Jump to content
BulForum.com

КСТ в ТУ-София или Информатика в СУ

Shiro

Recommended Posts

А кажи ми, за да станеш системен администратор, какво първо трябва да завършиш...?

Нищо, можеш и сам да се учиш и да се сертифицираш в CISCO.

Ами доста хора, казаха доста истини. В СУ се набляга основно върху софтуера и след това дори можеш да преподаваш (никой не казва че един учител трябва да е по тъп от един програмист, дори напротив). А в ТУ се набляга И върху хардуера. За това специално се и дава титлата инжинер. И двата университета са реномирани в чужбина. За това предполагам, че в СУ ще ти е по-леко, защото там не се учат някои материали които се учат в ТУ. Ако не те интересува много хардуера и смяташ да се занимаваш единствено с програмиране, отивай СУ. Но хардуера трябва да го познаваш, колкото и да не ти се иска. В ТУ ще ти е малко по-трудно, но ако искаш наистина качествено и мъчително образование, отиди в ТУ София. Ето там е цялата истина. :) Трябва ти да предцениш точно какво искаш и тогава ще избереш лесно.

Добре можеш да прерподаваш винаги, но да не бъркаме "Математика и Информатика", която е учителската специалност с "Информатика". В "Информатика" не се учи педагогика, училищен курс по математика, няма практика в училища и се учи по-малко математика.

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Добре, съгласен съм така. :) Но не съм съгласен напълно с "коментарите" между Shiro и Untails. И то не само защото учи приложна математика, което е нито едно от двете обсъждани. Съгласен съм само от средата нататък, където казва плюсове и минуси, макар че за ТУ е само минуси а за СУ е само плюсове. От минусите може да разбереш, защо в ТУ казваме че е тежко. :D Но това са предметите за един инженер. А според мен е напълно нормално да се иска и задължително присъствие, понеже ако не го разбираш това, само над учебника няма да разбереш много. Плюс това, незнам как пък така е разбрал че тук се учат само 5% от програмирането в СУ. Напротив, учи се точно толкова колкото и в СУ. Не се учат по-малко програмни езици. И той хубаво показа програмата на ТУ, ама да беше показал програмата и на СУ. И колкото и да е тежко, това не пречи да си намериш работа, (ако учиш задочно) и да излизаш вечерта на вън. Мога да дам и пример със себе си. Малко преди да започна първи курс в ТУ КСТ - задочно, започнах и работа (август месец). Точно преди месец и нещо се наложи да прекъсна , поради независещи от никой причини (кофти история е). Това прави почти 3 години от както съм работил без прекъсване (сега съм 3 курс). Само когато бях в сесия не съм излизал навън около месец. Е, отпусках се от време на време по някоя събота, но за кратко. От работа, в къщи, един час почивка и храна, и накрая учене до 00:00 часа. :wir За някои може да изглежда станно, за други напълно нормално, но за това пък успеха ми е много добър. :P

В крайна сметка shiro ще трябва сам да реши :) Аз не рекламирам информатиката (нищо че съм я завършил), казах това онова - толкова. КСТ също не е лошо - имам доста приятели които уачат КСТ и подобни специалноти, сто пъти се каза че в КСТ се учи и хардуер за разлика от информатиката - ако си имаш хабер от понятие няма голям смисъл, но ако искаш и малко железа да разбираш защо не КСТ. Остава за shiro да реши кво ще учи и тва е.

offtopic:

Кво имаш против приложната математика :P

P.S.

Днес имах упражнение по временни редове (приложна статистика) - закъснях с 45 минути и когато пристигнах, установих че мойте хора се мъчат да копират един файл и да го заредят в R. Sad but true ;)

Кво имаш против приложната математика :P

Нищо против нямам. Против бях, че изобщо е обсъждал такова нещо с човек който не учи нито един от двата предмета. И на две места споменава:"ami poznavam 6 4oveka ottam",

"untails ediniq deto poznavam e na 24

untails zavar6il go e

untails mai :Р " + многото измислици които е написал. Това ми прилича на нещо от вида:

"-Знаеш ли колко е вкусен кроасана(или нещо друго)?

-Не. Ти ял ли си кроасан?

-Не, ама батко ми каза как един негов приятел гледал как един ял кроасан и много му е харесало." :)

P.S.

Днес имах упражнение по временни редове (приложна статистика) - закъснях с 45 минути и когато пристигнах, установих че мойте хора се мъчат да копират един файл и да го заредят в R. Sad but true ;)

:D fun

• 3 months later...
Е, все пак. Между шефа и програмиста може да има и друг шеф, като началник.  ;) А за да се сложи такъв човек трябва да разбира от програмиране. А друг е въпроса, че за да създаде някой фирма в която работят програмисти, най-малкото трябва да разбира от компютри. Макар че има и аномалии, като малките синчета на богаташчета, които искат да пробият навсякъде. За примера ти: това се нарича единична поръчка. Той няма да ме храни цял живот, а до колкото да му създам програмата. А поръчката я дава във фирмата която примерно работя. :)

Ох, май пак стана някакъв голям офф топик. :wacko:

ЕДИТ: А бе, бегай в ТУ Пловдив и нема да съжалеваш. Тамо сме само учени ора, фанати от секъде. Не се коси вьече. :D Не оди при шопите бе.

Е хубаво де примерно аз имам някакви идеи какво може да се пише, имам и къде да го продавам , имам и капитала. За какво ми е да съм програмист ?

@Lotion: ми на везните натежа СУ (за мен!), а и там ме приеха в Компютърни науки, която е с около 3 единица бал над Информатика, и се записах без много колебания

EDIT: разбрах, че съм класиран и за общежитие: 716/51. Някой да може да ми каже нещо за блок 51? Било то хубаво или лошо :)

@Lotion: ми на везните натежа СУ (за мен!), а и там ме приеха в Компютърни науки, която е с около 3 единица бал над Информатика, и се записах без много колебания

EDIT: разбрах, че съм класиран и за общежитие: 716/51. Някой да може да ми каже нещо за блок 51? Било то хубаво или лошо :)

Браво, направил си правилния избор според мен :)

Браво! Компютърни Науки kicks ass! :punk

Аз съм информатика в СУ. За общежитията това което знам аз е:

1) Първа година задължително 3-ма в стая.

2) Total Random - разпределянето не е по факултети.

иначе виж:

http://uni-campus.net/forum/index.php

там може да питаш (след регистрация, иначе няма да ти отговорят). Хората са свястни има представители на администрацията (ще ги познаеш по никовете) ако въпроса ти е сериозен ще ти отговорят до 24 часа.

Успех!

Нека и аз да се включа в дебата след като премина КСК. Да остане за бъдещите поколения :). Ето го и моят background: искарах семестър и полувина в ТУ - Пловдив, разбрах, че там не се учи програмиране, почнах да се готвя по математика и сега записах Информатика в СУ. Още не знам как е там но ще разкажа за ТУ.

Нека разкрия някои неща, които по мое мнение са важни и ще са полезни на хората:

1) Ако искате да учите Хардуер/Електроника отивате в ТУ за предпочитане специалност Електроника.

2) Ако искате да учите Информатика/Програмиране записвате Информатика в СУ или ПУ. Ако успеете да влезете Компютърни Науки в СУ още по-добре - това е най-доброто.

3) Който ви казва, че в ТУ ще научите и двете по мое мнение не ги знае и двете неща. :) И двете области са твърде обширни за да станеш професионалист и в двете от тях.

4) В ТУ ви лъжат като ви казват, че имат избирателни предмети от 3 година нататък. Така пише в каталога им, където изборяват какви ли не готини изборни предмети, като "Изкуствен интелект" и т.н. Бях да говоря със ръководител катедра КСТ и човека ми обясни, че за съжелени нямат преподаватели и на практика избор няма.. ВАЖНО! Таке е в Пловдив - в Софийския ТУ май имат повече изборни, но той каза, че и там няма всички които има в каталога. Не знам вие как му казвате на това но според мен е ЛЪЖА. Защото причината да се запиша в ТУ бяха именно супер готините изборни дисциплини след 3 година. Тоест те ме излъгаха!

5) За тях е изгодно да "пусках мухата", че там ставаш добър и по двете дисциплини и това е причината да нашуми КСТ в последните години - НО ТОВА НЕ Е ТАКА.

Нека не остават моите бивши колеги с впечетление, че плюя ТУ - там не е лошо, ако искаш да се занимаваш с Хардуер или с Машини. НО Програмирането там е на смешно ниско ниво. Ако някой има нужда да го убеждавам още нека види класирането на междоуниверситетските състезания по програмиране - там ТУ ги няма, защо ли? Защото те дори нямат отбор по програмиране.

ВАЖНО!

Друго уточнение - нищо не пречи да излезеш от ТУ и да си добър програмист, но ще го дължиш на самоподготовка, а не толкова на университета. Само, че трябва да се има в предвид, че в ТУ се учи доста и няма много време за самоподготовка по Програмиране. Аз се опитвах да правя това нещо но напредвах с много бавни темпове.

Нека сега изброя някои от нещата, които ми направиха мн. добро впечетление в ТУ:

1) Там се учи доста. Аз не го очаквах. Не, че ако сте умни няма да си вземете изпитите но не е като в други университети да можеш да ги вземеш с 2 дена учене, там ти трябва поне седмица :).

Причината да пиша това е не да си налагам мнението, а да разкрия някои неща, които на мен ми костваха 1 година. Ще ми се да помогна на сериозните хора, които тепърва ще кандидатстват и искат да се развиват в тази област. За останалите, които записват просто да са Студенти и да поживеят още 4-5 години не би трябвало да има значение кое ще запишат.

Поздрави и успех!

Нека и аз да се включа в дебата след като премина КСК. Да остане за бъдещите поколения :). Ето го и моят background: искарах семестър и полувина в ТУ - Пловдив, разбрах, че там не се учи програмиране, почнах да се готвя по математика и сега записах Информатика в СУ. Още не знам как е там но ще разкажа за ТУ.

Имам познат който тази година се дипломира КСТ в ТУ пловдив и е учил поне 3 програмни езика(Паскал,С++,Бейсик за тези се сещам без да се замислям) ;) Учил е и още няколко които не ги знам но това че не се учи програмиране не е вярно.Даже сестра ми беше Елктроника и Програмираше на СИ и на С++ така че да се твърди че не се учи програмиране не е вярно ;) Аз тази година ще уча Си следващите години Бейсик а може би и още нещо ;) Така ми прозвуча на мен се едно там се учи само други неща ако имаш предвид че не се успява да се научат тва е друг проблем и незначи че НЕ СЕ УЧИ ПРОГРАМИРАНЕ :)

1) Там се учи доста. Аз не го очаквах. Не, че ако сте умни няма да си вземете изпитите но не е като в други университети да можеш да ги вземеш с 2 дена учене, там ти трябва поне седмица :).

Уау да не бъркаш ВУЗ-овете? За две години не видях нищо такова, преподавателите(почти всички) въобще не се интересуват какво и колко ще научиш, ако въобще идват и преподават. На изпитите масово преписване (сега в трети курс е баси мизерията), ако попаднеш на "добронамерен" преподавател(което няма как да избегнеш), колкото и да си учил няма изкарване(обичам Стоилов-лукчо :punk ).

Нищо не се учи, на сесията ти съдират кожата и накрая за нищо неставаш освен ако не си къдърен и самообразован.

Уау да не бъркаш ВУЗ-овете? За две години не видях нищо такова, преподавателите(почти всички) въобще не се интересуват какво и колко ще научиш, ако въобще идват и преподават. На изпитите масово преписване (сега в трети курс е баси мизерията), ако попаднеш на "добронамерен" преподавател(което няма как да избегнеш), колкото и да си учил няма изкарване(обичам Стоилов-лукчо :punk ).

Нищо не се учи, на сесията ти съдират кожата и накрая за нищо неставаш освен ако не си къдърен и самообразован.

Как нищо тва че се става инжинер малко ли е ;) От ПУ пък кво излизаш даскал по математика и информатика ;) Пак същия боклук :)

За изпитите иначе си прав че садират като стари вестници :)

Как нищо тва че се става инжинер малко ли е ;) От ПУ пък кво излизаш даскал по математика и информатика ;) Пак същия боклук :)

За изпитите иначе си прав че садират като стари вестници :)

Да и с това инж. ХХХ веднага си нареждаш живота. В ПУ поне се преподава и учи както трябва дори и задочно. Бил съм и в двата ВУЗ-а и разликата е огромна.

А за изпитите, поздарви за Стефчо, успя да напълни две аудитории, четири зали и имаше чакащи :) и на всичкото отгоре никой неуспя да препише :lol: .

ПП. Даскал излизаш само ако си учил математика и информатика, само информатика незнам какъв излизаш, след две години ще ти кажа :bgrin: .

Да и с това инж. ХХХ веднага си нареждаш живота. В ПУ поне се преподава и учи както трябва дори и задочно. Бил съм и в двата ВУЗ-а и разликата е огромна.

А за изпитите, поздарви за Стефчо, успя да напълни две аудитории, четири зали и имаше чакащи :) и на всичкото отгоре никой неуспя да препише :lol: .

Ами определено дипломата от ТУ има по-голяма тежест.Във фирмата в която работи сестра ми(Комеко за да не ме питаш коя ) постоянно наемат хора които винаги са от ТУ специалност или Автоматика или Електроника или нещо такова подобно.Като трябва се направи даден уред как ти от ПУ ще го направиш като си учил само програмиране и математика(специалност математика и информатика)?? :confused Наистина е зор ама си заслужава. :)

Друг пример със средното образование ми се случи на мен.Аз съм завършил ТЕТА и бая народ ми твърдяха ей на малчика е същото нали.Е да ама от малчика нито научиха нещо ,нито имаха хубави дипломи ,нито можаха да ги приемат във висши училища. :)

ПП.Ми предполагам че пак даскал излизаш просто обаче само по информатика. :)Примерно ако си спец Български език или пък специалнос Ангглйска фология учиш по тях.Ако си Български и Англйски просто учиш и двете специалности на едно и е голям зор ;) Така че същия номер е с математика и информатика и само информатика :)

ПП. Даскал излизаш само ако си учил математика и информатика, само информатика незнам какъв излизаш, след две години ще ти кажа :bgrin: .

Излизаш информатик...каквото и да значи това :bgrin:, но не и даскал

ПП.Ми предполагам че пак даскал излизаш просто обаче само по информатика.

Няма такъв филм, преподаватели са само математика и информатика.

Незнам коя диплома е по-тежка аз говоря за знания. Ако влезнеш в ТУ с идеята да научиш нещо :lol: ако не си седнеш на задника и да си учиш сам, забрави. Докато в ПУ за една година научих страшно много при положение, че ми е през малката Aquila това което уча. Докато в ТУ за две години мъки и труд се научих само да свързвам схеми за отрицателно време, без да знам за какво служат и какво представляват :wir

Имам познат който тази година се дипломира КСТ в ТУ пловдив и е учил поне 3 програмни езика(Паскал,С++,Бейсик за тези се сещам без да се замислям) ;) Учил е и още няколко които не ги знам но това че не се учи програмиране не е вярно.Даже сестра ми беше Елктроника и Програмираше на СИ и на С++ така че да се твърди че не се учи програмиране не е вярно ;) Аз тази година ще уча Си следващите години Бейсик а може би и още нещо ;) Така ми прозвуча на мен се едно там се учи само други неща ако имаш предвид че не се успява да се научат тва е друг проблем и незначи че НЕ СЕ УЧИ ПРОГРАМИРАНЕ :)

Това ми е любимото. Някой като каже - "аз зная" 3 езика за програмиране, другия 7, третия 10. Това колко езика за програмиране "знаеш" няма много общо с това да ли си добър програмист. Разликата м/у езиците за програмиране е основно синтактична. Алгоритмичното мислене е това, което те прави добър. На теб това изглежда не ти е ясно, но аз се надявам, че хората които ще четат темата в бъдеще ще са по-наясно.

Само да ви светна, че в никоя фирма, в която търсят програмист няма да ви искат диплимата, ще искат да видят какво сте правили и какво можете да правите...

Няма такъв филм, преподаватели са само математика и информатика.

Незнам коя диплома е по-тежка аз говоря за знания. Ако влезнеш в ТУ с идеята да научиш нещо :lol: ако не си седнеш на задника и да си учиш сам, забрави. Докато в ПУ за една година научих страшно много при положение, че ми е през малката Aquila това което уча.

Добре няма да споря за това какъв излизаш както казваш ще видим след 2 години :)

Относно знанията е въпрос на психичекс нагласа дали искаш нещо да научиш но щом в ПУ придобиваш по-добри знания(за теб самия) учи си там никой не те спира :)

Това ми е любимото. Някой като каже - "аз зная" 3 езика за програмиране, другия 7, третия 10. Това колко езика за програмиране "знаеш" няма много общо с това да ли си добър програмист. Разликата м/у езиците за програмиране е основно синтактична. Алгоритмичното мислене е това, което те прави добър. На теб това изглежда не ти е ясно, но аз се надявам, че хората които ще четат темата в бъдеще ще са по-наясно.

Не аз неказвам какво знае или какво не!!Въпроса е че ти подвеждаш хората като казваш "ТАМ НЕ СЕ УЧИ ПРОГРАМИРАНЕ"!Не се учи ако изобщо няма такава дисциплина а това дали ще можеш да правиш програми в съвсем друг въпрос!Това че примерно ти не си се научил незначи че НЕ СЕ УЧИ ПРОГРАМИРАНЕ а че ти самия не го знаеш пък друг може да го е научил.Това е проблема не е вярно че не се учи въпроса упира до там какво се научава :)

Само да ви светна, че в никоя фирма, в която търсят програмист няма да ви искат диплимата, ще искат да видят какво сте правили и какво можете да правите...

То точно дипломата няма ти искат ама първо ща питит сигурно къде си завършил и като кажеш Информатика в ПУ и ще те гледкат по друг начин ;) След тва ще те питат кво можеш и кво си учил и да демонстрираш ;)

Изобщо няма да те питат такива работи, ще те питат къде си работил и да покажеш какво си правил. Ти тоя технически го изкара харвард направо...като учиш 10 езика не значи, че ще научиш нещо. Важното е един да знаеш, ама както трябва. КСТ не е най-великата специалност, точно обратното. ФМИ на ПУ в момента е 100 пъти по-добре

Много погрешно ме разбираш и немога да разбера защо така :confused Общо взето явно неразбираемо ли пиша какво или неискате да схванете основната мисъл. :wacko: :wacko:

Като не си работил нищо и сега си завършил какво ще кажеш можеш ли да ми отговориш?? :confused "Ми нищо не съм работил!" Също така си питат и къде си завършил ПУ и щи кажат си хванеш чантата и за ляп докато си от ТУ може ти дадат шанс и ако си съвестен да се хванеш на работа.

Сега та по основния проблем.Разберете ме ве хора аз не говоря кой какво научава .Проблема беше че човека казва тва не се учи.Тва не съм го НАУЧИЛ неозначава тва НЕ СЕ УЧИ.Сега разбирате ли какво искам да ви кажа.Става въпрос че тва ти го преподават ти ако имаш желание и мерак да седнеш на четирибуквието и да го научиш ще стане!Ако те мързи където и да идеш да следваш ако щеш и в космоса нищо няма се научи.

Дано сте ме разбрали най-накрая :)

Сега та по основния проблем.Разберете ме ве хора аз не говоря кой какво научава .Проблема беше че човека казва тва не се учи.Тва не съм го НАУЧИЛ неозначава тва НЕ СЕ УЧИ.Сега разбирате ли какво искам да ви кажа.Става въпрос че тва ти го преподават ти ако имаш желание и мерак да седнеш на четирибуквието и да го научиш ще стане!Ако те мързи където и да идеш да следваш ако щеш и в космоса нищо няма се научи.

Дано сте ме разбрали най-накрая :)

Виж от къде произтича проблема - просто ти си мислиш, че учите програмиране защото ти самият не си много наясно какво е програмирането. И на мен много хора ми казваха това, което и ти - но те самите не бяха добри програмисти. Хайде отнова да ти дам аргументи:

- Математиката, която се учи там е математика за инженери. Не, че е лошо да я знаеш но много дялове от математиката, които са важни за програмирането не се засягат. Говори с доц. Василев и той смята така.

- Паскалът, който се учи първа година беше смешно малко, като часове и като материал. Просто смешно - аз направих тест върху целия материал и се освободих на 2 час без да казвам, че съм особенно добър.

- Виж къде отиват всички от националните отбори по Програмиране.

- Когато говорих с асистент Бойчева мисля, че се казваше за да я питам за отбор по програмиране тя каза, че такова нещо в ТУ няма. Каза ако искам да ме урежда да ходя в ПУ да слушам. Тези неща там се учили.

Също така си питат и къде си завършил ПУ и щи кажат си хванеш чантата и за ляп докато си от ТУ може ти дадат шанс и ако си съвестен да се хванеш на работа.

Лежи на тая кълка

Питай карамана, колко се учи(преподава) и колко даскала си вършат съвестно работата. Старал съм се колкото мога, но там си е чиста гавра. Даже взимах стипендия 65лв, накрая искаха да им я връщам :angry1

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...