Jump to content
BulForum.com

Проблем със скрийнсейвърите

bl8

Recommended Posts

Всъщност проблема е, че въобще ги няма (става въпрос за КДЕ 3.4). От "дясно копче на десктопа" -=> "Configure desktop" -=> "Screensavers" зарежда целия списък и всичко, но когато дам "test" на някой скрийнсейвър или екрана ми заспива (не се променя нищо, дори и гкреллм), или показва черен екран. Директния резултат от командата е :

bleit@dog:~$ xscreensaver
xscreensaver: couldn't setgroups to users (100): Operation not permitted

Потърсих информация наляво надясно, явно не съм търсил както трябва. Някой може ли да даде идея от какво може да е. Стигнах до извода, че май е нещо от правата с видео картата (ползвам драйверите на нвидиа).

[EDIT] : пробвах да сменя драйверите с дефалт драйверите на нвидиа - същата работа.

P.S. - и при двете положение единствения скрийнсейвър (не съм опитал всички, но поне едно 30-40) който работи това е Lines. Хал хабер си нямам защо :unsure:

Уж го зареждам :

Section "Module"
       Load "freetype"
       # Load "xtt"
       Load  "extmod"
       Load  "glx"
#       Load  "dri"
       Load  "dbe"
       Load  "record"
       Load  "xtrap"
       Load  "type1"
       Load  "speedo"
EndSection

Другото интересно е, че като пусна xscreensaver-demo (от КДЕ старт менюто -=> Settings -=> Screensaver) ме пита "The XScreenSaver daemon doesn't seem to be running on display ":0.0". Launch it now?". Ако му дам "Yes" ми казва "Error: The xscreensaver daemon did not start up properly. Please check your $PATH and permissions.". Но каквото и дам му дам ("Yes" или "No") от там ми зарежда скрийнсейвърите в превю-то. Наистина ми е странно.

Зарежда ми скрийнсейвърите единствено в прозорчето вдясно, на фулскрийн не ще да направи превю, пак ме пита горната простотия и съответно пак ми вади същите грешки :(

Струва ми се че найстина проблема е в правата.. нали се сещаш като с seejpeg командата .. само root си я ползва освен ако не се бъркне на дълбоко.. ако искаш пробвай да стартираш едно КДЕ с root и да пуснеш скрийн сейвърите ако не стане ще му мислим пак :)

Успех !

peachlover за това не се бях сетил (аз перманентно съм си руут).

bl8 при мен xscreensaver изобщо не е зареден, но въпреки това всички скрийн сейвъри си ми работят. Не знам как става и дали xscreensaver не се зарежда точно преди да се включи скрийнсейвъра.. но ми се струва че xscreensaver е за GNOME и GTK програмите, KDE го прави по някакъв друг начин.

За да си сигурен че ти се зарежда GLX, пусни нов Х и гледай какви съобщения показва. Примерно както си сега в KDE, отвори една конзола и напиши # X :1, това ще ти зареди един гол Х на Ctr+Alt+F8, с Ctr+Alt+F7 се връщаш в KDE и гледаш какви съобщения плюе Х-а.

Много голяма част от сейвърите не вървяха при мен без GLX-a.

Така, в момента съм с root в графична среда, гадно е. Ето резултата с root :

root@dog:~# xscreensaver
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

xscreensaver: Can't open display: :0.0
xscreensaver: initial effective uid/gid was root/shadow (0/43)
xscreensaver: running as nobody/nogroup (99/99)

xscreensaver: This is probably because you're logging in as root.  You
             shouldn't log in as root: you should log in as a normal user,
             and then `su' as needed.  If you insist on logging in as
             root, you will have to turn off X's security features before
             xscreensaver will work.

Please read the manual and FAQ for more information:

http://www.jwz.org/xscreensaver/faq.html
             http://www.jwz.org/xscreensaver/man.html

При xscreensaver-demo ми се появява приблизително същото нещо, като на всеки кликнат скрийнсейвър ми казва

xscreensaver-demo: 18:18:15: we're still running as root!  Disaster!

. А да, и на демо-то не зарежда никой от скрийнсейвърите. Явно проблема не е в root и правата.

@gugs : първо - един приятелски съвет от мен - не пускай с root графична среда. Сега по темата - не мисля, че xscreensaver е за ГНОМ, а дори да е, имам ГТК. Но не съм компетентен в тая област, може и да греша. Според Xorg.0.log зарежда нвидиа модулите, според lsmod също, но не мисля, че проблема е там. Има скрийнсейвъри с GL, има и без. Така че поне едните би трябвало да работят. На КДЕ 3.3.2 си работеше всичко.... :(

Както и да е. В крайна сметка нямам какво ново да добавя по темата. Само искам да кажа че при мен xscreensaver не работи (не работи по-принцип), при опит да го пусна изкарва същата грешка.

xscreensaver-demo, казва че съответният демон не е пуснат на дисплей :0

И въпреки всичко имам сейвтри в КДЕ.

Знам за руут, ама какво да се прави. В крайна сметка ще си прецакам само моето / :P

Желая ти успех при разрешаването на този проблем. И много нови научени неща ;)

Здрасти bl8. Значи понеже не ми е много ясен проблема ти препоръчвам да пробваш:

1. "xhost +" и после да тестваш.

2. rm ~/.Xauthority

touch ~/.Xauthority

и тестваш

3. Другото .. да update-неш Xlib и пак да стискаш палци да стане нещо.

Успех :)

cipher

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...