jivko Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Дадени са дванайсет топки с еднакви размери. Една от тях е с различно тегло от останалите(не е известно дали е по-лека или по-тежка).С помощта на везна и само три измервания да се определи коя е различната по тегло топка. Успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xerosis Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Eлементарно... Слагаш по 6 топка от всяка страна - така разбираш къде е топката с различно тегло - някъде измежду тези 6 топки. От тях слагаш по 3 от всяка страна - така вече знае6 че различната топка е измежду 3. От тях слагаш по 1 топка от всяка страна - ако везните са равни значи различната топка е таза която не си сложил, а иначе ако е на везните то е ясно. Хм... да сега като се замисля съм пропуснал факта че не се знае дали е по-тежка или по-лека - в такъв случай е малко невъзможно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 само с 3 мерения без да се знае дали е по-тежка или по лека малко трудно но.. Вземаш 2 х 4 топки и ги слагаш на везната ако са равни значи топката е в третата четворка топки, иначе е в едната от четворките на везната. Сега ако се знаеше дали е по-лека или по тежка ще стане с 3 тегления. Примерно е по-тежка Вземаш по-тежката четворка и на 2 х 2 мериш. После взимаш по тежките от 2-ката топки и ги мериш 1 х 1 и по тежката е твойта. Но с 3 мерения да не знаеш дали е по-тежка или лека не се сещам как да стане. Виж с 4 премервания може. @Xerosis браво. И аз си мислех за по 6 топки ама после не се сетих ко да ги правя като са по 3 Все мислех за четни мерки Едит2 Сега като помислих няма как да разбереш дали си избрал правилните 3 топки. Може да избереш по тежките, който са еднакви на тегло и от тях 2 ще са еднакви, а 3 която уж е вярната пак ще е еднаква. По този начин ще излезе че вярната е във вторите 3 "по-леки" топки Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Да, абсурд е без да се знае коя е дали е по-лека или по-тежка да се каже с 3 опита. Даже ако толкова не вярвате мога да се аргументирам математически, макар, че ме мързи @Xerosis как избираш в кои 6 е търсената? Налучкваш според мен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 имаше подобна задача преди само че с монети. потърсете из форума и ще разберете отговора edit: доста време и се пулехме деба едит2: живко ти тоя живко ли си дето си мисля или не? (баси въпроса ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Без да се знае по-лека ли е или по тежка няма как за 3 опита. С 4 да Link to comment Share on other sites More sharing options...
jivko Posted April 1, 2005 Author Share Posted April 1, 2005 Да, абсурд е без да се знае коя е дали е по-лека или по-тежка да се каже с 3 опита. Даже ако толкова не вярвате мога да се аргументирам математически, макар, че ме мързи @Xerosis как избираш в кои 6 е търсената? <{POST_SNAPBACK}> Може, може. Не е абсурд Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 В крайна сметка мисля, че се прави така: 1. Делим на 4 четворки от по 3 топки 2. Мерим две тройки. Те или ще са равни (а) или ще са различни (б) (а) Взимаме една от тях и я мерим със една от другите. Ако отново са равни то топката е в останалата 4-та тройка. Ако са различни то търсената тройка е тази третата. (б) Взимаме тройка от останалите две и правим подобно на (а) ---До тук сме направили 2 хода и знаем дали топката е по-лека или по-тежка, и я търсим измежду 3 топки. 3. Мерим 2 от трите останали топки и готово. *На стъпка две разбираме дали е по-лека или по-тежка, защото сме намерили тройка, за която сме сигурни, че не е търсената и като ги сравним можем да кажем със сигурност. РЕДАКЦИЯ: Nо_Nick прав си и така не става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Дочо Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 само с 3 мерения без да се знае дали е по-тежка или по лека малко трудно но.. Вземаш 2 х 4 топки и ги слагаш на везната ако са равни значи топката е в третата четворка топки, иначе е в едната от четворките на везната. После взимаш 2 и ги сравняваш, и ако са = , значи е една от другите 2. Слагаш една от останалите 2 и ако и тя е =, значи е 4тата, ако не е равна, значи е тя. Ако не = първите 2, слагаш една от другите 2 и пак по същият принцип. Готово Едит:Глупости говоря и аз. Делиш отначало на 4 по 3 топки. И след това ги сравняваш 3 от тройките, така разбираш в коя тройка е грешната топка. Това са 2 измервания, после като имаш 3 топки....слагаш 2 на везната и ......Пак не става Едит2: Според мен ще се налага да се разменят топките в началният подпор. В смисъл, като разделим на няколко части, и като сравним частите, после разменяме топки в целите части ....ама сега не ми се мисли. Утре ще се върна да видя какво сте направили. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jivko Posted April 1, 2005 Author Share Posted April 1, 2005 имаше подобна задача преди само че с монети. потърсете из форума и ще разберете отговора edit: доста време и се пулехме деба едит2: живко ти тоя живко ли си дето си мисля или не? (баси въпроса ) <{POST_SNAPBACK}> Нямам идея ти кой си и дали аз съм тоя (баси отговора) Link to comment Share on other sites More sharing options...
No_Nick Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 В крайна сметка мисля, че се прави така: 1. Делим на 4 четворки от по 3 топки 2. Мерим две тройки. Те или ще са равни (а) или ще са различни (б) (а) Взимаме една от тях и я мерим със една от другите. Ако отново са равни то топката е в останалата 4-та тройка. Ако са различни то търсената тройка е тази третата. (б) Взимаме тройка от останалите две и правим подобно на (а) ---До тук сме направили 2 хода и знаем дали топката е по-лека или по-тежка, и я търсим измежду 3 топки. 3. Мерим 2 от трите останали топки и готово. *На стъпка две разбираме дали е по-лека или по-тежка, защото сме намерили тройка, за която сме сигурни, че не е търсената и като ги сравним можем да кажем със сигурност. <{POST_SNAPBACK}> Ми не става така!Нли мериш 2 от четирите 3-ки,ако те са равни махаш едната и слагаш друга, но ако и те са равни значи търсената топка е в последната 3-ка. До тук са 2 тегления. Така знеш, че търсената топка е една от 3, слагаш 2 на кантара, ако се уравновесят хубаво значи е последната, но ако не се уравновесят незнаеш коя е- по-леката или по-тежката, защото при първите 2 тегления 3-ките са били равни и сме взели последната 3-ка без да знаем дали е по-лека или по-тежка Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Аз знам решението! Ама няма да го кажа, та да се поблъскате малко! Между другото тази задачка е доста сложна и изисква доста време усилия! Статистика+Математика+Теория на вероятностите=Отговор! Задачката се решава с хипотези. /offtopic: забележете бр.мои постове 666 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eek Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Това няма решаване, заболя ме главата , просто нестава Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alliance Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Tova mi se struva dosta nevazmojno samo s 3 opita i bez da se znae dali e po-tejka ili po-leka....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 1. Дванайсетте монетиИмате дванайсет монети с еднакъв външен вид. Единайсет от тях са с еднакво тегло, дванайстата - с различно, като не е известно дали тя е по-тежка или по-лека. Как чрез три тегления може да се установи коя точно е нестандартната монета и по-лека или по-тежка е тя от останалите? Решение. Нека приемем следните обозначения: ? - за монетите, за които не знаем нищо, 0 - за стандартните монети, Т - за възможно нестнадартна по-тежка монета и Л - за възможно нестандартна по-лека монета. 1) Претегляме две групи от по 4 монети. Те (а) балансират везната или (б) не я балансират. (а) изглежда така: 00000000????, а (б) - ТТТТЛЛЛЛ0000. 2) (а) Теглим две ? монети / една ? + една 0 монета. Възможните изходи са 3: (i) везната е в баланс, (ii) блюдото с ?? е по-тежко, или (iii) блюдото с ?0 е по-тежко. 3) (а) (i) Тъй като везните са балансирани, имаме 00000000000?. Очевидно последната монета е нестандартната. Тя се претегля заедно с една от стандартните монети, за да се установи дали е по-лека или по-тежка. 3) (а) (ii) Четирите непретеглени в стъпка 1) монети сега са ТТЛ0. Следва теглене Т / Т. Ако везните са в баланс, Л е нестандартна и е по-лека. В противен случай накланянето на везната ще покаже коя потенциална Т наистина е Т и коя е 0. 3) (а) (iii) Също както в 3 (а) (ii), но с разменени места на Т и Л. 2) (б) До момента имаме ТТТТЛЛЛЛ0000. Претегляме ТТЛ / ТЛ0. Изходите са 3: (i) баланс, (ii) ТТЛ натежава, или (iii) ТЛ0 натежава. 3) (б) (i) Петте монети от последната стъпка явно са стандартни, което води до ТЛЛ000000000. Продължава се както в 3 (a) (iii). 3) (б) (ii) Трите непретеглени монети от последната стъпка са стандартни. Тъй като ТТЛ е било по-тежко от ТЛ0, или някоя от левите* Т е наистина по-тежка, или дясната* Л е наистина по-лека. Това ни дава ТТЛ000000000. По-нататък процедираме както в 3) (а) (ii). 3) (б) (iii) Трите непретеглени монети от стъпка 2 (б), както вече беше казано, са стандартни. Тъй като ТЛ0 се е оказало по-тежко от ТТЛ, или лявата* Т е наистина по-тежка, или дясната* Л е наистина по-лека. Претегляме Т / коя да е от 0. Ако балансират, Л е наистина по-лека; ако ли пък не - Т е по-тежка (като везните ще се наклонят в нейната посока). ---------------------- *лявата и дясната в реда в който са написани в съответната подточка. [/color] <{POST_SNAPBACK}> айде радвайте ако имате възражения че съм написал отговора кажете ще го едитна Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scarface Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Слушайте ся!Според мен е така 12 топки еднакви размери не се знае дали една от топките е по тежка или по лека. Взимаме топките слагаме 6 от едната страна и 6 от другата.Везната ще се наклони на едната страна.След тва ще приемем че от едната страна топките са равни по тегло а от другата страна се крие топката с различното тегло.След тва тази 6 която сме казали че ГЛУПОСТИ НАПИСАХ ХААХАХАХАХ Значи задачата има 2 отговора за мен поне де! 12 топки слагаме на 2-е блюда по 6 топки.След тва отговор едно топката е по тежка.6-та която е по тежка я взимаме другите 6 ги оставяме!Сле тва 6-те топки се разпределят в 2 3-ки и се слагат пак на везната.ООООООООООО неееееееееееее пак не става ве майна.Пич кажи си телефона и 6те ти кажа отговора така не става не ми се пи6е 1 30 е оставете ме намира хахахахаахахах Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorokal Posted April 3, 2005 Share Posted April 3, 2005 Четете първо другите теми преди да пускате нови. Вече има такава тема тук. Edit: ако някой иска да знае отговора просто да маркира празното пространство под задачите . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jivko Posted April 3, 2005 Author Share Posted April 3, 2005 Ммдааа! Резил, голям резил! Извинявайте! Новобранска работа, нали виждате. Когато това е вървяло във форума, аз не съм участвал. Браво на тези, които се сетиха за решението! ( Това с COPY & PASTE пак си е решение) Ето и едно от мен тук Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.