Jump to content
BulForum.com

Проблем с рутер

Recommended Posts

Значи...проблемът е следния. Взех си преди 2 месеца рутер Repotec (за 4 бр. компютри....аз съм включил само 2). Инсталацията не беше сложна, но забелязвам на всеки 1-2 часа някакво запушване на връзката, което идва от рутера. Това "запушване" трае около 5-10 минути (може и повече) и се изразява в пълна липса на връзка или в символична такава (във втория случай страниците не се зареждат напълно и IE не иска да преначертае докрай символите в конкретната страница). Индикацията на модема сочи, че там нещата са наред, но индикацията на рутера показва, че в такива моменти губи връзка с модема. Опитах доста пъти с рестарт на модема и рутера, но ефектът е никакъв.

Много ще съм благодарен на някой, който може да ми помогне с някаква информация, защото вече почна да ми писва от тези чести спирания на нета....даже в една от темите за качеството на връзката на ЕК несправедливо обвиних доставчика, че спира закратко нета.....но вече почти съм сигурен, че проблемът е при мен, защото не е възможно всеки 1-2 часа да имам прекъсвания за по 10 минути.

Благодаря ви предварително! :)

И аз имам подобен проблем с рутер c-net, с разликата, че при мен индикацията на рутера показва, че всичко си е наред и докато не го рестартирам не се оправя.

По всяка вероятност е проблем със самата машинка.

Първото нещо е да видиш дали има някакви ъпдейти на firmware и да ги инсталираш (това са нови версии на ОС на рутера, които се свалят от сайта на производителя).

После може да се провери състоянието на проблемния интерфейс (в случая WAN интерфейса), като се тества с различни инструменти, като ping, hping и т.н.

Може проблема да е и хардуерен (на мен ми се е случвало - скапани rtl8139 чипове и/или буфери), в този случай - гаранция, ако не - на боклука.

Ако можеш да отвориш кутията на рутера - пробвай дали 8139 чипа грее яко (да те изгори, като го пипнеш). Ако е така - машинката е за смяна ;)

По всяка вероятност е проблем със самата машинка.

Първото нещо е да видиш дали има някакви ъпдейти на firmware и да ги инсталираш (това са нови версии на ОС на рутера, които се свалят от сайта на производителя).

После може да се провери състоянието на проблемния интерфейс (в случая WAN интерфейса), като се тества с различни инструменти, като ping, hping и т.н.

Може проблема да е и хардуерен (на мен ми се е случвало - скапани rtl8139 чипове и/или буфери), в този случай - гаранция, ако не - на боклука.

Ако можеш да отвориш кутията на рутера - пробвай дали 8139 чипа грее яко (да те изгори, като го пипнеш). Ако е така - машинката е за смяна ;)

Ей...доживях "канадец" да ми дава съвет. :lol:

Благодаря! Рутерът е съвсем нов в гаранция, търсих на страницата на Репотек ъпдейт - не фигурира такъв модел, а не искам да рискувам от друг подобен....след време би трябвало да сложат. Не искам да го разглабям, че ще му отиде гаранцията. Странното е, че като върви - върви като пушка....като зацепи....направо може да ти изяде нервите. :sick

Първо ще опитам с някои софтуерни настройки...видях че в менюто му беше оставено динамично IP (това дето се влиза със 192.168.123.254) - смених го на статично и сложих моето еврокомско. Сега ще видя дали ще има резултат...после ще опитам и други настройки (не че за проблема, който е, ги има много)...ако се окаже хардуерен, тогава ще го сменям...безтуй на 2-те машини съм с гигабитова връзка, а рутерът е само 10/100 и бави.

• 1 year later...

един мой приател напоследък има проблем с рутера си който е модел Edimax BR-6204.като казвам напоследък имам в предвид че май се появи от както станаха динамични ИП-тата.та проблема е че не може да си получи ИП-то от DHCP .той е на лан мрежата и ако кабела се сложи директно в ланката всичко е ок.пробвах да му вкарам текущото ИП което видях по ланката като статичен адрес и рутера си заработи пушка.но на динамично ИП не иска да се конектне изобщо.освен във тях се опитах и в вкъщи да го вържа на моя нет за да не би нещо връзката му да е калпава но резултата е същия.а аз също ползвам рутер и с моя почти нямам проблеми.почти защото от както са динамични ИП-тата нещо от време на време прекъсва нета т.е. нещо като горния проблем.много съм си играл с настройки на рутери така че едва ли не мога да се справя от незнание но не изключвам и тази възможност.така че се надявам някой който има някаква идея да ми помогне с съвет.

а забравих да кажа че и ъпдейт на фирмуера му направих -пак без ефект

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...