M-Star Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 М-star, прочети ми първите постове и виж защо аз искам да ми се издава касова бележка. Не, главната причина не са приходи, данъци и така нататък. Примерно ти си купуваш нови маратонки за 130 лева, плащаш си ги, продавача те изпраща по живо по здраво и всички са доволни. Той спечелил някой лев, ти с нови патъци. След 2 дни ти се цепи подметката, ти се връщаш и същия продавач ти казва "Ааа аз теб не съм те виждал, какви са тия цървули.." И ти какво правиш ? Пиеш една студена вода. Ако имаш касова бележка нещата стоят по малко по-различен начин. Това е един много общ пример, недей да се хващаш за него, просто искам да кажа, че касовата бележка е нещо като билетчето в рейса - тя ти е застраховката. <{POST_SNAPBACK}> Да бе човек,ясно ми е.Аз и не казвам,че касовите бележки са лошо нещо и че не трябва да ги има.Трябва да ги има и трябва да си ги искаме само,че спорът малко се прехвърли на това защо не се издават и така се стигна до данъци и такива ми ти работи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Ами да, измести се темата, необратимо според мен Та поуката е, че трябва винаги да си искаме касовата бележка. Аз го правя, нито повече пари ми взимат, нито нищо. Само при компютърните компоненти може да ми вземат повечко, но пък все се намира някой, който да си връща ДДСто Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Аз не мисля че трябва да си искам касовата бележка. Трябва когато купувам нещо те сами да ми я слагат в чантата или да я дават наведнъж заедно с рестото. Това че някой не ми я е дал, мен поне не ме е грижа, особено ако фирмата му е малка. За тези работи трябва да следят хората предназначени за това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
connect Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Сега един сериозен въпрос: Какво да направим ние, обикновените граждани за да пременим нещата? Само не казвайте, че нищо не може да се направи, защото няма начин да няма начин! Естествено, че може да се направи нещо...гласувай! Аз не мисля че трябва да си искам касовата бележка. Трябва когато купувам нещо те сами да ми я слагат в чантата или да я дават наведнъж заедно с рестото. Това че някой не ми я е дал, мен поне не ме е грижа, особено ако фирмата му е малка. За тези работи трябва да следят хората предназначени за това. За твое сведение ти си длъжен да си изискаш касовата бележка и да я пазиш до напускането на търговския обект(пък след това я прави каквото искаш), а ако не си я вземеш и ти я поискат хората предназначени за следенето,ще си платиш ТИ и те уверявам , че това никак, ама никак няма да ти хареса. А сульовците от кварталните магазини няма откъде другаде да скрият Не е въпроса до криенето, на който не му отърва да си закрие магазина, много гадно звучи , но така трябва да е, не е необходимо ние да го издържаме, нали?Защото неговите приходи идват от нашите разходи. Относно въпроса за търговските вериги: В последните няколко години наблюдаваме навлизането на големите вериги магазини в БГ (от рода на МЕТРО и BILLA), това е възможно най-положителното нещо в тази страна, защото България има нужда от инвестиции. НО, едно голямо но, това е ужасно според българските производители, защото търговските вериги им "извиват" ръцете, а за да могат да оцелеят на пазара те трябва да присъстват на рафтовете на магазините,нали? А да не говорим за въвеждането на системи за управление на качеството като НАССР и ISO 9001 и др., какъв финансов и времеви ресурс поглъщат, за това искам да завърша мнението си със следното:"купувайте българското, но с касова бележка и обръщайте внимание на гърба на стоката" по-голямата част от хората не го правят, да не кажа всички. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Оле оле оле , вие забихте в друга посока... Аз повече няма да спирам на знак ' СТОП ' на светофар , защото ония с мерцедесите и беемветата не спират!!! Страхотна логика , нали. Има и поговорки в тая сфера. Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Естествено, че може да се направи нещо...гласувай! Не е въпроса до криенето, на който не му отърва да си закрие магазина, много гадно звучи , но така трябва да е, не е необходимо ние да го издържаме, нали?Защото неговите приходи идват от нашите разходи. Относно въпроса за търговските вериги: <{POST_SNAPBACK}> i za kogo? vsi4kite sa maskari i v tva sme se obedili poslednite godini nali? probelma e tam 4e malkite firmi gi byrka izdavaneto na kasavi belejki, a golemite ne za6tot te ptavqt mnogo po golemi vrytki i dalaveri (primerno fal6ivi fakturi i mn. drugi) glupavo e da iskat na potrebitele da si iskat kasova belejta, kato mn dobre znaqt kak stavat dalaverite 6toto kato dojde dana4niq na proverka v syotvetniq obekt go 4aka tlusta pa4ka nali se se6ta6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 "Пък и е капитализъм, всеки се спасява както може"-stefane,с тази реплика сам си направи контра.Точно това правят и хората с дребен бизнес.Защото системата ни действа по начин,който е абсолютно неадекватен на моментното положение на икономиката ни.При тази система оцеляват големите риби/те също правят огромни мошенгии,от които свят може да ти се завие,виждал съм за какво става въпрос/,а онези хорица,които са собственици на малки магазинчета и прочие са принудени да заобикалят закона,за да не се наложи да слагат катинара на вратата.И печалбата им след всичките скатавания пак е малка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorji_s Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Точно там е работата, че не знам какво се прави в такива случаи. Най-много да се разкрещя. Няма никаква информация никъде към кого можем да се обърнем, а и ще направят ли нещо контролните органи? Или ще се изсмеят и ще ти кажат "С твоето билетче ли ще се занимаваме!" <{POST_SNAPBACK}> За тези случаи има точно определена служба и тя се казва Агенция за защита на потребителя!!! Те ще ти обърнат внимание! Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 За твое сведение ти си длъжен да си изискаш касовата бележка и да я пазиш до напускането на търговския обект(пък след това я прави каквото искаш), а ако не си я вземеш и ти я поискат хората предназначени за следенето,ще си платиш ТИ и те уверявам , че това никак, ама никак няма да ти хареса. <{POST_SNAPBACK}> Аз съм длъжен, но продавача е два пъти по-задължен да ми я даде. На мен, честно казано не ми дреме за бележките. Защото аз ако не си поискам касовата бележка, мен ще ме глобят 5 лева, а продавача доста повече. Но до сега не съм чул да са глобили някой защото не си е взел касовата бележка, но за второто съм чувал доста повече. Всеки човек гледа да си изкара някой лев отгоре. По този начин със сигурност няма да се натрупат милиони, особено в малка фирма. В такъв ред на мисли, защо изобщо оставяте билетите на кондукторите (за тези, които ги оставят като мен). От къде на къде пък ще им оставям рахат 50 (20) ст. Щом са се съгласили да взимат 200 лв. значи трябва да взимат толкова и да не им се отпуска повече. Номерата за врътки на пари ще намалеят когато почнат да намалят и данъците и се увеличи контрола. А не обратното. Не може да работиш за 150 лв. бруто и да имаш съвест да си честен, особено ако имаш и семейство за което да се грижиш. Това че някой не ти е дал касовата бележка или билетче с по-малка стойност не те прави по-беден. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted May 26, 2005 Author Share Posted May 26, 2005 ..... Това че някой не ти е дал касовата бележка или билетче с по-малка стойност не те прави по-беден. <{POST_SNAPBACK}> Не прави тебе по-беден, но прави държавата по-бедна. А когато няма пари държавата, как да увеличи заплатите на всички тези хора от бюджетната сфера? Учителите толкова ли са глупави да работят за 250-300 лв и те? Ами и те не си дават много зор щото си казват "Бааа за 300 лв ще си тровя здравето"... и кво става един гооолям омагьосън кръг! Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 А сигурен ли си че и учителите не са намерили начин за това. Сигурно почти всички дават частни уроци без да ти дават касова бележка, просто защото не са се регистриали че извършват тази дейност. Особено даскалите ввъв висшите училища. В ТУ няма даскал, който да няма странична и доходна работа. Колкото и хората да се правят на честни, държавата няма да забогатее, защото излишните пари отиват просто в нечий джоб. Я като по заобиколен честен начин като бонус за добре свършената работа, я по някой друг честен и законен начин, който само вътрешните хора си знаят. Всички хора на високи постове са честни бе, защо говорите че лъжат най-много. Да сте видяли депутат в затвора ( стефан софиански не се брои ). Когато една държава се отнася несериозно, как хората да се отнасят в нея. Контрола е занижен, а от там и хората виждат че могат да се възползват. А щом могат, защо да не. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted May 26, 2005 Author Share Posted May 26, 2005 А сигурен ли си че и учителите не са намерили начин за това. Сигурно почти всички дават частни уроци без да ти дават касова бележка, просто защото не са се регистриали че извършват тази дейност. Особено даскалите ввъв висшите училища. В ТУ няма даскал, който да няма странична и доходна работа <{POST_SNAPBACK}> Преподавателите във висшите учебни заведения са съвсем друга работа! Изобщо няма място за сравнение! Абсолщтно не съм съглесен с тебе за уроците! Уроци дават само гимназиалните учители. И то една много малка част от тях, само най-добрите. Какви уроци може да дава например един начален учител? А учителите бяха само пример за хора от бюджетната сфера. Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 kak da ne moje na4alen u4itel da dava 4astni uroci be rafaello???mogat i si gi davat i o4ite ne im migat!davat sqkvi uroci,kuco i sakato,za kvito pari si iskat!i nikoi ni6to ne im kazva,adski nagli sa Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 За тези случаи има точно определена служба и тя се казва Агенция за защита на потребителя!!! Те ще ти обърнат внимание! <{POST_SNAPBACK}> kazvam samo xaxax От къде на къде пък ще им оставям рахат 50 (20) ст. <{POST_SNAPBACK}> po rejsovete nikoga ne ostavqm bilet4e do kolkoto znam po4ti nikoj ne go pravi vij va mar6rutkite redono si pytuvam s 50st kakvo da napravq v momenta ne rabotq po4ti nikyde taka 4e 10st ne samalko, malko me interesuva koj kolko pe4eli ot tova А сигурен ли си че и учителите не са намерили начин за това. Сигурно почти всички дават частни уроци без да ти дават касова бележка, <{POST_SNAPBACK}> i tova e nezakonno Преподавателите във висшите учебни заведения са съвсем друга работа! <{POST_SNAPBACK}> i tqhnata ne e 4ista, za vseki vzet izpit po 2riq na4in moje iziskvajte kasova belejka, kolko vzimat na izpit 50lv li a - az tiq pari gi izkarvam za sedmica vsi4ki sme vinovni vsi4ki q si pomislete koj kva zaplata vzima i kolko e obqvena a ma tova sa malkite ribi, a pomislete za golemite za kvi sumi stava vypros - ot tam trqbva da se po4ne a ne ot bilet4etata i magazin4etata za da se opravqt ne6tata trqbva da se po4ne ot nqkyde, i tova e po strogi zakoni i togava i zaplatite trqbva da se dignat i danacite da sa po malko ama BG ne e normalna dyrjava i toq mehanizym nqma da sraboti tuka Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 za da se opravqt ne6tata trqbva da se po4ne ot nqkyde, i tova e po strogi zakoni i togava i zaplatite trqbva da se dignat i danacite da sa po malko ama BG ne e normalna dyrjava i toq mehanizym nqma da sraboti tuka <{POST_SNAPBACK}> Ето нещо, което се опитвам да кажа от вчера. Всички учители преподават, независимо какви са. Една позната завърши миналата година ПУ магистър (английски и български) и почна да преподава вече частно, по между другото. А за билетчетата говорех за тези които оставят. И мен не ме грее кой колко печели от това, но си оставям билета на седалката или го давам при слизане на кондуктора, пък ако иска до го взима. И май отдавна не си се возил в транспорта, защото ученическите вече са 20ст, а маршрутките 60ст. Всеки гледа как да изкара някой лев отгоре вече. Всичко опира до парите. Ако заплатите бяха доволни, нямаше сега да ни казват че сме най-голямата пиратска държава и че от тук извират фалшификаторите на пари и че имало най-много хакери и т.н. Ами как няма да има в повече, като парите не стигат. Пък това ни прави поне по-умни. Винаги измисляме нови решения, дори и те да не се харесват на света. ЕДИТ: Забравих да спомена и голямата корупция. Ако заплатите на хората бяха големи, всеки щеше да си пази джоба малко или много и да си гледа съвестно работата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted May 26, 2005 Author Share Posted May 26, 2005 kak da ne moje na4alen u4itel da dava 4astni uroci be rafaello???mogat i si gi davat i o4ite ne im migat!davat sqkvi uroci,kuco i sakato,za kvito pari si iskat!i nikoi ni6to ne im kazva,adski nagli sa <{POST_SNAPBACK}> E na koi gi davat tia uroci? Tova sa edinichni broiki! Istinskata dalavera e pri gimnazialnite! NO samo niakoi! Nikoi ne moje da me ubedi che uchitelite edva li ne sa nai-golemite dalaveradjii! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Колкото повече данъци се плащат толкова по добре ще ни е държавата! Не мислите ли така? Да се опитаме да променим нещичко. <{POST_SNAPBACK}> Съгласен ама въпроса е, че колкото повече пари за данъци толкова повече напълнени "гуши" на политици . Не е ли така? Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 E na koi gi davat tia uroci? Tova sa edinichni broiki! Istinskata dalavera e pri gimnazialnite! NO samo niakoi! Nikoi ne moje da me ubedi che uchitelite edva li ne sa nai-golemite dalaveradjii! <{POST_SNAPBACK}> А не бе. Може да не са, но са в топ 10. Да ти кажа честно, когато кандидатсвах се бях замислил, дали да влезна в ПУ с информатика и математика или в ТУ компютърни системи и технологии. Защото първата специалност те обучават за учител и след това мога да преподавам и частно, понеже видях какви пари прави на ден частния ми уител по математика, който ме подготвяше. С малко реклама във вестник марица (една проста обява) и само гледай какво става. Но накрая разума победи над парите и отидох в ТУ и не съжалявам, което е по-важното. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted May 26, 2005 Author Share Posted May 26, 2005 Съгласен ама въпроса е, че колкото повече пари за данъци толкова повече напълнени "гуши" на политици . Не е ли така? <{POST_SNAPBACK}> Politicite vinagi ste se gushat. I nai bednata darjava da sme na sveta te ste sa pak bogati i nai bogatata da sme - pak ste kradat! Takav e mantaliteta na BG politika, che i ne samo na politika... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Politicite vinagi ste se gushat. I nai bednata darjava da sme na sveta te ste sa pak bogati i nai bogatata da sme - pak ste kradat! Takav e mantaliteta na BG politika, che i ne samo na politika... <{POST_SNAPBACK}> Това е заради хората. Когато на 1 беден човек му дадеш възможност , той си взима 1 път. Вижда че не са го хванали и го прави пак. И така до БЕЗКРАЙ. Ето защо в ГОЛЕМИТЕ и БОГАТИ страни се избират БОГАТИ хора за управляващи. Не може НЯКЪВ селски бек (нямам в предвид човек от село) , който кара валяк и изкарва минимална работна заплата , да управлява. Естествено че той ще ламти за пари. Всеки ще го прави. Но ако си богат ще го правиш по - малко. И по умерено. А и го и другото...---> "Циганин да се наричам, всяка аванта е за мене" Къде в света има етнос, който се издържа изцяло от държавата? Представете си ако 30% от циганите се хванат на раобта? Наща държава ще цъфни и ша вържи! Но това е отделна тема на разговор. Хора... ВЗИМАЙТЕ СИ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ! НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА ПРОСЯЦИТЕ! Хм... забрайх останалото Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Много разводнихте темата .... Значи закона гласи , че издаването на касова бележка е задължително . И мен ми пречи че няма закони за тези с лъскавите лимузини , които не са си спечелили парите честно , но дай да няма закони и за обикновенните хора , ами тогава какво ще стане . И стига сме плюли , да не би в европейските страни или Америка да няма корупция и такива работи . Новини предолагам гледате , виждате какво става , така че каквото е там , такова е и при нас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafaello Posted May 26, 2005 Author Share Posted May 26, 2005 Ole samo ciganite ne namesvaite che taka mi prikipiava i sha po4na da psuvam kato palen karicar i sha mi lepnat pak niakoi WARN! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil_smith Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Много разводнихте темата .... Значи закона гласи , че издаването на касова бележка е задължително . И мен ми пречи че няма закони за тези с лъскавите лимузини , които не са си спечелили парите честно , но дай да няма закони и за обикновенните хора , ами тогава какво ще стане . И стига сме плюли , да не би в европейските страни или Америка да няма корупция и такива работи . Новини предолагам гледате , виждате какво става , така че каквото е там , такова е и при нас. <{POST_SNAPBACK}> ЗА-КОН схващате ли? Захищници няма. Т.е. само честните и работливите хора ги фащат законите а управниците си живеят в ухулство и така ще си върви... ...ако не вземем нещата в наши ръце. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jolie Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 А Метро и Била сами по себе си предлагат единствено търговска площт , те не закупуват продукция от фирмите проиизводители за да я продават . <{POST_SNAPBACK}> А това от къде го разбра? Аз мога да ти кажа че баща ми работи за фирма която внася козметика от Германия, и Метро си купува стоката, и никаква търговска площ не предлага. Въпроса при тях е, че понеже продават огромни количества, получават и огромна отстъпка А защо всички са се загрижили за дребните търговци? Ако не могат да оцелеят на пазара при реална конкуренция, значи не им е мястото там и трябва да си търсят друг начин да си изкарват доходите. Никой не печели от това беззаконие освен тия тарикати които не си плащат данъците. Аз касова бележка винаги си искам, пък ако щат в магазина да ме гледат накриво. Хора търсете си правата! Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 А това от къде го разбра? Аз мога да ти кажа че баща ми работи за фирма която внася козметика от Германия, и Метро си купува стоката, и никаква търговска площ не предлага. Въпроса при тях е, че понеже продават огромни количества, получават и огромна отстъпка А защо всички са се загрижили за дребните търговци? Ако не могат да оцелеят на пазара при реална конкуренция, значи не им е мястото там и трябва да си търсят друг начин да си изкарват доходите. Никой не печели от това беззаконие освен тия тарикати които не си плащат данъците. <{POST_SNAPBACK}> Хайде като не предлага иди и кажи че си вносител на air фрешъри и питай дали ще купят от теб ... Всеки клъвнал от някъде и дава мнениея и веднага се аргументирам , мои асистенти и доценти които консултират един топ фирми в България го казват , да не говорим , че информацията ми е идва също от фирма производител . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.