Jump to content
BulForum.com

Problem

Recommended Posts

Zna4i na laptopa kato si e windowsa pusnat si raboti na celqi ekra a kato e pusnat pod DOS da kajem Turbo PAscal ba4ka ne na cql ekrana eto i primer ot bios ne moje da se bara pretarsil sam vsi4ko kakvo moje da mi prepora4ate

Няма спасение ... ако монитора на лаптопа ниама вазможност за разпаване трябва така да се работи ... По принцип можеш да си изтеглиш драйвери за дос ама те ще разботят ако доса е чист. т.е. 6.22 или нещо от сорта. Но ако се пробваш на windows конзола да слагаш драйвери за дос най-много да прецакаш windowsa :)

можеш да направиш друго - направи си систмна дискетка с 6.22 и като ти трябва дос стартирай от нея - ватре си сложи в autoexec.bat i v config.sys драйверите за дос и от там ще нагласиш дисплея :)

A kak to4no kav draiver mi trqbva 4e da go razteglq pod dos 6toto az imam sistemna maa to i biosa i 4istiq DOS mi ba4ka na takava golemina 6toto monitora e 800x600 pixela fixiran a dos e 640x480

DOS работи при разделителна способност от 720x400 точки в текстов режим (който си показал и на снимката), а 640х480 е просто един от графичните режими с 16 цвята, който може да се използва от ДОС (без поддръжка на VESA, това е и максималната резолюция, която може да се използва от него).

Драйвер за да разпънеш екрана няма да намериш за ДОС, за да се разпъне от 720 до 800, трябва и символните матрици, заредени от видеоБИОС да се предефинират всичките, а това е само част от проблема.

Така че по-добре свиквай.

A tva za celiq ecran ne mojeli da se opravi pod windows. Q probvai kat mu dade6 Propertise verhu ikonata na programata koqto e pod DOS i sled tva otide6 na Screen i ot tam ceka6 na otmetkata za Fullscreen.

:)

Draiveri za dos sashtestvuvat, dori ako niama v neta mojesh spokoino da pratish pismo da proizvoditelia da ti izprati draiver za dos :)

Instaliral sam draiveri za dos mnogo pati  B)

Probvai na www.driverguide.com

Много бих искал да науча малко подробности около тези драйвери. Понеже викаш, че си ги инсталирал много пъти, какъв точно е ефекта във връзка с текущия проблем, и ако можеш, би ли ми разяснил малко в технически подробности как се справя със ситуацията въпросния драйвер?

Не, наистина ми е интересно, аз лично не съм се сблъсквал точно с този проблем на лаптоп с фиксирана по този начин резолюция и ДОС. И после ДОС програмите вървят ли коректно след 'разпъването' на символните матрици (или просто се добавя по един празен пиксел отдясно и отдолу към всеки символ)?

Защото по някакъв начин ми се струва, че ако не е така, трябва да се симулира текстова среда в графичен режим, например с функциите на BIOS.. ?!

Все пак това е TFT и не подлежина интерполация. Всеки знае, че при тези монитори ако се работи с резолюция, по-ниска от фиксираната, се изобразява подобна черна рамка. :(

• 1 month later...

Имам две предложения:

1. Използвай паскала в win и го прави на цял екран с ALT+ENTER.

2. Напиши програма на паскал като използваш библиатеката graph. Поиграй си там с драйверите и режимите (все не остава време да ги разуча) там би трябвало да има и по-високи резолюции (до 800x600 предполагам). След като стартираш програмата резолюцията ще се смени, после като излежеш от програмата паскала трябва да продължи да работи в същия режим.

Този вариант е малко сложен пък и не съм сигурен, че ще стане, но все пак пробвай.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...