bl8 Posted March 29, 2005 Share Posted March 29, 2005 Всъщност проблема е, че въобще ги няма (става въпрос за КДЕ 3.4). От "дясно копче на десктопа" -=> "Configure desktop" -=> "Screensavers" зарежда целия списък и всичко, но когато дам "test" на някой скрийнсейвър или екрана ми заспива (не се променя нищо, дори и гкреллм), или показва черен екран. Директния резултат от командата е : bleit@dog:~$ xscreensaver xscreensaver: couldn't setgroups to users (100): Operation not permitted Потърсих информация наляво надясно, явно не съм търсил както трябва. Някой може ли да даде идея от какво може да е. Стигнах до извода, че май е нещо от правата с видео картата (ползвам драйверите на нвидиа). [EDIT] : пробвах да сменя драйверите с дефалт драйверите на нвидиа - същата работа. P.S. - и при двете положение единствения скрийнсейвър (не съм опитал всички, но поне едно 30-40) който работи това е Lines. Хал хабер си нямам защо Link to comment Share on other sites More sharing options...
gugs Posted April 4, 2005 Share Posted April 4, 2005 Зареждаш ли GLX екстенжъна в конфигурационния файл на Х-а? (xorg.conf или XFree86.conf) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bl8 Posted April 5, 2005 Author Share Posted April 5, 2005 Уж го зареждам : Section "Module" Load "freetype" # Load "xtt" Load "extmod" Load "glx" # Load "dri" Load "dbe" Load "record" Load "xtrap" Load "type1" Load "speedo" EndSection Другото интересно е, че като пусна xscreensaver-demo (от КДЕ старт менюто -=> Settings -=> Screensaver) ме пита "The XScreenSaver daemon doesn't seem to be running on display ":0.0". Launch it now?". Ако му дам "Yes" ми казва "Error: The xscreensaver daemon did not start up properly. Please check your $PATH and permissions.". Но каквото и дам му дам ("Yes" или "No") от там ми зарежда скрийнсейвърите в превю-то. Наистина ми е странно. Зарежда ми скрийнсейвърите единствено в прозорчето вдясно, на фулскрийн не ще да направи превю, пак ме пита горната простотия и съответно пак ми вади същите грешки Link to comment Share on other sites More sharing options...
peachlover Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Струва ми се че найстина проблема е в правата.. нали се сещаш като с seejpeg командата .. само root си я ползва освен ако не се бъркне на дълбоко.. ако искаш пробвай да стартираш едно КДЕ с root и да пуснеш скрийн сейвърите ако не стане ще му мислим пак Успех ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gugs Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 peachlover за това не се бях сетил (аз перманентно съм си руут). bl8 при мен xscreensaver изобщо не е зареден, но въпреки това всички скрийн сейвъри си ми работят. Не знам как става и дали xscreensaver не се зарежда точно преди да се включи скрийнсейвъра.. но ми се струва че xscreensaver е за GNOME и GTK програмите, KDE го прави по някакъв друг начин. За да си сигурен че ти се зарежда GLX, пусни нов Х и гледай какви съобщения показва. Примерно както си сега в KDE, отвори една конзола и напиши # X :1, това ще ти зареди един гол Х на Ctr+Alt+F8, с Ctr+Alt+F7 се връщаш в KDE и гледаш какви съобщения плюе Х-а. Много голяма част от сейвърите не вървяха при мен без GLX-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bl8 Posted April 7, 2005 Author Share Posted April 7, 2005 Така, в момента съм с root в графична среда, гадно е. Ето резултата с root : root@dog:~# xscreensaver Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified xscreensaver: Can't open display: :0.0 xscreensaver: initial effective uid/gid was root/shadow (0/43) xscreensaver: running as nobody/nogroup (99/99) xscreensaver: This is probably because you're logging in as root. You shouldn't log in as root: you should log in as a normal user, and then `su' as needed. If you insist on logging in as root, you will have to turn off X's security features before xscreensaver will work. Please read the manual and FAQ for more information: http://www.jwz.org/xscreensaver/faq.html http://www.jwz.org/xscreensaver/man.html При xscreensaver-demo ми се появява приблизително същото нещо, като на всеки кликнат скрийнсейвър ми казва xscreensaver-demo: 18:18:15: we're still running as root! Disaster! . А да, и на демо-то не зарежда никой от скрийнсейвърите. Явно проблема не е в root и правата. @gugs : първо - един приятелски съвет от мен - не пускай с root графична среда. Сега по темата - не мисля, че xscreensaver е за ГНОМ, а дори да е, имам ГТК. Но не съм компетентен в тая област, може и да греша. Според Xorg.0.log зарежда нвидиа модулите, според lsmod също, но не мисля, че проблема е там. Има скрийнсейвъри с GL, има и без. Така че поне едните би трябвало да работят. На КДЕ 3.3.2 си работеше всичко.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gugs Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Както и да е. В крайна сметка нямам какво ново да добавя по темата. Само искам да кажа че при мен xscreensaver не работи (не работи по-принцип), при опит да го пусна изкарва същата грешка. xscreensaver-demo, казва че съответният демон не е пуснат на дисплей :0 И въпреки всичко имам сейвтри в КДЕ. Знам за руут, ама какво да се прави. В крайна сметка ще си прецакам само моето / Желая ти успех при разрешаването на този проблем. И много нови научени неща Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipher Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Здрасти bl8. Значи понеже не ми е много ясен проблема ти препоръчвам да пробваш: 1. "xhost +" и после да тестваш. 2. rm ~/.Xauthority touch ~/.Xauthority и тестваш 3. Другото .. да update-неш Xlib и пак да стискаш палци да стане нещо. Успех cipher Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.