Jump to content
BulForum.com

PHP

M_I_T_A_K_A

Recommended Posts

аз използжам Apache i PHP и имам сложен скрипт на РНР които ми показжа директориите и фаиложете Въпроса ми е следния може ли да се добажи още нещо към тоя скрипт и какво трябва да е то за да не ми показва скритите фаилове

10х предварително

:)

if (file_attr($f)!=ATTR_HIDDEN)

{

echo $filename;

};

и това го слагаш веднага след ред номер 3546 във файла който показва листинга (който и да е той)!

:D Сега сериозно, скрипта трябва да има опция за това, или най-малкото трябва да кажеш кой е скрипта. Всичко може да стане, просто трябва да се промени кода, или поне ако скрипта е по-известен и някой е запознат точно с него и го е променял, да ти каже.

Така както си задал въпроса, е против правилата на форума най-малкото.

ami izvinqvam se za gre6no zadadeniq vupros a za skripta moje da se nameri na tozi linc

polzvam nego za6toto ne sam nameril drug ako nqkoi moje da mi kaje po dobur koito da ne pokazva skritite failove 6te sam blagodaren

• 4 months later...

Въпроса ми не е свързан с по-предните постове, но го задавам тук за да не отварям нова тема, тъй като мисля, че и тази ще свърши работа. Те първа смятам да зопочна да се занимавам с PHP и исках да попитам дали можете да ми препоръчате някаква кнга, която да ме запознае с това чудо :) Поразрових се и намерих няколко книги, които като че ли си заслужават. Най-много ми допадна книгата PHP: Професионални проекти, но тъй като не знам каква е, на какво ниво е, питам тук. Ако можете дайте ми някакво предложение, което да удовлетворява изискването, че не съм се занимавал до сега с PHP.

• 5 months later...

@stefan_t_st, професионални проекти ми се вижда сложничко. имам няколко книги на пц-то за начинаещи и ако искаш можеш да ги свалиш от дц само ми прати един ПМ да се разберем кога да влезна.

Та и аз имам един въпрос. И аз като стефан реших да пробвам да го науча туй чудо, но не мога да зацепя къде се слагат кавички ("") и къде не. също така не знам къде се слага ето този символ ( ' ). ето един елементарен скрипт като за ламери

<?

$x = 3;

$y = 5;

print "$x + $y = ";

print $x + $y;<a name="IDX-50">

print "<br><br>";

?>

по нататък има умножение и деление и т.н. но няма да го пиша целия. защо на едното място има ("") а на другото няма. ако на някой му се занимава да обясни по елементарничко ще съм му много благодарен :) или да даде някоя книжка където го пише, че в тея дето аз ги имам няма :unsure:

@stefan_t_st, професионални проекти ми се вижда сложничко. имам няколко книги на пц-то за начинаещи и ако искаш можеш да ги свалиш от дц само ми прати един ПМ да се разберем кога да влезна.

Та и аз имам един въпрос. И аз като стефан реших да пробвам да го науча туй чудо, но не мога да зацепя къде се слагат кавички ("") и къде не. също така не знам къде се слага ето този символ ( ' ). ето един елементарен скрипт като за ламери

<?

$x = 3;

$y = 5;

print "$x + $y = ";

print "<br><br>";

?>

по нататък има умножение и деление и т.н. но няма да го пиша целия. защо на едното място има ("") а на другото няма. ако на някой му се занимава да обясни по елементарничко ще съм му много благодарен :) или да даде някоя книжка където го пише, че в тея дето аз ги имам няма :unsure:

значи в този скрипт си объркал някои неща, предполагам какво искаш да постигнеш с него..

Кавичките("алабала") и апосстрофите ('алабала') служат да обозначат стринг, който да се изведе или присвои (в случая да се изведе с print). Разликата е, че при кавичките, ако в стринга има променливи ($y например), те се заместват в стринга със съответната стойност, също така ако има специални символи, и те се изчисляват образно казано. Ако се използват апострофи, стринга си е стринг каквото и да има в него.

Пример като твоя:

$x=5;

$y=6;

print "$x, alabala, $y";

ще изведе това:

5, alabala, 6

Същото, обаче с апострофи, ще изведе:

$x, alabala, $y

Същото се отнася и до специалните символи като \t, \n

А това:

предполагам искаш да изведеш сбора като число, което ще стане, обаче (;) завършва оператора, и PHP ще опита да изпълни

<a name="IDX-50">

като оператор, което не е коректно. Това горното трябва да е поне в друг принт,напеример

print '<a name="IDX-50">';

в случая използвах апострофи, защото вътре в самия стринг има кавички, така не се бърка интерпретатора, можеше и с кавички, но тогава кавичките в самия стринг трябваше да се изкейпнат така:

print "<a name=\"IDX-50\">";

което в случая не изглежда добре, още повече в случая в стринга нямаш променливи или специални символи, които искаш да се изведат като стойност, а не като обикновен стринг.

малко съм те заблудил със скрипта, приятелю, за което много съжалявам, но вчера така ми беше бумнала главата с тея променливи, че направо незнаех къде се намирам :( в общи линии изобщо не знам от къде се е взело това print $x + $y;<a name="IDX-50"> :blink: целия скрипт е

<html>

<head>

<title>Three Plus Five</title>

</head>

<body>

<h1>Three Plus Five</h1>

<h3>Demonstrates use of numeric variables</h3>

<?

$x = 3;

$y = 5;

print "$x + $y = ";

print $x + $y;

print "<br><br>";

print "$x - $y = ";

print $x - $y;

print "<br><br>";

print "$x * $y = ";

print $x * $y;

print "<br><br>";

print "$x / $y = ";

print $x / $y;

print "<br><br>";

?>

</body>

</html>

много ти благодаря за обяснението и общo взето го схванах. ако напиша

"$а chasha"; доколкото разборам ще се изведе стойността на променливата и думата чаша,

а ако е в апострофи ще се изведе $a chasha :)

edit: добре де ето един друг пример с функция.

<?php

echo date("H:i, jS F");

?>

и

<?php

echo date('H:i, jS F');

?>

и в 2та случая в браузъра изкарва едно и също нещо. кое е правилно да се напише и има ли значение изобщо?

...

edit: добре де ето един друг пример с функция.

<?php

echo date("H:i, jS F");

?>

и

<?php

echo date('H:i, jS F');

?>

и в 2та случая в браузъра изкарва едно и също нещо. кое е правилно да се напише и има ли значение изобщо?

В случая няма никакво значение. Ако погледнеш по-горе, ще има значение ако в стринга има някакви специални символи (вкл. променливи). По-просто казано, ако в стринга няма символа $, значи няма значение (няма неща, които да се смятат за променливи), макар че е твърде грубо и неточно казано.

Просто ако в стринга има някакви променливи или спец. символи, при кавичките тия неща се заместват със съответната стойност, т.е. изчисляват се и в стринга. Същото важи и за heredoc синтаксиса, там също се изчисляват стойностите.

Малко е объркващо, ако си се занимавал с езици, които не го поддържат това.

Значи имам инсталиран Xampp (PHP, MySQL, Apache) и май съм си забравил юзера и пасса на MySQL-a, и сега не мога да се конектна чрез PHP ($connect = mysql_connect('localhost', 'user', 'pass');).

Опитах да преинсталирам xampp и на ново да въведа юзера и пасса в MySQL-a но пак ми изписва подобни грешки:

mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed

error: 'Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES)'

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES) in E:\web\createmovie.php on line 2

Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES)

Значи не съм много наясно с тия неща. наскоро почнах да чета една книга и се водя по нея.

може да бъркам нещо в командите или някой настроики, незнам и аз, just help :bgrin:

Значи имам инсталиран Xampp (PHP, MySQL, Apache) и май съм си забравил юзера и пасса на MySQL-a, и сега не мога да се конектна чрез PHP ($connect = mysql_connect('localhost', 'user', 'pass');).

Опитах да преинсталирам xampp и на ново да въведа юзера и пасса в MySQL-a но пак ми изписва подобни грешки:

mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed

error: 'Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES)'

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES) in E:\web\createmovie.php on line 2

Access denied for user 'mds'@'localhost' (using password: YES)

Значи не съм много наясно с тия неща. наскоро почнах да чета една книга и се водя по нея.

може да бъркам нещо в командите или някой настроики, незнам и аз, just help :bgrin:

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/res...ermissions.html

• 2 years later...

Имам лееко странен въпрос, но все пак ще го задам към хората, които са по-запознати с езика. Има ли функция, или оператор, или нещо, с което мога да изчисля коренквадратен от дадено число. За по-любопитните искам да си направя скрипт за решаване на квадратни уравнения :bgrin:

:пп Знам как да го направя на C/C++, така че моля без такива коментари, ако има възможност да се направи на PHP моля някой да помогне :) Или от C/C++ да се вгради някак си в web страница, ама и тва не знам как става, ако изобщо е възможно :bgrin:

Това, че знаеш как да го направиш на С++ ме учудва как не си пробвал по подобен начин в PHP :P

Първосигнално аз бих пробвал sqrt(). Понеже така се казва ф-ята почти навсякъде. Е, в Паскал мисля, че беше sqr(), но това е съвсем далечен от С език.

В случая това е твоята ф-я И тук :) .

Между другото от сайта php.net можеш да си изтеглиш документацията за езика, с всички ф-ии, и синтаксиса, 7-8 МБ .chm файл, доста е удобен.

Благодаря ти, сега ще пробвам със sqrt() пък ще видим кво ще излезе :lol:

edit: да, ся като се поразрових из гугъл е точно това дето търсех, ама кат не съм и предполагал, че ще е същото като в C++. А и в интерес на истината се бях насочил в грешна посока, търсейки аритметичен оператор :bgrin: Сори за безпокойството и благодаря още веднъж!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...