Jump to content
BulForum.com

Excel F1!!! :)

AssassiN

Recommended Posts

Та значи имам следния проблем. Имам една таблица на Word, с едни цени. Те са разделени на 3 колони, в зависимост от закупуваното количество. Трябва да добавя 10% на всички тези цени. Знам че с Excel трябва да може, ама не знам как....:( Засега само съм копирал таблицата в Excel, ама оттам нататък зациклих. Аре моля ви се някой да ми хелпне, че иначе трябва да изтъркам клавишите на елката от умножение по 0.1 , да не говорим че може и да допусна някоя грешка...

Благодаря предварително

На прима виста се сещам за едно лесно решение:

Ако примерно колоната с цените е D, отваряш си една празна колона отдясно на D, или пък използваш първата празна и свободна отдясно на данните, нека бъде E.

На първия ред където започват цените, нека бъде 2-рия, пишеш в колона Е следното:

=D2*0.1+D2

и натискаш Ентер. После маркираш тази клетка с формулата и натискаш Ctrl+C за да я копираш. Без да натискаш нищо друго, пействаш във всички клетки на колона Е надолу до крайния ред, където има цена. Можеш или едно по едно, или да маркираш тези клетки с Shift+стрелките. И пействаш. Excel автоматично ще промени формулата в съответствие с всеки ред.

И готово. Остава само да се отървеш от първоначалната колона с цените ( D ). Просто я изтриваш и на нейно място докарваш E.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...