ta4eto Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Хора кажете вие плащате ли си здравните осигуровки? Аз не сам от половин година и ме наплашиха с някви лихви и други такива глупости. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedPicasso Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 mmm ne 4e razbiram mnogo no do kolkoto znam ako ne gi plashtash ima globi...i kolkoto pove4e 4akash tolkova po losho stava Link to comment Share on other sites More sharing options...
ta4eto Posted April 7, 2005 Author Share Posted April 7, 2005 А като отида на заболекар да речем и като си ги плащах пак ми взимаше доста пари Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Зъболекаря е друга работа, имаш право на остъпка за 2 пломби всяка година, плюс разни други процедури.Но като отидеш на доктор няма да ти вземе 10 лева за преглед ако си плащал. Тук можеш да провериш какво имаш да даваш http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1_15.asp Link to comment Share on other sites More sharing options...
ta4eto Posted April 7, 2005 Author Share Posted April 7, 2005 Аз знам колко имам да давам,но незнам дали да ги дам или просто няма смисъл! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortimus Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Аз знам колко имам да давам,но незнам дали да ги дам или просто няма смисъл! <{POST_SNAPBACK}> представи си че ти се наложи да влезнеш в болница - тогава всичко се плаща. Не питай за цените ... мисля че на ден беше по 10 лева но не съм сигурен + другите глупости .... Зъболекаря ти прави отстъпка около 20 лева ... за година. Скоро ходих и толкова беше Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Ти си решаваш. Моя съвет е да си ги платиш, защото ако имаш нужда от някаква медицинска помощ, или пък изследване ако не си осигурен ще ти струва доста скъпо. Само прегледа ако не си осигурен струва 10 лева. За направления забрави. Например миналата година си правих изследване, което ми го покрива изцяло касата, а ако трябва да си го плащам е 100+ лева. Просто не си струва за сто-двеста лева осигуровки да си създаваш такива проблеми. А 20 лева при зъболекаря са само отстъпките за пломби, отделно има и за лечение на пулпит и други работи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mureto Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 плащай че си е...о ма...та.преди месец ме болеше белия дроб и ходих на ренген и ми взеха 1,5лв. а иначе снимката беше 15лв. дано не ти се налага да ползваш услуги на докторите ама ти си знаеш де Link to comment Share on other sites More sharing options...
ta4eto Posted April 7, 2005 Author Share Posted April 7, 2005 Верно но ако ти се наложи да отидеш 1 път за 2 години? За 2 години се падат някаде 250лв. А и когато плащаш в брой по друг начин те преглеждат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Не можеш да кажеш за две години колко пъти ще отидеш. Всичко става. Безотговорно спрямо себе си е да не си плащаш осигуровките, все пак за твоето здраве става дума. А ако личния ти лекар те преглежда различно, когато му даваш десет лева ти препоръчвам да го смениш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
teddy Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Хехе,късметлии,аз имам да внасям над 600 лв за осигуровки За това мисля да се ориентирам към здравно застраховане а не осигуряване.Още не съм го разучила,но колкото и да се плаща,пак не вярвам да е над 600 лв. П.С.А относно тия уведомления не съм получила нищо,в което да ми кажат какви са ми задълженията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muggsy Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Верно но ако ти се наложи да отидеш 1 път за 2 години? За 2 години се падат някаде 250лв.А и когато плащаш в брой по друг начин те преглеждат. <{POST_SNAPBACK}> Откак са въвели задължителното здравно осигуряване, съм платил всичко до стотинка, а не съм стъпнал нито веднъж на лекар!Нямам и желание, де, но ако питате мен - би трябвало да е доброволно , а не задължително здравното осигуряване Link to comment Share on other sites More sharing options...
SEPIKO Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 И да ги плащаш ако недай боже ти се наложи операция си я плащаш кеш като поп (личен опит ) така че даго духат имам 1200 лв да плащам ама в другия живот само далавери въртят с парите ни Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Абе кви глоби ве, само лихви саОколо 160 лева май бяха вноските за 1 година ако не сте платили, пък и то ви пращат уведомления по пощата и покани. Няма никакъв смисъл от тия здравни осигуровки според мен! Само взимат парите на хората, направиха си супер яки офиси и не пускат простосмъртни там. Ако имаш проблеми и си търсиш правата те изхвърлят като куче. Аз съм против плащането на здравни осигуровки.br /> <{POST_SNAPBACK}> Така е - аз също съм против Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 ... ако питате мен - би трябвало да е доброволно , а не задължително здравното осигуряване <{POST_SNAPBACK}> Че сега да не би да е задължително Ако не платя какво Link to comment Share on other sites More sharing options...
garga Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 споко, има и по-зле - аз не съм се осигурявал от средата на 2002 :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1_15.asp <{POST_SNAPBACK}> На този линк за нищо на света не ми дава да си напиша ЕГН-то. Какво ли не пробвах и не ще. А осигуровките...не са лошо нещо. Аз си ги плащам редовно, макар че повече от година не ги бях плащала и си мислех, че лихвата ще е убийствена, но се оказа, че е що годе търпима. Все пак колкото по-рано си ги платиш, толкова по-добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Абе кви глоби ве, само лихви саОколо 160 лева май бяха вноските за 1 година ако не сте платили, пък и то ви пращат уведомления по пощата и покани. Няма никакъв смисъл от тия здравни осигуровки според мен! Само взимат парите на хората, направиха си супер яки офиси и не пускат простосмъртни там. Ако имаш проблеми и си търсиш правата те изхвърлят като куче. Аз съм против плащането на здравни осигуровки. <{POST_SNAPBACK}> И аз съм на това мнение. Майка ми е лекарка, и знам тва онва. И аз съм изчислявал, че за да има смисъл да се осигуряваш, трябва по веднъж на около 3 години да лежиш в болница. Е, има болни хора, които може и да им се налага, но повечето не са така. И другото е вярно - парите, които снасяте на тая 'държава' отиват в нечий неизвестен джоб, винаги сме изиграни от 'държавната мафия'. Дори и здравната реформа да беше замислена добре (а тя хич не е), пак щеше да се действа по схемата за лично обогатяване за сметка на народа. Касата е още един метод за ограбване на народа, разберете го най-после, живеем в България! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Идеята на Касата такава каквато би трябвало да бъде е Всеки да внася за общото благо защото никой не знае кога и какво ще му се наложи Друг е въпросът къде и за какво отиват осигуровките Докато се строят офиси на НЗОК нуждаещите се от лекарства чакат да приключат търгове а НЗОК се оправдават, че закъсненията са по вина на доставчиците а еди кой си шеф от НЗОК е управителния съвет на най-големия вносител на лекарства в страната Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fostar Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Не че съм много на вътре в нещата, но доколкото знам лихвите не са големи. А разликата в това дали ще ги плащаш или не е в това че като идеш на доктор и имаш осигуровка здравната каса ти поема част от разходите. Ако нямаш плащаш всичко. Но дали ще дадеш парите на доктора или на държавата май е все едно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GHOST Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Няколко думи за целта на задължителното здравно осигуряване: Аз съм млад и да чукам на дървената си глава, достатъчно здрав. Срещал съм се само един път с личната си лекарка за да си вадя медицинско. Но здравното осигуряване се прави за да може младите и здрави хора които работят и нямат здравни проблеми да внасят здравни осигуровки и така да подпомагат другите, които боледуват по-честичко. Един вид милосърдие. Всеки сам решава за себе си дали ще го прави. Да поразсъждаваме малко върху възможните вероятности: 1. Ти си здрав и внасяш осигуровки. Изведнъж нещо се преобръща и ти се налага да влезеш в болница. Няма проблеми, плащаш ама по-малко. 2. Ти си здрав, но не внасяш осигуровки. Разболяваш се. Лошо! Отиваш на частно и кихаш яки мангизи, но отношението на лекарите е съвсем различно от държавните болници. Има и няколко други възможности които и сами можете да си ги анализирате. Добро решение е здравното застраховане. Но това няма да реши задълженията които налага държавата. И аз дължа няколко здравни, не знам кога ще ги платя, не знам и дали ще ги платя, но ако имам достатъчно пари да си покрия евентуално лечение в частни клиники, няма да имам проблеми да си внасям и здравните. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 pla6tam makar 4e maika mi e lekarka.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Не е тук мястото, нито темата да коментираме дали осигуровките са справедливи като размер, начин на събиране "задължителност" и прочее. Искам да ви дам един чисто професионален съвет - колкото и да ви е неприятно, плащайте си ги, защото , освен че се олихвяват, те са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, и един ден ще почне да ги събира Агенцията за държавни вземания. Иначе казано в един слънчев ден на вратата ви ще цъфне съдия-изпълнител и ще каже - давай телевизора и РС-то. А от АДЗ и от съдия изпълнител трудно се бяга, особено след като съдебното изпълнение стане частно (което предстои, първото четене на Закона за частното съдебно изпълнение беше онзи ден). Така че ... добре-зле, гледайте да си плащате, щото работата става кофти после. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Eто таблицата с лихвите за ЗО Интересно е това, че има понятие "Минимален осигурителен доход" Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Верно но ако ти се наложи да отидеш 1 път за 2 години? За 2 години се падат някаде 250лв.А и когато плащаш в брой по друг начин те преглеждат. <{POST_SNAPBACK}> На 10 човека са 2500 лева. Не можеш да кажеш за две години колко пъти ще отидеш. Всичко става. Безотговорно спрямо себе си е да не си плащаш осигуровките, все пак за твоето здраве става дума. А ако личния ти лекар те преглежда различно, когато му даваш десет лева ти препоръчвам да го смениш. <{POST_SNAPBACK}> На 10 човека 1 да отиде са 2500 лева Колкото до лекарите 95% са такива. Идеята на Касата такава каквато би трябвало да бъде е Всеки да внася за общото благо защото никой не знае кога и какво ще му се наложи Друг е въпросът къде и за какво отиват осигуровките Докато се строят офиси на НЗОК нуждаещите се от лекарства чакат да приключат търгове а НЗОК се оправдават, че закъсненията са по вина на доставчиците а еди кой си шеф от НЗОК е управителния съвет на най-големия вносител на лекарства в страната <{POST_SNAPBACK}> Именно затова, по добре да се направи нещо подобно на взаимопомагателните каси, а здравеопазването да стане навсякаде платено. Тогава конкуренцията м/у различните клиники ще повиши качеството и ще намали цените. Болниците няма да чакат пари от касата и да се оправдават, че не им плащат, а клиентите ще знаят къде им отиват парите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.