Jump to content
BulForum.com

Охлаждане на компютър чрез потапяне в масло

Recommended Posts

Току що прочетох тази статия в slashdot и останах очарован. Както може би мнозина не знаят във високоволтовите трансформатори и дори в уредите за гасене на волтова дъга във висковолтовите комутатори се използват т.н трансформаторни масла.

Та един герой e потопил целият си компютър в аквариум пълен с олио. И той работи.

Разбира се harddisk, cd-rom и другите периферии са извън аквариума, но цялото дъно, процесора, PCI картитите и захранването са потопени. Вентилатори са оставени да работят, но разбира се вече не се чуват.

(някои се майтапят, че вече може да си изпържете и картофи с компютъра;-)

rechner11.jpg

Изглежда че идеята за такъв вид охлаждания не е нова. И преди са правени такива експерименти.

Интересно ми е дали някой в България е пробвал такова екстремално решение и какво масло би било подходящо.

Все пак аз не бих рискувал с олио!

mnogo e hitar tozi pfffiiuiuuuuubravos nakefi me ami nz pi4 sas ZEHTIN moje da stane ama baq mangizi 6te dade6 malko offtopic kvi li ne 6turotiii sam gledal komp v kasa bira procesor s ohlajdane 4rez te4en azot ima sqkvi tipove deto riskuvat i ne im puka

BLAGODARQ ZA VNIMANIETO !!!

То методи за охлаждане колкото си искаш, въпросът е как да направиш устройството :). С масло се охлаждат доста неща. При някой типове стомани след нагряването им до 1000 градуса и нагоре, се "изстудяват" в обикновенно масло. Сваля температурата със 120 градуса в секунда (брех какви неща съм научил в УХТ).

Тфа ма изкърти ! Тоя пич е луд! Само не ми е ясно много - маслото как така не праи късо съединение! :confused Не провежда ли поне малко ток!?!?!?

Тфа ма изкърти ! Тоя пич е луд! Само не ми е ясно много - маслото как така не праи късо съединение! :confused Не провежда ли поне малко ток!?!?!?

Зависи от маслото, но не би трябвало да окъсява.

Не съм сигурен че олиото не провежда ток. Пък маслото в трансформаторите провежда просто проводниците са изолирани там. На тоя тип PCI слотовете не му ли укъсяват хахахахах интересно но не е новост. Между другото както я караме с развитието на технологиите и в скоби температурите може да опрем до аквариума но не за да гледаме рибки. Мухухахахахаха

brei kakvo li ne namira chovek dokato blee v neta po noshtite... :blink:

inache toq pich leko lud... :P :P :P

ne mislq che si struva samo za ednoto ohlajdane ama...

obshto vzeto mazna rabota,no pone taka ne mu se mursi kompa ot prah i prochie...

interesno mi e kakvi temperaturi durji :confused ...

i kak li shte go chisti toq komp ako se naloji primerno da prodade nqkoq chast... :)

abe ludnica.. :punk s eksperimentirane idva napreduka...

Бати изрудията :blink: :wacko: :wacko: :wacko: Тва ме хвърли в тъча. Сериозно ли бачка тва ве ???? Вярно че сам чувал за охлаждания с масло ама да си навреш компа в аквариум с олио....... !??!? ;) То по тая логика давай да ги ръгаме във вазелин :lol: по-лесно ще варти всичко :)

Opti-cool мисля че се казваше течността.

П.с.Махни цитата много голяма става темата

Едит:Пост №1000 :laughing1: :laughing1: :laughing1:

Backbone... а тия охладители.. дето са на горната снимка. големия вентилатор. видях, че са по 24 евро... това нормален вентилатор с heat sink ли е или има някакъв чалъм? аз като видях Arctic-cool и с тая пяна... помислих, че нещо замразява, но като видях цената и започвам сериозно да се съмнявам. ако знаеш изобщо де... и също така... добри ли са и по-добри ли са от еквивалентните модели на Zalman?

Backbone... а тия охладители.. дето са на горната снимка. големия вентилатор. видях, че са по 24 евро... това нормален вентилатор с heat sink ли е или има някакъв чалъм? аз като видях Arctic-cool и с тая пяна... помислих, че нещо замразява, но като видях цената и започвам сериозно да се съмнявам. ако знаеш изобщо де... и също така... добри ли са и по-добри ли са от еквивалентните модели на Zalman?

Вентилатор-а е много добър,и си е стандартно със Fan+Heatsink.Не знам дали ще ти е по-студено на видеото но определено ще е много по тихо.Щом Сапфир и HIS ги използват в най-скъпите си модели явно са добри.Виждал съм такъв само на Х700Про TOXIC.Лошото е че няма къде да се намерят в БГ.

Теоретически ми изглежда възможно но дали ще стане със всички видове процесори примерно някои са много топли (Athlon XP Palomino) дали няма да има някакъв проблем аз съм надъхан да направя този експеримент с една 486-ица само да и намеря видеокарта и монитор. Ако някой е оптимист като мене да изнамери 1 ИСА видеокарта, дърт монитор и доста литри олио и можем да пробваме.

П.С. - не ми се мисли от тва олио после как ще се чистят компонентите.

Теоретически ми изглежда възможно но дали ще стане със всички видове процесори примерно някои са много топли (Athlon XP Palomino) дали няма да има някакъв проблем аз съм надъхан да направя този експеримент с една 486-ица само да и намеря видеокарта и монитор. Ако някой е оптимист като мене да изнамери 1 ИСА видеокарта,  дърт монитор и доста литри олио и можем да пробваме.

П.С. - не ми се мисли от тва олио после как ще се чистят компонентите.

Намери си чисто машинно масло иначе трудно ще стане.А за топлината не се притестнеявай толковоа много течност ще я охлади добре.

На ланпартито имаше един софиянец с фреон.100% клок.Процесора му от 1.5 стана 3Ghz стабилна работа.Хладилника си е най доброто :punk

То фреона хубаво ама парите са му много докато едно трансформаторно масло ще е къде къде по-евтино пък и външния му вид е друга работа. Интересува ме вентилаторите дали да ги разкача (на видео, процесор и захранване) или да ги оставя да се въртят :blink: също така и после с какво ще мога да почитя платките.

На ланпартито имаше един софиянец с фреон.100% клок.Процесора му от 1.5 стана 3Ghz стабилна работа.Хладилника си е най доброто  :punk

Ника случайно да не му е Adler иначе 100% процента се минават само да си си намеря Селерона който от 533 стигаше 900 стабилни на въздух

Ника случайно да не му е Adler иначе 100% процента се минават само да си си намеря Селерона който от 533 стигаше 900 стабилни на въздух

Не съм го питал за ника просто апаратурата и компа му бяха изцяло в черен цвят.Беше си маняк.А и каза че му струвало четирицифрена сума ама колко точно не каза.

Сега видях че има в списъка Adler на ланпартито и явно е бил той.

За Селерон Coppermine ли става въпрос, щото аз преди имах един такъв който работеше през целия си живот на 845 :)

За Селерон Coppermine ли става въпрос, щото аз преди имах един такъв който работеше през целия си живот на 845  :)

За същото животно става въпрос.Страшни машинки са и смятам че с много ток може да докарам >100%

Наистина много яка машинка, но ми изпляска дъното а процесора незнам дали е оживял тогава нямаше подобно дъно да го пробвам а сега дори не мога да го намеря .... много ме е яд.Иначе щях да си зглобя нещо що годе работещо.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...