Jump to content
BulForum.com

24-ти МАЙ

GUI

Бихте ли искали задължително писане на кирилица във форума?  

90 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Наближаващият празник ме накара да се позамисля над въпроса с кирилицата :wub: и злоупотребата с нея, наречена... да речем методиевица :wir

Та кажете мнението си по въпроса!

Задълбаваш в една от старите рани на форума :cryПо-добре пиши на някой админ да отвори някоя от старите теми за Кирилица/Шльокавица,те и без друго са достатъчно много.

Не само за това ми е мисълта... Да поговорим за 24ти май и за опитите на някои народи да отрекат българския произход на тази азбука...

По този въпрос мисля,че проблемът си е лично наш.Ние сами трябва да си защитаваме правата,а не да чакаме някой западен учен да се сети,че еди какво си всъщност било българско.Нормално е да се опитват да си присвоят правата върху Кирилицата-в края на краищата тя е част от историята на всички славянски народи и е все още в употреба в България,Македония,Русия,Украйна,за другите славянски бивши съветски републики не съм много сигурен.Така или иначе да сътвориш писменост,която да се използва от народите векове наред е дело,което,ако щете ни изравнява с Древен Рим,където е сътворен другата най-разпространена писменост-латиницата.

Все пак кирилицата не е измислена просто така. Кирил и Методий по-скоро са прекопирали някои букви от други, а доста букви са също и подарени от други хора от други страни. Така че нашата кирилица не е първата и единствена. И все пак се води българска и собствена а не на някой друг народ. Не виждам с какво може някой друг народ да каже че това е тяхна азбука.

А за форума. Гледам че до сега отрицателни отговори няма. Но трябваше да поставиш и отговор Все ми е едно. Това е все едно да знаеш само български и да не искаш да научиш английски щото си българин. Аз гласувах за, но всъщност вече ми е все тая. Нали аз си разбирам. :P

mnoo si ni e hubav ezika -i si4ko svurzano s nego,oba4e ne mi pre4i 6liokavicata :P

draznqt me samo 4ujdicite,koito navlizat s bqsna skorost :angry1

Чуждици... да, това е другата насока...

Коментари относно думи като принтвам, френд, тишъртка и со он (които имат аналог на български) са добре дошли!

Все пак кирилицата не е измислена просто така. Кирил и Методий по-скоро са прекопирали някои букви от други, а доста букви са също и подарени от други хора от други страни. Така че нашата кирилица не е първата и единствена. И все пак се води българска и собствена а не на някой  друг народ. Не виждам с какво може някой друг народ да каже че това е  тяхна азбука.

Именно,защото не е измислена просто така,Кирилицата има такъв успех.Иначе азбука мога и аз да си измисля.Но да направиш нещо,което да отговаря на нуждите на хората и в същото време да е достатъчно достъпно за тях,ето в това е гениалността.И Кирил и Методий въобще не са прекопирвали букви-делото им е плод на много усилен научен труд-двамата братя са били изключително образовани за времето си хора и много пъти са изпълнявали подобни мисии за Империята(Византия)."Прекопирал" някои букви е по-скоро Климент Охридски,който всъщност написва Кирилицата и я кръщава така в чест на учителя си Св.Кирил Философ.Но и тук не може да се говори за плагиатство,защото той просто променя знаците,с които се бележат буквите в Глаголицата така,че писмеността да е по-разбираема-нещо,което е колкото просто,толкова и гениално!

Мисля,че е малко извън темата,но може ли да се направи като в data.bg форума,задължително на кирилица?

мисля че е крайно време да се направи това. само аз ли забелязвам тоя феномен, чв все по малко модери влизат във форума :angry:

Моето мнение е следното , живеем в България и следователно ще пишем на кирилица. Може би сме единствената нация , която не тачи езика си и сме склонни да употребяваме какви ли не модерни думички , а не трябва имаме толкова прекрасни такива ... Както и да е , това беше малко като офтопик .

Кажете да на езика си и не се срамувайте от него !!!!

Да ви дам ли малко храна за спорове? Кирил и Методий са българи общо взето. Те правят Глаголица по поръчка на Византия за Великоморавия. Частта, в която България е замесена, е запазването на делото им и приютяването на учениците им... Говорейки за кирилица, можем да се броим за важни, защото тя е създадена все пак от Климент, който е работил в България. И все пак...за каква собственост си говорим върху една писменост с такава противоречива история?

По темата - искам да ми е чисто! Вие си знаете това, какво значи.

"4estit 24-ti maj, den na slavqnskata pismenost!"...

Пешо....пак утрепа коня с метлата....Та за кирилицата - Кирил и Методии наистина създават глаголицата,но тя не е за Великоморавия.Тя е създадена още преди тяхната първа великоморавска мисия, докато кирилица е създадена едва след смъртта на Методии ;) , което си е доста назад във времето.А разпространението на кирилица си е доста сложен процес - като се започне от мисиите на двамата братя-светци(които не са били чак толкова българи) и се свърши със пренасянето на българска книжнина преди падането на България под турско робство.

И предпочитам да се пише на кирилица, не на шльокавица!!!

за мен честно казано няма значение кой с кви "букви" пише във форума а иначе и аз се дразня от чуждиците и то доста понякога

Чуждици + неуважение към езика ни... Това наистина ме убива...

Не използвайте шльокавица :banned: :excl: А колкото до чуждиците, въпреки че понякога и аз ги употребявам, когато се прекалява е наистина дразнещо...

otnosno 4ujdicite misulta mi be6e ,че класната ми ,която предава по БЕЛ,като ни изпитваше искаше да и говорим на "литературен език",което значи на ниво!!но това ниво знаете ли к'во е-чуждица до чуждица-а тя милата си умираше от густо! :angry1 и за да си преведеш глупавия анализ ,трябва да отвориш речника по английски :angry1 все едно си няма достатъчно думи в нашия език,ми трябва да ползваме някви пълни bullshits :angry1

Така си е добре.

Защото просто идва момента , в който ти писва да пишеш на шльокавица ( камоли да четеш... ) . Аз имам 40% warn за изказване против писането на кирилица , ама после си промених мнението , с течение на времето.

Аз предпочитам кирилицата за форума, мненията на латиница са трудни за четене и много неприятни. Аз чесно казано съм и против фонетиката...

Чуждиците масово се използват предимно от хора до 16-17 години.Става въпрос за масова употреба,в което аз смисъл не виждам.След като си имаме съвсем нормални думи,защо да ги заместваме с чужди?Защо приятел става френд,защо тениска стана тишъртка?Аз си имам теория по този въпрос,но ще се въздържа да я споделя,защото ще има много сърдити и ще се осере темата.

По въпроса с писането във форума-аз от много време пропускам постове на латиница.В по-голямата си част са написани адски неграмотно и ми е просто невъзможно да ги разбера,а дори и да са правилно написани,отново се затормозявам адски много при четенето им.Не е особено трудно да се пише на кирилица,включвате си фонетичната и за няколко дни ще се справяте без проблем с нея./БДС е по-сложен,оставям го на напредналите :D /

Ние сме Българи. Нали :confused Щом като сме такива значи трябва да пишем на родния си език(правилно).А по повод празника, съм много горд с това че съм българин макар понякога да ми е кофти..нали разбирате.. :unsure:

Върви народе възродени...към светла бъднина върви ;)

Аз чесно казано съм и против фонетиката...

Huh .. защо? Каква е разликата ?

БДС е по-сложен,оставям го на напредналите :D /

Не е по-сложен :) Просто по-нелогично подреден и се иска известно време да се свикне с подредбата, но дори ненапреднал потребител би трябвало да може за 1 месец напълно да свикне с подредбата им.

По темата - май никой не разбра цитата на The`ScorpioN :) Виждал съм го и по-рано и аз поне го разбирам по следния начин: Цитатът показва колко внимание се обръща от днешната младеж, а и не само от нея, и колко чувство се влага в честитката. Като допълнение ще дам следния виц, който беше виц на деня вчера в gbg.bg

Сър Джон към прислужника си:
- Питър, вчера те пратих до болницата да се поинтересуваш за здравето на сър Алфред. Отиде ли?
- Да, милорд.
- Добре, свободен си.

Виждал съм го и по-рано и аз поне го разбирам по следния начин: Цитатът показва колко внимание се обръща от днешната младеж, а и не само от нея, и колко чувство се влага в честитката.

Даааа....Весо, а ако знаеш пък образованите ми колеги как говорят и колко внимание обръщат на празника....Лошо ще ти стане.Да не говорим пък за личния пример на преподавателите спрямо младежта .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...