Jump to content
BulForum.com

PC -> мобилен телефон/GSM Modem?! -> Интернет

Recommended Posts

Някой ползвал ли е подобна връзка? С какъв апарат и доволен ли е? Не броим GPRS модемите - да говорим за обикновени мобилни телефони. Трябва ми като трети бекъп на интернет връзка, така че не се изисква кой знае какво - просто да е надеждно, не бързо... Примерно с апарати от средните класове GPRS >= 6.

Искаш да влезеш в интернет с лаптоп през GSM, така ли?Ако не съм разбрал се извинявам :)

Едит:Ами ако вържеш това PC с един infrared порт и оттам за телефона...Би трябвало да стане.Аз съм влизал с Нокия 6100-нейния infra с тоя на лаптопа вързах.

мне - не говоря за карта за лаптоп, а за PC в смисъл работна станция. Не лаптоп. Работна станция -> мобилен апарат с карта за пренос на данни -> интернет.

Ако искаш да ползваш Dial-up, трябва ти номер за данни, който се присвоява на същата карта, която ползваш за разговори, не е отделна карта. ТИТУЛЯРЪТ на договора пуска молба за активиране на номер за дании. При М-тел струва 12 лв с ДДС. Започвайки DATA-сесия, операторът те идентифицира по този номер и няма нужда от парола.

Следващия етап е да си набавиш DATA кабел (респ. IrDA или Bluetooth dongle), в зависимост от възможностите на телефона. Аз лично съм ползвал този начин с няколко телефона NOKIA: 5110, 6110, 6210, 6310i. Условието е телефона да поддържа модем (може и през GPRS, но още не съм пробвал). GPRS се активира лесно при М-тел - само се обаждаш на *88 и казваш на оператора, че искаш да ти активират GPRS.

Забравих да кажа, че с Прима номерът няма да стане нито с GPRS, нито с CSD, нужно е да си на договор.

Освен това трябва да има софтуерен "модем" на компютъра, със съответните протоколи. Не мога да го дефинирам еднозначно, защото съм пробвал само с телефони НОКИА, а освен това при различните модели става по различен начин. Общото май беше един изпълим файл MPAPI, ако не се лъжа.

Едит: В сайта на М-тел има подробно описана услугата мобилен интернет, заедно с инструкции за настройка.

По отношение на това, дали съм доволен - досега ми се е налагало да ползвам този начин с CSD през номер 1000, където скоростта е 9600 б/с, и то предимно за обмен на поща. Трудно е да преценя кое е по-изгодно, защото сега през номер 1000 вече струва 0.09 лв/мин без ддс, а беше 0.05 лв/мин :angry1 . Но, според зависи... В единия случай плащаш време, в другия (GPRS) - обем данни.

http://qube.ru/forums/item/beginner/message/9234

и тук също има някакви настройки.....http://www.linux.org.ru/view-group.jsp?group=8403&offset=660

По-рано имаше подробни указания как да се направи,но сега са останали само разискванията във форума.Дано ти свършат работа...мисля,че руския няма да те затрудни.

Ще потърся останалата информация...

а тук има някакъв скрипт за линукс, който не знам доколко ще ти свърши работа ->http://www.linux.org.ru/view-message.jsp?m...%26offset%3D690

Сега се сетих, че преди години мой колега опитва (успешно) със Сименс М35. Тогава той си купи DATA-кабел MA (Mobile Action). Кабелът беше комплект с диск, в него приложен софт за телефона и драйвери за модем. Имаше драйвери за Нокия, Ериксон и Сименс. Тъй като става дума за преди 5 години имаше драйвери само до S45, МЕ45 и SL45 (понеже си се спрял на Сименс). Имам копие от диска, и ако считаш, че ще ти свърши някаква работа, ще ти го дам. Дотук става дума за CSD връзка.

На прима виста ми попадна един руски сайт http://www.mobile-review.com/review/siemens-s45.shtml, откъдето ми стана ясно, че S45 и ME45 поддържат GPRS. Така, че ако ти се намира такъв, хвърли едно око.

Ако остане вариант кабел: производителите на кабели рядко ги правят съвместими с други софтуери, освен собствените. Най-много да ти се наложи да инвестираш около 40 лв за кабел със софт. Тук не споменавам IR порта, понеже ми се струва несериозно да се разчита на него при екстрени ситуации, тъй като иска близко разстояние и пряка видимост. Колкото за проба може би става, не знам...

аз съм пробвал за модем SE T630 и на лаптоп и на ПЦ съм го пробвал и работи

ПС: връзката е пълен кИнеф :sick но върши работа при екстремни случай

ако затва става въпрос ако не сори за спам-а

Пробвал съм със Саджем, НЕК, Нокия .

Връзвъл съм ги като стандартен модем през ИР(с изключение на Саджема, който съм ползвал И през сериен порт). Мога да твърдя, че връзката е изключиттелно бавна а на моменти и нестабилна (огромни закъснения от порядъка на 1000 мс до първия хоуп) ,но определено може да се спаси положението ... цената въобще не я коментирам.

• 2 weeks later...

Добре, а GSM Modem ползвал ли е някой? Отзиви? И цени на апаратите (Siemens TC 35i и SonyEricsson GM29 - тези двата се предлагат от Мтел)...

Иначе избора за сега се спира на М55... Скоростта не е от значение за тази специално връзка. А за надежността... това ще е бекъп на бекъп-а на бекъп-а - тоест предвижда се да се стигне до него ако ни удари цунами например като в Азия :) така че...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...