Jump to content
BulForum.com

Климатици

cheese

Recommended Posts

Здравейте. Мисля да слагам един климатик в моята стая, която е 13 квадрата. тъй като съм гола-вода бих искал да ми препоръчате колко голям да е климатикът, някаква марка и разбира се като спецификации да е добър. колкото до цената границата е 500лв. разбира се, ако има нещо по-евтино, което ще ми върши работа, няма да е лошо!

:пп става въпрос за нов.

9-ка ще ти свърши идеална работа, дори през лятото ще ти е студено. Но за марка не знам, скоро не съм се интересувал какво е положението. Предполагам, че Елит или Мидеа ще се вместят в сумата, която имаш

Само дано не си в някоя от старите къщи с тавани от по 3+ метра, че тогава и 12-ка няма да те оправи. :P

Всъщност при изчисленията за мощността се гледа обемът въздух (вкл. се взима предвид дали стаята е полупразна или е натъпкана с мебели), местоположението на стаята (юг, запад и т.н.) в сградата (а за сградата дали е санирана), доколко е топло-изолирана самата стая, има ли постоянно "греещи" неща в нея (монитори, усилватели и др.)...факторите са много и всеки оказва повече или по-малко влияние.

Ако стаята ти е със стандартната височина от 2.60 и се намира в стандартен блок, по принцип 9-ка би трябвало да те оправи, но тъй като винаги се взима малко с аванс, бих ти препоръчал все пак 12-ка, защото ще се нервиш когато чакаш (особено първоначално) дълго време да ти се охлади/отопли стаята.

А и разликата в цената между 9-ка и 12-ка вече не е толкова голяма, особено при евтините марки.

Виж в Техномаркет-а какво се предлага до 500 лв. - има поне 20 модела, които ще ти свършат работа. Все пак не забравяй, че имаш и монтаж, който не е много евтин. ;)

ами то май най-добре ще е да си викна хората, които ще ги монтират и те да кажат къде какво и т.н. тъй като и в хола ще слагаме, а там помещението си е доста големичко около 30 квадрата и да не стане няква издънка :bgrin:

Моята стая е с квадратура като твоята ;)Изложение южно :D С климатик 9-ка започва да ми става студено като поработи на 25 градуса за 20-30 минути. Зимата се справя чудесно, но го ползвам само докато пуснат парното, но пак се случва да има и студени дни- топли добре. Предполагам,че и монтажистите няма да ти кажат да сложиш по-голям климатик.

Някой да има впечатление от марката "Дайкин"... ? Не очаквах да ми предложат такава марка и останах малко учуден. За нов климатик става въпрос.

ами то май най-добре ще е да си викна хората, които ще ги монтират и те да кажат къде какво и т.н. тъй като и в хола ще слагаме, а там помещението си е доста големичко около 30 квадрата и да не стане няква издънка :bgrin:

Ако намериш някъде останала 9-ка Мидея я вземай и няма да имаш проблеми. Интересното е, че не само няма свободни часове за монтаж /най-рано за след 10 дни/, ами няма и климатици... Един комшия 2 дни обикаля за Мидея, та накрая в някакъв склад на Брезовска май намери. Много учуден останах, след като говорих с един познат, който се занимава цял от 30 години с климатици и хладилници и т.н. ходил е в заводите в Китай и доста време е работил като инжинер в топлите страни. Та като го питах за Осака и той ми каза: "Само за Осака не ми говори... По-добре Мидея или Елит - хем по-евтини, хем по-здрави - поне 5 години няма да мръдне...". Направо ме застреля като ми каза, как тея Осаки дето ги предлагат от няколко месеца едва ли не били пълни боклуци и не ставали за нищо :unsure:

Още нещо - недей разчита на мнението на техници, които не познваш, защото умишлено ще ти набутат по-голям и съответно по-скъп климатик, не че е лошо да е по-голям, ама цената...

@Fibaman - доколкото съм чувал за Daikin се говорят само хубави неща и се водят за едни от най-добрите в климатичната техника. Мисля, че и не са от най-евтините :)

бях се насочил да звъня на тоя човек, дето ти ми даде номера. иначе се бях наточил да взимам нео или самсунг, някакви отзиви за тях?

Някой да има впечатление от марката "Дайкин"... ? Не очаквах да ми предложат такава марка и останах малко учуден. За нов климатик става въпрос.

Това са мерцедесите на климатиците ако можеш да си го позволиш просто място за чудене няма :)

@Fibaman - доколкото съм чувал за Daikin се говорят само хубави неща и се водят за едни от най-добрите в климатичната техника. Мисля, че и не са от най-евтините :)

Ако не се лъжа онзи спомена нещо от сорта на хилядарка ако не и повече, но все пак зависи от модела и големината :wacko:

бях се насочил да звъня на тоя човек, дето ти ми даде номера. иначе се бях наточил да взимам нео или самсунг, някакви отзиви за тях?

Ами като му звъннеш, направо се консултирай с него - все пак слага климатици от много време и всичко му е минавало през ръцете, а и ги поддържа. Питай него, няма да те подведе ;)

...иначе се бях наточил да взимам нео или самсунг, някакви отзиви за тях?

Трагедия :sick На работата ползвахме няколко самсунга-заминаха си до един малко след като им изтече гаранцията...И не стават за отопление,бяха до -5 градуса...нео изобщо не ща да ги коментирам :sick

От евтините климатици Осака са най-добре,имам преки впечатления (12-ка в къщи),няколко колеги си купиха 9-ки и 12-ки,просто перфектни за цената си,монтажа е включен...Зимата никакви грижи-затопля помещението доста по-бързо от 12-ка инвертор Панасоник (имам такъв в хола).Недостатък е че са малко по-шумни,но се свиква :P

• 1 month later...

Абе в този линк дето си дал прочетох нещо доста смущаващо:

При спазване на всички условия за експлоатация /редовно почистване на филтрите, текуща годишна профилактика, запазване на първоначалните хладилни/отоплителни товари в помещенията/ експлоатационният живот на японските климатици е средно 10 - 13години, а на китайските – от 4 до 6 години.

Това ще рече ли, че всеки китаец, даже и да е хубав (и красив :P ) си отива максимум след 6 години :confused

Това ще рече ли, че всеки китаец, даже и да е хубав (и красив :P ) си отива максимум след 6 години :confused

Горе-долу да, в тази графа влизат и корейските

Горе-долу да, в тази графа влизат и корейските

А знаеш ли какво точно им се скапва?? И има ли изключения (напр. добра изработка, хубав компресор...)?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...