Jump to content
BulForum.com

Обороти на вентилатор

chem

Recommended Posts

Някой знае ли програма за регулиране оборотите на вентилатори (за CPU и/или MB)

Проблема е че вентилатора на процесора е вдигал и над 3000, но понякога даже процесора вдига "критични" температури, а вентилатора е на 2600-2700.

Затова търся програма с която да ги подържам постоянно високи, когато компютъра е натоварен.

П.С. Процесора е Celeron D 2.4 BOX на 2-3 месеца

Незнам дали това е решение на проблема ти един мой приятел се оплаква от шума на вентилатора(бил като трактор) на процесора му защото имал много обороти. Той се чуди обратното как да го намали или може би най-вече как да си намали звука, който се чува от него.

Като начало е добре със SpeedFan - отчита доста неща, но засега не мога да го усетя как даги регулирам. Предполагам, че е заради някои GigaByte-ски програми и се надявам да ги оправя. 10х

Ами тогава ръчно му вдигаш оборотите , при мен също се получава подобен парадокс , при по високи темепратури съм го засичал на ниски обороти . Досега обаче не съм имал проблеми , при full load на процесора не е вдигал повече от 55 градуса ... :punk

P.S ако вдига критични температури би трябвало да се рестартира , доколкото знам имат защита за overheat :rolleyes:

Един два пъти се е рестартирал, а при видеообработка стига 60 градуса затова съм закрепил върху бокса със "свински опашки" още един вентилатор за захранване за да не ми дига повече от 45градуса

Критическата температура ти е 67° , ако не ти ги е вдигало и се е рестартирало значи трябва да търсиш причината другаде . Скоро видях един пич беше вдигнал ръчно оборотите на венитлатора , незнам как , но може би ще има информация в www.hardware.bg , другия вариант ти е да си купиш друг вентилатор , което е свързано с пари ..

Поздрави :punk :rolleyes:

Абе като говорите за вентилатори аз в момента съм с титан, процесора ми е AMD. Та много ми е шумен вентилатора и ако някой може да ми препоръча хубав и по безшумен вентилатор, както и цената му, ще е cool B)

Мисля че може да се включи на 5 волта вместо на 12 но незнам добре ли е нито как става и дали няма да си прецакам процесора.

oborotite na ventilatora se regulirat kato se meni naprejenieto ot 5-6V do 12V

probval sym raboti i do 18V bez problemi no predpolagam ne e jelatelno ;)

ili impulsi s razli4na prodyljitenost

ventilatora mi e na 2500rpm

temperaturata e 38-48, s predi6nata kutiq stiga6e do 52 i pak rabote6e ama :tongue

mnogo lo6o 4e qvno dynoto ne moje da gi regulira pone s speedfan-a, ama i po dobre ako zeme ne6to da se bug-ne i da spre :woot

Az te savetvam da si smenish srebarnata pasta, koiato e mejdu procesora i radiatora. 90% problemite ti ot tam idvat. S vremeto pastite se vtvardiavat i toploprovodimostta im namaliava, a i ako sa ti go zglobiavali v serviz koi znae kak sa omazali polojenieto. Inache za Intelski procesor tova e mnogo visoka tempereratura. 60 gradusa sa si fantastika. Az sasto sam s intelski procesor Celeron na 2 GHz, clocknal sam go do 3 GHz i zimata poveche ot 28-32 ne vdiga kakvoto i da pravia. A liatoto nai mnogo do 37 e stigal.

Бе имало някакво устройство, представете си, :blink: което регулирало РПМ. Нещо като ключ/регулатор, не знам как да го нарека. :confused ;)

Ако питаш мен купи си едно захранване с бавнооборотен вентилатор с голям диаметър и пробрема ти е решен :)

Нещо като ключ/регулатор, не знам как да го нарека.

Може би ПОТЕНЦИОМЕТЪР :bgrin:

Може би ПОТЕНЦИОМЕТЪР  :bgrin:

Потенциометър звучи, все едно само мери нещо, не го променя, ама така де, май е това.

Да питам лошо ли е, ако във ел.верига на вентилатора ръчно се монтира туй чудо (имам една такава "усилвачка" от радио примерно :blink: )

Потенциометър звучи, все едно само мери нещо, не го променя, ама така де, май е това.

Да питам лошо ли е, ако във ел.верига на вентилатора ръчно се монтира туй чудо (имам една такава "усилвачка" от радио примерно :blink: )

Потенциометъра е променливо съпротивление. Абсолютно нищо не мери. Естествено, че няма нищо лошо да го монтираш. Чрез него се намаля напрежението на Fan-a. ;)

Като си го монтираш ще може само да намаляш оборотите, не и да ги увеличаваш ;)

Като си го монтираш ще може само да намаляш оборотите, не и да ги увеличаваш ;)

Ами то е доста логично, щом добавяш допълнително съпротивление да се намаля напрежението, а не да се увеличава. ;)

nali vi napisah

izpolzva se regulator na naprejenie (kak e realiziran - mi ima xilqdi shemi)

ili 4rez 6iro4inno impulsna modulaciq samo s edin tranzistor na 12v

shemi ima v neta

ima i mnogo dobri termoregulatori

po princip mogat i da se dignat oborotite samo 4rez po visoko ot 12V naprejenie - ot kyde 6te se vzeme e drug vypros

moje i s potenciometyr (syprotivlenie) ama ne e mnogo "profesionalno" ;) samo da se namalqt de

ina4e ima gotovi 4ipove koito vsy6tnost sa upravlenieto na dvigatel4eto samo deto ima i izvodi za termistor ili drug dat4ik...

Намерих схема за Fan Controller със реостати. Кажете си мнението. :)

ne e hubav principa nali ti kazvam

v tiq dvigateli ima dosta ne6ta - ima dat4ik na hol ima nqkva logika za upravlenie sledi dali rotora e zastoporen i razni drugi prostotii ne gledaj 4e 4ipovete na pove4eto motor4eta imat samo 4 izvoda ;) ne se znae kak cqlata taq istoriq 6te reagira ako ne q zahranva6 s normalno stabilno naprejenie a prez rezistor - moje primerno izob6to da ne 6te da trygne....

slaga6 edno lm317 i dva rezistota i vsi4ko e top lo6oto e 4e nqma da e do max 6te e do 10v primerno, ima i specialni integrali s namalen pad v/u tqh

hubavoto tiq reostati e 4e 6te e do max - abe raboti li zna4i e ok toq princip e hubav sy6to :wacko:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...