Jump to content
BulForum.com

Емигрантите-галените чада на България

danielcho

Recommended Posts

Ти си човека!!!

Предпочитаме да мрънкаме и да намираме оправдания,а не начини. Подписът ти казва всичко.

Уауу , вече и на ирония взе да ни избива :P

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply
Надявам се да поясниш точно за КОЯ ИРОНИЯ става дума?

Извинявай, така ми се стори поне на мен - като видях това "ти си човека" :)

Иначе малко по темата - аз например спечелих стипендия от португалска фондация за да уча за PhD там, най-близките ми хора общо взето ми казват - отивай без да се замисляш много - защо така се чудя?

Извинявай, така ми се стори поне на мен - като видях това "ти си човека" :)

Иначе малко по темата - аз например спечелих стипендия от португалска фондация за да уча за PhD там, най-близките ми хора общо взето ми казват - отивай без да се замисляш много - защо така се чудя?

Ами аз също бих те посъветвал да идеш ако наистина е добро обучението,но също така се надявам да се върнеш след това! Чисто човешки ти казвам да помислиш дали няма да съжаляваш че не си опитал,когато си имал възможност.

щом казваш.

дали не съм закъснял да си регистрирам партията за следващите избори  :confused

само трябва да няма тирета в името на партията. ;) като чета постовете ти и много се радвам,защото разбираш за какво става дума и най-вече че си на моята вълна.

@mobo

Знаеш ли какво е порочното на образователната ни система.Порочното е че, всяка година от училища и университети излизат огромен брой "уж" образовани хора.Не знам за друга държава с 82 университета и с 8 милиона жители.Хиляди висшисти без капка знания да защитят дипломите си.Относно дупките по улиците какво да ти кажа.Като всичко в тази държава и това не се прави както трябва.Всеки сезон дупките наново 'щото са калпаво направени.Цялата работа ни е такава.Един тротоар наредиха до нас скоро ама по криво поставени плочки не бях виждал.Казваш заплатата ти е достатъчна.Ми много хубаво само не ми е ясно за КАКВО ти е достатъчна???Достатъчна ти е да си платиш сметките и да си купиш ядене.А можеш ли да отидеш на ексурзия в чужбина или даже в България.Или бачкаш като вол цяла година да събереш 200-300 лв да отидеш за 5 дни лятото на море.КАКВО можеш да си купиш със заплатата си.Нищо естествено.А ако имаш дете как ще го отгледаш?

Значи мислиш ,че като паднеш Бай Ганьо пръв ще ти подаде ръка.Не знам защо съм останал с впечатление, че ние не обичаме да си помагаме и да се защитаваме(за разлика от циганите например,които са изключително задружни).И това е факт, който е неоспорим.Но няма какво да ви убеждавам.Като поживеете в чужбина тогава ще можете да направите контраста.Сега май само наизуст говорите.

Ами аз също бих те посъветвал да идеш ако наистина е добро обучението,но също така се надявам да се върнеш след това! Чисто човешки ти казвам да помислиш дали няма да съжаляваш че не си опитал,когато си имал възможност.

Именно че на мен и тук не ми е зле в никакъв случай, в смисъл работя с екип от млади хора, а не някакви чичковци правим нещо и се развиваме, но това ми отваря възможности за по-добро обучение и създаване на интересни контакти (супервайзор ми е един хората които са правили SYSTRAN). В България за същото нещо по-скоро аз ще трябва да давам пари, а не обратното. Иначе нямам намерение да векувам там, предполагам ще се върна тук с това което съм научил и с контактите които съм създал :)

Имаше един пост по-нагоре в който пишеше, че има тенденция българите да стават миячи и чистачи - вярно може да има такова нещо, но за да се случи и българите трябва да помогнат :) В смисъл че не всичките тея някой ги е натискал с вилата по врата да емигрират сезонно като прелетни птици, а си е лично техен избор.

@mobo

.................

Значи мислиш ,че като паднеш Бай Ганьо пръв ще ти подаде ръка.Не знам защо съм останал с впечатление, че ние не обичаме да си помагаме и да се защитаваме(за разлика от циганите например,които са изключително задружни).И това е факт, който е неоспорим.Но няма какво да ви убеждавам.Като поживеете в чужбина тогава ще можете да направите контраста.Сега май само наизуст говорите.

ми да така мисля. падал съм и са ми подавали ръка. а защо само им завиждаме на циганите колко са задружни вместо да си вземем поука?

относно чужбината. нека да кажем, че имам известен опит с нея, макар и кратък. специално заради теб, след като ми поръча да натрупам и този опит, ще замина за повечко нататък. ще поживея, ще поработя малко при надут западняк, ще си отеба досегашното развитие, ще си плюя на достойнството и ще си пропусна шансовете, за които съм се борил тук. чак тогава ще продължа да говоря по темата не наизуст, а от собствен опит. няма да съдя по преживяното от познатите ми, защото какви са те да ми казват на мен кво е положението тук или там?!

така става ли?

вижте ТУК .става дума за Италия,но май има доста сходни моменти и с нашата деиствителност.

На това филмче май са объркали подреждането на цветовете в трикольора. това си е чиста българска действителност, с изключение на опашката пред театъра. Вече такива масовки са рядкост.

Колкото до това дали се променят хората като отидат в чужбина - ми променят се, ама тия дето са прости и се вживяват в това, че като са отишли да мият чинии на чужденци вече са голяма работа. Познавам и от едните и от другите. На някои много им се вдига съмочуствието от това, че боядисва някви къщи или чисти в метрото. Дойде тука изпука парите и айде обратно, пък после прати ми черен пипер че тука подправките много пари, прати ми цигари, че тука са много пари и т.н

ми да така мисля. падал съм и са ми подавали ръка. а защо само им завиждаме на циганите колко са задружни вместо да си вземем поука?

относно чужбината. нека да кажем, че имам известен опит с нея, макар и кратък. специално заради теб, след като ми поръча да натрупам и този опит, ще замина за повечко нататък. ще поживея, ще поработя малко при надут западняк, ще си отеба досегашното развитие, ще си плюя на достойнството и ще си пропусна шансовете, за които съм се борил тук. чак тогава ще продължа да говоря по темата не наизуст, а от собствен опит. няма да съдя по преживяното от познатите ми, защото какви са те да ми казват на мен кво е положението тук или там?!

така става ли?

Това, че си тук и се опитваш да се развиваш е похвално, но знаеш ли колко млади българи искат да постигнат нещо, а тук вратите пред тях са затворени.Не знам защо обвързваш заминаването в чужбина с миене на чинии и чистене на метрото???Ако си досаттъчно интелигентен и образован няма да ти се налага да работиш нискоквалифицирана работа.Като говоря за емигрантите визирам преди всичко тези отишли да се възползват от възможностите за развитие които предлагат западните страни.Но дори и онези, които са отишли да мият чинии са направили своя избор сами и никой няма право да ги съди.И като говориш, че ще поработиш при "надут западняк" пак говориш наизуст.Колко западняци познаваш и при колко западняци си работил???Омръзнало ми е да слушам за познати и прочие.А нима българските работодатели не са надути и надменни ???Ако не ти достига нещо за да се реализираш на запад като нещо повече от мияч на чинии или чистач това си е твой проблем.Макар, че няма срамна работа.Човек си изкарва хляба с каквото може.И това, че вашите познати са се превъзбудили като са изкарали по 500 евро и са дошли да се надуват тук с тях или им се е вдигнало самочуствието говори зле за тях, явно се опитват да избиват комплекси.Но това не е правило, всичко зависи от конкретния човек.И пак ти казвам ти си никой за да съдиш избора на хората!

И като казваш, че ще отидеш в чужбина отиди не като сезонен работник за 2-3 месеца, иди за да се опиташ да постигнеш нещо там и после говори дали е лесно да си емигрант.

Аз имам доста приятели, които учат в чужбина. Заминаха 2001-ва, сeга се дипломираха. Единият бачка 4 месеца на стаж в немска .com компания и сега започва на срочен договор със стартова заплата 2000 евро. Друг продължи магистратура в Humbold в Берлин.

Нека не са слагат всички под един знаменател. Има хора, които отиват в чужбина с цел да не надскачат нивото на бачкатори, има и такива които дърпат напред. Определено никъде в България не могат да ти святнат стартова заплата 2000 евро. Айде защитете Родината и кажете колко е яко да се бачка за 150-250 (за повечето 250 са си луди пари) евро на месец... Трагици сме, това е истината.

...............

И като казваш, че ще отидеш в чужбина отиди не като сезонен работник за 2-3 месеца, иди за да се опиташ да постигнеш нещо там  и после говори дали е лесно да си емигрант.

явно сарказма не ти е позната територия.

след като аз обръзвам заминаването на запд с миенето на чинии, ти пък що обвързваш оставането в България с мизерстване и невъзможност за реализация?? кой обобщава аз или ти? или и двамата?

аз съм никой и си го знам. аз съм си един най-обикновен човек избрал да живее в България. и дори като такъв колкото и да ти е странно и неприятно имам право на собствено мнение. учудващо за теб, то има право да съществува наравно с твоето, въпреки че не съвпада с него. а ти кой си та да съдиш мен?

със западняци съм контактувал предостатъчно и продължавам да го правя. имам дори и приятели сред тях.

колкото за съденето по поведението и постъпките на заминалите на запад мои познати много държа да ти кажа нещо, което срещнах точно тук в този форум, но за съжаление не помня кой и защо го каза. цитирам: "умния човек се учи от грешките си, а мъдрия от грешките на другите".

аз може да не съм нито умен, нито мъдър, но това означава ли, че не трябва да се опитвам да бъда такъв?

@VooDooMaN: 2000Евро стартова заплата, а какви текущи разходи плаща и колко пари му остават за харчене по "лукс"-ове? само питам. защото и аз познавам хора с по 2000 евро и нагоре заплата, плащащи по 900Евро месечен наем, 500Евро за храна, 2 лизинга (един за мебелировката и един за колата) по обшо 400Евро/месец, а остатъка от 200Евро им е за "лукс" - кино, барове и други глезотии. стига сте гледали колко получават, а гледайте колко могат да изхарчат. да не говорим пък какви данъци и осигуровки плащат и колко от тая заплата реално им влиза в джоба.

Оправя се с 1000 евро. Разходите за храна не са много по-големи от тези тук. Наемите - вярно си е, могат да бъдат много големи, не и не толкова. Зависи от жилището. Все пак съпоставимо 2000 със 150 разликата е огромна. Пробвай със заплата 300-500 лева да изплащаш 2 лизинга, да живееш под наем и да ти остават по 400 за луксове.

...За едно нещо винаги съм се чудила. Повечето, които отиват в чужбина работят, нали така?..при това работят на по 3-4 места, 12-13, че и повече часа на ден...и им стигат колкото за квартира и за ядене и за пиене (когато се върнат в БГ)....И се питам -> А ако същите тия хора бяха останали в България и тук работеха така..? Защо тук не им се работи? Кадърни хора, а са склонни да работят в чужбина като чистач/к/и, мияч/к/и и прочие и в крайна сметка вземат (ако вземат) диплома след сумати години..Защо в БГ е срамно да работят такава работа? Нима не е по-хубаво да завършиш тук, да си имаш диплома на хубав наш университет и после да се хванеш на прилична работа? Защо тук е срамно да работиш на няколко места? Защо не вложат усилия тук? Това ми е въпроса...

Важното е човек да е щастлив и да е доволен от себе си. Няма значение дали е в чужбина или в България. Може да си доволен на ххх лева в България, може да си доволен на хххх кинта в чужбина, зависи какви цели си си поставил. В България и в чужбина, нашите сънародници винаги гледат в канчето на другия и мрънкат че оня имал с една лъжица повече, щото взимал повече пари. Ако си кадърен с образование, ако не си смушкан, задръстен, има бол свободни работни места във всички сектори, стига да имаш нужните познания и кетапи, не виждам проблем да си квалитетен кадър за тази специалност. Ако нямаш обазование невиждам разлика дали ще носиш тухли на строеж тук, или където и да е било.

Хубавото е че като идеш в чужбина можеш да се превъзпиташ поне малко, независимо на колко години си, като започнем от хвърлянето на билетчето в коша, селските напивания пред блока и стигнем до изхвърлянето на боклука през терасата. Това че хората са възпитани и кулурни за разлика от нас, не ни дава основание да ги псуваме и да им завиждаме колко пари взимат и колко са добре.

...За едно нещо винаги съм се чудила. Повечето, които отиват в чужбина работят, нали така?..при това работят на по 3-4 места, 12-13, че и повече часа на ден...и им стигат колкото за квартира и за ядене и за пиене (когато се върнат в БГ)....И се питам -> А ако същите тия хора бяха останали в България и тук работеха така..? Защо тук не им се работи? Кадърни хора, а са склонни да работят в чужбина като чистач/к/и, мияч/к/и и прочие и в крайна сметка вземат (ако вземат) диплома след сумати години..Защо в БГ е срамно да работят такава работа? Нима не е по-хубаво да завършиш тук, да си имаш диплома на хубав наш университет и после да се хванеш на прилична работа? Защо тук е срамно да работиш на няколко места? Защо не вложат усилия тук? Това ми е въпроса...

Не е вярно, че ако се работи на 2,3... места парите стигат само колкото за да се преживява, или поне зависи от страната може би. Имам познати, които работят лятото в Щатите на две места/на минимално заплащане/, парите им стигат за всичко /купуват си даже и коли там/, а и се завръщат с добри спестявания наесен. Нека не забравяме, че в Щатите цените са почти като нашите, но заплатите не са :)

Изчетох няколко поста затова как доста хора, които работят в чужбина се правят на гъзарчета като се върнат. Мисля, че това зависи от характера на човека, а не от това къде работи. Такива хора и в България да са ако получават повече пари пак ще са гъзари. Хората са казали "Дай пари на човека за да опознаеш истинския му характер :D ", така че причината не е чуждата държава, в която работят.

Сега се сетих за една ситуация в която ми стана много смешно - става дума за един тип който живее и работи в Швеция от 15 години и има ресторант тук. Аз бях там с майка ми и вуйчо ми да хапваме. И тоя пич понеже ги познава другите двама пристига и се завързва раговор, като по-едно време става дума за Швеция и т.н. и тоя пич казва - "Да готино е там , но се работи повече" - от една страна е прав в общия смисъл, ама от друга страна хората на които го каза бачкат по 12 и понякога и повече часове на ден :) Повече от това накъде? На мен тук ми се е случвало да работя събота 12 часа и неделя 24 часа + че съм бачкал цяла седмица по 9-10-11 часа на ден. Ама като те гони deadline няма начин. Просто тука всичко е малко сбъркано и трябва да си сбъркан за да успееш, но не е невъзможно - примери много.

Нарочно пооставих да се понатрупат постове в темата на моя изключително добър приятел Даниел, та да видя какво ще попрочета.

Забелязвам една тенденция на поляризиране на събитията. Едните били добре, другите били зле, едните били с 200 евро на месец, другите коли си купували и т.н.

Тотално се пренебрегва един основен факт и той е времевият период.

Какво имам предвид:

1. Напуснали страната до 1990г.

2. Напуснали страната след 1990г.

Даниеле и ти не си помислил за това. За това хората правилно ти казват че не бива всички да са под един знаменател.

Продължавам по-подробно с обясненията. Над 95% от хората напусналли страната преди 1990 са го направили във връзка с тормоз оказван над тях и семействата им. Да не говорим за ТОТАЛНАТА невъзможност за реализация на амбициозните хора, които не понасят да ги тъпче малоумния партиен секретар

/в тази връзка държа да спомена,че не приемам коментарии по поста от хора, които не са слагали Чавдарска връзка - демек хлапетии трайте си/, и които са запазили пламъка в душите си - не този от Бузлуджа!

Веднага давам примери по т.1 с роднини, тоест достоверни:

От 1987 кумът на моите леля и чичо е в САЩ. Бидейки прекрасен травматолог напусна България, защото тук бе погазен и потъпкан като специалист и оправяше счупените крака на скиори от Пампорово в старата ортопедия. Мачкаха го, спъваха го, макар баща му да беше известен сърдечен хирург....защото не служеха на партията. Не издържа и замина. През Франция, оттам за САЩ. Разбира се в САЩ никой не те допуска да практикуваш професията си. И така един добър специалист травматолог мина праз миенето на чинии, разнасянето на пици и прочее, за да си стъпи на краката, да се издържа и да премине през приравнителните "курсове" и изпити, така че все пак да работи в болница, което му е призванието. Бройте колко години са минали, американците така и не му позволиха да практикува специалността си и го направиха анестезиолог. Но с много кански труд и усилия постигна мечтата си - има яхта и си ходи с нея за риба. Децата му учат в елитни американски колежи, кара мерцедес, жена му също. Живеят охолно в Чикаго.

От 1989 година чичо ми и леля ми живеят в Детройт, Мичиган. Той бе тесен специалист по някакви специфични заварки в КЗУ. Леля ми бе една филоложка, демек преводачка по време на панаира, за да докара някой лев у дома. Така и не успяха докато бяха тук да си обзаведат къщатата дори. Защото оценяваха хората не по какво знаят и могат, а по това как и на кого служат. И те не издържаха и заминаха... И тръгнаха с юрганите дори, защото не знаеха ще има ли къде да спят... И те минаха през чиниите, пиците и т.н. Преминаха през много перипетии. Сега леля ми работи в General Motors, чичо ми в Chrysler. Живеят от няколко години в квартала Rochester Hills, най-богатия в Детройт. Живеят прекрасно, те и децата им карат последните модели коли на двете компании, като имат право на замяна с минимално доплащане в момента когато излезе нов модел. Гордея се че чичо ми - българин - е участник в разработката на PT Cruiser и че 18 годишната ми братовчедка си джитка с модела convertible. През 1994 година имах щастието да ги посетя за месец и то точно след Великото футболно лято. Представете си един 17 годишен хлапак в онези години да се развява из Америка, да ходи за риба на езерото Ери, да пийва биричка пред "Женени с деца" след морен следобед в басейна, да посети Cedar Point /за инфо кво е тва има гугъл/, да чуе Offspring и Green Day много преди всички тук и т.н. Сега те живеят още по-добре, ходят на почивка в Хавай примерно и т.н. Едва ги разубедих да не си купуват имот тук, понеже ме е страх че ще бъде разграбен като всичко неохраняемо в тази наша страна.

Друг човек с когото се запознах случайно преди години тук в България - бил е пеленаче когато родителите му са избягали от комунистическата действителност. 3 години по-голям от мен, за сефте си идва. Момчето архитект, има собствен дом /тогава беше на 28/, Мустанг последен модел и т.н. Удиви ме с уважението към България искреното му наслаждение от това че е тук, и то на село. Едно помня от нещата, които ми каза - "Аз съм бил там през целя си съзнателен живот, майка ми и баща ми са официални американски граждани. Всички ме имат за чужденец заради името ми. Единствените ми приятели са българи, гърци и сърби."

Обобщения на горните примери:

- Всички хора са различни. Макар и да знам какви обиди е понесъл и какви проблеми е имал в България кумът на моите леля и чичо, никога не ще разбера и простя факта, че той не иска да чуе за България и за всичките тези години си дойде само веднъж - за 10 дни. Не проумявам, не разбирам, остро критикувам и порицавам подобно мислене и поведение.

- Чичо ми и леля ми от друга страна ВИНАГИ са обичали България и почти всяка година /откакто могат свободно да го правят/ са си тук и ходят до родните си места, до Несебър /където са били влюбена двойка/, Пампорово, Пирин и т.н. Дори той няколко пъти по време на европейски командировки си идва по за 2-3 дни. Децата им научиха ПЪРВО да пишат и смятат на БЪЛГАРСКИ и след това на английски. Тази година вече и малкият им син ще ни посети, братовчед ми, когото съм виждал само на снимки, защото се роди 95-та, но потелефона ми ми вика "бати", та ма разплаква. Тези хора аз не мога да порицая по никакъв начин. Миналото лято братовчедка ми домъкна 48кг играчки и други неща в 2 куфара, които дари на Родопския пансион. А беше на екскурзия, минавайки през Рим, т.е. влачила ги беше и там. За втори път правеше дарение в пансиона. Онемях като видях че някои от децата, с които се беше сприятелила я помнеха и прегръщаха. Беше направила цяла организация в квартала си и всички деца бяха събрали пари за дарение. Такива хора Даниеле, приятелю, не че са ми роднини, аз мога само да уважавам. Защото уважават родината си. И възпитават децата си да я уважават...

- Правете си математиката, че каквито и да сте в САЩ вие сте нежелани пришълци, може би внукът ви ще го приемат за американец... Такива са "великите" американци

Примери по т.2 с приятели, пак достоверни:

Малко преди да завършим университета /ПУ имам предвид/ наред с тълпите отлитащи един от моите най-добри приятели взе че спечели зелена карта. И замина за САЩ. Къде къде - при приятели, в Оклахома /ако та фанат да ти праат свирка - кауш/. Как да е - момчето замина, намери си работа като сервитьор, поотърси се от първоначалния шок, зе да свиква. Контактуваше с нас редовно. И така 1 година. За последните 4 години съм го чул САМО веднъж - поне разбрах че е жив. Бил си направил фирма за уебдизайн, учел...Говоря за човек, живял 3.5 години в къщата ми, ял и пил на масата ми - по-близки от това здраве му кажи. 4 години пас. И освен обаждането друго не е имало...

В този абзац мога да опиша още поне 10 примера в стил горния. Демек заминал - повъртял се - забравил. Никога по никакъв начин няма да приема такива хора като истински българи. Тук Даниел е прав - най-лесно е да избягаш ида зарежеш проблемите зад себе си. Който каквото ще да разправя - тук те са много по-големи от тези оттатък.

Момче, което и Даниел познава - Ицо - заминал за Франция, преминал през всичките рендета дето може да се сетите. За да се издържа продава с една тава на кръста закуски по плажа по цял ден. За да плаща за един калпав таван и да може да учи. НО - всяка година е тук в България с приятелите си и дори мисли да се върне за постоянно. Аз лично му казвам че е рано и че няма да намери признание. Но се възхищавам на факта, че иска да се върне.

Обобщение на горните примери:

Болшинството от тази група заминали в чужбина бягат не като онези първите, невиждащи надежда и свикнали с константата комунизъм. Това са хора, които са видяли старта на прехода, видяли са, че онази власт си отива /поне привидно, щото същите ги има и днес/, видяха че все пак нещо може да се получи. И въпреки това заминаха. Това е като котките и кучетата. Ние сме кучетата, които до смърт са верни на стопанина си и умират с него, те са котките, които като им отвориш вратата си намират нов дом и не милеят за стария. Това дами и господа аз не го приемам и го порицавам тотално.

Щастлив съм че въпреки всичко сред тези хора има такива, които не забравят страната си, приятелите си и милеят за тях. И жертват трудно спечелени средства, за да се приберат и да се видят с тези приятели и да изживеят приятни мигове с тях. И помнят ВИНАГИ, че са българи.

Общи разсъждения:

Още 1994-та можах да напусна България и да си остана в Америка. Имах едногодишна виза - предостатъчна за да се устроя с помоща на леля ми и да остана, особено в онези времена. НЕ - целият месец прекаран там, бидейки той приказен, бе изпълнен с носталгия за мен. Мислех си какво правят приятелите ми в България, защо сега не съм с тях, как е семейството ми и т.н. Такъв човек съм, не вирея извън страната си, всичко ми е чуждо.

От всеки емигрант не става.

На тези, които само чакат да им се "отвори парашута" ще кажа едно:

В България не останаха българи. Наново потурчват страната ни /икономически/. Циганите се множат като мухи и скоро процентите ще станат страховити. Кой ще спаси страната, като всички кадърни я напуснаха и я напускат, а лешоядите кълват месата й отвсякъде?

"БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА".....

явно сарказма не ти е позната територия.

след като аз обръзвам заминаването на запд с миенето на чинии, ти пък що обвързваш оставането в България с мизерстване и невъзможност за реализация?? кой обобщава аз или ти? или и двамата?

аз съм никой и си го знам. аз съм си един най-обикновен човек избрал да живее в България. и дори като такъв колкото и да ти е странно и неприятно имам право на собствено мнение. учудващо за теб, то има право да съществува наравно с твоето, въпреки че не съвпада с него. а ти кой си та да съдиш мен?

със западняци съм контактувал предостатъчно и продължавам да го правя. имам дори и приятели сред тях.

колкото за съденето по поведението и постъпките на заминалите на запад мои познати много държа да ти кажа нещо, което срещнах точно тук в този форум, но за съжаление не помня кой и защо го каза. цитирам: "умния човек се учи от грешките си, а мъдрия от грешките на другите".

аз може да не съм нито умен, нито мъдър, но това означава ли, че не трябва да се опитвам да бъда такъв?

Разбирам от сарказъм повече отколкото си мислиш.Никъде не съм показал,че ми е неприятно,че имаш мнение и то е различно от моето!Нито пък съм се опитвал да те съдя за това.Просто се дразня как говорите за хората.Ти си избрал да живееш тук и никой не те съди.Остави другите да решават какво е най-добро за тях.Щом можеш да се развиваш тук добре - пожелавам ти успех.Искрено се надявам заплатата ти да те удовлятворява и да си щастлив.В един от постовете си казваш, че ако се наложи ще развиеш някакъв бизнес.Това пак звучи като научен наизуст урок.Айде кажи ми какъв бизнес ще развиеш и по точно как???От къде ще вземеш пари?Знаеш ли как се тегли заем от банка???За 500 лв ти искат поръчител, а за по-големи суми ипотека, а знаеш ли какви са лихвите.Да не говорим за бюрокрацията и спънките от страна да държавата.

Както и да е да не превръщаме темата в личен спор.Ти си имаш мнение аз мое и никой от нас няма да убеди другия.Желая ти да постигнеш щастие ;)

Разказаното от RaptoR...нямам думи,това е нещо.Наистина трябва да се има предвид онзи времеви период.Много приятели на родителите ми заминаха по някакъв начин за USA в периоада 88-90,но не защото не обичаха страната си и бяха мързели,а защото бяха мачкани,защото не приемаха положението тук,защото въпреки огромните усилия,които полагаха,не можеха да осигурят нормален живот за себе си и децата си.Не желаеха да бъдат роботи,искаха да правят нещо.Тук нямаха тази възможност,а там я имат.Всички преминаха през небезизвестното миене на чинии и в крайна сметка отново с големи усилия се устроиха,работят това,което искат,водят нормален и достоен живот..те и техните деца.Връщат се в България при всяка възможност,но не са забравили какви са били и са едни от най-страхотните хора,които познавам.И винаги когато са тук или се обадят по телефона ми става тъжно,че точно такива хора са били мачкани и принудени да избягат.По-голямата част от заминалите след този период са коренно различни.Бачкат като скотове някъде из Европата,но не с цел да постигнат нещо,а за да си купят храна и да покрият останалите разходи и се връщат за по 1-2 седмици през лятото,а понякога не се връщат.Тук харчат парите,които са скатали под дюшека и се мислят за велики.Но реалността е друга,те всъщност мизерстват и са мизерници.Ще продължат да мият чинии през целия си живот,ще се правят на баровци за по 1-2 седмици в България,ще се надсмиват на старите си приятели,че бачкат за 300 лева и се напъват,за да постигнат още нещо.Забравят какви са били.Не харесвам такива хора,не мога да ги уважавам.Ако човек има желание да постигне нещо/естествено винаги има и доза късмет/,то той ще го направи...дори и тук.Всичко опира до желание,амбиция.И аз смятам да остана тук,не ми понесе животът в чужбина и ще се боря,за да постигна нещо.И знам,че ще го направя,защото искам нормален живот,искам да дам нормален живот на семейството си,такъв какъвто родителите ми са ми осигурили.И ако хората като mobo и Raptor бяха повече,то тогава и нещата щяха да се случват,положението щеше да е далеч по-добро

Общо взето всеки може да разказва случки с познати, които са в чужбина. Няма такъв човек в България който да няма поне дузина познати или роднини зад граница.

idolmind, говориш за бюрокрация, а знаеш ли какво представлява всъщност? Колкото по-голяма бюрокрация има в една държава, толкова е по развита тя. Тук не включвам корупцията, шуро-бадженащината и другите български фактори.

Всеки разправя цифри мифри, кога колко били заминали, един казва един милион били напуснали...откога до кога? B) Аз знам две внушителни цифри: от 89-та до сега са напуснали страната над 7-8 милиона, а само през последната година цифрата е около 250 хиляди, това са емигранти+туристи, така че неможем да бъдем сигурни за истинската цифра.

В крайна сметка всеки да се урежда както може, както е най-добре за него, не виждам никакъв смисъл от сляп патриотизъм и лозунги от сорта на "истиниските българи останахме тук"...

Недейте да злобеете към хората ! Те са направили своя избор да заминат точно така, както вие сте направили своя да останете.

B) Аз знам две внушителни цифри: от 89-та до сега са напуснали страната над 7-8 милиона

Това не може да бъде вярно,ако имаш предвид ,че тази цифра е напуснала БГ и живее в чужбина вече.Та населението на БГ през този период е било 8-9млн.Написал си "емигранти + туристи",вероятно си имал предвид ,че доста "туристи" заминават и остават.Но 7-8млн. е мноого...

Нарочно пооставих да се понатрупат постове в темата на моя изключително добър приятел Даниел, та да видя какво ще попрочета.

Забелязвам една тенденция на поляризиране на събитията. Едните били добре, другите били зле, едните били с 200 евро на месец, другите коли си купували и т.н.

Тотално се пренебрегва един основен факт и той е времевият период.

Какво имам предвид:

1. Напуснали страната до 1990г.

Благодаря много за поста,но бе затова пиша отговор. Знам,че благодарности не пиеш.ХАХАХАХА.Стига глупости.

Определено не мога и не искам да съдя хората по т.1,защото съм живял по това време и малко или много имам спомен за какво ставаше дума.Лошото е,че за част от тези хора България=БКП(и половин вековното и управление с всичките му послeдствия.Тези хора аз дълбоко уважавам.Един от идолите ми, писателят Георги Марков,убит от тайните служби насред Лондон,когато напуска България показва жест,в който едната ръка е опряла другата в лакътя,ако ме разбирате.Този жест не е бил за държавата,а за БКП и репресивните и органи.Той щеше да е един от първите завърнали се,според мен.

Но аз написах всичко,защото бях провокиран да го направя от постъпките на хората,които си обединил в т.2 и това не е лошо да се разбере най-после.

Искаше ми се да избегна личния момент и имената,но ти лично можеш ли за миг да си представиш нашата обща приятелка и любимка Мариета,когато се завърне от Берлин за 1-2 седмици какви изхвърлянки ще са?

За мен простия човек си остава прост ако ще да иде до Луната и обратно.

Сега съзнавам грешката си да обединя толкова хора под един знаменател,но определено ненавиждам хората,които рушат и без това крехкия имидж на България.Защото ако отида сега някъде в западна европа на екскурзия аз ще бъда посрещан като крадец,просяк,сводник и т.н. и т.н.

Защото това е най-голямата част от "износа" ни.Дребни и по-едри измамници.

Да споменавам ли сега за "монетите" от лед,за намазаните с лепило дребни банкноти.Все български "изобретения".А дали някой забелязва,че думата "българин" все по-често присъства в Холивудските филми.И то не за добро.Както и ние все сме се бъзикали с албанците например.

Ако искате си спомнете и за бг митничаря от "Черна котка,бял котарак".И не можем да го отречем,това е най-тъжното.

Не искам пак да обединявам,но болшинството емигранти от преди 1989 са изключително интелигентни,образовани и кадърни хора. В последните години също има изключително много млади хора и доста високо IQ,които отиват да получат истински добро образование. Но ако искат да се върнат и да се реализират в БГ не съм убеден,че трябва да има привилегии за тях. Всеки българин трябва да бъде мерен с еднакъв аршин. И тогава вече по-умния,по-кадърния,по-мотивирания ще успее,независимо къде е учил.

А онези,които отиват за бърза печалба ( разбирай кражба,измама и т.н. с цел да се изкарат 1000 евро,които после да се похарчат за 1-2 седмици по чалги и простотии) са хората,които вредят на всеки от нас. Защото не се интересуват от последствията,важно е да има за кючекчийки и шантонерки. Благодарение на тях "българин" се превърна в обидна дума,а страната ни е обект на подигравки.

За тях тези думи са без никакво значение.

Че на света е България само една,една

нашата мила родна страна!

Оригинален текст

Прочети

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...