Jump to content
BulForum.com

Slackware 10 като рутер ???

panda

Recommended Posts

Здравейте,Oт миналата година година ми се наложи да се занимавам с LINUX и по специално с рутери, особенно ме заинтригува Slackware. Молбата ми към вас е да ми кажете как да настроя Slackware 10 като рутер . Благодаря ви предварително.

Най-просто с iptables.....

Eто и един прост пример за надстройване :

1. В ifconfig проверяваш и надстройваш 2-та интерфейса. Примерно eth0 ти е към ЕК, а eth1 за вътрешната мрежа.

Пишеш за eth0 :

dhcpcd -d -B -D eth0

a за eth1 :

ifconfig eth1 192.168.0.1

2. Трябва да разрешиш от ядрото препращането на пакети :

echo "1">/proc/sys/net/ipv4/ip_forward

3. После с iptables маскираме :) (Естествено може да използваме и SNAT) :

iptables -t nat -A POSTROUTING -j MASQUERADE -o eth0 -s 192.168.0.0/24 -d 0/0

Да не забравиш да поставиш 2 и 3 в /etc/rc.d/rc.local ( май така беше ) . За надстройката на интерфейсите също можеш да ползваш pkgtool.

Това би трябвало да ти свърши работа.... ;)

по т.2 от по-горе : погледни rc.inet2, там би трябвало да имаш нещо такова :

IPV4_FORWARD=1
if [ -f /proc/sys/net/ipv4/ip_forward ]; then
 if [ "$IPV4_FORWARD" = "1" ]; then
   echo "Activating IPv4 packet forwarding."
   echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
 else
   echo "Disabling IPv4 packet forwarding."
   echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
 fi
fi

така че само трябва да се увериш че го има и че е IPV4_FORWARD=1 а не =0

а пък за т.1 погледни rc.inet1, там би трябвало да има готови команди, само трябва да попълниш едни променливи в началото - IP, Mask, USE_DHCP..., и ако няма за 2 LAN-ки, да копираш всичко още веднъж и да промениш имената на променливите за втората карта.

squid-а определено е решение но не съм убеден че е най-бързото .. смятам че iptables е по-бърз вариант поради обвързаността си с кернела.

Може да греша и ако е така моля да бъда поправен.

А дистрибуцията е от значение що се отнася до стабилност ( вярно е че и това е в строга зависимост със задкалвиатурното пространство )

squid-а определено е решение но не съм убеден че е най-бързото .. смятам че iptables е по-бърз вариант поради обвързаността си с кернела.

Може да греша и ако е така моля да бъда поправен.

А дистрибуцията е от значение що се отнася до стабилност ( вярно е че и това е в строга зависимост със задкалвиатурното пространство )

Не е само въпрос на бързодействие. Squid работи в приложния слой само с протоколите HTTP/FTP, докато NAT схемата с iptables се осъществява в мрежовия слой, т.е. всички приложни протоколи ще работят прозрачно върху нея ;)

Можеш спокойно да хвърлиш око на моят rc.ip_forward:

http://aph3x.ath.cx/rc.ip_forward

Базира на един доста известен example... някъде из Linux-HOWTO

Аз единствено съм коментирал реда за логването на пакетите в /var/log/messages защото доста ми набъбва лог-а, както и съм разрешил някои допълнителни портове, както можеш сам да видиш.

Ако си със статичен IP адрес, можеш да направиш следното:

Първо: chmod +x /etc/rc.d/rc.ip_forward

Второ: в rc.local добавяш :

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j SNAT --to-source 80.80.80.80

като сменяш 80.80.80.80 със външния ти IP адрес (реалния) и eth0 със външния ти интерфейс.

Рестартираш машината и би трябвало да тръгне ;-)

• 2 weeks later...

и коя настройка точно изисква рестарт не разбрах ?! :huh: :huh: :huh:

1 sorry za 6liokavicata - towa e edin ot problemite mi

ta dokade q dokarah -

Instalirah go, o6te ne sam ma4il LILO, no drapnah driveri za videokartata i gi instalirah KDE na 85Hz e mnogo po-dobre ot 56Hz :):)

Oba4e - kirilicata q nqma nikakwa - wmesto bukwi wivdam edni prawoaglanici s ne4o kato to4ki w 4-te agala na prawoagalnika. Molq pomognete ni6to koeto e na balgarski ne go raz4itam, a ne iskam da minawam prez windows-a da 4eta iskam direktno da go prilagam bez da gubq wreme w prewklu4waneto mejdu dwete OS, 4e 6te zabrawq kakwo da prawq. :( Ako nqkoi moje da pomogne neka kaje, ama ako moje na latinica dago napi6e(znam 4e e kriwo i az sam taka w momenta ama...)

i ne6to mi6kata ne miraboti scrool bara - ima li zna4enie 4e e na USB???

Dokato nqkoi mi otgowori 6te ma4a LILO to :)

1 sorry za 6liokavicata - towa e edin ot problemite mi

ta dokade q dokarah -

Instalirah go, o6te ne sam ma4il LILO, no drapnah driveri za videokartata i gi instalirah KDE na 85Hz e mnogo po-dobre ot 56Hz :):)

Oba4e - kirilicata q nqma nikakwa - wmesto bukwi wivdam edni prawoaglanici s ne4o kato to4ki w 4-te agala na prawoagalnika. Molq  pomognete ni6to koeto e na balgarski ne go raz4itam, a ne iskam da minawam prez windows-a da 4eta iskam direktno da go prilagam bez da gubq wreme w prewklu4waneto mejdu dwete OS, 4e 6te zabrawq kakwo da prawq. :( Ako nqkoi moje da pomogne neka kaje, ama ako moje na latinica dago napi6e(znam 4e e kriwo i az sam taka w momenta ama...)

i ne6to mi6kata ne miraboti scrool bara - ima li zna4enie 4e e na USB???

Dokato nqkoi mi otgowori 6te ma4a LILO to :)

Hich ne si nacelil temata ama aide. Ta sq za kirlicata... otvori si konquerora i napi6i Fonts://. Tam 6te ima6 dve papki edna system i edna personal - kopira6 shriftovete ot system v personal i si gotov.

PS:pisha na latinica zaradi nego... :punk

EDIT

moq gre6ka... fonts:/

towa s Fonts:// ne6te dawa mi nqma takowa URL ???

Ohhaaa toku 6to pri oopit za nstroika na zwuka plqs dade gre6ka

sorry toku 6to widqh 4e sym pisal w druga tema za Slackware - Rexus praw be6e izwinqwai Prosto sam obarkal temite., no prosto towa koeto e na Kirilica ne go raz4itam ot Linux-a

Edit 2:

Neznam kak no mozilata smeni 6riftowete i sega wijdam kirilicata - malko darweno wse pak

nqmam takiwa papki - ima local, default,misc, cyrilic,ttf, typ1 i o6te 2-3 no ne i tezi koito mi kaza

Molq nqkoi moderator da mi premesti postowete w temata Slackware 10.1 instrukcii za nastroika 4e sa za tam. Porati tehni4eski problem sam gi slojil w gre6na tema

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...