noxious Posted May 21, 2005 Share Posted May 21, 2005 искам да попитам има ли занимаващи се с това чудо ...знеате ли в плвдв курсове по скално катерене единствените ми знания за тва получих веднъж като ходих с приятел да катерим над понеделник пазара ...направо се учудих като видях колко много хора се събират там секви ПРО-та имаше нямах възможност редовно да посещавам събиранията и за това се обръщам към вас (писачите в форума )да кажете някои занимавал ли се е ? да споделите опит... относителната цена на екип (обувки колан магнезий) както и на метър въже колко е бтв. въжетата какви видове са (освен че се различават по дебелина) edit: еми явно няма заинтересовани ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Имали хора на които да им харесва да се правят на Спайдър мени Лично на мен на земята си ме кефи повече Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted May 25, 2005 Share Posted May 25, 2005 Един приятел преди няколко дена завърши курса за алпинисти и си взе изпита. Ще го пренасоча към съответната тема. Аз предпочитам лекия пешеходен туризъм по планините лично и само понякога ми се е налагало да правя скално катерене, но за не повече от 10тина метра и разбира се без екипировка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_Grey_Fox Posted May 28, 2005 Share Posted May 28, 2005 mdaaa vsqkvi pi4ove ima Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cornholio Posted May 28, 2005 Share Posted May 28, 2005 Аз съм този, който преди няколко дни завърши курса. Започвам с цените... Катерачните обувки (наречени още еспадрили) освен, че изглеждат ужасно и са много неудобни, са и много скъпи. Естествено, с тях най-добре се катери. Български се намират и за по 40-50 лева, но в момента не ги правят и не се знае кога пак ще започнат (нямат гума). Вносните са от 120 нагоре. Има и по над 200. Като за начало е по-добре да са евтини, защото докато се научи човек как се стъпва ще отиде един чифт. Те не че и после не се хабят, но не толкова. Иначе може да се купува гума и да се лепи, което излиза евтино. Седалките започват от към 70 лева. Трябва да се внимава с тях, при неправилно ползване човек може сериозно да се повреди. Магнезий и торбичка - към 30 лв. Въжетата са два вида - статични и динамични. Динамичните се разтягат повече, т.е. обират повече енергия при падане. Те са по-скъпи и обикновено се взима едно цяло (50 или 60 метра) - към 200 лева. Статичните стават за катерене на установка (въжето минава през осигуровка отгоре). С тях не е редно да се води по тур, където се очакват по-големи падания. Те са по-евтини, произвеждат ги и в България. Май са под 2 лв. метъра. Обикновено динамичните са цветни, а статичните са предимно бели. На тепетата има доста трудни турове, но са малки. Най-близкия до Пловдив относително истински катерачен обект са скалите на Бряновщица. Там има добре екипирани турове. Курсове по чисто скално катерене не знам дали някой изобщо прави в Пловдив. Това, на което се записах, беше курс по алпинизъм - доста по-обширно нещо, включващо движение по сняг и съответните методи на осигуряване, както и доста теория. По-скоро се научихме не как да катерим, а как да ползваме оборудването и да се осигуряваме. Катеренето човек си го научава с времето (ако иска) и реално не може да се научи в курс. За по-точни цени проверете в магазина - БГ Спорт, на ул. "Антим I" 13. Там може да потърсите Георги Черноземски, той организира курса. Скоро не знам дали пак ще има такова нещо, но той може да ви свърже с подходящите хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_Grey_Fox Posted May 30, 2005 Share Posted May 30, 2005 Cornholio - vapros - kolko struvashe kursa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cornholio Posted May 30, 2005 Share Posted May 30, 2005 Cornholio - vapros - kolko struvashe kursa? <{POST_SNAPBACK}> 120 лева, без 4-те нощувки на Мальовица (28 лв) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 3, 2005 Share Posted July 3, 2005 Тук мисля, че ще намериш отговор на доста въпроси. http://extremno.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
cherty Posted September 4, 2007 Share Posted September 4, 2007 Не смятам , че някога ще почна да се занимавам с това , ама спорта наистина си го бива , зяпала съм как се катерят , обаче най-много ме впечатли някъв побелял чичка дето изкачи Камината на Бряновщица както аз изкачвам стълбите пред ДНА Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.