Jump to content
BulForum.com

Здравни осигуровки!

ta4eto

Recommended Posts

Cheese, ми ако не работя, не получавам доходи, как ще ме накарат да плащам осигуровки ве! Примерно мама и тати ме хранят!

В този случай се регистрираш като безработен

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply
Аха, верно, забравих и ми ги изплащаха от социалните. Верно ве, баси!

До преди два - три дни лежах на тая кълка.Че щом съм регистрирана в бюрото , ми ги плащат социалните или , както следва , покриват ми ги чрез бюджета по местоживеене.

Да , ама не.Дойде ми на гости една дружка , която е родила преди 4 месеца , като преди раждането е била в същото положение като моето и си е спала спокойна , че социалните и плащат...

Това обхваща единствено лицата , които са със статут на безработни , получаващи социални помощи от бюрото по труда.

Групата , която не получава помощи е била осигурявана от социалните само докрая на 99 година.

Няма как да се измъкнеш по тази линия , понеже първо трябва да си с договор , после фирмата , за която работиш да те е осигурявала редовно , да те съкратят и изкарат на борсата.Тогава вече ти си безработен с право на парично обезщетение и здравно те осигурява държавата.

Абе...неприятна работа.

За тези , които питат , дали е задължително - ДА , абсолютно задължително е.

Доброволното доколкото знам се отнася да фирми и предприятия и обхваща повече хора , това нас не ни касае.

Както и колкото от М-тел си взеха задъженията от абонатите с 3 годишни договори

А бе най-добре си плащайте осигуровките. Не се знае какво ще стане утре и вместо да ти даде личния лекар едно направление и да ти излезе почти безплатно, да ти подаде вместо това касовата бележка с една добра цифра.

Лошото е, когато неможеш да извадиш да си платиш сметката като се случи нещо. Тук всички "противници" на осигуровките се изказаха много смело, но един престой в болница плюс лечение, физиотерапия и някаква операция може да струва няколко хиляди лева. Няколко хиляди > 200, даже и от 600.

И аз съм на мнение, че трябва да си плащаме осигуровките, макар да ни бъркат доста надълбоко в джоба! Друг е въпросът, че нашите управници ще ни вкарат в европейската здравна система, ама за паричните ни възнаграждения ще говорим по-късно :excl:

• 4 months later...

мдам, сега и аз да зема да кажа нещо по таз темичка, която наистина е доста интересна. Цялата работа със здравните осигуровки е шибана, като шибаната ни държава. ще ме извинявате за израза, но аз ходя по 1 път в годината на лекар по някои път и по толкова не ходя. защо трябва да плащам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО здравни осигуровки питам аз? Защо днес като отидох при личния лекар и поисках да ми даде 2 направления - едното за ортопед, другото за уши, нос, гърло- тя ми казва, че не може да ми даде 2 направления за 1 месец, щели да ми станат много? след това ми каза, че имам право на 0,7 направления на ГОДИНА! и за какво ми е да ги плащам тея здравни осигуровки? защото е задължително, предпочитам да си плащам по 10лв на преглед и ще ми излезе по евтино отколкото да наливам тея малоумници управляващите. за съжаление нямаме право на избор, а може би ако имахме никои нямаше да си ги плаща, защото срещу тях напрактика получаващ почти нищо.

Още един много интересен факт, е че аз си ги плащам като безработен. незнам по колко лв на месец ми са осигуровките, но знам, че аз имам същите права като хора, които работят, получават високи заплати, плащат високи осигуровки. Е кажете ми не е ли това пълен Ъпсурт :blink:

1 въпрос....задължени ли са хората, били близо 2 години в чужбина да си плащат за нещо някъде си там, където даже не са били толкова време :confused И от къде на къде след това държавата ще им изисква тия пари,след като излзиането в чужбина е било напълно легално :confused

Добре е да се плащат щото ако се наложи да се правят някакви по продължителни и скъпи изследвания ще изяде джоба на човека. И не питат имаш ли нямаш ли, или плащаш или те зарязват да се оправяш сам(в по добрия случай ти обръщат някакво внимание колкото да не умреш, но има опасност по зле да стане).Така че по добре е да се плащат.

Ами да, задължени са хората ;) Тъпо, но факт... Ти може и да не ги даваш, ама ако се разболееш нещо  - лошо...

стефане, ако се разболея, плащам 10лв за прегледа и толкова :) само че като ида да си платя няма да ми викат не може тва или онва, защото следващия път няма да ида. в щатите примерно, а и в доста други "нормални" сеполучава нещо такова: ако искаш плащаш, ако искаш не плащаш. то всъщност не мога да го нарека плащане, а по скоро вноски. внасяш си по колкото ти е кеф и като идеш на лекар и тои ти казва- здравните осигуровки ти покриват еди си колко от лечението, останалото си плащаш. хубавото е че ако си внасял 20 години и не си издразходвал паричките можеш да си ги вземеш. докато тук искаш неискаш плащаш, никои не ти връща парите, държат се зле с теб, абе откачена работа. като цяло здравните осигуровки са хубаво нещо, но да е примерно като по горната схема. все пак мисля си че е добре да имаме някакво право на избор и да си решаваме сами как да се лекуваме ;)

ето сега моя случай, аз един път си плащам здравните осигуровки, и 2-ри път трябва да си платя прегледа при лекар, защото се полагат невероятните 0,7 направления на година. сега ми се налага да ми дадат 2 и ми казват ми ни можи. ама много ясно че няма да искам да си плащам осигуровките, за къв като накрая пак ще си платя за да ида при специалист :angry:

стефане, ако се разболея, плащам 10лв за прегледа и толкова :) само че като ида да си платя няма да ми викат не може тва или онва, защото следващия път няма да ида. в щатите примерно, а и в доста други "нормални" сеполучава нещо такова: ако искаш плащаш, ако искаш не плащаш. то всъщност не мога да го нарека плащане, а по скоро вноски. внасяш си по колкото ти е кеф и като идеш на лекар и тои ти казва- здравните осигуровки ти покриват еди си колко от лечението, останалото си плащаш. хубавото е че ако си внасял 20 години и не си издразходвал  паричките можеш да си ги вземеш. докато тук искаш неискаш плащаш, никои не ти връща парите, държат се зле с теб, абе откачена работа. като цяло здравните осигуровки са хубаво нещо, но да е примерно като по горната схема. все пак мисля си че е добре да имаме някакво право на избор и да си решаваме сами как да се лекуваме ;)

ето сега моя случай, аз един път си плащам здравните осигуровки, и 2-ри път трябва да си платя прегледа при лекар, защото се полагат невероятните 0,7 направления на година. сега ми се налага да ми дадат 2 и ми казват ми ни можи. ама много ясно че няма да искам да си плащам осигуровките, за къв като накрая пак ще си платя за да ида при специалист :angry:

Добре де, но здравеопазването не е само преглед. Казваш, че никога не ти се е налагало да използваш цялата сума - добре дано никога не ти се налага да използваш и една стотинка от тези пари. Но ако ти се наложи скъпа операция от къде ще вземеш пари ? От тези на които не им се е налагало, така както твоите ще отидат за някой на който му се налага. И защото не сме врачки и не знаем на кой ще му се наложи и на кой не трябва да плащаме всички.

Проблема идва, че НОИ е монополист. Ако се съберем 1000 човека и внасяме осигуровките си не в НОИ, а в отделна банкова сметка и от нея да се плаща лечението на този на който му се налага ще е 100 пъти по добре. Да знам, че парите няма да отиват за офиси и кафемашини, а направо в частната клиника което ще положи максимум грижи за който и да било от тези 1000 човека. Ако някой от тях остане без работа - като почне да работи наваксва пропуснатото.

виж сега, аз не съм против здравните осигуровки, против скапана система дето е измислена тук съм. искам да имам право на избор, да решавам как искам да се лекувам-така както сметна че ще е най-добре за мен . другото много фрапиращо е, че човек, които получава висока заплата, плаща примерно по 60лв за осигуровки на месец има същите права, като човек, които плаща по 6лв на месец (безработен). е кажи ми как да съм ЗА здравните осигуровки. предпочитам да си плащам за всичко, вместо да ме правят на маймуна :(

Недейте плаща бе.

Кво ви пука, нали в общия случай тук форумците сте под 30.

Интересно дали така мислят диабетиците например или тези, които чакат байпаси.

Идеята на здравното осигуряване е здравите да плащат за болните.

Ако всеки си хване шапката - какво става...

Такава е идеята де.

И като е за десетина лева на месец се мръщите, но като е за нещо по-сериозно при лекар естествено започва мрънкотене как можело да е скъпо...

Ако питате мен - без здравна каса и на дебели цени за всеки преглед - така е най-честно ;).

Или не е?

VooDooMaN, абе не знам аз ли се изразявам много сложно вие ли не ме разбирате. аз искам да си плащам здравните осигуровки, но искам като си ги платя да получавам нещо насреща. защото така става, че хем си плащам осигуровки, хем още един път плащам на лекарите, щото нямам право на направления. еми няма да стане, ако имам възможност нямаше да си ги плащам. то затова сигурно и нямам възможност, щото иначе никои няма да ги плаща :angry:

Добре де, но здравеопазването не е само преглед.  Казваш, че никога не ти се е налагало да използваш цялата сума - добре дано никога не ти се налага да използваш и една стотинка от тези пари. Но ако ти се наложи скъпа операция от къде ще вземеш пари ? От тези на които не им се е налагало, така както твоите ще отидат за някой на който му се налага. И защото не сме врачки и не знаем на кой ще му се наложи и на кой не трябва да плащаме всички.

Проблема идва, че НОИ е монополист. Ако се съберем 1000 човека и внасяме осигуровките си не в НОИ, а в отделна банкова сметка и от нея да се плаща лечението на този на който му се налага ще е 100 пъти по добре. Да знам, че парите няма да отиват за офиси и кафемашини, а направо в частната клиника което ще положи максимум грижи за който и да било от тези 1000 човека.  Ако някой от тях остане без работа - като почне да работи наваксва пропуснатото.

Хем си прав, хем не. Аз също в момента гледам да ходя на частно, защото мога да си го позволя и наистина отношението е коренно различно. Но само прегледа е 10 лева. Не ти пожелавам да ти се налага нещо по-сериозно. Наскоро бях да си правя разни изследвания. Защото съм с направление не платих нищо. Иначе струва около 200 лева. За престой в болница да не говорим. Позната, която не е осигурена трябваше и тя да си прави някакви доста сложни изследвания - плати доста пари. Е, получи по-добро отношение, но си даде заплатата за два месеца...Не казвам, че е перфектно в момента. Системата е отвратителна и интересчийска. Но 12 лева месечно нищо не са и по-добре да ги даваме и да не си създаваме неприятности.

Истината е, че тука си имахме супер здравеопазване, а сега го направихме както е на запад - само богатите могат да си го позволят

Нова реформа е неизбежна. Само трябва да изчакаме всеки от помярите да си гризне от кокала. Такива сме си, все чакаме, и сега ще се наложи...

Аз плащам, вие с какво сте по-добри от мен, че да не плащате?

Да, кажете ми за циганските квартали, където не плащат ток.. така е, точно като тях сте ;)

Stenli, вземам по много направления всяка година (даже понякога за щяло и нещяло) - всеки имам 'гарантирано' право да вземе направелния по всяко време... но явно се сблъскваме със следното - касата ограничава личните лекари в бройката за даден период, а пък някои от личните са насъбрали хиляди клиенти - според мен и двете неща са кофти - точно те предизвикват в случая проблема

(не съм сигурен, но май има начин да си вземеш през касата, а пък тя би пилила сигурно на личния - някви такива глупости)

обаче остава факта, че примерно аз вземам без никакви проблеми направления

като че ли в твоя личен има нещо...

според мен трябваше да ограничат максималната бройка, която може да запише един лекар, но може идеята ми да е неприложима и тъпа - не знам. Знам обаче, че мога да си сменям личния - и съм сменил няколко докато не си намерих идеалния лекар - никакви опашки, прекрасен човек, винаги направления когато ми трябват

всеки месец изписвам два вида инсулин и не съм се разкарвал заради кофти написана рецепта

Иначе на 18 като бях се чувствах безсмъртен - яко здраво магаре. Обаче пък точно тогава - пролетта на '94 - се разболях от диабет. Е - явно всички тук, които не искат да плащат се чувстват застраховани срещу такова нещо - е и аз не съм никак предполагал, но явно не съм си внесъл застрахователната вноска :lol: - и така - от нищо-нещо...

Малко хора се разкарват толкова по касата - яда и нервите много често са неимоверни, но ми остава и следното - една ампула датски инсулин струва грубо около 20лв - аз ща-не-ща ползвам ~ 7 ампули на месец... И аз давам доста, защото не ми дават заплата под масата като на Кавърман :rolleyes: (бат Иво - да не се обидиш нали си се знаем) даже такива мъки съм имал ежемесечно за да си взема инсулина, че ми е идвало да си го купувам...

иначе офисът на здравната каса е една нищо и никаква дупка - за каква злоупотреба на средства може да става - мисля че видяхте примера къде отиват парите...

даже понеже яко теглим пари от касата - наскоро понеже имам мъничко над 60 единици дневено нарко-доза минавам към графа 'скъпоплатени лекарства' и за всеки протокол трябва да минавам абсурдно безсмислена комися за отпускането на скъпо-платените лекарства...

както винаги съм казвал - при нас е весело

а ако някой чете до тук - ето нещо най-весело:

всеки месец разкарване за рецепти - не е някъв проблем, но на няколко месеца (в момента 6 - като Януари ми дадоха само за 2 месеца поради очакването на наредби-промени) идва една одисея по успяването на това да си вземеш и завериш протокол - минимум един работен ден

Е аз трябва да съм на работа за да работя и да плащам осигуровки - или всъщност да си вземам отпуска всеки път, когато тръгвам на похода за протокол.... :wacko:

едит: наскоро ми идва ваденето - дай Боже да успея за споменатия едва 1 ден...

Аз плащам, вие с какво сте по-добри от мен, че да не плащате?

Ами може да не сме по добри , ама сигурно сме по-умни (вероятно :D )

Аз спецялно започнах да плащам Здравна осигуровка още в далечната 1999 когато ги въведаха - А сега когато направиш запитване до НОИ там стартовата дата е 01.2000 ??? Ха Изненадааа ми каде са кинтите на тези които плащахме от 1999 - Ми нямаги .Сега кои ги е изял и изпил само те си знаят , ама ще видят от мен кинти на КУКУВ ДЕН . незнам може би ако бях на местото на LifeFeel сигурно бих разсъждавал по друг начин (sorry). все пак да не забравяме че здравната каса е създадена за подпомагане на социалния статус на лекарите ,а не за подпомагане на болните (който не вярва да вземе да прочете малко по темата) , Че кой е луд да помага на бедните ( Още Ленин го е казал - Бедните да го Духат.) Не си ли спомняте за прословутия безумно скъп софтуер на здравната каса - написан от една гръцка фирма (която се наложи да купи 3 български софтуерни компании за да се докопа до кацата с меда. За мен изборът е направен - Здравна каса да го Дуа !!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...