. Аз искам да мога да си гласувам за всеки, който ми се стори перспективен.

по т.3. и т.4. царя си е малоумник и това лесно може да се докаже с медицинско освидетелстване - да си забелязал в новините някога някак нещо да се споменава за неговото здраве? а защо ли ги засекретяват тези доклади? Това ме навежда на една нова политическа идея - закриване на Правителствена Болница и принуждаване на депутатите да ползват здравните си права наравно с всички нас. хайде да видим не може ли да се оправи здравната реформа - за 2 дни ще има всички лекарства навсякъде :)) Поименното оповестяване кой за кого, кога и къде е гласувал ще помогне лесно да се откриват мъртви души, а също така ще вмени отговорност за действията на гласувалия. сега е лесно да кажеш "аз не съм гласувал за  ....", когато го видиш че се осира(от всичките ми познати, които съм питал, нито един не е гласувал за царя, а как така той влезе с абсолютно мнозинство?!).

идеята за 12те години е, че тогава почва пубертета и се оформя самостоятелната личност. правят се първите грешки и с предложеното от мен отнемане на избирателното право се премахва възможността за повтарянето им.

Не искам да налагам мнението си, но според мен явният вот е пречка за проявата на свободния избор. Представи си едно семейство, в което всички са 5 поколение комунисти. Как ще се осмели 18-годишният член на фамилията да гласува за СДС примерно? Няма ли да го е шубе от евентуалните последици, след като се разбере за кой е гласувал? Именно затова тайният вот защитава свободата на личния избор!

Мога и други примери да дам, но ще стане много дълъг поста ми:)

Аве според мен ще е много добре ако се намали броя на депутатите поне наполовина, така ще се решават много по-лесно въпроси и по-лесно ще се следи кой присъства и кой не, също да има глоби за тези които не присъстват на работа, закво ми зимат 1000+ лева, за да ходят по кафета и да си уреждат бизнеса?!

4. избирателни права да се дават на абсолютно всички над 12-годишна възраст. така на глупавите ще им се отнемат правата рано-рано  - вж. точка 3.

Tук не съм съгласен :P

Виж една интересна статийка :wacko:

Осеммесечно пеленаче получи карта на свое име, за да участва в парламентарните избори във Великобритания в началото на май. Според сбъркания документ невръстната Кайра Спиър имала право да се включи в гласуването. "Трябва да има някаква грешка, сигурна съм, че правилно попълних формуляра си", обяснява майката на бебето Гленда Спиър. Както му се полага, Кайра "прочела" обстойно картата си, и то по най-сигурната система, като я сдъвкала. Майка й обаче все пак успяла да опази документа от атаките на невръстната гласоподавателка, за да го има за спомен.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...