Jane_Doe Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 hahahah,аз пък си мислех ,че ше си говорим за вселената,то ко стана направо се плаша вече от тая тема.Как мои съм толкоз глупава.И особено тази теория за от нищото нещо, някой да има идея как енергията би се предала и разделила от едно времв в друго/или пак нещо не разбрах/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarray Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 radvam se che ima hora koito misliat ne samo za shliokavica i chalga v toia forum... no vse pak molia ne se vryshtaite nazad vyv vremeto, za da preotkrivate otkritiata, koito tyj omraznite na vsichki vi ucheni veche sa otkrili. kupete si knijki prochetete gi(preporychvam vi stephen hawking), a za tezi koito ne obichat da chetat ima i film vyv nashia syrvyr:"Stephen Hawking's Universe". gledaite/chetete i tn. vse pak tova za dvijenieto na antimateriata sega li go izmislihte che ne sym chuval takava teoria, a uj dosta se interesuvam ot temata? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 omega_ko, то всичко много хубаво, ама пропускаш една малка подробност! 0 не е нищо! А и по тая теория - от материя и анти материя би трябвало да се получи "нищо" - както -2+2=0 Е ние и всичко около нас нищо ли сме? Как се внася енергия в нищо и то да се разпадне на нещо и нищо? Значи има едно нищо дето му внасяш енергия и то се превръща в нещо+нищо - това е твоята логика. Пък и тази енергия трябва да дойде от нещо или някой, ама нали не е имало нищо - тогава как е станалатая работа? А и защо все смятате, че като се извършва даден процес, който не можете да си обясните, значи Енергията има пръст в това. Подобни величини на енергията са ексергия, анергия, енталпия, ентропия и т.н. Необходимо е било тези величини да се въведат точно, защото теорията за Енергията не е била достатъчна да се обяснат някои явления и процеси! Няма да развивам теории по Топлотехника и Физикохимия, но ако някой се интересува, мога да го насоча за литература! Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 1, 2005 Author Share Posted April 1, 2005 Теорията за материята и антиматерията не е измислена сега тя съществува, но чрез повече опити може да се установи какво точно представлява. За сега се знае, че се внася енергия в нищото и то не се дели на нещо и нищо (както се писа по-горе), а на нещо и антинещо (обратното на нещото). Нещото и антинещото се появяват в двата края на времето и тръгват един срещу друг (единото напред другото назад във времето). Когато се слеят отново времето свършва, т.е всичко е отново нищо (2-2=0) и се отделя вложената енергия. Разделянето на нищото на нещото и антинещо във времето се случва благдарение на тази енергия, благодарение на която вероятно съществуваме. А сега на въпроса: "От къде идва тази енергия като в началото всичко е било нищо?" Отговора е прост: Нашия свят е този, който познаваме. За него важат всички природни закони. И от този свят няма как да е дошла енергията, тъй като в началото е имало само нищо. За това смятам, че енергията идва от друг свят, в който не важат нашите природни закони, а важат други, според които е възможно да има енергия и е възможно чрез нея да се създаде цял нов свят (нашия). Вероятно истината е много по-сложна, но дори на тъмно без лампа можем на посоки да търсим вратата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Вероятно истината е много по-сложна, но дори на тъмно без лампа можем на посоки да търсим вратата. Хаха, ами ако истината е толкова проста, че не можем да я осъзнаем? Все едно от дърветата да не виждаме гората? Добре, ако за малко се откъснем от темата за нещо и нищо, мен ми е интересно това за енергията и материята... Да вземем един човек (примерно) Да кажем, че материята е тялото, а енергията е... ами например това, което различава живия човек от мъртвия човек (нали, иначе каква е разликата...) По тая логика излиза, че животът е енергия. Тогава като се върнем при горевзетия човек ( )...... ами обърках се вече, но мисълта ми е че всяко нещо се състои от материя и енергия и ако не, то нещото вече не е същото нещо, а нещо друго (може би нищо...) т.е. човек като умре, вече не е човек, а мъртвец, примерно казваме тяло и труп за едно и също нещо в зависимост от наличието на енергия... Така, по-горе прочетох, че "ние" сме материята. Ама излиза, че сме и енергията... И сигурно или сме и антиматерията по некъф начин, или има паралелен свят, в който "те" са материята, а "ние" антиматерията... Иначе в уравнението излиза че - добре, ние сме материя и енергия, ама какво става тогава с антиматерията? Нали във вселената нищо не се губи, а само се преобразува... Незнам, май говоря глупости Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 2, 2005 Author Share Posted April 2, 2005 За това, че сме материя и още нещо (което поне засега наричаме енергия) съм съглаен. Ако съм казал, че сме само материя сега се поправям. А сега с въпроса за загубата на енергията! Такава няма. Вложената енергия разделя нищото в двата края на времето (това го повтарям отново), така че не се губи нищо. Когато отново се слее материята и антиматерията се получава нищо и се отделя вложената енергия. Дори математически погледнато е вярно! Ще дам пример за да поясня. Да кажем, че фирма еди коя си ти дължи пари. На нея ти също дължиш същата сума пари. Двете положения ще си останат така докато не се разберете с фирмата. Т.е. независимо, че единия дълг копенсира другия те съществуват. Надявам се, че с този пример ви се изясни горното ми обяснение. Но стига с тази материя и антиматерия! С това подхванах темата за Живота, Вселената и всичко останало. Сега е ред на някой друг да представи откачените си възгледи, но по друга тема (не тази за материята и антиматерията), тъй като смятам, че тази се изчерпа. Ако все пак ви харесва тази и имате нови идеи (не да повтаряте стари) може да продължите и по тази. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane_Doe Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Айди да ви питам кат сте толкоз умни:КАКВО Е "НИЩО">Ми тва е нещо много относително,какво е,липса на енергия може би?Кажете първо какво е нищо на мени неграмотната и след тва обяснявайте разни теории.Пък ако ми каете това вече ше обещая ,че няма да влизам в темата,щото и без това се чувствам глупава след толкоз много теории,които май казват едно и също нещо:че никой от нас не познава вселената,и то е нормално де/хах,и аз какъв извод напраих,то си се знае това/Ми поне си се кефим ,щото си живеем,независимо на какво се дължи,я на нищо,я на нещо,я на енергия....И се пак КАКВО Е "НИЩО"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m1s7ak3 Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Spored mene tva e nai-velikata tema v celiq forym samo tova moga da kaga.Prosto omega_ko bravo temata e strashna .Az 4esno si q predstavqm taka sityaciqta-ima prostranstvo-taka dobre-a ot kade e doshlo to-a ako tova ot koeto e do6lo prostranstvoto,to pak ot kade e doshlo i taka-bezkrainost nali . Prosto otgovor na tova ot kade e proizlqzla vselenata e absolutno nevazmogno da se kage spored men.Prosto teorii kolkoto iskash ama tva e 4e tova prosto nqma dokazvane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane_Doe Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 Spored mene tva e nai-velikata tema v celiq forym samo tova moga da kaga.Prosto omega_ko bravo temata e strashna .Az 4esno si q predstavqm taka sityaciqta-ima prostranstvo-taka dobre-a ot kade e doshlo to-a ako tova ot koeto e do6lo prostranstvoto,to pak ot kade e doshlo i taka-bezkrainost nali .Prosto otgovor na tova ot kade e proizlqzla vselenata e absolutno nevazmogno da se kage spored men.Prosto teorii kolkoto iskash ama tva e 4e tova prosto nqma dokazvane. <{POST_SNAPBACK}> То е ясно,че само Господ /ако има/ мое да каже,ама ний поне да си изясним:КАКВО Е "НИЩО"<СЪЩЕСТЕСТВУВА ЛИ "НИЩО<ЗАЩО ПОСТОЯННО СЕ ГОВОРИ ЗА "НИЩОТО"<А ДОРИ НЕ СЕ УТОЧНЯВА КАКВО Е> БТВ<КАКВО Е НИЩО ФЕ ХОРА Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 3, 2005 Author Share Posted April 3, 2005 Обяснението за нищото е просто, но да си го представиш е трудно. Представи си всички неща. Това са нещата, които виждаш обикновенно или с допълнително приспособление (с микроскоп или нещо друго) - това е нещото. Е сега си представи, че всичко това го няма - това вече е нищото. Надявам се, че ме разбра. Напомням, че ако някой има откачени идеи може да ги сподели тук без да се притеснява. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted April 3, 2005 Share Posted April 3, 2005 В момента "нищото" не съществува. Това е едно от обясненията. omega_ko донякъде го каза, но както казах донякъде. Аз обичам да представям нещата прости(по-прости) за да са по-ясни за това казах "нищо" вместо нещо друго(примерно:материя антиматерия , енергия и пр.). Както има материя и антиматерия така има и вирус и антивирусна(програма примерно). Математиката онагледява нищото просто с числото нула 0 и е измислена от човека за потребностите му(явно сега и тази тема е една от тях). +1-1=0 (както материята и антиматерията се уравновесяват) Хубавото на математиката е че тя е универсална наука и не се влияе от химия, физика, музика(от това се влияе човека) и др. науки. Ако горното нещо се докаже, че не е вярно това ще е някакво невероятно откритие. 3-ти акон на Нютон на всяко действие(сила) има равно по-големина, но противоположно по-посока противодейтвие(има връзка с всичко както едни твърдат едни теории а други ги отхвърлят или приемат така и по-горните примери покзва, че този закон има някаква връзка с доста неща). Ще се повторя, но всяко нещо си има граници и/или период на съществуване(реалния свят е такъв а ние се стремим към идеалния). Много неща произлизат от някъде(независимо как и откъде). Първо съмнявам се всичко да е било така и преди. Втори съмнявам се химичната таблица да е била по-богата от сегашната (теоретично е възможно и обратното). Трето тъй като всяко нещо си има граници значи има начало и край(в реалния свят има граници в идеалния може и да няма). Тъй като сега ние си представяме много материални неща водени сме предимно от парите представете си, че няма пари, няма енергия, няма магнитни полета, няма някакви призраци, духове и т.н. и т.н. въобще няма нищо за което да може да се сетите ето това е нищото. Аз се съмнявам във всяка теория(най-вече заради това кога естанало трябва да е било много отдавна освен ако не се изобрети машина на времето, но без коментар за тази машина) тъй като сътворяването на вселената явно не е бил прост процес и затова някои си мислят, че сме дошли от нещо независимо какво а защо тогава мислим и задълбаваме толкова сложно? Това зависи предимно от нас де и от интереса ни, от свободното време, от парите и други фактори. Нищото съществува като понятие което обяснява някои неща(как иначе тази дума ще съществува). Като пример все пак ще кажа за безкрайността която в близка в това, че е трудно да се обясни какво точно е и в древна Гърция са избягвали употребата на думата безкрайност не им е харесвала. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 4, 2005 Author Share Posted April 4, 2005 Това ме навежда на една стара моя теория. Заглавието и не беше измислено от мен, но теорията да. Цялата е много дълга, но ще се постарая да ви я представя накратко. --- Еволюция на човешката глупост --- В началото човек е виждал какви ли не странни явления (светкавици, бури, градушки и други) и се е страхувал от тях. Но за да си икономиса труда да обяснява явленията, човек им придава божественост, а те всъщност са обикновенни неща. Постепенно на човека му втръснало да има толкова неща, които са неясни и независят от него и решил да измисли нова теория. Тя гласи, че той е част от цялото, което е сложен механизъм. Поне така смятали гърците (става въпрос за природните елементи от които, според тях, е създадено всичко). Лесна за разбиране теория, но и тя не била толкова удобна и за това човекът измислил нова, че няма бог и каквото си направиш това ще ти е. По този начин човекът не зависел от никой и нищо и се чувствал господар на себе си. Но и това не било достатъчно. Той не искал просто да няма бог или нещо над него, той искал да бъде него. Последното ви е чудно как се проявява? Не сте ли чували: "Чрез науката ще победим природата", а може и да сте чували подобни неща. Извода от всичко до тук казано, е че човек не се развива в прогрес, а в посока която му е удобна. Той вижда само нещата които иска да види, а за другите просто си затваря очите. Та в общи линии това е теорията. Дано да ви е била интересна. Извода от нея обяснява защо древните гърци са избягвали употребата на думата безкрайност. Но проблема е, че не само е било така. Така е и сега. Така, че който има някаква идея (т.е. вижда нещо, за което останалите си затварят очите) моля да я пише тук. Може да се окаже, както винаги се оказва, че "най-сложните" неща всъност са очевадни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 5, 2005 Author Share Posted April 5, 2005 АБЕ ХОРА! Само аз ли имам някакви идеи? Нали уж бяхте въодушевени от темата? Е време е и вие малко да я поободрите с идеите и теориите си! Тази тема не беше създадена само да представям мои идеи и вие да ги обсъждате. Темата беше създадена за да чуя (прочета) и вашите идеи, па може и да се обогатя с тях (на акъл). Да не би идеите ви да свършиха?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Ами и аз се интересувам ама не за да задавам въпроси а за да отговарям ако мога . Истината е някъде там(където сме и ние) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIGO Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Съществува една теория, според която, ако някой някога открие точно какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 АБЕ ХОРА!Само аз ли имам някакви идеи? Нали уж бяхте въодушевени от темата? Е време е и вие малко да я поободрите с идеите и теориите си! Тази тема не беше създадена само да представям мои идеи и вие да ги обсъждате. Темата беше създадена за да чуя (прочета) и вашите идеи, па може и да се обогатя с тях (на акъл). Да не би идеите ви да свършиха?! <{POST_SNAPBACK}> Ами виж сега. Аз смятам, че никой на планетата Земя не може да дава теории за съществуването на вселената! Преди няколко поста прочетох че си казал "всичко е много просто". Извинявай ама кое му е простото? Просто е да си обясниш, че когато пече слънце е топло, а когато вали сняг - студено. Не е просто да си представиш как от нищо става нещо почти безкрайно! Всяка една теория е чиста хипотеза(предположение). По-късно и аз ще изложа своята хипотеза, но сега нямам време. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AuReOluS Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Мдааа...тук вече съм съгласна....истината за всичко е някъде там...ТАМ,където сме НИЕ....!!! А истинските неща..са наистина прости,толкова колкото нашите "сложноустроени" умственоциклещи машини,едва ли могат да си представят... Просто не му е дошло времето.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimi_boq Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 АБЕ ХОРА!Само аз ли имам някакви идеи? Нали уж бяхте въодушевени от темата? Е време е и вие малко да я поободрите с идеите и теориите си! Тази тема не беше създадена само да представям мои идеи и вие да ги обсъждате. Темата беше създадена за да чуя (прочета) и вашите идеи, па може и да се обогатя с тях (на акъл). Да не би идеите ви да свършиха?! <{POST_SNAPBACK}> Ще се включа и аз... Казвате, че енергия разделя нищото и така се получава материя и антиматерия... Аз обаче имам малко по-различна идея... Да кажем, че въпросното НИЩО е успоредното движение на дадени енергии, а онова МАТЕРИАЛИЗИРАНЕ е резултат от сблъсък между две или повече енергии... Тогава би могло да се каже, че светът представлява хаотично движение на множество енергии и техните сблъсъци, а посоката на времето да се определя от големината на сблъскалите се енергии... Звучи доста глупаво и наивно, нямам и представа откъде ми хрумна тази идея, затова се оставям на критиките ви Link to comment Share on other sites More sharing options...
AuReOluS Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Светът представлява хаотично движение на множество енергии... Може да се каже и така,стига да се отчита факта,че хаоса поражда РЕД...и реда ХАОС...Движението на енергията...защото в дълбочина,смятам че е само една,всъщност образува единствено измерения...паралелни,преливащи едно в друго...пространството е огледално...т.е. един непрестанно повтарящ се цикъл..на различни нива... Ние сме на нивото на материята - смятам най-ниското...Същото е и с времето...то също е повтарящо се(ако трябва да конкретизирам-реинкарнацията,например)...в зависимост от енергийното ни "израстване"...,т.е. на този етап сме какавиди..."оковани" в обвивката си...,която някой ден ще се разтвори...асоциирам с етапите на развитие при пеперудите...Това са преходи на освобождаване...за да досигнем цялостно възможността да полетим един ден... Смятам,че основното в случая е да свикнем с мисълта,че ние сме енергия - кълбовидна при това,...истинската ни същност е такава...и трябва да я преоткрием за себе си...позволявайки на реално-директната ни връзка с Вселената...и всеки един от нас...в частност,да се прояви... А що се отнася до сблъсъка на енергии...ако ги разграничим една от друга...на висока - ниска...при такъв сблъсък се осъществява обмен...взаимен или не...но нищо повече от това.... Или поне аз така си мисля.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
90125 Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 В математиката няма понятие "нищо" /както и "нещо"/... та , ако предположим за момент ,че "нищо" е равнозначно на "0" /каквито са по-горните изказвания/ , то тогава някой пък може да каже , че "нищо" не съществува , защото във вселената съществува множество с поне един елемент : "нищо" -то /или "0" -та /. Мир вам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane_Doe Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Съществува една теория, според която, ако някой някога открие точно какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо. <{POST_SNAPBACK}> А според друга теория това вече се е случвало Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 hubava tema sme otvorili kato gledam ve4e zapo4vam sda si mislq 4e ne samo az sym paranoik i vqrvam v teoriqta za panspermiqta i tnt:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane_Doe Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 В математиката няма понятие "нищо" /както и "нещо"/... та , ако предположим за момент ,че "нищо" е равнозначно на "0" /каквито са по-горните изказвания/ , то тогава някой пък може да каже , че "нищо" не съществува , защото във вселената съществува множество с поне един елемент : "нищо" -то /или "0" -та /. Мир вам <{POST_SNAPBACK}> Това обяснение наистина много ме обърква.Значи "нищо" би трябвало да е нещо ,което не съществува,защото просто го няма, защото е нищо.А обърква ме това ,че въобще "нищото" може да се обясни.Нали е "нищо",как тогава може да бъде обяснено точно какво е.Прочетох темата и пак стигам до извода,че каквото и да ми обяснявате няма да разбера какво е "нищо" и не ми и трябва да го разбирам,защото него просто го няма. Колкото повече разсъждавам се убеждавам колко съм откачена Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 В математиката няма понятие "нищо" /както и "нещо"/... та , ако предположим за момент ,че "нищо" е равнозначно на "0" /каквито са по-горните изказвания/ , то тогава някой пък може да каже , че "нищо" не съществува , защото във вселената съществува множество с поне един елемент : "нищо" -то /или "0" -та /. Мир вам <{POST_SNAPBACK}> Защо не цитираш а задаваш въпроса направо? Това е въпрос на философ(като разказвача за краставицата) Нищо наистина озачава нищо. Защо не може да се дели на 0 тогава като е нещо? Твърдо не съм съгласен с това че вселената съществува множество с поне един елемент : "нищо" -то /или "0" -та / Как ще е множество и с един елемент? Тук явно и ти си противоречиш.(Множество с един елемент е възможно, но явно безсмислено ако е множество от няколко елемента може!!!Забележката ми е относно това че май не знаеш какво е това множество) Но като се замисля по обстойно теоретично за примера който е даден и това е възможно поздравления за направените изводи аз трудно бих се сетил. Черните дупки още не са обяснени за тях има само някакви предположения и хипотези... Казват че вселената се разширява??? Кога пък човек е видял границата и/или края на вселената?(та да знаят че се разширява) Благодарение на изследванията на "Хабъл"... А на въпрос: Към къде се разширява? Ето това според мен е големия въпрос.(може би към нищото, но тогова излиза че нищото не е към вселената а е нищо) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane_Doe Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Добре ,де, ама щом вселената се разширява към нищото, значи нищото съществува и съвсем не е "нищо",а най-малкото е пространство. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.