moninceto Posted May 24, 2005 Share Posted May 24, 2005 Честит ви 24-ти Май!Днес в едно шоу по телевизията чух,че и братята руснаци празнували с грандиозен парад този свой ,,голям национален празник" и че в енциклопедиите ,,кирилица" била азбуката на русите.Вярно,ама преди това си е наша и поле на всички други.За съжеление в момента нашите управници са заети да се занимават с по-важни дела,далеч по изгони от това да имаме една от най-старите и използвани азбуки в Европа .Скоро така можем да загубим и признанието си за четмото и писмото,което е причина за авторитета на страната ни като стълб на славянската култура през вековете. И така нашите водачи изгубиха Македония, ,,История славянобългарска" , а изглежда скоро и азбуката със своето нехайство и безотговорност. И щом влезем в ЕС и вече нямаме и земя какво ще означава думата България? Какво ще направим ние за своите деца за да се чустват те горди с предците си?И какво ще направи всеки от нас поотделно? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salida Posted May 24, 2005 Share Posted May 24, 2005 '...Красотата ще спаси света...'... шегувам се... ами как какво ще направим... нищо няма да направим... ще се изселят младите и ще останат само пенсионерите, тези, които не могат да избягат и ненормалните(демек патриотите)... Ще си остане пенсионерска държавица и така... и т'ва е... P.S. аз ще остана, 1во защото съм от 2рия и 3тия вид и после ще стана от първия... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted May 24, 2005 Share Posted May 24, 2005 '...Красотата ще спаси света...'...шегувам се... ами как какво ще направим... нищо няма да направим... ще се изселят младите и ще останат само пенсионерите, тези, които не могат да избягат и ненормалните(демек патриотите)... Ще си остане пенсионерска държавица и така... и т'ва е... P.S. аз ще остана, 1во защото съм от 2рия и 3тия вид и после ще стана от първия... <{POST_SNAPBACK}> offtipic/ Ей тва за пенсионерската държава е крайно вярно!И се забелязва на всякъде.Дори и в националната телевизия Канал 1.Направо трябва да сложат един надпис "Забранено за лица под 65 години". sorry за оффтопика Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Ами правете деца бе хора. После държавата ни била пенсионерска. А от къде мислите че идват децата? А по темата. Аз за пръв път чувам че Руснаците празнуват такова нещо. Незнам до колко е свързано с Кирил и Методий, но и те си имат своя си азбука. Тяхната не е цялата същата като нашата. А и азбуката не е изцяло измислена от Кирил и Методий. Половината букви са подарени от вън. Незнам дали си спомням точно, но подарените букви са последните 12. Това не означава, че може да има само една азбука на кирилица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Не може да спасим България ( вече ). Аз викам да направим едно ритуално самоубийство и да се свършва. Аре ся сериозно. Ти остави всичко, ами вече не се пише на кирилица. Шапка им свалям на тея, които още го правят. Езикът ни съвсем замря... Ся ще дам пример с братята немци. Е, тоя път с ръка на сърцето си казвам, че тия заслужават поне малко уважение. Тея пичове превеждат на немски абсолютно всеки филм, който киностудията им получават. При тва за тея разходи пари отпуска държавата. Там няма да видиш никви субтитри като отидеш на кино... Затва те ще си запазят езика. Макар, че може да са 80 милиона, но те ако не полагаха такива грижи езикът им щеше да замре по-бързо от нашия... А колкото до България... Трябва да обесим публично всеки политик в сегашния парламент. Ся ще дойдат и комунягите и десните ще ходят да се крият в хиндеците. Ами Гъзис ( азис ) ся и тоя ще влезе в политиката . Аз като разправям, че гейовете са вредни за обществото... . Тва е положението. И ся след като влезем в ЕС малкия и средния бизнес ще бъде ИЗЯДЕН напълно... Няма надежда. Или може би има... Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Ами правете деца бе хора. После държавата ни била пенсионерска. А от къде мислите че идват децата? <{POST_SNAPBACK}> Ами колега тези деца трябва да ядат , да се обличат и т.н. Ти го изкара се едно сичко е шести номер , само където народа го мързи да прави дечица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 в енциклопедиите ,,кирилица" била азбуката на русите <{POST_SNAPBACK}> Не,тя е азбука колкото на русите и българите,толкова и на всички други славяни. Къде е създадена кирилицата? :allien (според най-разпространения източник имам в предвид) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 А и азбуката не е изцяло измислена от Кирил и Методий. <{POST_SNAPBACK}> Мда, от Климент е.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 и ненормалните(демек патриотите)... P.S. аз ще остана, 1во защото съм от 2рия и 3тия вид и после ще стана от първия... <{POST_SNAPBACK}> добре че направи тоя послепис щото щях да те заям много яко Честит празник и от мен, с малко закъснение Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 А и азбуката не е изцяло измислена от Кирил и Методий. Половината букви са подарени от вън. Незнам дали си спомням точно, но подарените букви са последните 12. Това не означава, че може да има само една азбука на кирилица. <{POST_SNAPBACK}> Подарени друг път.Глаголицата е уникална.Както и кирилицата.Да, и азбуката не е измислена от Кирил и Методии - измислена е от Наум,Климент, Ангеларии, патриарх Евтимии Търновски, Паисий Хилендарски, Иван Вазов и Андрей Слабаков.Мда... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Вие всички се лъжете.Кирилицата е била най-първата азбука.После е утвърдена като официална.Ето доказателството Кирилицата не е създадена от Кирил.Наречена е на негово име само. http://www.trinitas.ru/rus/doc/0211/005a/02110012.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Да, и ние сме провинция на Македония..... Няма да коментирам сайта, щото ще се избием накрая Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Да, и ние сме провинция на Македония..... Няма да коментирам сайта, щото ще се избием накрая <{POST_SNAPBACK}> Освен това славянската писменност(не кирилица или глаголица) е била първата в света!(сайта) Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Абе руснаците нека си говорят каквото си искат,ама аз само едно нещо не разбирам-откъде накъде руснаците ще празнуват на 24 Май?!Доколкото знам това си е чисто български празник,който е възникнал през Възраждането и просто ми е чудно как се стига до празненства в Русия? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Абе руснаците нека си говорят каквото си искат,ама аз само едно нещо не разбирам-откъде накъде руснаците ще празнуват на 24 Май?!Доколкото знам това си е чисто български празник,който е възникнал през Възраждането и просто ми е чудно как се стига до празненства в Русия? <{POST_SNAPBACK}> Нямат ли право всички славяни да празнуват празника на славянската писненност и култура.Къде е казано,че това е само български празник? Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Имат,естествено!Просто този празник е възникнал прекалено скоро и тръгва от малка,новоизлюпила се държава...просто ми е странно,а и не бях чувал,че 24 Май се празнува и в други държави. Btw:Като си говорим за български празници,много ми е чудно в Македония дали си връзват мартеници?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Няма надежда. Или може би има... <{POST_SNAPBACK}> Надеждата е здраво бачкане! Работливостта на българина е просто мит, за съжаление! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Was ist? ? ? Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Имат,естествено!Просто този празник е възникнал прекалено скоро и тръгва от малка,новоизлюпила се държава...просто ми е странно,а и не бях чувал,че 24 Май се празнува и в други държави.Btw:Като си говорим за български празници,много ми е чудно в Македония дали си връзват мартеници?! <{POST_SNAPBACK}> Мисля,че съвместно е решено,кога да е празника на кирилицата.Не ми се вярва българия да го обяви и хоп-Украйна,Русия,Беларус веднага да го приемат,щом няколкото милиона българи са го решили(по онова време сме били ако не се лъжа 2.5-3 милиона) А за 1 март-не е приет този празник в Македония.Хубав е,славянски е(не че прабългарите са славяни,но е сложно да обяснявам защо) но македонците не го честват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Нещо бъркаш,братле!Чисто български си е и ние сами сме си решили кога да го празнуваме.Почети малко повече!А ето и нещо много накратко: Светският празник за св.св.Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. В словото си, произнесено по случай 24 май 2003 година пред Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", акад. И. Юхновски обаче разказва за сборник с арменски пътеписи от 1813 г., в който е открито описание от един свещеник, свидетелстващ, че на 22 май 1803 г. го завели в Шумен “на празник на писмеността на българите” и той видял “как те пели тъжни песни и после играли хоро”. Така сега знаем, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е точно от преди повече от 200 години. Това е най-дълго честваният празник в държавата ни. В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста. С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). Денят на св.св.Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, празникът 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Айде моля ви се, слезте на земята! Тези азбуки са създадени като проект на Византийската Империя да увеличи влиянието на православната църква, като създаде собствена писменост за славянските езици. (Според римски историк славяните са били най-многобройното племе след индийците). Неуспеха се състои във агресивната политика на Ватикана и католическите страни срещу нахлуването на тази писменост и именно заради това Светите Братя и техните ученици са били така жестоко преследвани. Намерили са убежище в младата полу-славянска държава България от един ВЕЛИК политик - княз Борис. Този човек (прекланям се пред неговото дело) до последния момент е лавирал между католическата и православната църква, преценяйки от коя от двете би имала по-голяма полза държавата. Проумял е, че християнството е религията, която ще обедини в един народ Славяни и ПраБългари. При появата на тази възможност - азбуката се е възползвал за нея и е дал подслон на оцелелите ученици на Кирил и Методий. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Айде моля ви се, слезте на земята!Тези азбуки са създадени като проект на Византийската Империя да увеличи влиянието на православната църква, като създаде собствена писменост за славянските езици. (Според римски историк славяните са били най-многобройното племе след индийците). <{POST_SNAPBACK}> Интересна теория. Понеже съм запознат с твоята несериозност по форумите, трудно бих ти повярвал.Подарени друг път.Глаголицата е уникална.Както и кирилицата.Да, и азбуката не е измислена от Кирил и Методии - измислена е от Наум,Климент, Ангеларии, патриарх Евтимии Търновски, Паисий Хилендарски, Иван Вазов и Андрей Слабаков.Мда... <{POST_SNAPBACK}> http://www.fortunecity.com/victorian/coldw...93/cyr_meth.htmПроизходът на кирилицата е лесно установим. От нейните всичко 43 букви 24 са били направо заети от гръко-византийското уставно писмо, като и в славянската азбука са запазили напълно своя графически образ. По правило в кирилицата цифрово значение имали само буквите, заимствани от гръцкия алфавит, запазвайки същото цифрово значение, както и в гръцката цифрова система (изключение били само "дзело" = 6, "чрьвь" = 90 и "ци" = 900). Не е трудно да се установи произходът и на останалите 19 букви, които съответстват на специфичните звуци на славянобългарския език, отсъстващи в гръцкия. (От новосъздадените букви 15 са поместени в края на кирилицата, като само четири: "боукм", "Живете", "дзело" и "оукъ" са примесени сред заимстваните букви.) От новосъздадените кирилски букви четири са получени чрез графическото видоизменение на букви от гръцката азбука: "Веде", "юс малък", "юс голям" и "дзело"; три са заимствани от еврейския алфавит, като графическият им образ е изменен, за да съответства на общия стил на кирилицата: "ци", "чрьвь" и "ша"; осем са съчетания от други букви или части от букви от самата кирилска азбука (Вж. Приложение - обр. 1). Не можах да намеря точно това което искам, но съм сигурен, че някои от буквите бяха подарени от различни херцози и графове от други страни (особено "ю" и "я"), защото това все пак съм учил в училище по история. Който има учебници по История, ако има мерак може да се поразрови. А може да пробва и гугъл.А може би се гледат вече под друго значение. Например "заимствани" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Не разбирам защо целиш конфронтация с мен, може би е свързано с начина по който възприемам D.O.J.S. В случая според мен опира не толкова до сериозност във един или друг форум, колкото до знания в областта на историята, и да кажем конкретно изученото за житията на Кирил и Методий в лекциите и упражнения по Стара Българска Литература, можеш да попиташ GRIMJAUR, той също е ги е учил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted May 26, 2005 Share Posted May 26, 2005 Интересно, интересно...За пръв ми се случва човек от ТУ да спори с мен на такава тема В момента съм трети курс БФ(Българска филология) А ето ти един линк, в който си пише изучаваните от мен дисциплини.Ти как мислиш - запознат ли съм със създаването на глаголицата и кирилицата?Ако мислиш, че не съм - ще ти доставя материали по историческа граматика на българския език, за да видиш как и откъде са "подарени" "ю" и "я". Един съвет - не всичко го има в гугъл и не всичко написано в учебниците по история е истина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.