Jump to content
BulForum.com

Сравнение между ext3 и NTFS

Recommended Posts

На много места видях сравнение между NTFS и FAT, но специално между ext3 и NTFS не.

Интересува ме коя от двете файлови системи е по-добра предимства и недостатъци и права на достъп на файловете.

На много места видях сравнение между NTFS и FAT, но специално между ext3 и NTFS не.

Интересува ме коя от двете файлови системи е по-добра предимства и недостатъци и права на достъп на файловете.

Тук и тук

има полезна информация.

Не виждам смисъл да се сравняват две фаилови системи които са направени за различни операционни системи които са коренно различни една от друга и едва ли някъде в нет-а ще намериш такова сравнение особено както NTFS все още е проблемна фаилова система под Linux.

capone благодаря за инфото имам го донякъде, но имах в предвид сравнение. Lord_Gudo и аз точно това се чудих, но явно има някакъв смисъл и аз питам не какъв е смисъла а разлики, прилики, предимства на едната и предимства на другата. Ако нямаше различни файлови системи не би имало и сравнение между тях. Ясно е че няма идеална файлова система и затова има много файлови системи(поне това е една от причините). Ако не знаете по-добре не пишете мен наистина ме интересува този въпрос и ако го знаех изобщо нямаше да питам :) и затова искам някой по компемпетентен ако може да отговори.

* To: Rod Butcher <rbutcher@xxxxxxxxxxxxxxxxx>

* Subject: Re: [sLUG] NTFS vs EXT3

* From: Mike MacCana <mikem@xxxxxxxxxxxx>

* Date: Mon, 13 Sep 2004 14:23:13 +1000

* Cc: slug@xxxxxxxxxxx

On Sat, 2004-09-11 at 13:02 +1000, Rod Butcher wrote:

> Can anybody tell me about or point me to writing on differences between

> & comparative strengths & weaknesses of EXT3 & NTFS ?

Ext3 is faster than NTFS for most use cases (it avoids fragmentation

better than NTFS by trying to write files to contiguous space rather

than the first available free space like NTFS does). Its also quite

faster in disk check times.

As someone said, both Ext3 and NTFS only journal meta data by default,

but you can have full journaling if you want, either via the j attribute

on particularly important files or by changing the whole FS to do full

journaling with tune2fs.

You can read/write NTFS in Linux and read/write Ext3  in Windows. You

just need software 'captive NTFS' for Linux and 'ext3fsd' for Windows

Ext3 also has POSIX ACLs like NTFS does, though someone said otherwise.

Someone said NTFS supports sparse files. Are you sure? IIRC Virtual

Server 2005 (MSs VMware competitor) has to do all kinds of clunky stuff

cause NTFS doesn't support sparse files...

Mike

--

Mike MacCana <mikem@xxxxxxxxxxxx>

Източник ТУК

Все пак се направих на тъп и питах в канал #linuxhelp и там имаше около 50-60 реда хихикания и тем подобни и накрая редовния отговор "Ask Google" и го направих и намерих това горе.

P.S. добре че си смених ник-а преди да вляза там че после щяха да ме спукат от базик.

Източник ТУК

Все пак се направих на тъп и питах в канал #linuxhelp и там имаше около 50-60 реда хихикания и тем подобни и накрая редовния отговор "Ask Google" и го направих и намерих това горе.

P.S. добре че си смених ник-а преди да вляза там че после щяха да ме спукат от базик.

Е голяма работа най-важното все пак е...

И аз там търсих ма не сетих за ключовата дума NTFS vs EXT3

Благодаря за инфото Lord_Gudo мисля, че това е отговорът.

RTFM не получи ли като съвет? Или в manual-а нищо не пише по въпроса. Бях останал с впечатлението, че RTFM и циреи лекува :bgrin:

• 1 month later...
Ква е разликата между Linux и Windols?

Тъй като разликите са много, а и съдейки по начина, по който си задал въпроса ти предлагам да прочетеш като за начало долния линк.

Какво е Линукс?

линка дава доста повърхностна представа за това какво е линукс,повече като история.

Ако искаш да знаеш добре какво е линукс,изтегли си

Os Revolutions

някой ми даде линк преди време и да ви кажа тоя филм беше страхотно забавен и информативен,започвайки от самото начало на историята на линукс. :)

А бе някой може ли да ми обясни защо като си направя папка A1 (примерно) на FAT32 дял ми я преименува на a1 ? A1 на ext3 дял си остава A1. Нали са пипаше нещо в регистрито и уиндоуса можеше да те оставя да пишеш с главни букви по папките. Демек би тряало линуксът да си ги оставя с главни букви. И то май не е такъв проблемът, щото A 1 примерно си го оставя A 1 (ако има шпация м/у двете)

А бе някой може ли да ми обясни защо като си направя папка A1 (примерно) на FAT32 дял ми я преименува на a1 ? A1 на ext3 дял си остава A1. Нали са пипаше нещо в регистрито и уиндоуса можеше да те оставя да пишеш с главни букви по папките. Демек би тряало линуксът да си ги оставя с главни букви. И то май не е такъв проблемът, щото A 1 примерно си го оставя A 1 (ако има шпация м/у двете)

По принцип fat е case insensitive.

И това как обяснява факта, че "A1" го прави на "a1", а "A 1" си го оставя "A 1" ?

Ами А 1 изглежда по-красиво, сигурно Windows-a си има някакви правила за това.

Ами А 1 изглежда по-красиво, сигурно Windows-a си има някакви правила за това.

Че аз да не го правя под уиндоус? Заради файловата система е явно, ама какво е точно правилото ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...