Jump to content
BulForum.com

?Нужно(препоръчително) ли е?....

matorabg

Recommended Posts

:blink: един приятел ме посъветва да форматирам Ц-то с някоя друга програма преди да преинсталирам WIN-a,щото самото форматиране от CD-то не било пълно и е възможно да се "омаже" :woot ОС в самото начало.Та въпроса ми е (помагайте )трябва ли да диря некоя програма за формат преди инсталацията или да си карам направо с сд-то както си му е редът.Благодарско Ви предварително! :)

Karai si s formata na wina nqmam problemi.

имам му доверие донякъде на пича и за това търся мнението на повече хора (и без това не знам как става,а и няколко глави мислят по добре от две или четири,нали)! :excl:

имам му доверие донякъде  на пича и за това търся мнението на повече хора (и без това не знам как става,а и няколко глави мислят  по добре от две или четири,нали)! :excl:

Няма какво да му мислиш, формата на Win-а ти е предостатъчен (освен ако нямаш проблем с диска). А твоя приятел явно не е знаел какво говори или ти не си го разбрал правилно :woot

@matorabg хард диска, брато :excl:

Няма какво да му мислиш, формата на Win-а ти е предостатъчен (освен ако нямаш проблем с диска). А твоя приятел явно не е знаел какво говори или ти не си го разбрал правилно :woot

за кой диск стаа въпрос ве брато? :confused

Именно! Ако си направиш дискетка на ХР-то няма да можеш да форматираш с нея. За тoва от Win98. ;)

мисля че се разбра от началото,че съм нов и просто моля за вашето мнение по въпроса,но вие ме пращате на 10-то ниво :D :D :unsure: по споко бре!

мисля че се разбра от началото,че съм нов и просто моля за вашето мнение по въпроса,но вие ме пращате на 10-то ниво :D  :D  :unsure: по споко бре!

Офффф

Мушкаш StartUp дискетата в флопито,и после както си в MS-DOS пишеш:

format C: ( или каквато е буквата за харда) и после ще те пита нещо,отговаряш му с YES!Готов си!

pi4 nqma kvo da mu misli6.Kato instalva6 XP-to ti iska format na C-to (ili D-to kadeto si izbere6) koito e dostau4en.O6te ot purviq put kato go napravix tva znam 4e ni6to ne ostava. Garanciq 4e C-to 6te ti e kato novo sled formatiraneto :lol:

И аз така си мисля,че не може да остане нищо ама ме убеждават в противното(било доказано -от кой не знам :unsure: )и за тва се чудя къде е истината

:rulez:

Явно този който ти го е казал не е много на вътре в нещата. Ако имаш Bootable диск на ХР (диск с който като включиш РС-то и тръгва автоматично да ти чете от диска за да инсталираш ХР -горе долу е това) форматираш от него. Трие абсолютно всичко, след което автоматично си качва няколко драйверчета, за това има неизтрито около 1 МВ. Ако пък нямаш вкарваш една старт ъп дискета на 98 и като се стартира компа пишеш format C: и си готов. Унищожава всичко що го има на С. :) А твоя приятел може би е говорил за преинсталация върху старото ХР, без да форматираш харда. Това вече е възможно.

Много пъти поради вируси или ако брат ми пипа някаде дето не му е работа съм си качвал windowsa върху стария и нищо му няма така че пич щи кажа само една думичка: ПРЕИНСТАЛ

Преинсталацията върши работа само при леки проблеми - при голямо омазване преинсталацията запазва дефектите и след като свърши (в почти всички случаи). А относно форматирането - да не би да е имал предвид, че някои програми могат да възстановят голяма част от данните след формат? Ако е това - то не те касае, защото онова са специализирани програми за тази цел, а в стандартните случаи формат-а върши работа 100%. :)

И аз така си мисля,че не може да остане нищо ама ме убеждават в противното(било доказано -от кой не знам :unsure: )и за тва се чудя къде е истината

:rulez:

Тъй тъй. Остава. Наса, ЦРУ, КГБ и разни други подобни могат да го възстановят на 99%. Нормален човек също би могъл да изкопае НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ след форматиране на диска и последващо инсталиране на операционна система обаче няма да е кой знае колко а цената е такива усилия че ако не струва информацията милиони по-добре да не се захваща.

Форматирането не изтрива, то обаче и не ти трябва. След като се унищожат указателите кой файл къде се намира после и господ не може да ти помогне (айде той може но доста зор ще види). Та дали да форматираш с друга програма: единствено ако имаш страшно ценна и поверителна информация а после този диск ще го даваш на друг човек. В противен случай е достатъчен най-обикновен формат.

Ако имаш физически проблем с диска пусни си някаква диагностична програма или по-добре го закарай в някой сервиз - там си знаят работата - дисковете поне имат повечко гаранция (може и да се бъркам, май преди бяха 3 години но върти ми се в главата че щяха да я намалят). Та както и да е - ако ти е гаранционен диска и има проблем ще ти го сменят, ако не е гаранционен и има проблем, друго освен да си купиш нов не ти остава да направиш. При всички положения разходката до сервиза е най-разумното в този случай.

А на твоя приятел - или ти е обяснявал че формата не трие информацията а само таблицата с данните кое къде се намира но всъщност логически все едно е изтрито, просто не се губи време да се записват 0-ли навсякъде защото е мнооого бавно. И то само 0ли не е достатъчно а трябва няколко поредни комбинации да се запишат и прочетат за да се увери програмата че всичко е наред с диска, но това на големи дискове може да отнеме дни, затова не се и прави. И защо ти е дал съвет да си намериш такава програма не знам. Ако е някой професионалист и работи в банки или други места боравещи със секретна информация - може би по инерция от работата му където е задължително да изтриват всичко. Ако е ученик или студент - предай му моите поздрави и като си доучи и почне работа да ми се обади - ако наистина е толкова отворен може да го взема на работа пък :)

Тъй тъй. Остава. Наса, ЦРУ, КГБ и разни други подобни могат да го възстановят на 99%. Нормален човек също би могъл да изкопае НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ след форматиране на диска и последващо инсталиране на операционна система обаче няма да е кой знае колко а цената е такива усилия че ако не струва информацията милиони по-добре да не се захваща.

Завииси значи има два вида форматиране и за всички пограми метода е едно към едно , та единия вид формат е quick-бърз при него има няква минимална възможност да отане няква следа , но възможноста това да стане е едно на милион , този вид формат както се подразбира от името му е много по бърз и не се износва толкова харда , при full-пълен формат да остане няква следа е почти невъзможно , той е много по-бавен и износва харда повече, ако яко си се забатачил и не си форматирал отдавна е по-добре да направиш фул формат , това е

Завииси значи има два вида форматиране и за всички пограми метода е едно към едно , та единия вид формат е quick-бърз при него има няква минимална възможност да отане няква следа , но възможноста  това да стане е  едно на милион ,  този вид формат както се подразбира от името му е много по бърз  и не се износва толкова харда , при full-пълен формат  да остане няква следа е почти невъзможно , той е много по-бавен и износва  харда повече, ако яко си се забатачил и не си форматирал отдавна е по-добре да направиш фул формат , това е

Дрън дрън та пляс. Нормалното форматиране всичко, което прави е да прочете диска а не записва нищо. Целта е да се провери дали диска се чете което гарантира с точност от около 99% че ако даден сектор се чете без грешка и особено забавяне значи ще е ОК. Но абсолютно нищо не се записва от формат-а на DOS, Windows 98, XP и т.н. Бързото просто записва FAT таблиците или аналогичните структури NTFS-а - разни индекси и прочее системна информация описваща структурата на диска и най-вече това че там няма нищо и е чисто празен.

Тъй че при пълен формати си остава всичката информация на диска и още как. Само при формат на диска от BIOS-a (а от доста отдавна тази опция липсва) се записват първо нули, после само единици а после няколко стойности чието двоично преставяне е нещо като 01010101 или 00110011 и т.н. като след всеки запис се прочита стойността за да се провери наистина ли е записано това - само така се хващат всички грешки.

Има още нещо на темата за форматирането и проверката на диска за грешки - на новите дискове (всъщност не чак толкова нови, от години всъщност всички дискове я имат тази опция) - опция S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) - което при откриване на сектор който се чете трудно се "измества" на друго място от диска като се оставя малко резерва на края на диска. Така дори някои места от диска да почнат да ти се развалят ще ти се спаси диска и най-вече информацията. Повече информация тука (и не само).

и не се износва толкова харда , при full-пълен формат  да остане няква следа е почти невъзможно , той е много по-бавен и износва  харда повече,

Хахахахаха ей такава глупост скоро не бях чувал. Значи формат-а износва диска? А обикновеното записване на информация износва ли го и доколко? !е в такъв случай там където ти е FAT таблицата трябваше стават дупки след няколкомесечно ползване....

ако яко си се забатачил и не си форматирал отдавна е по-добре да направиш фул формат , това е

Хехе. Още един бисер. Май бъркаш преинсталирането с форматирането. Инсталирането на Windows 98 върху работещ такъв освен да направи по-голям батак друго нищо не върши... Привидно първите няколко дни може и да заработи ако наистина е било спряло нещо дребно но файдата не е огромна.

Но при всички положения има разлика между бързо форматиране, нормално форматиране (фул формат по твоята терминология) и инсталиране на windows.

Завииси значи има два вида форматиране и за всички пограми метода е едно към едно , та единия вид формат е quick-бърз при него има няква минимална възможност да отане няква следа , но възможноста  това да стане е  едно на милион ,  този вид формат както се подразбира от името му е много по бърз  и не се износва толкова харда , при full-пълен формат  да остане няква следа е почти невъзможно , той е много по-бавен и износва  харда повече, ако яко си се забатачил и не си форматирал отдавна е по-добре да направиш фул формат , това е

Абе човекът сигурно е форматирал дискета с формат-менюто от windows и цитира нещата от там. :)

Иначе безвъзвратното триене на данни става много лесно с доста програми. На мен не ми трябва, но ако ми се наложи достатъчно е да пусна Wipeinfo-то от NU с коефициент 7 или повече и после FBI да дойде - нищо няма да намери. :D

П.П. А аз трябва "яко да съм го забатачил" понеже от години не съм правил формат и много чудно ама всичките ми windows-и си работят без проблем. Ами така е - като ме е страх да не си износя хардовете... :bgrin:

@djadomraz, ами ще чакам я....ако има какво да крия и да трия. :devil

Абе човекът сигурно е форматирал дискета с формат-менюто от windows и цитира нещата от там. :)

Иначе безвъзвратното триене на данни става много лесно с доста програми. На мен не ми трябва, но ако ми се наложи достатъчно е да пусна Wipeifo-т от NU с коефициент 7 или повече и после FBI да дойде - нищо няма да намери. :D

Това е една от програмите които наистина ще изтрият всичко, само че трябва да имаш доста време за чакане. 80 G диск има да го чакаш 1 седмица ;)

Вярно, на човек определено му писва да преинсталира 1-2 пъти годишно ОС, или по-често, ако се налага. Затова препоръчвам програмата Acronis , има я на Warez тук. Реших за постоянно проблема, като:

1. Създадох архивен партишън около 7Gb

2. Прехвърлих каквото исках да спасявам от С на D /архивния диск/

3. Форматирах С диска

4. Инсталирах ОС, сървис пак-а, офиса, драйверите и някои основни програми, с които работя.

5. С acronis на D диска създадох True Image на целия С диск. Излезе около 2,5 Gb

Сега , като се наложи, просто форматирам С и връщам имиджа от D на С диска. Някъде за 2 часа компа е готов за работа.

Дрън дрън та пляс. Нормалното форматиране всичко, което прави е да прочете диска а не записва нищо. Целта е да се провери дали диска се чете което гарантира с точност от около 99% че ако даден сектор се чете без грешка и особено забавяне значи ще е ОК. Но абсолютно нищо не се записва от формат-а на DOS, Windows 98, XP и т.н. Бързото просто записва FAT таблиците или аналогичните структури NTFS-а - разни индекси и прочее системна информация описваща структурата на диска и най-вече това че там няма нищо и е чисто празен.

Тъй че при пълен формати си остава всичката информация на диска и още как. Само при формат на диска от BIOS-a (а от доста отдавна тази опция липсва) се записват първо нули, после само единици а после няколко стойности чието двоично преставяне е нещо като 01010101 или 00110011 и т.н. като след всеки запис се прочита стойността за да се провери наистина ли е записано това - само така се хващат всички грешки.

Има още нещо на темата за форматирането и проверката на диска за грешки - на новите дискове (всъщност не чак толкова нови, от години всъщност всички дискове я имат тази опция) - опция S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) - което при откриване на сектор който се чете трудно се "измества" на друго място от диска като се оставя малко резерва на края на диска. Така дори някои места от диска да почнат да ти се развалят ще ти се спаси диска и най-вече информацията. Повече информация тука (и не само).

Хахахахаха ей такава глупост скоро не бях чувал. Значи формат-а износва диска? А обикновеното записване на информация износва ли го и доколко? !е в такъв случай там където ти е FAT таблицата трябваше стават дупки след няколкомесечно ползване....

Хехе. Още един бисер. Май бъркаш преинсталирането с форматирането. Инсталирането на Windows 98 върху работещ такъв освен да направи по-голям батак друго нищо не върши... Привидно първите няколко дни може и да заработи ако наистина е било спряло нещо дребно но файдата не е огромна.

Но при всички положения има разлика между бързо форматиране, нормално форматиране (фул формат по твоята терминология) и инсталиране на windows.

ай ся кажи му не6то де,кайи му нещо :D :D :D

:blink: един приятел ме посъветва да форматирам Ц-то с някоя друга програма преди да преинсталирам WIN-a,щото самото форматиране от CD-то не било пълно и е възможно да се "омаже" :woot ОС в самото начало.Та въпроса ми е (помагайте )трябва ли да диря некоя програма за формат преди инсталацията или да си карам направо с сд-то както си му е редът.Благодарско Ви предварително! :)

Удари му един low format за по - сигурно :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...