Jump to content
BulForum.com

КСТ в ТУ-София или Информатика в СУ

Shiro

Recommended Posts

Да кажем, че успея да влезна и на двете места: компютърни системи и технологии в техническия и информатика или компютърни науки в софийския. Кое да избера? Знам, че в техническия ще уча много баластра, но дали не си заслужава с оглед на това, че и компютърните неща ща уча по много? В софииския нищо не е задължително, всеки си ходи когато си иска, но май се води по-реномиран? А сравнение м/у общежитията? (защото и това е важно) Също така нека се има предвид, че след 2 години влизаме в Европейския съюз. На кое от двете места ще е по-добре да се учи по това време и коя диплома ще е по-добра?

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

интересувай се какво се изучава на всяко от двете места. все пак и това не е без значение. Информатика е много обширно понятие.

Ами аз в момента уча Информатика в ПУ, почти същото е като в СУ, от към учебни предмети и медоди на обучение.. изобщо не съм доволен, учим пълни глупости, абсолютно ненужни неща. Някакви "виши математики", дето НИКОГА няма да ни потрябват на практика, че даже и на теория. Пълни простотии, поне първите 2 години. От там нататъка имаш възможност да избираш насоката на обучението си, понеже има много избираеми предмети, но това е при положение, че понесеш първите две години. Докъто за КСТ в ТУ, чувам само хубави неща..

в техническия ще уча много баластра

Да, така е. Аз съм в пловдивския технически и не мисля, че в софийския е много по-различно. 1 курс учихме word, excel и pascal, заедно с химия, физика, математика и разни други безполезнищини (нова дума!). Втори курс се започна със C, a сега в трети се занимавахме в Java и C++. Има един едиснтвен асистент, който се старае да обяснява и да направи така, че да разберем, Другите си говорят каквото знаят, дават едни супер откачени примери и се мислят за много разчупени и оригинални. И пак има много ненужни предмети. И да не пропусна - в техническия учителите по физкултура се имат за Богове! Присъствието в часовете им е закон и едно отсъствие води до такива проблеми, че мамата си джасала. А и когато дават заверки е добре да проверите дали все пак е сложила подпис, че първата година не ме допуснаха до първия изпит, тъй като &*^&*^ по физическо не беше подписала, въпреки че книжките и бяха дадени накуп...абе мизерство, какво да ти кажа. Може и в София да по-различно, не знам.

Ами аз в момента уча Информатика в ПУ, почти същото е като в СУ, от към учебни предмети и медоди на обучение.. изобщо не съм доволен, учим пълни глупости, абсолютно ненужни неща. Някакви "виши математики", дето НИКОГА няма да ни потрябват на практика, че даже и на теория. Пълни простотии, поне първите 2 години.

Аз път в момента уча КСТ в ТУ - Пловдив. Много се дразня от такива приказки, че нямало НИКОГА да ти трябват нещата, които учиш. Ми...сами сме си го избрали бе майна, някой насила да ни е карал :huh:

Примерни мен би ми било интересно да приложа знанията си от ВМ3 в Информатиката, като например да напиша пробрама за робот, движещ се с траектория на хиперболоиден-параболоид. :rolleyes: Естествено нямам нужните знания нито по мат. нито по програмиране...ама все пак, замисли се, че и това може да ти се наложи да правиш.

Широ....човек, все едно ме питаш да уча ли във Харвард или в Европейският колеж майна....и как са общежитията. :lol: Знам, че е важно, ама все пак....според мен, ако имаш възможност изобщо не се замисляй и заминавай за София! Естествено всичко зависи от това колко учиш самият ти! Понеже, ако не учиш където и да идеш...няма смисъл. Ама ако си решил да се занимаваш с информатика ВЛЕЗ В СОФИЙСКИЯТ :rolleyes: В ТУ ставаш компютърен инжинер...демек, жикчаджия, учи се мн. повече хардуеър и т.н. Ако пък ти харесва повече това...хардуеър, инт. схеми и др. ел. неща влез в ТУ.

Моят съвет към всички, които са пред избора...КЪДЕ, да се вдигат и да стават поредните "граждани" в най-голямото село и да се спасяват от тоя град, който...мъчно ми е да го кажа, ама умира :cry Особенно, ако нямате някакви солидни връзки за намиране на работа по специалността. Намаш ли връзки е почти невъзможно.

П.П. Което ме кара да се замисля, какво правя аз все още тук :unsure:

Едно приятелче отиде да учи магистратура по Информатика в СУ и е общо взето доволен, като изключим доста тлъстите такси - 700 лева на семестър по 3 прави 2100. Та той ми разправяше, че там на бакалврите не им дават да правят дипломни работи а директно на държавен изпит, в който преобладава математиката.

Ама аз твърдо съм решил да ходя в София. За пловдивските не говоря. Аз сбивам Техническия в София със Софийския. Гледах програмите много обстойно. Без висша математика няма да се мине, навсякъде я има. И освен това и на двете места се учи софтуер. Не е вярно, че ако ида в КСТ-то от мен ще става само инженер. Ще си знам и доволно нематериални неща :) Само че ако ида в СУ, то там никакъв хардуер няма да науча, нали така? А това за общежитията не го разбрах - чий обещжития са по-хубави, ТУ-София или СУ?

КСТ - много учене, и за да изкласиш ще станеш или наркоман или пиянде!

А За ПУ - Информатика - уча го, кво уча - е води се че уча, ама то се вижда резултата! Едвам си вземам изпитите! Та по лесното е Информатиката! То пак си има доста за учене!

А до КСТ - цял ден на лекции и вечерта ще се прибираш за да учиш!

Стига с тва ПУ уе :) То няма нищо общо със СУ-то (поне долкото съм чУвал де)

А това, че ще уча много пък толкова ли е лошо? Аз все пак за какво отивам там? От 4 години сам си уча програмиране и сякаква даже информатика по собствено желание и ми е било мноо пъти доста тъпо, че няма кой да ми обясни някои неща. Пет години изкарах в математическата гимназия "Професия програмист" и те на нищо не са ма научили. Ако има някой в университета да ми подава сдъвкана информацията това само ще ме радва. Стига да ми подава неща, които ще ми вършат работа де ...

Има и още нещо: Биолчев (ректорът на СУ) май има идея да прави университета си национален. Това доколко е вярно, доколко ще стане и доколко е важно?

sasquatch: ама 700 лева е само магистратурата, нали? Иначе си е там .. колко беше .. 153 май. А това, че бакалавърите правят държавен изпит .. то си е задължително. Навсякъде бакалавърската степен завършва с държавен изпит, а магистърската с дипломна работа.

.

.

.

Не мислия че ако някой стане наркоман заради това ще може да го завърши. Дори напротив. По-скоро такива само в ПУ можеш да срещнеш. Нищо лично, но там ги подбират както дойде, даже и с 2-ки за да си запълнят бройките. А за СУ както и за ПУ, там не те ли подготвят по-скоро като за учител по Информатика. По-принцип при тях почти всички специалности са за учители и те подготвят по-скоро като за такъв. И не мисля че математиката никога няма да трябва. Този който е решил да се занимава сериозно с това което учи, ще му потрябва. Според мен си е най-добре в ТУ. Там се разглежда по-обширно тази специалност. Но ако можеш да се уредиш в ТУ София, ще е още по-добре. Не че ще ти е по-леко, дори обратното, но ще те подготвят по-качествено (ако имаш голямо желание разбира се ;) ).

Стига с тва ПУ уе :) То няма нищо общо със СУ-то (поне долкото съм чУвал де)

А това, че ще уча много пък толкова ли е лошо? Аз все пак за какво отивам там? От 4 години сам си уча програмиране и сякаква даже информатика по собствено желание и ми е било мноо пъти доста тъпо, че няма кой да ми обясни някои неща. Пет години изкарах в математическата гимназия "Професия програмист" и те на нищо не са ма научили. Ако има някой в университета да ми подава сдъвкана информацията това само ще ме радва. Стига да ми подава неща, които ще ми вършат работа де ...

Има и още нещо: Биолчев (ректорът на СУ) май има идея да прави университета си национален. Това доколко е вярно, доколко ще стане и доколко е важно?

sasquatch: ама 700 лева е само магистратурата, нали? Иначе си е там .. колко беше .. 153 май. А това, че бакалавърите правят държавен изпит .. то си е задължително. Навсякъде бакалавърската степен завършва с държавен изпит, а магистърската с дипломна работа.

не очаквай да научиш нещо и в някой ВУЗ. само бози... едно момче от моя курс е и 4 курс Информатика и каза, че абсокютно нищо не знае. каквото е в ПУ .. такова е и в СУ. нищо не учиш. програмите им са сходни. ти сам каза, че можеш да се научиш на програмиране.. защо ще ходиш да го учиш във ВУЗ? и на курс.. пак можеш да научиш програмиране. по-добре иди учи КСТ.. повече неща се покриват.

ако си решил да се занимаваш с чаркалъци и си решил да ставаш инженер ТУ-Софиа е мястото ако си решил да ставаш учител по информатика или на информационни системи учи в СУ . Разлики в общежитията няма зависи в кои блок ще си в студенски град но ТУ имат повече и има свободни места докато в СУ се кандедатства с оценки и не се знае дали ще има свободни. Друг плюс на ТУ е че е близко до университета не трябва да обикаляш 1- 1.30 часа за да отидеш на училище както при СУ. АЗ съм сега 4 курс и ще се дипломорам и бях 4 години в ТУ- Софиа

А За ПУ - Информатика - уча го, кво уча - е води се че уча, ама то се вижда резултата! Едвам си вземам изпитите! Та по лесното е Информатиката! То пак си има доста за учене!

Браво бе имам един приател дето учи в ПУ - информатика и сега е 4 курс и не знае от каде да си пусне компа :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

А и обучението между Пловдив и София има доста разлика поне за ПУ и СУ

Най-полезното нещо от целият университет е контактите които ще завържеш през тези 4-5 години! За учене - ако не учиш сам нищо няма да научиш - много повече съм научил от електротехникума от колкото в ТУ. А и КСТ си е най-лесната специалност ;)

Личното ми мнение е че ако запишеш Информатика в СУ ще станеш по-добър програмист отколкото ако следваш в ТУ - това ако естествено решиш да се занимаваш САМО с програмиране - в ТУ ще ти се наложи да научиш как работят и други неща, не само програмиране и ще ти е доста по-трудно.

както каза @twoface между общежитията няма голяма разлика, само че в ТУ мястото ти е поччти гарантирано, оттам нататък е каквото си го направиш. СУ има една идея по-нови блокове, но пък местата в тях се раздават с класиране и единия семестър може да имаш стая, следвашия не. Също така в повечето блокове на СУ в стаите настаняват по 3ма души, докато в тези на ТУ - по двама.

Няколко пъти вече ти казаха основната разлика между двата университета: в ТУ се набляга повече на електротехническата част и се запознаваш с доста нови тенденции в техниката, но също така и програмирането. В СУ се изучава единствено и само програмиране и софтуерни похвати, като хардуера се разглежда само като обща платформа с еди кви си параметри, без да се детайлизира начина му на работа. В СУ се минава по-леко, трудно е само влизането, в ТУ - обратното. Учащите в СУ по-лесно си освобождават време и си намират работа докато учат, докато в ТУ е доста по-трудно да учиш и работиш със задължителните лабораторни и семинарни упражнения, както и някои от лекциите на по-лудите даскали.

Относно таксите, според сега действащите закони се дължи единствено държавна такса, която към момента е около 150 лв на семестър за бакалавърския курс. За магистърските курсове цените са освободени, поради което са и доста по-високи, но след 4 години като приключиш с бакалавърския курс не се знае на какъв кеф ще са депутатите и ректорите на университетите.

Остава ти да решиш точно в коя посока искаш да се развиваш, в крайна сметка университета е точно за да специализираш в дадена област. Нито един от двата универистета не е кой знае какво, но за мащабите на България са доста добри. И двата университета доста се напъват да следват напредъка на технологиите и се движат "само" 2 години след реалността.

Също така нека се има предвид, че след 2 години влизаме в Европейския съюз. На кое от двете места ще е по-добре да се учи по това време и коя диплома ще е по-добра?

Абсолютно от техническия , поне със сигурност знам , че активно работят с немски университети , защото съм носил някои нещица нататък , да не говори , че ако отидеш там да следваш ще ти признаят повечето изпити от Ту. Това е обаче ако следваш , обаче ако ще е за работа всеики ще те гледа какво можеш , ако ще да си завършил и ВСИ . А мое мнение е , че където и да запишеш ще има баластра и 2та университета са добри и ще ти дадат някаква основа , всичко друго зависи от теб , ако ти спрягаш глагола правя се на студент 4 години и в най-реномирания университет да запишеш , файда няма да има ( казвам го от собствен опит , защото съм сменил 3 университета). Иначе успех на изпитите , изкарай ги успешно пък ще го решиш.

В СУ ще станеш по-добър програмист, а в ТУ ще станеш инженер (ще казваш на програмистите какво да правят :) ) В общи линии и в двата случая трябва сам да се учиш - в университетите е повече теория и малко практика. Все пак първо изкарай шестици на изпитите пък после мисли на тази тема. А колкото до математиките в университетите - неприятни са, но въобще не са от големите проблеми, все пак с математика се влиза.

не очаквай да научиш нещо и в някой ВУЗ. само бози... едно момче от моя курс е и 4 курс Информатика и каза, че абсокютно нищо не знае. каквото е в ПУ .. такова е и в СУ. нищо не учиш. програмите им са сходни. ти сам каза, че можеш да се научиш на програмиране.. защо ще ходиш да го учиш във ВУЗ? и на курс.. пак можеш да научиш програмиране. по-добре иди учи КСТ.. повече неща се покриват.

Хм вярно няма кой да те научи на програмиране във ВУЗ, но все пак да отбележа за протокола, че Информатика не значи само програмиране, и разбира се човек не иска ли сам да се научи никой не може да му помогне - визирам приятеля ти от информатиката в ПУ.

Хм вярно няма кой да те научи на програмиране във ВУЗ, но все пак да отбележа за протокола, че Информатика не значи само програмиране, и разбира се човек не иска ли сам да се научи никой не може да му помогне  - визирам приятеля ти от информатиката в ПУ.

в ПУ/СУ.. само програмиране се изучава по Информатика.

Тази година в СУ пуснаха нова специалост - "Компютърни науки". Естествено пак се учи математика, но излишните предмети са сведени до минимум. Ако не държиш да си студент на всяка цена ти препоръчвам като алтернатива Академията на БАРС. Там има 3-месечни курсове за най-актуалните платформи в момента - Java и .NET. Вярно таксите са солени, но определено си заслужават.

CY!!!!!!!!!!!!!Tam ako 6te i metodika na barsane na zadnici da u4i6 6te e po-dobre!!!Nqkoi kaza 4e nqma da nau4i6 ni6to v koito i da e VUZ..........i e prav!Ako na tebe ti se u4i 6te nau4i6 ne6to-taka 4e v tva otno6enie nqma nikvo zna4enie kade si!Za ob6tejitiqta mai tehnite sa po-qki no ne sum osobeno kompetentna!A i ne barzai da si pravi6 kakvito i da e smetki,6toto i az nqkoga,sigurna v sebe si i znaniqta si takiva smetki si pravih 4e o6te malko i Campbridge i Oxford 6tqha da mi vleznat v smetkite,a me prieha super 6ibana spec. 4e izpita kato nikoga bil mnogo truden...v Sofiq napravo mi zabiha 6amar s tqhnoto ocenqvane,a sega moga da se prehvurlq bez problem tam.V Sofiq 6te ima6 mnogo pove4e vazmojnosti...Nali sega vlizame v Evropa,a ako ima ne6to koeto dori i malko da napodobqva Evropa,povqrvai mi-tva e Sofiq!Uspeh na izpitite!

Nali sega vlizame v Evropa,a ako ima ne6to koeto dori i malko da napodobqva Evropa,povqrvai mi-tva e Sofiq!Uspeh na izpitite!

Абе стига са залъгвайте , това че повечето чуждестранни фирми или капитали са съсредоточени там изобщо не значи че София прилича на Европа , а всичко друго е кенеф , вземи за пример Варна , те не са ли добре ??!?!

Nali sega vlizame v Evropa,a ako ima ne6to koeto dori i malko da napodobqva Evropa,povqrvai mi-tva e Sofiq!Uspeh na izpitite!

Пловдив е също една малка европа. Дори и малък париж си имаме (кв. Кичук Париж) :) И сега малко по-сериозно. ТУ е доста реномиран университет за запада, както и СУ. Защо мислите че при нас идват да учат всичките тези турци и гърци без да знаят грам БГ. Ами защото им е по-евтино, въпреки високите такси които имат за семестър. И няма да ви изброявам имената на всички известни инж. които са звършили ТУ (в който град и да е) и са преуспели на запад, защото са много и защото не ги помня. :P

Ми на предварителния в ТУ-то изкарах 6.00 и след няколко дена ще се явя на изпит да си анулирам петицата по физика от десети клас и така се надявам и дипломата ми да стане 6.00. При тези обстоятелства малко над 5.00 на изпита по математика ще ме оправи за СУ. Надявам се, че ще успея да изкарам толкова.

Доколкото мога да си направя някакви изводи май важното през тези бъдещи 5 години изобщо не е на какво ще ме научат, а? Май е по-добре да си ида (ако успея де:) в СУ и да фана някаква работа там, та да трупам стаж. Щото от много учене в тва ТУ май няма да има време за работа.

Иначе аз съм изкарал 5 години в програмистка паралелка и ми се занимава със софтуер. Обаче това е като цяло! Много ще е тъпо ако не мен научат поне малко на хардуер. А то трябва повече от малко! Не виждам как някой може да стане програмист без да знае хардуера и то подробно.

На третия кръг на олимпиадата по информатика тая година един от "големите" :) в тая област (преподавател по информатика в СУ - Краси Манев) каза, че тая година са щели да пускат две нови специалности - едната беша "софтуерен инжинер", а другата я забравих :) Така като гледам още не са изкарали програмите, но тази специалност на запад като че ли се води за доста добра. Какво мислите?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...