Jump to content
BulForum.com

Za ili pritiv metanova uredba na kolata

iafko69

Recommended Posts

Вече сме го обсъждали ама...айде.

Значи (според мен) плюс е цената!

Минус е огромната тежест на бутилката!

Всичко си зависи от теб, от това колко и къде караш, къде живееш, също и от автомобила. Много евтино излиза с метан , но бутилките тежат много , колата ще ти клекне, освен ако не я подсилиш допълнително, т.е. още разходи и разправии. Примерно ако живееш в Тракия не е особено изгодно, защото само пътя до най-близката метанстанция ти е 15-20 километра, което на фона на разтоянието, което можеш да минеш с пълни бутилки ( около 200 километра ) си е бая цифра. Друго нещо , на което трябва да се обърне внимание е , че слагаш в багажника си бутилки, в които се държи газ под огромно налягане и при неправилна експлоатация може да се простиш с колата си, или по-лошо. И мислих да слагам метан, но реших да си карам на газ още някоя друга годинка, докато навлезе по-сериозно в България и докато измислят някакви бутилки, които не са толкова тежки.

Разхода е 4-5 лева на сто километра.

Има и друго - ако тръгнеш на дълъг път пак трябва да си караш на бензин или на нафта, защото метанстанции има само в 2-3 града освен Пловдив.

nqma smisyl ot metanova uredba-tva e bomba v kolata-har4at mnogo no metana e evtin... mislq 4e 6 litrq sa 80 stotinki, moi priqtel ima kola s metanova uredba i kato prevklu4i na benzin-vse 1 puska azot :) kolata se iztrelva... nqma smisayl ot metan-ako ima6e hava 6tqha da prizvejdat kolite fabri4no s metanovi uredbi...

nqma smisyl ot metanova uredba-tva e bomba v kolata-har4at mnogo no metana e evtin... mislq 4e 6 litrq sa 80 stotinki, moi priqtel ima kola s metanova uredba i kato prevklu4i na benzin-vse 1 puska azot :) kolata se iztrelva... nqma smisayl ot metan-ako ima6e hava 6tqha da prizvejdat kolite fabri4no s metanovi uredbi...

Да бе, и тогава нефта какво ще го правят ? Метана е екологично чисто гориво, добива се от каквито се сетиш органични отпадъци и няма как да се печелят милиарди от него. Иначе смисъл колкото искаш. А приятеля ти с газта се изстрелва, като превключи на бензин просто защото си е спестил някой лев от газовата , или защото майстора му е некадърен. Разликата бензин-газ трябва да е само в 10 процентното увеличение на разхода при газта ако всичко е както трябва да е. При метана също трябва да има разлика само в разхода.

Плюс това има коли с фабрични метанови уредби, както и такива, които са изцяло на газ ( хюндай)

Всичко си зависи от теб, от това колко и къде караш, къде живееш, също и от автомобила. Много евтино излиза с метан , но бутилките тежат много , колата ще ти клекне, освен ако не я подсилиш допълнително, т.е. още разходи и разправии. Примерно ако живееш в Тракия не е особено изгодно, защото само пътя до най-близката метанстанция ти е 15-20 километра, което на фона на разтоянието, което можеш да минеш с пълни бутилки ( около 200 километра ) си е бая цифра. Друго нещо , на което трябва да се обърне внимание е , че слагаш в багажника си бутилки, в които се държи газ под огромно налягане и при неправилна експлоатация може да се простиш с колата си, или по-лошо. И мислих да слагам метан, но реших да си карам на газ още някоя друга годинка, докато навлезе по-сериозно в България и докато измислят някакви бутилки, които не са толкова тежки.

Разхода е 4-5 лева на сто километра.

Има и друго - ако тръгнеш на дълъг път пак трябва да си караш на бензин или на нафта, защото метанстанции има само в 2-3 града освен Пловдив.

4-5 leva gradsko ili izvan.Zashtoto na men mi izliza na gaz 5 leva ama izvan gradsko.Ako i na metan e taka nqma smisal

Минус е огромната тежест на бутилката!

мен ако питаш минусът е,че имаш в багажникът си бомба...доколкото помня налягането е 20 000 атмосфери...

Ами то и газовата уредба си е чиста бомба. Въпреки че газовата е с по-малко налягане, метановата бутилка за това е по-дебела.

И чак пък 20 000 атмосфери... :blink: Не знам колко атмосфери е, но поне знам какво означава тази дума. Кажи поне 200, по-може да ти повярвам, макар че и за това не съм много сигурен. Аз съм ЗА метановата бутилка. Правила колата по тежка, състарявла я... дрън, дрън. Че газовата не е ли също тежка. Нали дава икономии. Като натовариш 5 човека в колата пак натежава с около 300 кила. Лошото е че доколкото знам в Пловдив има само 2 метан станции и двете са много близко една до друга, но с времето и те ще се умножат. :)

не знам,може и да се бъркам,бая време мина откакто бях я хванал тази цифра от баща ми,трябва пак да го питам;)

edit-между 200-300 атмосфери е метана :)

гледам че никой не е споменал най-опасното нещо, според мен.

метана е силно отровен и е без мирис и без цвят!

Във Ботевград 27 годишен пич се е задушил в банята от изпаренията на спукан маркуч на газовия му бойлер(там си имат природна газ по домовете). смятайте какво може да стане в колата, дори и да е монтираната най-скъпата и кадърно направена уредба, защото маркучите винаги стареят... не знам за вас, но мен лично ме е страх засега. а и все пак сме в България, та нямам никакво доверие на майсторите...

edit:

@jivko:

метана отлита нагоре, освен ако не е попаднал в затворено купе. и одоризацията му я правят по-слаба, отколкото на пропан-бутана (лично субективно мнение, подушвал съм и двата газа, както ги продават). все пак мен ме е страх.

гледам че никой не е споменал най-опасното нещо, според мен.

метана е силно отровен и е без мирис и без цвят!

И пропан-бутана е без мирис и цвят!

Преди да ти ги продадат и двата газа се "вмирисват" изкуствено - казват му "одоризация"

За разлика от пропан- бутана, метана е по-лек от въздуха и при изтичане просто отлита нагоре, не се наслоява. Това го прави по-безопасен донякъде.

Иначе бутилките са си тежки заради огромното (и опасно) налягане - 200-240 атм.

Правила колата по тежка, състарявла я... дрън, дрън. Че газовата не е ли също тежка. Нали дава икономии. Като натовариш 5 човека в колата пак натежава с около 300 кила.

Ти недей така, например 2 бутилки като ги напълниш вътре метана тежи 70 кила, самите бутилки сигурно са повече от 100. Значи като ти натежи с 300 кила от 5те човека и с още 200 от метана и неможеш да тръгнеш :)

И да добавя:

При горенето на газ - метан или друг се образуват много водни пари. Те направо разказват играта на ауспуха и изпускателните тръби отвътре. Аз нямам газова или метанова уредба, но питайте ваши познати от дълго време с такава кога са си сменяли гърнета.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...